Рух електронів в атомі. Електронні орбіталі. Структура електронної оболонки атома

Про матеріал
Презентація складена на основі підручника "Хімія. Повторне видання. Григорович"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Рух електронів у атомі. Електронні орбіталі. Структура електронної оболонки атома

Номер слайду 2

Рух електрона. Електрон одночасно проявляє властивості частинки і хвилі. Для електрона поняття «траєкторія» застосовувати взагалі не можна. Про електрон можна стверджувати, що в певній точці простору є певна ймовірність його перебування.

Номер слайду 3

Поняття про орбіталі“орбіталь” воротаря

Номер слайду 4

Поняття про орбіталіОрбіталь — це частина простору, де ймовірність перебування електрона вища за 90 %. Електронні хмари, що утворюються окремими електронами в атомі, разом утворюють спільну електронну хмару атома — електронну оболонку.

Номер слайду 5

Різновиди електронних орбіталей. Зазвичай електронну оболонку атомів утворює не один електрон, їх може бути до декількох десятків і навіть близько сотні. Вони не можуть міститися на одній орбіталі. Тому в більшості атомів електрони перебувають на різних орбіталях, серед яких виділяють чотири типи. Кожний тип орбіталей характеризується різними властивостями, зокрема, вони мають різну форму. Орбіталі різної форми позначають різними буквами: s, р, d і f.

Номер слайду 6

Різновиди електронних орбіталейs-Орбіталі мають форму кулі, інакше кажучи, електрон, що перебуває на такій орбіталі (його називають s-електроном), більшість часу перебуває всередині сфери. р-Орбіталі мають форму об’ємної вісімки. Форми d- і f-орбіталей набагато складніші.

Номер слайду 7

Як дізналися про форми орбіталей? Звичайно, орбіталь побачити неможливо ані неозброєним оком, ані за допомогою сучасних приладів. Орбіталь — це лише частина простору. А як можна побачити простір? Так само й неможливо побачити електрон, що перебуває на орбіталі. Про форму орбіталей ми знаємо завдяки математичним методам моделювання руху частинок. У 1926 р. австрійський фізик Ервін Шредінгер вивів фундаментальне рівняння (рівняння Шредінгера), яке описує рух електрона в атомі, що дозволило обчислити ймовірність перебування електрона в тій чи іншій частині простору, а отже, визначити форму орбіталей. Відкриття Шредінгера було однією з передумов виникнення квантової хімії, яка вивчає будову електронних оболонок атомів і молекул.

Номер слайду 8

Структура електронної оболонки атома. В електронних оболонках атомів орбіталі існують не хаотично. Вони утворюють чіткі структури, що різняться числом і типом орбіталей. Структуру орбіталей в атомі можна порівняти з багатоповерховим будинком, у якому окремі кімнати — це орбіталі. Кожний поверх — це енергетичний рівень, або енергетичний шар. Енергетичний рівень об’єднує певне число орбіталей, що мають приблизно однакову енергію. Орбіталі з близькою енергією утворюють певний енергетичний рівень. Чим далі від ядра розташований енергетичний рівень, тим більшу енергію мають електрони, що на ньому перебувають

Номер слайду 9

Структура електронної оболонки атома. Кожний енергетичний рівень позначають числом n (n = 1, 2, 3, ...) або великою латинською літерою (К, L, М і далі за алфавітом). Для першого (найближчого до ядра) рівня n = 1 (рівень К), для другого n = 2 (рівень L), для третього n = 3 (рівень М) тощо. Шарувату будову електронної оболонки атомів можна зобразити так: окружністю позначене ядро, що має певний заряд, а дугами — енергетичні рівні: Кожний рівень з номером n містить n орбіталей.2

Номер слайду 10

Перший енергетичний рівень складається з однієї орбіталі, другий — із чотирьох, третій — з дев’яти тощо. У багатоповерховому будинку кожний поверх розділяють на різні квартири. Але наш будинок незвичайний. Число квартир на кожному поверсі дорівнює номеру поверху, тобто на першому поверсі одна квартира, на другому — дві тощо. Так само і в електронній оболонці, кожний енергетичний рівень складається з енергетичних підрівнів. Число енергетичних підрівнів на енергетичному рівні дорівнює номеру цього рівня. Структура електронної оболонки атома

Номер слайду 11

Структура електронної оболонки атома{8360 D827-044 F-4 A09-8072-3 CB32 DF00 C56}Номер енергетичного рівня. Число підрівнів та їх типn = 1n = 2n = 3n = 4 Один підрівень: s. Два підрівні: s і р. Три підрівні: s, р і d. Чотири підрівні: s, р, d і f. Енергетичні підрівні позначають так само, як і орбіталі. Тобто:

Номер слайду 12

Структура електронної оболонки атома{8360 D827-044 F-4 A09-8072-3 CB32 DF00 C56}Тип підрівня. Число орбіталей на підрівніsрdf1357 Зазвичай квартири в будинках розділяють на кімнати. У нашому випадку кімнати — це орбіталі. Кожний енергетичний підрівень може містити тільки певне число орбіталей, що відповідає його типу:

Номер слайду 13

Структура електронної оболонки атома. Отже, можна перелічити орбіталі, з яких складають енергетичні рівні та підрівні, у такий спосіб (для перших трьох рівнів):

Номер слайду 14

Структура електронної оболонки атома. Графічно орбіталь прийнято позначати квадратом. Отже, орбіталі перших чотирьох енергетичних рівнів будуть виглядати так:

Номер слайду 15

Структура електронної оболонки атома. Нумерація енергетичних рівнів на графічному зображенні відбувається знизу вгору. У такий спосіб підкреслюють, що знизу вгору збільшується енергія енергетичних рівнів. Отже, перший енергетичний рівень є найближчим до ядра й найнижчим за енергією. Електрони, що на ньому перебувають, мають найменшу енергію. Чим вище розташований енергетичний рівень, тим далі від ядра він перебуває й тим більшу енергію матимуть електрони.

Номер слайду 16

1. Електрон виявляє подвійні властивості: і частинки, і хвилі. Тому для визначення положення електронів у атомі використовують поняття про орбіталь як частину простору, де перебування електрона найімовірніше.2. Розрізняють чотири типи орбіталей: s, р, d і f.3. Орбіталі утворюють енергетичні рівні. Кожний енергетичний рівень складається з енергетичних підрівнів, що, у свою чергу, складаються з певного числа орбіталей. Висновкиppt_xppt_x

pptx
Пов’язані теми
Хімія, 8 клас, Презентації
Додано
24 липня 2023
Переглядів
855
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку