Розробки лабораторної та практичної роботи з теми « Електричне поле»

Про матеріал

Фізика по суті – наука експериментальна. А досліди з електростатики дають нам спостерігати різні ефекти. Лабораторні досліди, як правило, учні виконують самостійно.

Даний матеріал із серії вивчаємо розділ «Електричне поле». Як вчитель я шукала інструкції до лабораторної роботи, практичної роботи. Дані інструкції розроблені мною. Прилади та досліди описані в різних методиках. За даними інструкціями учні виконували роботи

Перегляд файлу

Розробки лабораторної та практичної  роботи з теми  « Електричне поле»

 

Практична робота. Вивчення електризації.

 

Мета: ознайомитися з явищем електризації тіл.

Обладнання: дрібні папірці, гребінець, наполовину наповнений пшоном поліетиленовий пакет, гільза з фольги.

 

Зміст роботи

 

1. Потріть гребінець хутром і піднесіть його до шматочків паперу на столі. Спостерігайте, що відбувається, коли гребінець не доторкнувся до шматочків паперу і коли доторкнувся до них. Опишіть явище, яке ви спостерігали.

 

2. У пакет із пшоном надуйте повітря і зав’яжіть мотузок так, щоб над пшоном була повітряна подушка. Проведіть по верхній частині пакета ( над повітряною подушкою ) тильним боком кисті і спостерігайте за зернятками пшона. Спробуйте пояснити, що відбувається з пшоном і чому.

 

3. Виготовте гільзу з алюмінієвої фольги на нитці

 а) піднесіть до підвішеної гільзи наелектризований гребінець так, щоб він не торкався до гільзи;

 б) потім доторкніться до гільзи зарядженим гребінцем і знову здалеку підносьте наелектризований гребінець до гільзи. Опишіть явище;

 в) доторкніться до гільзи пальцем і піднесіть до гільзи наелектризований гребінець, не доторкаючись до нього. Заберіть палець і знову піднесіть гребінець.

 Опишіть побачене і зробіть висновок.

 

 

 

 

 

 

Лабораторна робота. Спостереження електростатичної взаємодії заряджених тіл

Мета: спостереження електростатичної взаємодії тіл, заряджених за допомогою тертя.

Обладнання: повітряні кульки, поліетиленова плівка, вовняна тканина, нитка, папір, поліетиленовий конверт для паперу (файл), поліетиленова плівка або пластикова папка для паперів, ножиці, аркуш паперу.

Зміст роботи.

 

1. Надміть дві повітряні кульки, кожну з яких прикріпіть до нитки завдовжки приблизно 30 см. Потім одну з них прикріпіть, наприклад, до якоїсь горизонтальної поперечини або під кришкою столу так, щоб вона могла вільно рухатися, і потріть шматком вовни або повсті. Потім так само потріть другу кульку й піднесіть її до першої. Уважно спостерігайте за взаємодією кульок, замалюйте й опишіть побачене. (Звертаємо увагу на те, що кулька, потерта вовною, заряджається негативно!)

 

2. Ще більш простий дослід зі спостереження наелектризованих за допомогою тертя тіл можна провести, скориставшись прозорим конвертом для паперу (файлом).

Покладіть файл на дерев’яний стілець або стіл і потріть папером. Підніміть файл за куточок і подивіться, як поводяться окремі його частинки. Замалюйте й опишіть побачене.

Використовуючи попередньо заряджену за допомогою шматка вовни повітряну кульку, визначте знак заряду, набутого файлом при електризації папером.

 

3. Із пластикової папки для паперу виріжте дві смужки розміром приблизно 5х25 см. Пластикову папку можна замінити прозорою плівкою для друку, лавсановою плівкою і т. п.

Поклавши ці смужки на аркуш паперу, потріть їх кілька разів пальцями. Потім візьміть смужки за кінці й піднесіть одну до одної.

Опишіть дослід і поясніть побачене.

Визначте знак заряду пластикових смужок, використовуючи для цього наелектризовану повітряну кульку.

Зробіть висновки по роботі.

 

 

 

 

docx
До підручника
Фізика (академічний рівень, профільний рівень) 11 клас (Бар’яхтар В.Г., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О., Кірюхін М.М.)
Додано
27 липня 2018
Переглядів
1897
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку