Розробка уроку "Травна система людини"

Про матеріал
Розробка уроку в інклюзивному класі на тему "Травна система людини". Містить матеріал для роботи з інклюзивним учнем його можливостей.
Перегляд файлу

Пізнаємо природу 5 клас

 

Травна система людини

Мета: ознайомитися із будовою травної системи людини та як відбувається процес травлення; навчитися досліджувати склад продуктів на етикетці та їх строк придатності, складати список  корисних звичок для травної системи.

Очікувані результати: учні зможуть розповісти як відбувається процес травлення та засвоєння поживних речовин в організмі людини; зможуть визначати корисні і не корисні продукти харчування та рекомендувати які краще підходять для правильного харчування.

Обладнання: мультимедійна презентація, роздатковий матеріал (етикетки харчових продуктів), завдання для інклюзивного учня.

Тип уроку: комбінований

Хід уроку

І. Організаційний момент

ІІ. Актуалізація опорних знань

Вчитель роздає учням вирізані роздруковані тарілочки на яких діти на ній виконують завдання «Тарілка здорового харчування». Інклюзивний учень також виконує завдання «Тарілка здорового харчування» але у нього всі продукти надруковані їх йому потрібно вибрати і наклеїти на тарілку.

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності

Травлення досить важливий процес який відбувається в організмі людини. Як воно відбувається та які органи приймають в ньому участь ми дізнаємося сьогодні на уроці. А хто з вас знає яка довжина вашого кишечника? Дізнаєтеся сьогодні.

IV. Вивчення нового матеріалу

Травлення – перетворення  їжі в організмі людини на поживні речовини.

Травна система складається з органів травлення.

Робота зі схемою будови травної системи.

Травлення розпочинається в ротовій порожнині. У ній їжа подрібнюється зубами на менші шматочки, змочується слиною. З рота подрібнена їжа через глотку і стравохід потрапляє до шлунка, а з нього — у кишечник. У твоєму віці довжина кишечника сягає 8–9 метрів! У ньому завершується розщеплення речовин їжі. Утворені поживні речовини крізь стінки кишечника всмоктуються в кров. Вона розносить їх до кожної клітини організму. Частина речовин їжі не перетравлюється і виводиться з організму з калом.

 

Придумайте кожен запитання по вивченому.

 

Вчитель роздає етикетки від харчових продуктів.

Діти виконують дослідження «Про що розповідає етикетка…» (ст.204)

Потім виконують завдання 1, 2 (ст.. 204-205)

Поки діти виконують завдання вчитель працює із інклюзивним учнем.

 

Людина споживає різноманітну їжу, яка містить багато різних речовин. У травній системі ці речовини перетворюються на інші речовини, які наш організм може засвоїти. Травна система складається з органів травлення

 

Травлення розпочинається в ротовій порожнині. У ній їжа подрібнюється зубами на менші шматочки, змочується слиною. З рота подрібнена їжа через глотку і стравохід

потрапляє до шлунка, а з нього — у кишечник. У ньому завершується розщеплення речовин їжі. Утворені поживні речовини крізь стінки кишечника всмоктуються в кров. Вона розносить їх до кожної клітини організму. Частина речовин їжі не перетравлюється і виводиться з організму з калом.

Розглянь малюночки і скажи що можна робити, а що ні. Обговорення і пояснення.

Це завдання роздруковане дається додому учневі.

 

Робота з учнями класу.

Обговорення дослідження і завдань 1,2.

Складання списку корисних звичок для травної системи.

 

V. Закріплення вивченого

Діти назвіть органи травної системи по порядку.

Перший орган називає один учень інший орган другий учень іт.д

VI. Підсумок уроку

Отже, на сьогоднішньому уроці ви дізналися про систему травлення людини її будову, який орган виконує яку функцію у процесі травлення. Та навчилися визначати корисні продукти по етикетці, а також склали список корисних звичок для травної системи.

VII. Домашнє завдання

       Опрацювати параграф 31 сторінки 203-205

       Виконати завдання 5 на сторінці 205

Рефлексія

  1. Мені було цікаво…………..
  2. Я дізнався нове……………….
  3. Хочу більше дізнатися про……………….
docx
Додано
20 березня 2023
Переглядів
903
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку