«Ручні осколкові та кумулятівні гранати. Поводження з ними.» (оновлена презентація).

Про матеріал

«Ручні осколкові та кумулятівні гранати. Поводження з ними.» (оновлена презентація).

Презентація розширена, пройшла опробацію як під час уроків, так і під час навчання військовослужбовців. Додано додатковий матеріал.


Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Ручні осколкові та кумулятівні гранати та поводження з ними»

Номер слайду 2

Мета : Сформувати поняття про ручні осколкові та кумулятівні гранати. Вивчити з учнями правила поводження з ручними та осколковими гранатами.

Номер слайду 3

Призначення, бойові властивості, загальна будова і принципи дії ручних гранат. Порядок огляду і підготовки гранат до метання. Ручні гранати поділяються на осколкові та протитанкові. Ручні осколкові гранати призначені для ураження осколками живої сили противника у ближньому бою (під час атаки, в окопах, сховища, населення пунктах, лісі, горах). Залежно від дальності розлітання осколків гранати діляться на наступальні та оборонні. Ручні гранати РГН, РГД-5 належить до наступальних; граната РГО, Ф-1 – оборонних.

Номер слайду 4

Загальний вигляд спорядженої ручної гранати оборонної Ф-1. Загальний вигляд спорядженої ручної гранати наступальної РГ-42.

Номер слайду 5

Радіус ураження живої сили осколками гранати близько 25 м, що дозволяє застосовувати її на ходу, не ховаючись за укриття. Площа ураження живої сили осколками - 28-32 кв. м. Час горіння запалу 3,2 — 4,2 с. Ручна наступальна граната РГД-5 була прийнята для поступової заміни осколкової гранати РГ-42, яка випускалась у роки Великої Вітчизняної війни. Ручна осколкова граната РГД-5 - граната дистанційної дії, призначена для ураження живої сили противника у наступі та обороні.

Номер слайду 6

Із-за великої площі ураження живої сили осколками під час вибуху гранати (близько 200 м) кидати гранату можна з різних положень, але виключно з-за укриття, із бронетранспортера, БМП або танка. Час горіння запалу - 3,2-4,2 сек. Граната Ф-1 була створена у 1939 році військовим інженером одного з заводів Наркомату оборонної промисловості Ф. Храмєєвим за зразком осколкової французької гранати Р-1 моделі 1915 р. і англійської гранати системи Лємона. Ручна осколкова граната Ф-1 ("лимонка") є гранатою дистанційної дії і призначена для ураження живої сили противника переважно в оборонному бою.

Номер слайду 7

Осколки гранати РГД-5 мають енергію, достатню для ураження живої силі радіусом до 25 м, гранати Ф-1 – до 200 м. Середня дальність кидка гранати РГД-5 становить 40-50 метрів, гранати Ф-1 – 35-45 м. Маса заряджених гранат: РГД-5 – 310 г, Ф-1 – 600 г.

Номер слайду 8

БУДОВА РУЧНОЇ ОСКОЛКОВОЇ ГРАНАТИ РГД -5 Ручна осколкова граната РГД-5 складається з таких частин: корпус із трубкою для запалу, розривний заряд, запал. Корпус складається з двох половин (ковпак і піддон), та трубки для запалу. Усередині корпусу знаходяться: вкладиш ковпака, вкладиш піддона, та розривний заряд. Запал УЗРГМ –– призначається для вибуху розривного заряду. Він складається з ударного механізму і власне запалу.

Номер слайду 9

БУДОВА РУЧНОЇ ОСКОЛКОВОЇ ГРАНАТИ Ф-1 Ручна осколкова граната Ф-1 призначена для ураження живої сили переважно в оборонному бою. Оскільки осколки розлітаються на значну відстань, кидати її можна тільки з укриття, БМП, танка, БТР. Граната Ф-1 складається з корпусу, розривного заряду і запалу. Корпус гранати чавунний з повздовжніми і поперечними борозенками по яких він звичайно і розривається на осколки. У верхній частині корпуса є нарізний отвір для вгвинчування запалу.

Номер слайду 10

Ручні гранати РГД-5 і Ф-1 мали дуже суттєвий недолік, який полягав у відносно великому відрізку часу між кидком гранати і її підривом. На різко пересічній місцевості, в горах це дозволяло противнику, який вчасно побачив гранату, використати найближче укриття, а також створювало загрозу травмування гранатометника у разі відскоку гранати від перешкоди чи скатування зі схилу. Ці недоліки у купі з недостатньо рівномірним осколковим полем особливо гостро проявились під час війни в Афганістані. ГНПП "Базальт" розробив новий комплекс ручних гранат, який складався з РГН (ручна граната наступальна) і РГО (ручна граната оборонна) та запалу УДЗ. Запал мав подвійну дію (ударну та дистанційну) та механізм дальнього зведення.

Номер слайду 11

Загальний вигляд спорядженої ручної гранати оборонної РГО Загальний вигляд спорядженої ручної гранати наступальної РГН

Номер слайду 12

Ручні осколкові гранати комплектуються модернізованим уніфікованим запалом (УЗРГМ). Капсуль запалу загоряється в момент кидка гранати, вибух відбувається через 3,2-4 сек. після кидка. Під час вибуху утворюється велика кількість осколків, що розлітаються у різні боки. Наступальна граната РГН під час вибуху створює 220 — 300 осколків з середньою масою 0,42 г та початковою швидкістю розльоту 700 м/с, площа розльоту осколків – 95-96 кв. м. Оборонна граната РГО дає 670 — 700 осколків масою 0,46 г і швидкістю до 1200 м/с. Енергія осколків РГО втричі більше енергії осколків РГН, а площа розльоту 213-286 кв. м.

Номер слайду 13

Загальний вигляд спорядженої ручної протитанкової гранати РПГ-43 Загальний вигляд спорядженої ручної протитанкової гранати РПГ-40

Номер слайду 14

Ручна кумулятивна граната РКГ-3 Граната має загальну довжину 362 мм і вагу 1,07кг. Тренований солдат здатен кинути гранату на відстань 18-20 метрів. У зв'язку з малою дальністю кидка гранату необхідно застосовувати тільки з укриття. Граната здатна пробити 220 мм сталевої броні.

Номер слайду 15

Заходи безпеки під час поводження з ручними гранатами. Гранати переносять у гранатних сумках. Запали тримають окремо від гранат, при цьому кожний запал загортають у папір або ганчірря. Переносячи гранати, слід оберігати їх від поштовхів, ударів, вогню, бруду, сирості. Підмочені та забруднені гранати і запали треба протерти і висушити під наглядом командира. Не можна сушити гранати біля вогню. Заряджати гранату дозволяється тільки перед її метанням. Забороняється:розбирати бойові гранати й усувати в них несправності, переносити їх без сумок або за кільце запобіжної чеки; торкатися гранати, що не розірвалася після метання.

Номер слайду 16

корпус заданого дроблення

Номер слайду 17

корпус із готовими уражаючими елементами

Номер слайду 18

составний корпус

Номер слайду 19

Ф-1

Номер слайду 20

РГ-42

Номер слайду 21

УЗРГ, УЗРГМ, УЗРГМ-2

Номер слайду 22

РГН РГО

Номер слайду 23

РГН РГО

Номер слайду 24

УДЗ

Номер слайду 25

УДЗ

Номер слайду 26

РКГ-3

Номер слайду 27

стабілізатор РКГ-3

Номер слайду 28

УПГ-8

Номер слайду 29

УРГ-О УРГ-Н-І

Номер слайду 30

Підготовка гранати до метання Видалення пробки Вставлення запалу Вкручення запалу

Номер слайду 31

Використано матеріали інтернет –ресурсів. Презентацію підготували Бардін А.О., Кельвич Е.В.

ppt
Додано
11 січня 2019
Переглядів
2211
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку