Розвиток літератури в Україні

Про матеріал
Презентаційний матеріал для уроків української літератури на тему: Розвиток літератури в Україні
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розвиток літератури в Україні

Номер слайду 2

Розвиток української літератури проходив дуже важко, через постійне панування іноземних загарбників над українськими землями. В різні періоди укрїнською мовою навіть забороняли друкувати. Але не дивлячись на численні репресії, наша Україна багата на літературну спадщину, яку створила велика кількість відомих авторів.

Номер слайду 3

Література доби Київської Русі Українська література має свою тисячолітню історію, яка формувалася ще до початку Київської Русі. Предки українців ще в передісторичну добу мали розвинену усну творчість на яку згодом спиралась писемна література, яка сформувалася в Київській Русі на початку ХI ст., також джерелом була християнська традиція.

Номер слайду 4

З утвердженням християнства велику роль починає відігравати перекладна література. З Константинополя в Київ незабаром після введення християнства стали надходити церковні і світські твори грецькою та іншими мовами. Одним з перших був переклад Євангеліє, виконаний у Києві дияконом Григорієм - Остромирове Євангеліє.

Номер слайду 5

Згодом на Русі з'явилися оригінальні твори. Першим самостійним жанром давньоруської літератури стало літописання. Яскравим прикладом є  літопис "Повість минулих літ" - визначна пам'ятка епохи Київської Русі, яка є джерелом не тільки історичних відомостей, а й хрестоматією епічних пісень, переказів та легенд. Створена ченцем Нестором на початку ХІІ ст.

Номер слайду 6

З початком роздробленості Русі літописи складалися в кожному великому феодальному центрі. Останніми з літописних руських зводів, що дійшли до нас, є Київський (1200 р.) і Галицько-Волинський (кінець XIII ст.) літопис.(зображення елементів Київського літопису)

Номер слайду 7

У такому жанрі оригінальної літератури Київської Русі, як філософсько-богословська публіцистика, поєднувалися художня досконалість та ідейна спрямованість. Першим її зразком стало “Слово про закон і благодать” ченця Ілларіона.

Номер слайду 8

Блискучим пам'ятником давньоруської публіцистики є “Благання” Данила Заточника

Номер слайду 9

В особливий жанр оригінальної літератури Київської Русі виділилися повчання. Князь Святослав Ярославич створив знаменитий "Ізборник"

Номер слайду 10

Перу князя Володимира Мономаха належить “Повчання", адресоване дітям.

Номер слайду 11

«Слово о полку Ігоревім»— героїчна поема кін. XII ст. - яскраве свідчення розвитоку традицій і ідей.

Номер слайду 12

Література ХVI-XVI ст.

Номер слайду 13

В XIV-XV ст. на Україні спостерігається перерва в літературному процесі. Внаслідок зруйнування культурних осередків центральної України літературне життя жевріє лише на західних околицях. Оригінальна творчість розвивається слабо, літературні пам’ятки ідейно та стилістично не виходять за рамки традицій Київської Русі; Продовжує розвиватись обрядова поезія (русальні, купальські, обжинкові пісні, голосіння), яка створювалася ще в дохристиянські часи.

Номер слайду 14

З’являється героїчний епос – думи та історичні пісні, створювані співцями-кобзарями, що з’являлися серед козацтва. Виконувались ці твори речитативом під супровід бандури, кобзи чи ліри.

Номер слайду 15

Популярною була тема трагедії жінок-невільниць, якими татари й турки поповнювали гареми феодальної знаті і які змушені були ставати дружинами своїх ворогів. В історії відомо кілька таких прикладів - українка-полонянка родом з Рогатина Настя Лісовська, відома як Роксолана.

Номер слайду 16

Образ зажуреної жінки відображений у думі «Маруся Богуславка».

Номер слайду 17

Оригінального пам’яткою народної поезії другої половини XVI ст. є «Пісня про Байду», яка розповідає про страту в Царгороді відважного борця проти турецько-татарського гніту.

Номер слайду 18

У XVI-XVII ст. на Україні виникає шкільна драма. Вперше українські інтермедії було додано до польської релігійної трагедії Якуба Гаватовича на біблійний сюжет «Трагедія або Образ смерті пресвятого Іоанна Хрестителя, посланця Божого», виставленої 1619 р. в Кам’янці-Струмиловій біля Львова.

Номер слайду 19

У зв’язку з розвитком видавничої справи в українській прозі виникають всякого роду посвяти – передмови і післямови до книжок. Прикладом є передмова до Острозької азбуки.

Номер слайду 20

Розвивається в цей час і житійна література, предметом якої були житія святих. Відома, наприклад, чотиритомна книга «Четьї Мінеї» (Київ, 1689-1705) Дмитра Туптала.

Номер слайду 21

Література ХVI-XVI ст.

Номер слайду 22

У другій половині XVII ст. з’явилися думи й історичні пісні про участь козаків у героїчній визвольній війні 1648-1654 pp., про Богдана Хмельницького та його сподвижників. Саме в той час створені відомі народні пісні «Розлилися круті бережечки»(1), «Не дивуйтеся, добрії люди»(2), «За світ стали козаченьки»(3) та багато інших.

Номер слайду 23

Досягла високого рівня українська драма. Студенти в 30-40-х роках XVII ст. ставили шкільні спектаклі під час Різдвяних і Великодніх свят на сцені чи на майдані.

Номер слайду 24

Цікавим явищем в історії українського театру був вертеп – ляльковий народний театр. . Вертепні вистави влаштовувались на торгових площах, у будинках старшин, заможних козаків і міщан.

Номер слайду 25

Набуває поширення громадянська та любовна лірика. Це були романси, сентиментальні пісні. Багато таких пісень і поезій приписують Марусі Чурай – легендарній українській народній співачці і поетесі.

Номер слайду 26

Перший коротким нарисом історії України від найдавніших часів до Останньої Чверті XVII ст., який і протягом наступного століття використовувався як офіційний підручник була праця Інокентія Гізеля «Синопсис» (1674).

Номер слайду 27

До цінного історико-літературного надбання належить створений невідомим автором «Густинський літопис»

Номер слайду 28

З історико-мемуарної прози виділяються козацькі літописи, наприклад «Літопис Самовидця», автором якого вважають генерального підскарбія Р. Ракушку-Романовського, зображує події 1648-1702 pp..

Номер слайду 29

Видатним явищем у літературному житті XVIII ст. стала творчість філософа і письменника Григорія Сковороди (1722-1794). Погляди цього гуманіста-просвітнтеля, який у своїх творах розкривав філософські, суспільно-політичні й етичні проблеми, відбилися на становленні нової української літератури.

Номер слайду 30

Основне місце у його творчості займають філософські трактати і діалоги, з літературних творів відомі збірка поезій «Сад божественных песней» та збірка байок «Басни харковскія».

Номер слайду 31

Література XIX-XX ст.

Номер слайду 32

Наприкінці XIX ст., з одного боку, завершується столітній період розвитку нової української літератури, а з іншого — з'являються нові її якісні риси, що набувають розвитку пізніше — у XX ст. Таким чином, доба XIX- XX ст. являє собою цілісний комплекс традицій і новаторства в літературному процесі, об'єднаний, єдністю ідейно-естетичних закономірностей. 

Номер слайду 33

Література 40-50-х pp. розвивається ще на основі ідей романтизму. Органічним поєднанням надбань романтичної школи з широкими національно-політичнимн ідеалами стала творчість Тараса Шевченка (1814-1861), яка склала цілу епоху в українській літературі.

Номер слайду 34

Розвивають революційну та патріотичну тематику поезії Кобзаря Леонід Глібов(1) (1827-1893) – обдарований байкар та поет-лірик; Степан Руданськнй(2) (1834-1873) – автор співомовок, сповнених щирого гумору, та ніжних ліричних віршів.

Номер слайду 35

Також патріотичну тематику наслідує Павло Чубинський (1839-1884) – етнограф і творець національного гімну «Ще не вмерла Україна»

Номер слайду 36

Найвидатнішою постаттю в тогочасній українській літературі поряд з Т. Шевченком був Пантелеймон Куліш (1819-1897) - поет, прозаїк, журналіст, історик, мовознавець.

Номер слайду 37

Поряд з романтичним піднімається в українській літературі реалістичний напрямок. Однією з перших у дусі реалізму починає творити Марко Вовчок(Марія Вілінська) (1833-1907).

Номер слайду 38

Реалізм проявився у творчості таких видатних письменників другої половини XIX ст., як І. Нечуй-Левицький (1838-1918), Панас Мирний (1849-1920) та Іван Франко (1856-1916). 

Номер слайду 39

Одним з найвидатніших поетів в українській літературі другої половини XIX ст. був Іван Франко. Він не лише талановитий поет і прозаїк, автор блискучих літературно-критичних та політичних статей, а й глибокий дослідник народної творчості, історії літератури, соціальних проблем. Через школу І. Франка пройшла ціла плеяда українських письменників.

Номер слайду 40

У кінці XIX й на початку XX ст. розгортається боротьба ідейних та художньо-естетичних течій. Поряд з реалізмом утверджується модернізм. Першим в українській літературі під гаслами модернізму виступив поет Микола Вороний (1871-1940).

Номер слайду 41

На чільне місце в українській поезії виходить Леся Українка (1871-1913).  

Номер слайду 42

Літературні журнали – це періодичні видання, найчастіше щомісячні, які публікують нові оригінальні й перекладні літературно-художні твори різних жанрів, знайомлять читача з подіями літературного життя, формують літературно-громадську думку. Більшість з них є водночас громадсько-політичними, оскільки поряд з белетристикою і літературною критикою вони вміщують публіцистичні твори, матеріали з питань розвитку інших видів мистецтва, внутрішньої і міжнародної політики, економіки, історії, соціології.

Номер слайду 43

У 1925 році виник перший часопис літературного спрямування. Це був «Всесвіт» – журнал іноземної літератури, який виходить і досі.

Номер слайду 44

Твори українських авторів першою почала публікувати «Вітчизна», заснована 1933 року. Останній номер часопису вийшов у 2009 році.

Номер слайду 45

«Дніпро» – яскраве повноколірне видання

Номер слайду 46

Журнал «Березіль»Отже, літературні журнали відіграють важливу роль у становленні й розвитку української культури. Вони здебільшого не тільки презентують поетичні та прозові новинки, а й критично аналізують і осмислюють події літературного життя.

Номер слайду 47

pptx
Додав(-ла)
Bilotil Myroslava
Додано
11 жовтня 2020
Переглядів
4632
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку