Розробка уроку з образотворчого мистецтва для 3 класу на тему: "Розробка уроку з образотворчого мистецтва для 3 класу на тему: "Краса народних виробів. «Найкращий виріб гончара»“

Про матеріал
Розробка уроку з образотворчого мистецтва для 3 класу на тему: "Краса народних виробів. Матеріали, інструменти й обладнання народних майстрів. Основні види декоративно-прикладного мистецтва. «Найкращий виріб гончара»“. Складається з конспекту уроку та презентації до нього.
Перегляд файлу

Образотворче мистецтво

Тема: Краса народних виробів. Матеріали, інструменти й обладнання народних майстрів. Основні види декоративно-прикладного мистецтва. «Найкращий виріб гончара»

Очікувані результати: ознайомити учнів із матеріалами, інструментами та облад­нанням народних майстрів; розповісти про основні види декоративно-прикладного мистецтва; розвивати вміння насолоджуватися творами декоративно-прикладного мистецтва, аналізувати їх; формувати есте­тичні почуття, смак; активізувати ініціативу учнів; прищеплювати зацікавленість творами декоративно-прикладного мистецтва.

Обладнання: навчальні плакати; репродукції картин відомих худож­ників, альбом-посібник, білий та кольоровий папір, ножиці, клей, серветки для витирання рук.

Тип уроку: комбінований урок.

Хід уроку

І. Організаційний момент

Привітання. Перевірка готовності учнів до уроку

ІІ. Актуалізація опорних знань

З уроків образотворчого мистецтва попередніх років пригадайте: що називають декоративно-прикладним мистецтвом?

Чи маєте вдома розписні глечики або тарелі, різьблені скриньки, вишиті серветки або сорочки? Чи подобаються вони вам?

Яким орнаментом прикрашені ці вироби?

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності. Повідомлення теми і мети уроку

Людина завжди прагнула до краси, намагалась ото­чити себе гарними речами. Як і в усній народній творчості, зокрема в піснях, прислів’ях, казках та легендах, так і в роботах майстрів декоративно-прикладного мистецтва живе історія народу. Сьогодні ми поговоримо про види декоративно-прикладного мистецтва та матеріали, інструменти та обладнання народних майстрів, які створюють дивовижні вироби, а також створимо свій власний виріб декоративно-прикладного мистецтва.

ІV. Вивчення нового матеріалу

1. Розповідь учителя

— З давніх часів в українській хаті можна було зустріти різнома­нітні вироби декоративно-прикладного мистецтва, зокрема рушни­ки, сорочки-вишиванки, хатні розписи, керамічні вироби, різьблені з дерева прикраси й побутові предмети та багато інших речей, які не тільки прикрашали житло, а й були невід’ємною складовою побуту українців. Усі вони створені вмілими руками майстрів декоративно-прикладного мистецтва. У кожного майстра своє приладдя, свої таємниці ремесла.

Які саме матеріали використовують майстри декоративно-прикладного мистецтва? Вам уже відомі деякі матеріали та інстру­менти, які використовують ці майстри: це папір, тканина, дерево, глина та інші матеріали.

Давнім традиційним видом декоративно-прикладного мистецтва є вишивка. Для того щоб виго­товити з білої тканини чудовий рушник або неповторну вишиван­ку, необхідно взяти до рук голку та кольорові нитки.

Rushnyk_Ukraine_embroidered_decorative_towels.jpg 467122_original.jpg 11.jpg

Зовсім інші мате­ріали та інструменти потрібні майстрам ке­рамічних виробів. Щоб створити чудовий керамічний посуд або дивовижну ліплену іграшку, слід мати глину та такі при­ладдя, як стеки, дощеч­ки та гончарні круги.

Куманець_у_Шепетівському_музеї.jpg image_gallery.jpg image14-001.jpg

Решетилівські майстри декоративного мистецтва створюють надзвичайно гарні килими. Як ви вважаєте, які матеріали та інструменти стануть їм у пригоді? Так, кольорові шерстяні нитки та ткацькі верстати.

56070.jpg x_6ab4feb3.jpg

А які чудові неповторні речі виготовляють майстри зі звичайної деревини, використовуючи різноманітні інструменти для різьблен­ня!

9.jpg vimage1.jpg 280px-Woodcarvings_of_cranes.jpg

Зверніть увагу на чудові українські писанки. Цю красу також створили руки майстрів декоративно-прикладного мистецтва. Але неможливо перетворити яйце на чудову писанку без писочка й необхідних для цього фарб.

C:\Users\Olga\Desktop\6018fcaf52a1a5290bf6c69be223fb6f_big570x460.jpg C:\Users\Olga\Desktop\pianka.jpg

А ще дуже красивим і вишуканим видом декоративно-прикладного мистецтва є витинанка. Її назва походить від слова «витинати», тобто «вирізати». Це орнаментальні прикраси житла, ажурно або силуетно витяті ножицями, вирізані ножем з білого або кольорового паперу. У давнину такими виробами оздоблювали стіни, вікна, полиці, груби, печі. І кожна людина, заходячи у дім, прикрашений витинанками, одразу розуміла, що відбувається в селі,— чи хтось народився, чи, можливо, тут весілля або якесь інше свято.

20132004233151_0.jpg 20132004233154.jpg 20132004233152.jpg

Створюючи предмети з будь-якого матеріалу, майстер бажає підкреслити його природну красу, подарувати йому друге життя. Кожен майстер укладає у свою роботу весь свій талант, уміння, фан­тазію та часточку власної душі. Саме тому предмети, виготовлені різними майстрами, такі цікаві, неповторні та дуже різняться.

2. Організація сприйняття творів мистецтва

— Розгляньте вироби різних народних майстрів. Хто їх створив? Які матеріали були використані для їх виготовлення?

C:\Users\Olga\Desktop\fullsize.jpg C:\Users\Olga\Desktop\987-1.jpg C:\Users\Olga\Desktop\46135288_images_5687540136.jpg C:\Users\Olga\Desktop\image03.png C:\Users\Olga\Desktop\MG_3360-558x372.jpg C:\Users\Olga\Desktop\vytynanka4.jpg

3. Пояснення до творчого завдання

— Створіть у техніці витинанки глечик. Або створіть орнамент у техніці витинанки та прикрасьте ним зображення виробу декоративно-прикладного мистецтва.

C:\Users\Olga\Desktop\17.JPG

Правила користування ножицями

1. Для ручної праці слід використовувати ножиці із заокругленими кінцями.

2. Клади ножиці чи ніж так, щоб вони не виступали за край робо­чого місця.

3. Не працюй тупими ножицями, а також ножицями зі слабким кріпленням.

4. Ріжучи, уважно стеж за розміткою.

5. Під час роботи тримай матеріал пасивною рукою так, щоб паль­ці знаходились осторонь від гострого леза.

6. Не розмахуй ножицями, під час різання не пересувайся, а також не наближайся до того, хто ними працює.

7. Після роботи ножиці тримай складеними, бажано в чохлі.

Правила користування клеєм

1. Під час роботи використовуй тільки клей ПВА.

2. Зберігай клей у закритому вигляді.

3. Для нанесення клею на виріб користуйся пензликом, після ро­боти промий його теплою водою.

4. Якщо клею потрапив на шкіру, промий її водою з милом.

5. Якщо клей потрапив в очі, промий очі чистою водою та звернися до лікаря.

Фізкультхвилинка

4. Індивідуальна робота за творчим завданням

Учні самостійно працюють над творчим завданням. Вчитель за необхідності надає допомогу.

V. Актуалізація вивченого матеріалу

Які предмети створюють майстри декоративно-прикладного мистецтва?

Чи є у вашому домі такі предмети? З якого вони матеріалу? Які інструменти для цього потрібні?

З якого матеріалу виготовляють українські рушники?

Який інструмент знадобиться майстрові, щоб створити витинанку?

VІ. Підведення підсумків уроку. Рефлексія

Чия робота вам сподобалась найбільше? Чому?

Хто припустився помилок? Як їх можна було уникнути?

З яким настроєм закінчуєте урок?

VІІ. Домашнє завдання

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Матеріали, інструменти та обладнання народних майстрів. Основні види декоративно-прикладного мистецтва

Номер слайду 2

Бесіда  З уроків образотворчого мистецтва попередніх років пригадайте: що називають декоративно-прикладним мистецтвом?  Чи маєте вдома розписні глечики або тарелі, різьблені скриньки, вишиті серветки або сорочки? Чи подобаються вони вам?  Яким орнаментом прикрашені ці вироби?

Номер слайду 3

Людина завжди прагнула до краси, намагалась оточити себе гарними речами. Як і в усній народній творчості, зокрема в піснях, прислів’ях, казках та легендах, так і в роботах майстрів декоративно-прикладного мистецтва живе історія народу. Сьогодні ми поговоримо про види декоративно-прикладного мистецтва та матеріали, інструменти та обладнання народних майстрів, які створюють дивовижні вироби.

Номер слайду 4

Які саме матеріали використовують майстри декоративно-прикладного мистецтва? Вам уже відомі деякі матеріали та інструменти, які використовують ці майстри: це папір, тканина, дерево, глина та інші матеріали. Давнім традиційним видом декоративно-прикладного мистецтва є вишивка. Для того щоб виготовити з білої тканини чудовий рушник або неповторну вишиванку, необхідно взяти до рук голку та кольорові нитки.

Номер слайду 5

Українські рушники. Музей рушника, Переяслав-Хмельницький

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Симетричний візерунок української вишивки

Номер слайду 8

Зовсім інші матеріали та інструменти потрібні майстрам керамічних виробів. Щоб створити чудовий керамічний посуд або дивовижну ліплену іграшку, слід мати глину та такі приладдя, як стеки, дощечки та гончарні круги.

Номер слайду 9

Куманець. Кераміка початку ХХ століття. Шепетівський музей

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Решетилівські майстри декоративного мистецтва створюють надзвичайно гарні килими. Як ви вважаєте, які матеріали та інструменти стануть їм у пригоді? Так, кольорові шерстяні нитки та ткацькі верстати.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

А які чудові неповторні речі виготовляють майстри зі звичайної деревини, використовуючи різноманітні інструменти для різьблення!

Номер слайду 15

Художнє різьблення по дереву

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Зверніть увагу на чудові українські писанки. Цю красу також створили руки майстрів декоративно-прикладного мистецтва. Але неможливо перетворити яйце на чудову писанку без писачка й необхідних для цього фарб.

Номер слайду 19

Українські писанки

Номер слайду 20

Номер слайду 21

А ще дуже красивим і вишуканим видом декоративно-прикладного мистецтва є витинанка. Її назва походить від слова «витинати», тобто «вирізати». Це орнаментальні прикраси житла, ажурно або силуетно витяті ножицями, вирізані ножем з білого або кольорового паперу. У давнину такими виробами оздоблювали стіни, вікна, полиці, груби, печі. І кожна людина, заходячи у дім, прикрашений витинанками, одразу розуміла, що відбувається в селі,— чи хтось народився, чи, можливо, тут весілля або якесь інше свято.

Номер слайду 22

Витинанки різних областей України

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Розгляньте вироби різних народних майстрів. Хто їх створив? Які матеріали були використані для їх виготовлення?

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Творче завдання Створіть у техніці витинанки глечик. Або створіть орнамент у техніці витинанки та прикрасьте ним зображення виробу декоративно-прикладного мистецтва.

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Бесіда Які предмети створюють майстри декоративно-прикладного мистецтва? Чи є у вашому домі такі предмети? З якого вони матеріалу? Які інструменти для цього потрібні? З якого матеріалу виготовляють українські рушники? Який інструмент знадобиться майстрові, щоб створити витинанку?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Седлецька Тетяна Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Татаренцева Ольга
    Дякую за роботу! Творчих успіхів та витривалості!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
zip
Додано
12 січня 2020
Переглядів
3813
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку