Урок з історії України на тему "Зовнішня та внутрішня політика Данила Галицького"

Про матеріал

Дана розробка уроку містить різні види та методи активізації пізнавальної діяльності учнів на уроках історії: дидактичні ігри"Що?-Коли", "Незакінчений лист", "Знайди помилку", а також вивчення та узагальнення матеріалу відбувається за допомогою інтерактивних методик (робота в групах, метод "Прес")

Перегляд файлу

ТЕМА: Розквіт Галицько-Волинської держави за часів Данила Галицького

       ТИП УРОКУ: урок вивчення нового матеріалу

       МЕТА:

  • ознайомити учнів з умовами приходу до влади  Данила Галицького - видатного державного діяча, дипломата і полководця Галицько-Волинської держави;
  • з’ясувати суть внутрішньої та зовнішньої політики князя;
  • дати оцінку діяльності правителя для розвитку  держави;
  • формувати навички роботи з історичною картою, хронологією та додатковими джерелами;
  • розвивати вміння самостійної роботи з текстом, аналізувати, висловлювати власну думку;
  • виховувати інтереси до минулого нашого народу та його видатних представників. 

 

ХІД УРОКУ

  1. ПОЧАТОК УРОКУ  організаційні моменти.
  2.  Актуалізація знань учнів. Фронтальна бесіда:
  •      Про яку велику і могутню середньовічну державу, яка утворилась на території нашої України в 12 ст.   ми ведемо мову ось вже кілька уроків?
  •      Давайте пригадаємо і повторимо історію виникнення цієї держави і існування її за часів правління перших князів.
  •      Як називається період в історії України ХІІ ст., коли існувала Галицько-Волинська держава?
  •      Назвіть характерні риси цього періоду.
  •      Які наслідки для Русі мало роздроблення?
  •      Який грізий ворог завоював територіюнашої держави?
  •      Поміркуйте і назвіть причини переміщення центру економічного і політичного життя Київської Русі у ХІІІ ст. з Київського князівства у Галицько-Волинське.

Три учні виконують індивідуальні завдання в зошитах. (роздаю завдання)

  •         Коли і завдяки кому Галичина і Волинь об’єдналися в одну державу.
  •         Які заходи здійснив Роман Мстиславич для зміцнення своєї влади у внутрішній політиці, зовнішній політиці
  •         Коли загинув Роман Мстиславич, хто успадкував його престол?

 

Перевірка індивідуальних карток.

 

Індивідуальне завдання №1 Гра “Що-Коли?

Поставити наведені факти в хронологічній послідовності ,вказавши дати.  

  1. Наступ Батия на Південну Русь-Україну. 1239
  2. Утворення галицько-Волинського князівства. 1199
  3. Захоплення Києва монголо-татарами. 1240
  4. Любецький з'їзд князів. 1097
  5. Битва на річці Калка. 1223
  6. Кінець правління Романа Мстиславича. 1205

Відповідь : 4,2,6,5,1,3.

Індивідуальне завдання №2 Гра “Знайди помилку”

Знайди та виправ помилки в тексті

  1. Князем, що зумів утримати всю Південну Русь під своєю владою у ХІІ ст., здійснив 83 походи на половців був Володимир ВеликийМономах
  2.    Об'єднав монголів в одну державу і розпочав завойовницькі походи хан Батий. Чінгісхан
  3.   Битва між об'єднаними силами русичів і половців проти монголо-татар відбулась на річці Волга.    Калка    

4. Баскак - це грамота, яку отримували князі під час монголо-татарського панування. Ярлик

5. Об'єднав Галицьке і Волинське князівства в одну державу Володимир Мономах. Роман Мстиславич

 

Індивідуальне завдання №3

З уривку літопису визнач князя та подію, яких безпосередньо стосується даний фрагмент.

  1. Він князював розумно, розважливо, справедливо. Знову зібрав в своїх руках всі руські землі. Крім Галичини, відродив владу великого князя київського". Мономах
  2. Високо сидиш ти на своїм златокованім престолі, підперши гори угорські..., зачинивши ворота на Дунаї...“. Ярослав Осмомисл

3.“...Не погнітивши бджіл, не їстимеш меду.“  Роман Мстиславич

4.”Сьогодні переб'ють нас, а завтра вас, якщо не допоможете нам". Битва на річці Калка

5.”Побачивши город, він здивувався красі його і величі його. Він прислав послів своїх до городян, та вони не послухали його...”. Облога Києва Батиєм

6."... Він кидався на поганих як той лев, сердитий же був, як та рись, а хоробрий був як тур, ревно наслідуючи свого предка Мономаха".  Роман Мстиславич

 

  1. ПЕРЕХІД ДО ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ.

 

  • Пригадайте,  хто успадкував престол Галицько-Волинської держави після смерті Романа Мстиславича?
  • Розкажіть про долю Галицько-Волинської держави після смерті Романа Мстиславича

               Отже, у Галицько-Волинській державі з 1238 року майже через 20 років поневірянь утверджується на престолі Данило Романович Галицький

            Сьогодні ми зустрінемося з видатним державним діячем, мудрим політиком, талановитим полководцем в особі Данила Галицького, я вам розповім про розвиток культури і  містобудування у Галицько – Волинській державі, зростання міжнародного авторитету держави за часів правління Данила Романовича.

ІV.  ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ.

      - Яким же був Данило Галицький в очах своїх сучасників, в очах нащадків? На це питання відповість запрошений документознавець - дослідник.

      - Ви прослухали різні думки з приводу Д.Галицького. Проте давайте ми самі розберемося , який вплив здійснила його діяльність на розвиток держави, чи була вона успішною? Пропоную на ці питання відповісти в кінці уроку.

 

   Внутрішня політика Данила Галицького.

Роки правління Данила Романовича (1237-1264) були сповнені боротьби із зовнішнім ворогом і розбудовою Галицько-Волинського князівства.

 18-річний Данило плекав надії повернути собі батьківський престол. Його підтримували волинські бояри, міське населення . У 1219 р. молодий князь утвердився на Волині і почав боротьбу з ворожим йому галицьким боярством. Нелегка це була боротьба. Проте він спирався на міське населення, яке завжди підтримувало його. “ Це володар наш, богом данний ” - вітали його галичани у 1238р.

В 1238 році Данило усуває з галицького престолу Ростислава, сина чернігівського князя Михайла і починає княжити. Волинь залишив своєму меншому брату Васильку.

У 1238 р. князь Данило розгромив німецьких рицарів-хрестоносців,  які захопили місто Дорогочин, що стояло над Бугом і було на ІІідляшші великим торговим центром. Тому визволення цього міста мало для Галицько-Волинських земель велике значення. Після перемоги в битві за Дорогочин Данило  у 1239 р. пішов у Київ і укріпився там. Він повністю відновив територію Галицько-Волинської держави, якою володів його батько.

 В 1239 р. Данило здобув Київ і посадив там намісником воєводу Дмитра.

Тому після відходу орди з українських земель у 1241році  Данило роз починає не тільки відбудовувати зруйновані міста, а й будувати нові. Укріпив міста фортецями: Володимир, Галич, Білгород, Острог, Данилів, Хотин та ін.  

Столицю князівства Данило переніс із бунтівного Галича на Волинь, у м. Холм. Навколо міста він звів могутні укріплення, побудував церкви та заклав чудовий палац .  Також  у1256 було закладено місто Львів(1256) на честь сина Лева. У містах розвивалися промисли, ремесла, вони ставали осередками торгівлі і до приїздили як купці руські, так і іноземні. Княжий двір Данила був культур осередком, у якому складали літописи.

Він провів глибокі реформи в усіх галузях життя. Супроти боярства вживав каральних дій, багатьох стратив., конфіскував їх землі і роздав їх новому, служивому дворянству.

Також велику увагу звертав і на військо. Відбулася його реорганізація ударною силою стала важко озброєна кінна дружина, а також селянське міщанське ополчення.

Таким чином можна стверджувати, що Данило був мудрим політиком і видатним діячем, проводячи вдалу внутрішню політику.

2.Зовнішня політика князя.

         У зовнішній політиці Данило проявив себе як талановитий полководець.

Здійснив успішні походи на литовців та ятвягів. У 1243 році приєднав від Польщі Люблінську землю. Вів боротьбу за австрійську корону і посадив на деякий час сина Андрія на королівський престол Австрії. Зробив похід в Чехію і Сілезію.

Переміг влітку 1245р. під Ярославом, де були розбиті війська угорські.

Уклав династичні шлюби: Лев одружився з дочкою угорського короля, дочка Переяслава видана заміж за мазовецького князя Замовита, ще одна дочка замужем за Володимиро-Суздальським князем Андрієм Ярославовичем, братом Невського.

3.Стосунки з монголо-татарами. Справою всього свого життя Данило вважав оборону власних земель від монголо-татар.

Не маючи можливості боротися з переважаючими силами Золотої Орди Данило змушений був поїхати на переговори до хана Батия. Викликав його Батий в Орду в 1245 р. Ця поїздка означала визнання залежності від Орди. Хан видав Данилу ярлик на князювання. Проте сором рабського становища не міг нічим окупитися. Данило усіляко прагнув позбутися ярма. Літописець так пише про цю подію: „ О лихіша лиха честь татарская. Данило Романович, що був князем великим і володів багатьма землями, нині сидить на колінах, холопом себе називає !".

Наступні 20 років Данило галицький витратив на організацію опору Орді. Це було основою його зовнішньополітичної діяльності. Руські землі лежали в руїнах, тому князь звернув свій погляд на захід.

 Данило розпочинає підготовку до визволення земель від поневолювачів

Спочатку завдяки одруженню сина Романа князь спробував заручитись підтримкою Австрії; уклав союз із Володимиро-Суздальським князем, польські литовськими князями і угорським королем. Заради цієї мети Данило пішов на зближення з Папою Римським. У 1253р. відбувається навіть коронація Данила в Дорогичині. Так він став першим королем українських земель.

Але всі зусилля Данила були марними.  Але,  коли  не  відбувся  християнський   похід проти монголо-татар,  Данило  порвав стосунки з папою. У 1254 він розбив військо монголо-татар на чолі з Куремсою. Тоді хан послав величезне військо у 1259 р. на чолі з Бурундаєм. Данило змушений був дати наказ на зруйнування укріплень Львова,  Луцька, а Холм вдалося врятувати хитрістю.

Гірке розчарування не минуло марно для князя. Останні роки життя Данило Романович хворів, майже втратив зір. У 1264р. помер в улюбленому місті Холм.

 

Із журби охляли руки

І поникла голова...

На спочин його прийняла

В Холмі церковиця свята...

 

Довести, що Галицько-Волинська держава досягла найвищого розквіту за правління Данила Романовича Галицького ви зможете, працюючи в групах

Завдання І групі Літописці

         Вам необхідно визначити основні заходи внутрішньої політики Ярослава Мудрого для цього

1.Прочитайте § 17 (стор.164-168);

2.випишіть в зошити основні заходи, здійснені Данилом у внутрішній політиці

3.заповніть відповідну колонку таблиці

Внутрішня політика

зовнішня політика

Підсумки діяльності

 

Завдання ІІ групі Хроністи

         Вам необхідно визначити основні напрямки зовнішньої політики Ярослав Мудрого для цього

  • Прочитайте § 17(стор.164-168);  ;
  • випишіть в зошити основні заходи , здійснені Данилом у зовнішній політиці
  • заповніть відповідну колонку таблиці

Внутрішня політика

зовнішня політика

Підсумки діяльності

Завдання ІІІ групі Документознавці

  • Вам необхідно опрацювати документи і матеріали, вміщені в § 17 на сторінках 164-168,а  також додатковий документ і з’ясувати, які напрямки зовнішньої та внутрішньої політики князя підтверджуються документально.
  • заповніть відповідну колонку таблиці

Внутрішня політика

зовнішня політика

Підсумки діяльності

 

Перевірка роботи групи літописців, хроністів та документознавців.    

Отже, ми з’ясували основні заходи діяльності Данила Галицького, спрямовану на зміцнення держави.

V . УЗАГАЛЬНЕННЯ

Як ви вважаєте, чи  успішною була діяльність Данила Романовича Галицького? Дайте вашу оцінку його діяльності.

Для обговорення можна використати метод „Прес", за яким кожен учень висловлює свою думку за схемою:

Я вважаю що ... тому, що ... → наприклад ... → отже, ...

  1. ВИСНОВОК

Отже, часи князювання Данила Галицького позначились посиленням держави, зміцненням кордонів Галицько-Волинської держави, інтенсивним будівництвом міст, піднесенням господарства, торгівлі. Ці успіхи ознаменували підвищення міжнародного авторитету  держави. За часів його правління вона досягла найвищої точки розквіту.

VII. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ:

  • Вивчити § 17 (підручник Свідерський Ю.Ю. Історія України:підруч. Для 7 кл. загальноосвіт.навч. закл./ Ю.Ю.Свідерський, Н.Ю. Романишин, Т.В. Ладиченко. – К.: 2015.)
  • За бажанням дати оцінку діяльності князя можна у вигляді проекту.

 

docx
Додано
9 травня 2020
Переглядів
1560
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку