РРТ. Титан духу й думки Іван Франко - письменник, учений, громадський діяч

Про матеріал
РРТ презентація до уроку української літератури 10 клас. Тема.Титан духу і думки Іван Франко - письменник, учений, громадський діяч. Багатогранність діяльності, її вплив на культурний і політичний розвиток України. Франко - перкладач, публіцист. Значення творчості для розвитку української літератури, у побудженні національної свідомості. Творчість І. Франка в музиці.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Титан духу і думки Іван Франко - письменник, учений, громадський діяч. Багатогранність діяльності, її вплив на культурний і політичний розвиток України. Франко - перкладач, публіцист. Значення творчості для розвитку української літератури, у побудженні національної свідомості. Творчість І. Франка в музиці.

Номер слайду 2

«Ми не можемо назвати, мабуть, жодної ділянки людського духу, в якій би не працював Іван Франко і в якій би він не був великий» П. Загребельний

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Проблемне запитання. Чи згодні ви з такою думкою: «Франко – велетенське море, а кожен дослідник лише ходить його берегом»?

Номер слайду 5

Номер слайду 6

27 серпня 1856 року в селі Нагуєвичі на Дрогобиччині в шанованій людьми досить заможній родині коваля Якова Франка та Марії Кульчицької народився первісток Ясь.

Номер слайду 7

Надзвичайно здібною дитиною виявився Йвась. Був обдарованим від природи й мав добру пам’ять, не знав труднощів у навчанні.

Номер слайду 8

Освіту здобував:- початкова школ в с. Ясениця Сільна.- Головна міська школа Дрогобича.- Дрогобицька гімназія.- Львівський університет.- У Відні захищає дисертацію, здобуває вчений ступінь доктора філософії. У гімназії

Номер слайду 9

Ольга Рошкевич

Номер слайду 10

Юзефа Дзвонковська

Номер слайду 11

Целіна Журавська

Номер слайду 12

Журнал «Громадський друг» («Дзвін», «Молот»), який видавали І. Франко та Михайло Павлик у 1878 році

Номер слайду 13

Ольга Хоружинська. Спасибі тобі, моє сонечко, за промінчик твій – щире словечко! Як промінчика не здобуть притьмом, слова щирого не купить сріблом, … ТОЖ ЗА ДАР МАЛИЙ, А БЕЗЦІННИЙ ТВІЙ.

Номер слайду 14

Шлюб І. Франка та Ольги Хоружинської – єдність Сходу і Заходу

Номер слайду 15

Українські журнали, у виданні яких І. Франко брав участь

Номер слайду 16

с. НагуєвичіМузей-садиба Івана Франка

Номер слайду 17

Помер Іван Якович 28 травня 1916 року. Некроллги надрукували десятки газет Європи. Похований у Львові на Личаківскому кладовищі

Номер слайду 18

«Іван Франко: універсальність таланту» Поет (11 прижиттєвих збірок)Мовознавець (знав 14 мов)Перекладач. Науковець (доктор наук)Фольклорист, етнограф ( 400 пісень, 1800 коломийок)Прозаїк (10 повістей і романів,майже 100 творів малої прози)Громадський діяч (очолював філологічну секцію НТШ)Політик (організував Русько-українську радикальну партію, балатувався до австрійського парламенту та галицького сейму)Драматург (написав понад 10 драм)Історик літератури (монографія «Нарис історії української літератури»)Публіцист. Філософ. Видавець (альманахи «Дзвін», «Молот», журнали «Життє і слово», «Світ», «Літературно-науковий вісник»)

Номер слайду 19

Франко - поет.11 збірок. Такі збірки поезій «З вершин і низин»(1887), «Зів’яле листя» (1886 - 1897), «Мій Ізмагард» (1898), «Із днів журби » (1900), «Завжди учень»(1906), «Давнє і нове » (1918), «Із літ моєї молодості» (1914). Поеми «Панські жарти»(1887),«Іван Вишенський »(1900).

Номер слайду 20

Франко - прозаїк. Повісті «Ліси і пасовиська», «Борислав сміється», «Перехресні стежки», «Лель і Полель», «Основи суспільності», «Для домашнього вогнища», «Захар Беркут», «Boa constrictor». Оповідання для дітей « Малий Мирон», «Олівець», «Грицева шкільна наука», «Schonschreben» (красне писання), «Отець гуморист».

Номер слайду 21

У світі Франкової казкиІ. Франко написав майже 50 казок

Номер слайду 22

Франко-драматург. Його перу належать такі драматичні твори: «Сон князя Святослава», «Майстер Чирняк», «Украдене щастя», «Кам’яна душа», «Учитель», «Рябина», «Будка Ч 27», «Три князі на один престол», «Славой і Хрудош», «Послідній крейцар», «Суд святого Николая». На сценах нашого театру ось уже багато років з незмінним успіхом іде спектакль «Украдене щастя» за однойменною п’єсою І. Франка

Номер слайду 23

Франко-фольклорист

Номер слайду 24

Франко-перекладач. Перекладав твори О. Пушкіна, М. Лермонтова, О. Толстого, М. Чернишевського «Що робити», Салтикова-Щедріна М. Помяловського «Бурса і бурсаки», М. Гоголя «Мертві душі», М. Некрасова. Перекладав класиків з французької, німецької, англійської, польської, чеської, словацької мов. Письменник переклав українською твори близько 200 авторів із 14 мов та 37 національних літератур

Номер слайду 25

Величезною історико-культурною подією в нашому житті стало видання 50-томного зібрання творів письменика. Том 1 Том 50

Номер слайду 26

Іван Франко і музика. Будучи різнобічно творчим, Іван Франко дуже любив музику. За час свого життя він зробив чималий внесок у розвиток пісенно-народної творчості. На його творчість впливали дивовижні музичні твори того часу, в якому він жив. Поетична спадщина Івана Франка і музика є настільки цікавими і захоплюючими, що стали предметом для розгляду.Іван Франко мав неабияке музичне обдарування, цьому сприяла народно-пісенна традиція. Не випадково він став одним з поборників народності в музичному мистецтві України останньої чверті XIX і початку XX ст. Він постійно спрямовував композиторів і дослідників до народних мелодій. Матусині пісні багато важили в розвиткові майбутнього поета. Вони вражали його серце людською недолею, навчили сприймати людські переживання і турботи, обурюватись несправедливістю і неправдою. Найсердечнішими словами згадував поет маму і її пісні, силу яких відчував усе ясніше й глибше із зрілістю свого світогляду. В поезії «Пісня і праця» І. Франко описав винятково яскравий малюнок свого дитинства в оточенні матері і в атмосфері народної пісні: Під час третього ув’язнення в 1889 р. поет це висловив у присвяченому народній пісні сонеті:«В тих днях, коли, неначе риба в сіті»,Мій вольний дух в тісних тих стінах б’ється,Смертельний холод в душу аж крадеться,І нікому потішити, огріти. Одним одна лишилася мені ти,Мужицька пісне, в котрій люд весь плаче,І мому серцю легшає неначе. З народним болем в один такт боліти. О ви, кристалізованії стони,Ви сльози, перетоплені в алмази,Зітхання, влиті у тужливі тони!Не покидайте ви мене в тій хвили!Кріпіть, щоб ті безумства, муки, врази. Мойого духу глиб не помутили!

Номер слайду 27

Асоціативний кущ«Франко-особистість»

Номер слайду 28

27-29 липня 2012 року в Нагуєвичах відбувся «Франко Фест» - музико-мистецький фестиваль, присвячений Іванові Франку

Номер слайду 29

Домашнє завдання. Скласти тестові завдання до життєвого і творчого шляху Івана Франка

pptx
Додано
3 квітня 2020
Переглядів
1711
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку