Розвиток книговидавничої справи і друкарства

Про матеріал
Розвиток книговидавничої справи і друкарства Презентаційні матеріали для уроків історії, мистецтва та української літератури
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розвиток книговидавничої справи і друкарства

Номер слайду 2

Найдавніші рукописні книги Київської Русі

Номер слайду 3

Остромирове Євангеліє — найдавніша датована рукописна пам'ятка церковнослов'янської мови Київської Русі.

Номер слайду 4

Виготовлене у 1056–1057 рр. в Києві дияконом Григорієм і його помічниками для новгородського посад-ника Остромира.

Номер слайду 5

Рукопис пам’ятки, який налічує 294 аркуші великого формату, по- мистецьки оздоблений кольоровими ініціа-лами, заставками, трьома мініатюрами євангелістів Івана, Луки й Марка.

Номер слайду 6

Святкову пишність Остромировому Євангелію надають також заставки – орнаментальні композиції, котрі відділяють і прикрашають початок кожного нового розділу книги. В Остромировому Євангелії міститься одна велика та 18 малих заставок, основний їх мотив – великі квіти з п’ятьма пелюстками. Виконані вони яскравими фарбами – червоною, зеленою, синьою і прописані золотом.

Номер слайду 7

Чудовою особливістю Остромирового Євангелія є його витіюваті ініціали (буквиці) – заголовні букви збільшеного розміру майстерно виконані на початку самостійних розділів тексту книги. Переписувач підібрав для рукопису високоякісний, білий і тонкий, пергамент. Текст у книзі написаний у два стовпчики по 18 рядків у кожному

Номер слайду 8

Другою датованою давньоруськоюписемною пам’яткою є Ізборник Святослава (1073), це — архаїчна рукописна хрестоматія, що містить різні вислови та фрагменти з богословських творів.

Номер слайду 9

Ця книга має енциклопедичний зміст, у ній порушуються проблеми християнського богослів’я, розтлумачуються положення Біблії щодо поводження в повсякденніТут наведено відомості з астрономії й астрології, математики й фізики, історії й філософії, граматики, зоології, ботаніки, логіки й етики.

Номер слайду 10

Ізборник переписав дяк Іван з іншими писцями для київського князя Святослава Ярославича з болгарського джерела, складеного на початку Х ст. для болгарського царя Симеона. Ізборник Святослава 1073 р. містить понад 380 статей, які належать двадцяти п’ятьом авторам (здебільшого візантійцям).цар Симеон

Номер слайду 11

Третя датована писемна пам’ятка — Ізборник (1076), складена за матеріалами рукописів княжої бібліотеки Софійського собору. Ця книга містить найрізноманітніші відомості духовного й філософського змісту — роздуми про правдиву віру, повчання дітям тощо.

Номер слайду 12

Розвиток книжкової справи. Друкарство(XIV-XVI ст.)

Номер слайду 13

Йоганн Гутенберг. Степан Дропан

Номер слайду 14

Український першодрукар – Іван Федоров І. Федоров (1510-1583рр.) – засновник книгодрукування в Росії та Україні. Це – фігура ренесансної доби, був різнобічно освічений. Працював у Кракові, Відні, Дрездені, Москві, Заблудові, Львові, Острозі.

Номер слайду 15

Пам’ятник І. Федорову у Львові

Номер слайду 16

Пам’ятник І. Федорову в Москві

Номер слайду 17

Надгробок Івана Федоровича. На надгробку Івана Федорова було вказано, що він "друкарство занедбане обновив".

Номер слайду 18

Автограф Івана Федорова

Номер слайду 19

Друкарська марка Івана Федорова

Номер слайду 20

Будинок друкарні Старопігійського братства, де були надруковані книги Івана Федорова, Львів

Номер слайду 21

Українська першодрукарня

Номер слайду 22

Українська першодрукарня

Номер слайду 23

Апостол (1573)1 березня 1564 р. Іван Федоров і Петро Мстиславець відтиснули останні аркуші першої відомої в Росії друкованої книжки «Апостол».

Номер слайду 24

Острозька друкарня. Острозька друкарня, заснована Іваном Федоровим разом з групою працівників Острозької школи, продовжувала видавничу діяльність протягом останніх двох десятиліть XVI ст. після видання Острозької біблії і в першій половині XVII ст.

Номер слайду 25

Острозька Біблія (1581)У 1581 р. вийшла друком відома Острозька біблія. Підготовляли біблію до друку К. К. Острозький, Іван Федоров і його літературний гурток ще до відкриття Острозької друкарні. Для цього треба було провести велику перекладацьку і редакторську роботу величезної за розміром і складної за текстом книги.

Номер слайду 26

Зразки друкарського устаткування

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Поліграфічна справа у XVII-XVIII ст.

Номер слайду 29

Друкарня Єлецького монастиря. Виникнення друкарства на Чергінівщині безпосередньо пов’язано з іменем церковного діяча Кирила Транквіліона. Близько 1625 року його було призначено на посаду архімандрита Єлецького монастиря в Чернігові. Наприкінці життя він заснував у Єлецькому монастирі друкарню і в 1646 р. надрукував збірник своїх віршів та прозаїчних творів під назвою “Перло многоцінне”. Ця книжка — єдиний відомий твір, який було надруковано в Єлецькій друкарні. Вважається, що після смерті К. Транквіліона (1646 р.) вона припинила своє існування.

Номер слайду 30

Новгород-Сіверська друкарня. Відродження друкарства на Чергінівщині відноситься до часу, коли посаду архієпископа Чернігівського та Новгород-Сіверського займав відомий літературний та політичний діяч XVII ст. Лазар Баранович. У 1670-х роках він відкрив друкарню в Новгороді-Сіверському.

Номер слайду 31

Часослов. Першими виданнями Києво-Печерської друкарні були Часослов для потреб школи (1616-1617)

Номер слайду 32

Згодом виходять полемічна «Книга о вірі», упорядником якої був Захарій Копистенський, монументальні Бесіди Іоанна Золотоустого на 14 послань апостола Павла (1629), його ж Бесіди про діяння апостольські (1624). Не лише зміст цих книг, але й мова (церковнослов′янська з численними українізмами), багате художнє оформлення мали на меті дати гідну відсіч публікаціям прибічників католицизму. Бесіди Іоана Златоуста на 14 послань святого апостола Павла

Номер слайду 33

Номоканон

Номер слайду 34

Тріодь. Тріодь пісна 1627 р. містила, крім церковнослов′янського тексту, «синаксарі» українською літературною мовою, шо їх переклав Тарас Земка безпосередньо з грецького оригіналу. Ця Тріодь, як і видання наступних років (Тріодь цвітна 1631 р., Євангеліє учительне 1637 р.), має численні дереворитні ілюстрації, деякі з них відображають реальні сценки з тодішнього життя.

Номер слайду 35

Євангеліє учительне Ключ разумения

Номер слайду 36

«Граматика словенська» Л. Зизанія, надрукована 1596 р. у Вільні, була одним з найбільш ранніх оригінальних граматичних посібників у східних слов’ян. У ній зроблена перша спроба систематизації граматичного матеріалу церковнослов’янської мови, осмислення його особливостей, широко відбиті риси живої народної мови XVI ст. Книга становить значний інтерес не тільки для історії вітчизняного мовознавства, але й для вивчення української мови того часу. У комплекті з факсимільним виданням «Граматики словенської» 1596 р. публікується її докладне наукове дослідження.

Номер слайду 37

«Лексикон словенороський» Памви Беринди — визначна пам'ятка східнослов'янської лексикографії початку XVII ст. Праця П. Беринди є важливим джерелом вивчення словникового складу української мови XVII ст., а також цінним посібником при читанні українських, російських і білоруських пам'яток, писаних церковнослов'янською мовою. У передмові подається мовно-історичний та палеографічний опис пам'ятки. Надруковано з видання 1627 р. фотомеханічним способом.

Номер слайду 38

Стан книгодрукування у XIX-XX ст.

Номер слайду 39

Кінець XIX — початок XX століття для українського друкованого слова видався дуже важким. Усе ще не втратили своєї сили горезвісні Валуєвський циркуляр (1863) та Емський указ (1876), за якими не дозволялося не лише друкувати книги українською мовою, а й ввозити їх з-за кордону. Валуєвський циркуляр (1863 р.)

Номер слайду 40

Просвіта

Номер слайду 41

Газета «Час»

Номер слайду 42

Газета «Дзвін»

Номер слайду 43

Газета «Діло»

Номер слайду 44

Михайло Грушевський

Номер слайду 45

Підготували :студентки І курсугрупи ІМ-16 Лазутчик Маргарита. Маньковська Ольга. Мельник Анастасія. Немеришина Марина. Рівне-2012

pptx
Додав(-ла)
Bilotil Myroslava
Додано
11 жовтня 2020
Переглядів
1181
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку