Презентація "Я- член екіпажу"

Про матеріал
Презентація "Я- член екіпажу" для здобувачів освіти 5 класу, які вивчають образотворче мистецтво. В презентації дано поняття автопортрету, представлено автопортрети художників, дано інструкцію малювання автопортрету та подано зразки дитячих автопортретів та портретів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Подія 7. Я — член екіпажу

Номер слайду 2

Тепер ти — член екіпажу зорельота. Всі космонавти багато працюють, постійно зайняті важливими справами з обслуговування корабля. Настав час усім відпочити і добре роззнайомитися, адже тоді і робота краще йтиме. Давайте спробуємо сьогодні розповісти про себе, свої захоплення, розповісти про домашніх улюбленців і уподобання мовою образотворчого мистецтва, тобто намалювати автопортрет. Автопортрети всіх членів екіпажу можна поєднати в одну композицію. Тоді наочно буде видно, що поруч кожного — плече друга, а всі разом — одна команда. Можливо, так ми побачимо у кожному з нас щось невідоме, будемо сприймати кожного однокласника, як особистість, унікальність, будемо більше поважати один одного. Адже, як говорив відомий український поет В. Симоненко: Ти знаєш, що ти – людина?Ти знаєш про це чи ні?Усмішка твоя – єдина,Мука твоя – єдина,Очі твої – одні. 

Номер слайду 3

Немає, мабуть, такого художника, який би не намалював себе, тобто — свій автопортрет. Для цього він вивчав своє відображення у дзеркалі, щоб реалістично — правдиво, відтворити його на папері чи полотні, або малював себе за уявою, щоб образно передати в зображенні свої погляди, уподобання та емоції.

Номер слайду 4

Роздивіться автопортрети художників. Це може бути зображення по плечі, погруддя, портрет з руками або у повний зріст. Автопортрет — портрет художника, виконаний ним самим; у більшості випадків — за допомогою дзеркала.

Номер слайду 5

Роздивіться автопортрети відомих художників.

Номер слайду 6

Часто автопортрет психологічний, передає емоційний стан художника. Тому важливе значення у портреті має зображення очей, напрямок брів, порух губ і, звичайно, загальний вираз обличчя.

Номер слайду 7

Роздивіться особливості пропорції обличчя дітей.

Номер слайду 8

Зверніть увагу на застосування ліній, штрихів, плям у портретах дітей.

Номер слайду 9

Існує багато різновидів портретного жанру : портрет у профіль, подвійний портрет, груповий портрет, у колі сім’ї, автопортрет, дружній шарж; а також парадний і камерний; станковий, монументальний, мініатюра.

Номер слайду 10

Практичне завдання. Кольоровими олівцями намалюйте свій автопортрет. Поради Спочатку визначтеся з тим, як ви вважаєте за потрібне себе зобразити: передати зовнішню схожість та певні риси характеру: серйозність чи веселу вдачу; або також розказати про свої захоплення тощо. Врахуйте це при побудові КОМПОЗИЦІЇ. Звичайно, головне в портреті — обличчя. Тому намагайтеся правильно передати його пропорції — співвідношення розмірів окремих частин між собою та шодо висоти та ширини голови. Звертайте увагу на загальні закономірності побудови обличчя. Лінії та штрихи мають підкреслювати форму обличчя.

Номер слайду 11

Перед тим, як ви приступите до практичної частини уроку, давайте згадаємо основні правила малювання пропорцій обличчя людини:·        Волосся = лоб = ніс = підборіддя.·        Ширина обличчя =  око + око + око + око + око.·        Ніс = вухо.·        Ширина носа = довжина ока.·        Довжина рота = око + око. Основні вимоги до пропорційної будови людського обличчя у профільному і фронтальному положенні:1. Загальний обрис голови людини у фронтальному положенні близький до овалу. горизонтальна лінія, проведена через зіниці, поділяє висоту голови навпіл.2. Обличчя ділиться на три рівні частини: від початку волосся до лінії брів, від лінії брів до кінця носа, від носа до підборіддя.3. Нижню частину обличчя від носа до підборіддя ділимо ще на три частини. Верхня визначить лінію рота. Верхній край вуха розміщений на рівні брів, а нижній – на рівні основи носа.   

Номер слайду 12

Ескіз допоможе вам визначитися з композицією.

Номер слайду 13

Запитання і завдання1.    Який з автопортретів на поданих ілюстраціях сподобався тобі найбільше і чому?2.    Чи впливають кольори на враження від автопортретів?З *. Самостійна пошукова робота. Разом з однокласниками відвідайте міську картинну галерею. Чи є там автопортрети художників? Якщо це ваші сучасники, спробуйте з ними зустрітися та побувати в їхній художній майстерні. Колективна    робота Разом з учнями класу із створених автопортретів складіть композицію «Груповий портрет екіпажу зорельота». На великому аркуші можете намалювати або наклеїти відповідне тло — зоряне небо або частину інтер’єру космічного корабля. Автопортрети меншого розміру розмістіть на дальньому плані, більшого — на передньому. Зображення частково можуть загороджувати одне одного. Так створиться враження справжнього великого групового портрета. Насамкінець можна домалювати усім персонажам однакові елементи одягу чи емблеми екіпажу.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Бажаю вам творчого настрою і натхнення!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Гладиш Валентина Дмитрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Ємельяненко Аліна Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
17 жовтня 2021
Переглядів
2585
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку