Задача
Визначити вихід омлету з цибулею, якщо на виробництво надійшли яйця масою 50 г. % витрат при тепловій обробці для омлету – 8%.
Технологічна карта
Найменування страви: «Омлет з цибулею»
№ з/п |
Найменування сировини |
Маса брутто |
Маса нетто |
1. |
Яйця |
3 шт |
120 |
2. |
Молоко або вода |
45 |
45 |
3. |
Маргарин столовий |
10 |
10 |
4. |
Цибуля ріпчаста |
24 |
20 |
5. |
Маргарин столовий |
3 |
3 |
6. |
Маса пасерованої цибулі |
- |
10 |
7. |
Маса смаженого омлету з цибулею |
- |
170 |
8. |
Масло або маргарин |
5 |
5 |
|
Разом |
|
175 |
Таблиця 1. Коефіцієнт перерахунку маси нетто яєць
Середня маса одного яйця, г |
Відходи на шкаралупу, втрати |
Коефіцієнт перерахунку, к |
Від 48 та вище |
12,0 |
0,88 |
Від 43 до 48 |
12,5 |
0,875 |
До 43 |
13,0 |
0,875 |
Розв’язання задачі за допомогою програми Microsoft Excel
Маса омлету = (маса нетто яєць+маса молока або води+маса маргарину столового для смаження+маса пасерованої цибулі)*92)/100.
Складаємо таблицю у програмі Microsoft Excel та заносимо до неї відомі.
Для розрахунку маси брутто яєць, потрібно масу брутто одного яйця (клітинка С2). Помножити на 3. Вносимо формулу в клітинку С3 = С2*3. Отримуємо масу 150г. Для визначення маси нетто яйця помножуємо масу яйця на коефіцієнт перерахунку. Для цього вводимо формулу в клітинку D2 =C2*0,88. Для розрахунку маси нетто 3 яєць помножуємо масу 1 яйця на 3, тобто D3=D2*3.
Маючи всі необхідні дані можемо визначити масу омлету. Для цього вводимо формулу до клітинки D7 формулу =((D3+D4+D5+D6)*92)/100.
Відповідь: Вихід омлету з цибулею з яєць масою 50г складає 181, 24 г.
1