Ґрунт. Властивості ґрунту. Охорона ґрунтів.

Про матеріал

Презентація "Ґрунт. Властивості ґрунту. Охорона ґрунтів" містить інформацію про ґрунт , значення ,властивості та різноманітність ґрунтів,карти "Родючість ґрунтів "та "Зональні типи ґрунтів",заходи зі збереження властивостей ґрунту. Цей матеріал використовую під час вивчення теми про ґрунти України на уроці природознавства.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ґрунт. Властивості ґрунту. Охорона ґрунтів.

Номер слайду 2

Пригадайте, як вода, вітер, зміна температури та життєдіяльність організмів руйнують гірські породи, перетворюючи їх на ґрунт. Саме ґрунт забезпечує існування більшості рослин, багатьох тварин та інших живих організмів.

Номер слайду 3

Ґрунт - верхній родючий шар Землі, що забезпечує рослини водою, необхідними поживними речовинами та повітрям.

Номер слайду 4

Властивості ґрунтів

Номер слайду 5

Родючість.   Якщо ґрунт – це верхній шар землі, то чи можна вважати родючими пісок на березі Чорного моря, глиняний кар’єр, гранітні брили? (ні, гірські породи не родючі, тому що не мають гумусу). Саме від гумусу залежить родючість ґрунту: чим більший шар гумусу, тим родючіший грунт, тим кращі умови для росту рослин. Саме він забезпечує рослини поживними речовинами, водою, повітрям, теплом. Родючість ґрунту вимірюється його врожайністю, чим родючіший грунт, тим вищі врожаї різних с/г культур. 

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Водопроникність.  Після дощу ґрунт дуже швидко висихає. Вода, яка випала на землю, всмоктується ґрунтом і входить вниз, засвоюється коренями рослини і вони нормально розвиваються. Але буває, що протягом двох-трьох тижнів дощів немає, але рослини, як і раніше, ростуть і не в’януть. Звідки ж вони беруть живильну вологу?  Виявляється, вода в ґрунті може пересуватись не тільки зверху вниз, але і знизу вгору.

Номер слайду 8

Повітропроникність   Розпушування сприяє також проникненню в ґрунт повітря

Номер слайду 9

В Україні поширені чорноземи, піщані, глинисті, каштанові, підзолисті, сірі лісові ґрунти.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Чорнозем.

Номер слайду 13

Коричневий ґрунт.

Номер слайду 14

Суглинисто-піщаний ґрунт

Номер слайду 15

В Україні нараховують понад 38 типів грунтів. Вони відрізняються між собою структурою, мінеральним складом, вмістом гумусу та поживних елементів, фізичними й хімічними властивостями, родючістю, придатністю для сільськогосподарського використання.

Номер слайду 16

З усіх видів грунтів найродючіші чорноземи. Родючість грунтів визначає такий компонент, як гумус (перегній). Це органічна речовина, що утворилася з решток відмерлих організмів, а також у результаті життєдіяльності організмів, які переробляють ці рештки, розкладають, збагачують вуглекислим газом, водою, аміаком та іншими речовинами.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

У складі піщаних ґрунтів переважає пісок. Вода легко проходить через такий ґрунт і не затримується у верхньому його шарі. Глинисті ґрунти переважно складаються з глини і мають достатній запас поживних речовин.

Номер слайду 19

Підзолисті грунти за кольором нагадують попіл. Вони мають незначний вміст гумусу (1-3%), достатньо зволожені. Сірі лісові грунти багатші на поживні речовини, ніж підзолисті.

Номер слайду 20

Каштанові ґрунти назвали так через коричневий колір. Вони здатні забезпечувати рослини поживними речовинами. Про солончакові ґрунти також говорить їхня назва. В них підвищений вміст солей. На таких ґрунтах рослинність бідніша, ніж на чорноземах.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Заходи зі збереженення властивостей ґрунту: Правильна обробка; Дозування, внесення добрив і отрутохімікатів; Насадження лісозахисних смуг.

Номер слайду 25

Дякую за увагу!

ppt
Додано
12 січня 2018
Переглядів
49004
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку