Розвиток зв`язного мовлення. "Розумні тварини"

Про матеріал
1. Прочитай і відгадай загадку 2. Каліграфічна хвилинка 3. Цікавинки про дельфінів 4. Робота за підручником. Вправа 437 (завдання 1) 5. Вправа 437 (завдання 2) Домашнє завдання: Скласти і записати кілька речень про дельфінів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розвиток зв’язного мовлення. Тема «Розумна тварина»Урок 118

Номер слайду 2

Робота з підручником. С. 124дельфі́н

Номер слайду 3

Каліграфічна хвилинка. Чого більше, букв чи звуків, у слові дельфін?Як можна перенести з рядка в рядок слово дельфін?

Номер слайду 4

Цікавинки про дельфінів. Дельфіни живуть у воді і виглядають подібно до інших морських жителів. Але вони набагато ближчі до людей, ніж здається. Дельфін — теплокровна тварина, яка народжує дитинчат і годує їх молоком, а не відкладає ікру. У нього немає луски, натомість тіло вкрите гладкою і ніжною шкірою. Навіть плавники дельфінів влаштовані по-іншому. У плавцях дельфінів, на відміну від плавників риб, є плечові кістки і навіть щось схоже на фаланги пальців. Скоріш за все дельфіни колись жили на землі, але в процесі еволюції повернулися в море.

Номер слайду 5

Цікавинки про дельфінів. Відомо, що дельфіни спілкуються з допомогою звукових сигналів різної частоти, які нагадують нам свист або клацання. За останніми науковими даними, дельфіни можуть використовувати близько 14 000 різних звукових сигналів, що приблизно відповідає словниковому запасу звичайної людини. У кожного дельфіна є своє ім’я, на яке він відгукується. Було встановлено, що це ім’я присвоюється дельфіну зграєю ще при народженні і зберігається на все життя.

Номер слайду 6

Цікавинки про дельфінів. Дельфіни, як правило, не живуть на самоті. Їх зграї мають складну соціальну структуру, у якій кожна особина має своє певне місце. Дельфіни відрізняються вкрай рухомою, допитливою поведінкою. У той час, як більшість диких тварин уникають контакту з людьми або проявляють агресію, дельфіни люблять гратися і «спілкуватися» з людьми, особливо з дітьми. Вони виявляють доброзичливість не тільки до людини, але і до деяких інших тварин. За всю історію спостережень не було зафіксовано жодного випадку нападу дельфіна на людину.

Номер слайду 7

Цікавинки про дельфінів. Дельфіни володіють неймовірною здатністю до самозцілення. У разі отримання якої-небудь рани — навіть великого розміру — вони не стікають кров’ю й не гинуть від зараження, як можна було б припустити. Замість цього їхнє тіло швидкими темпами починає відновлюватися. Через декілька тижнів на місці глибокої рани, наприклад, від зубів акули, майже не залишається видимих шрамів. Цікаво, що поведінка травмованих тварин практично не відрізняється від звичайних.

Номер слайду 8

Цікавинки про дельфінів. Уряд Індії недавно вилучив дельфінів із числа тварин і присвоїв їм статус «особистостей, що не відносяться до людського роду». Отже, Індія стала першою країною, що визнала наявність інтелекту і самосвідомості в дельфінів. У зв’язку з цим Міністерство навколишнього середовища та лісового господарства Індії заборонило будь-які виступи з використанням дельфінів і закликало дотримуватися їх особливих прав.

Номер слайду 9

Робота з підручником. С. 124 Олівцем став охайні позначки на берегах: «+» — це мені відомо; «?» — не зовсім зрозуміло; «V» — це цікаво. Вправа 437 (завдання 1). Читання з позначками. Не забудь витерти позначки. ☺

Номер слайду 10

Робота з підручником. С. 124 Вправа 437. Що нового ви дізналися з тексту?Які слова вам трапилися вперше?Прочитайте запитання у завданні 2. Чи можуть ці запитання бути планом переказу?Запишіть відповіді на запитання. Перевірте записаний текст. Зверніть увагу, чи немає повторів.

Номер слайду 11

Домашнє завдання. Скласти і записати кілька реченьпро дельфінів.

pptx
Додано
6 травня 2021
Переглядів
1424
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку