С Ц Е Н А Р І Й ПРОВЕДЕННЯ ВИХОВНОЇ ГОДИНИ НА ТЕМУ: «У ТВОЇХ РУКАХ – ТВОЄ ЗДОРОВ’Я І ЖИТТЯ»

Про матеріал
Мета: інформувати молодь про можливий ризик, пов’язаний із шкідливими звичками. Переконати студентів у шкідливості куріння, алкоголю та дії наркотичних засобів на організм; викликати негативне ставлення до цієї згубної звички; спонукати студентів до роздумів; пропагувати здоровий спосіб життя та переконувати студентів у можливості досягнення ними успіху без куріння і вживання алкоголю, в можливості подолання стресу способом виховання віри у свої безмежні можливості, спрямувати духовний розвиток молодої людини.
Перегляд файлу

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДНІПРОВСЬКИЙ ТРАНСПОРТНО-ЕКОНОМІЧНИЙ КОЛЕДЖ

   

 

 

 

 

С Ц Е Н А Р І Й

ПРОВЕДЕННЯ ВИХОВНОЇ ГОДИНИ

НА ТЕМУ:

 «У ТВОЇХ РУКАХ – ТВОЄ ЗДОРОВ’Я І ЖИТТЯ»

                                                                   Викладач-методист: ПАНЧЕНКО О.А

       Похожее изображение                  Картинки по запросу загартовування        Картинки по запросу обирай здоровий спосіб життя

 

 

 

м. Дніпро

2017 р

    

 

 У ТВОЇХ РУКАХ – ТВОЄ ЗДОРОВ’Я І ЖИТТЯ

  

«Головним скарбом життя є здоров’я,

і щоб його зберегти, потрібно багато

                            що знати»

                                    Авіцена

     Мета: інформувати молодь про можливий ризик, пов’язаний із шкідливими звичками. Переконати студентів у шкідливості куріння, алкоголю та дії наркотичних засобів на організм; викликати негативне ставлення до цієї згубної звички; спонукати студентів до роздумів; пропагувати здоровий спосіб життя та переконувати студентів у можливості досягнення ними успіху без куріння і вживання алкоголю, в можливості подолання стресу способом виховання віри у свої безмежні можливості, спрямувати духовний розвиток молодої людини.

 

     Обладнання: мультимедійні засоби, предмети для проведення досліду, література, рекламні буклети.

 

Вступне слово викладача

        Найбільший Божий дар, який отримує людина в житті – це здоров’я. Проте не всі, на жаль, це розуміють. Тому і ставляться до свого здоров'я безвідповідально: курять, вживають алкоголь, наркотики, що призводить  до деградації і виродження нації. Прикро визнавати, що наша країна за тривалістю життя знаходиться на 50-му місці в світі. І якщо ми всі разом не повернемось обличчям до цієї проблеми, то хто ж буде в майбутньому розбудовувати державу?

      Важко знайти іншу соціальну цінність, яка була б настільки важливою як – життя і здоров’я людини. Від її повноцінного розвитку залежить сучасне й майбутнє країни. Аналіз стану здоров’я людей показує, що становище продовжує залишатися складним, а в деяких випадках навіть загрозливим для безпеки та розвитку країни.

       Здоровий спосіб життя людини, це перш за все, активна діяльність, самої людини спрямована на збереження і поліпшення власного здоров’я, оздоровлення організму, боротьбу зі шкідливими звичками та факторами ризику для здоров’я.

       У сім’ї закладаються основи життєвих цінностей, норми поведінки, що згодом впливають на вибір людини способу життя.

                                                                                        Притча «Все в твоїх руках»

      Проте і суспільне середовище повинно бути сприятливим і зацікавленим у самореалізації людини, її змістовному дозвіллі, формуванні у неї бажання бути здоровою.

   

      Студент

     Тільки  дуже втомлена від життя, скривджена долею людина може відмовитися від можливості прожити 100 і більше років, залишаючись при цьому здоровою і енергійною. Однак така можливість надається деяким. І справа тут не стільки в генетичній схильності, скільки в бажанні людини стати довгожителем. Отже як можна зберегти здоров’я протягом життя? Звичайно не обов’язково все життя займатися спортом. Достатньо робити вранці зарядку, не мати шкідливих звичок і вживати корисну їжу.

Картинки по запросу 100років    Картинки по запросу спорт і здоровий спосіб життя    Картинки по запросу спорт і здоровий спосіб життя

 

     Студент

   Здоров’я, з наукової точки зору, - це стан психічного та соціального Картинки по запросу відсутність шкідливих звичокблагополуччя, високої працездатності та соціальної людини. Наприклад: Гіпократ у трактаті «Про здоровий спосіб життя» розглядає даний феномен як деяку гармонію, до якої варто прагнути шляхом дотримання цілого ряду профілактичних заходів. Він акцентує увагу на фізичному здоров’ї людини. Отже, розпочнемо з найголовнішої складової здорового способу життя – це відсутність шкідливих звичок.

 

 

   

     

      Студент

      Найрозповсюдженішою шкідливою звичкою є куріння.

    Куріння тютюну має майже 500-річну історію. Відкриття Христофором Колумбом в 1492році Америки пов’язано з відкриттям європейцями багатьох нових для них рослин, серед яких був і тютюн. Незважаючи на заборону великого мореплавця, деякі з його моряків таємно привезли листя та насіння тютюну в Європу. Особливо популярним тютюн став в XVII–XVIII столітті.

     Що таке тютюн?  Тютюн – це однорічна рослина з родини пасльонових, висушені листки якої після спеціальної обробки подрібнюють і використовують для куріння. До складу листків тютюну входять такі речовини як нікотин, білки. Вуглеводи, органічні кислоти, смоли і ефірні олії. Основна особливість тютюну, завдяки якій він відрізняється від інших рослин пасльонових, - вміст нікотину.

Картинки по запросу тютюн      Картинки по запросу тютюн    Картинки по запросу тютюн

Нікотин - одна з найсильніших рослинних отрут, основна складова частина тютюнового диму. У чистому вигляді це безбарвна оліїста рідина неприємного запаху, гірка на смак. Вона добре розчиняється у воді, спирті, ефірі й легко проникає крізь слизові оболонки порожнини рота, носа, бронхів, шлунку.

Картинки по запросу нікотин    Картинки по запросу нікотин     Картинки по запросу нікотин

        Давно вже став звичним плакат – «Крапля нікотину вбиває коня!». Ми часто не задумуємося над змістом цих слів. Але ж таки справді вбиває! Велика гарна тварина падає від краплини страшної отрути. Дуже чутливі до нікотину птахи, ссавці а також риби і земноводні. Наприклад, якщо змочити кінчик скляної палочки нікотином і доторкнутися нею до дзьоба горобця, то він загине. Також краплина нікотину призводить до загибелі всіх риб в акваріумі.

Україну відносять до країн з високою розповсюдженістю куріння. Нині курять 51% чоловіків працездатного віку в міській і 60% - в сільській місцевості.

Найбільша частота куріння реєструється серед чоловіків віком 20-29 років. Розрахунки свідчать, що із цієї когорти молодих чоловіків 25% помруть передчасно внаслідок хвороб, пов’язаних з курінням, тобто із 3,5 мільйонів молодих людей зазначеного віку 587 тисяч не доживуть до 70 років.

За даними ВООЗ в Україні споживається 1,5% всіх сигарет у світі. У той же час населення України складає не більше 0,85% населення Землі. Якщо в усьому світі на кожну людину припадає в середньому 870 викурених за рік сигарет, то в Україні – 1500 – 1800 або близько 4,5 сигарети в день, тобто приблизно в два рази більше, ніж в середньому на земній кулі.

Одними із пріоритетних напрямків діяльності викладачів ВНЗ повинна бути робота з пропаганди здорового способу життя, профілактики негативних явищ у молодіжному середовищі.

Смертельна доза нікотину для людини – 50-70 мг (1мг на кілограм маси тіла). Відомо, що кількість нікотину, який надходить із тютюнового диму в організм, становить приблизно 1/25 вмісту його в тютюні. Важливе значення має те, як часто роблять затяжки під час куріння. Людина дістає смертельну дозу нікотину, викурюючи 20-25 сигарет на день.

Вже починаючи з п’ятого класу батьки пояснюють про наслідки куріння, але, на жаль, багато студентів все ж не слухають батьків і роблять по- своєму. Серед студентів було проведено анонімне анкетування «Чи куриш ти і чому?». Майже 70% виявилися курящими. На питання «Чому?» відповідали по-різному: що від цього втрачаєш вагу, що це заспокоює, тому що курять друзі, тому що це – модно, але ніхто не відповів, що хоче цього сам.

Похожее изображение      Є така казка. У далекому минулому, коли тютюн тільки завезли у Вірменію, біля підніжжя Арарату жив добрий і дуже мудрий старий. Він відразу не злюбив це зілля і намагався переконати людей не вживати його.

       Одного разу він побачив, як купці розклали свій отруйний товар.

Вони кричали:

- Божественне листя! Божественне листя! У ньому засіб від усіх хвороб!

Навколо них зібралося багато народу. Підійшов і старий

- Це «божественне листя» приносить людям користь: у будинок курця не зайде лиходій, його не вкусить собака, він ніколи не постаріє.

Купці з подивом подивились на старого:

-Ти правий, мудрий діду, - сказали вони,

 - Але звідкіля ти знаєш про такі чудові властивості «божественного листя»?

Старий усміхнувся і пояснив:

- Лиходій не зайде в будинок курця,  оскільки у того, хто віддає багато грошей за тютюн і стає бідним, нічого красти. Крім того, від куріння він буде кашляти всю ніч, а злодій не заходить у будинок людини, що не спить. Через кілька років куріння людина ослабне, в неї почнуть боліти ноги , вона ходитиме з паличкою. А який же собака вкусить людину із ціпком у руці? І, нарешті, курець ніколи не постаріє, тому що помре замолоду.

Відійшли люди від купців.

Якби всі прислухалися в наш час до порад мудрого старого!

Студент

Картинки по запросу як куріння впливає на людинуПеред тим як розповісти про шкідливість куріння, я розкажу, з чого складається тютюновий дим. Тютюновий дим містить 4000 хімічних сполук, 40 з яких викликають рак, а також декілька сотень отрут, включаючи нікотин, ціанід, миш’як, формальдегід, вуглекислий газ та радіоактивні речовини: полоній, свинець. Пачка цигарок на день – це близько 500 рентген опромінення на рік! Температура запаленої цигарки 700-900 градусів! Легені курця зі стажем – чорні. Та, не зважаючи на це, мільйони людей курять. Нікотин є одним із найсильніших з відомих нам отрут, які впливають на нервову систему.  При згорянні сигарети він руйнується тільки частково, приблизно на 25%. Фізична та психологічна залежність від нікотину розвивається набагато швидше, ніж від алкоголю.

 

Картинки по запросу тютюновий дим

 

Студент

   Чому курці кашляють? Головною причиною виникнення і розвитку «тютюнового» кашлю стають краплі дьогтю, що осіли в легенях. Речовини, що містяться в тютюновому димі викликають запалення епітелію, що покривають дихальні шляхи, це призводить до підвищеного виділення секреції та слизу, що пов’язаний з виділенням мокроти при кашлю.

Картинки по запросу кашель курців                Картинки по запросу кашель курців

      Серед хворих на бронхіт – 75%, а серед хворих туберкульозом – 95% курців. Нікотин діє на центральну нервову систему: з’являється головний біль, послаблюється пам'ять, знижується працездатність студентів, які курять, здебільшого погано вчаться. А ще підлітки курять потай від дорослих, поспішають, глибоко затягуючись тютюновим димом. При цьому тютюн згорає швидше, і дим більш насичений отруйними речовинами. При повільному згоранні тютюну в дим переходить 20% нікотину, а при швидшому – вдвоє організм якийсь час залишається непомітним. Жінки, які курять, виглядають набагато старшими, шкіра скоріше покривається зморшками, голос стає хриплим і грубим.

Картинки по запросу кашель курців                 Похожее изображение

Студент

Чи здорове серце в курця? Масове розповсюдження куріння є однією з головних причин широкого  розповсюдження сердечно-судинних захворювань. Доведено, що у курців на відміну від некурящих у 2-3 рази частіше розвивається інфаркт та передінфарктний стан, стенокардія та інші захворювання. При цьому смертність, викликана цими захворюваннями, в курців набагато вища. Чому виразка шлунку віддає перевагу курцям? Понад 80% хворих, що страждають хронічним захворюванням шлунку та дванадцятипалої кишки, є курцями. Це захворювання найчастіше зустрічається у запеклих курців. Доведено, що куріння негативно впливає і на процес лікування виразки.

Картинки по запросу інфаркт у курців схема Картинки по запросу стенокардія

 

                                                                        Картинки по запросу стенокардія

Студент

Так чому ж курити – це безглуздо?

У дівчат, що курять, більша вірогідність виростання на обличчі зайвого волосся.   

Картинки по запросу дівчина яка бриє обличчя                   Картинки по запросу дівчина з бородою фото

У цигарках використовується формальдегід- та сама штука, яку використовують для зберігання мертвих жаб.

Картинки по запросу формальдегід           Картинки по запросу формальдегід

Відомо, що куріння викликає у чоловіків імпотенцію.

Картинки по запросу імпотенція у чоловіків                                     Похожее изображение

Від куріння очікувана тривалість життя скорочується на 15-20 років.

Картинки по запросу від куріння скорочується життя

Через чадний газ у цирковому диму шкіра стає сірою і зморщеною.

У курців вірогідність випадання зубів у 1,5 разу більша ніж у тих , хто не курить.

     Картинки по запросу здорові зуби і зуби курця                             Картинки по запросу здорові зуби і зуби курця

Куріння – основна причина серцево-судинних захворювань.

Курці потрапляють до лікарень набагато частіше, ніж некурці.

Якщо ви курите – переломи довше зростаються.

Діти-курці частіше відстають у навчанні.

У курців частіше виникає біль у спині.

У 11- річному віці діти матерів, що курили під час вагітності понад 10-ти цигарок у день, мають менший зріст і нижчі за середні здібності у читанні та математиці.

Картинки по запросу мати що курить це погано                        Картинки по запросу дитина курця

 

Студент

 Куріння наносить велику шкоду всім, але особливо молодому поколінню, організм яких знаходиться в процесі статевого дозрівання, тому куріння Картинки по запросу людство проти куріннянегативно може вплинути на їх потомство. Куріння є не лише особистою проблемою кожної людини окремо, але й гострою соціальною проблемою, з якою пов’язано майбутнє всього людства.

    Картинки по запросу людство проти куріння

Студент

Крім куріння шкідливим для здоров’я є вживання алкоголю. Спочатку він знищує печінку, а згодом і людину взагалі. Але не зважаючи на це люди п’ють.

Похожее изображение Навряд чи якесь свято, сімейні урочистості або день народження обходиться без чарки спиртних напоїв. Вживання вина, пива чи горілки міцно увійшло в побут і традиції нашого народу. Так що ж таке алкоголь? Харчовий продукт, наркотик чи отрута? І перше, і друге, і третє.

  Викладач розуму- так іменують алкоголь з давніх давен. Вино було винайдене людством раніше, ніж спирт. Розкопки археологів свідчать про те, що його виробляли ще в Давньому Єгипті, Давній Греції.

У Давній Спарті один із засобів виховання молодих спартанців був такий: юнаків саджали за стіл разом із молодими рабами й починали останніх споювати, щоб спартанці отримали наочний урок, який вигляд і поведінку має п’яна людина.

 На Русі вживали переважно брагу, медовуху. Міцність цих напоїв не перевищувала 10-13°. Спиртне пили зазвичай на свята , на честь перемоги над ворогом чи на поминках.

Картинки по запросу брага                               Похожее изображение

Похожее изображениеПерші згадки про боротьбу із пияцтвом припадають на часи царювання Петра I, який заснував спеціальну медаль «За пияцтво». Вона мала форму восьмикутної зірки завбільшки з тацю, була відлита з чавуну і важила 5 кг. За допомогою ланцюга медаль прикріплювати до роз’ємного обруча, який одягали на шию п’яниці незалежно від звання і соціального стану. «Удостоєний» цієї «нагороди» мав протягом тижня носити медаль на шиї.

Картинки по запросу петро перший медаль за пияцтво  В Україні народ здавна зневажав п’яниць, розповідав про них смішні історії.

 Алкоголь руйнує особистість, опускає людину на «дно» і призводить до загибелі.

 

 

 Студент

Людина втрачає почуття самоконтролю, сорому, стає брутальною і може здійснити такі вчинки, які, перебуваючи у тверезому стані, ніколи не зробила б.

    

Хочу розказати жахливий випадок: «…Ігор  випив і, приємно захмелівши, вирішив піти на танцмайданчик, там була його дівчина. Але вона з ним, хмільним, танцювати відмовилася. І тут на танцмайданчик зайшов Ігорів приятель Костя. Зайшов випадково, мимохідь – він був старший за Ігоря, уже одружений, недавно став батьком, - проводити час на танцмайданчику йому було вже нецікаво, він поспішав додому. Не знаючи, що дівчина, що дівчина відмовилася танцювати з його другом, він запросив її, потанцював з нею один раз – усього лише раз! – і пішов собі геть. Скільки міг тривати один танець – кілька хвилин?. За ці хвилини в запаленому мозку Ігоря, в його бідному забалділому мозку усе остаточно перекосилося. Він наздогнав Костю і загородив йому дорогу:

   - Де в тебе серце?

    Костя всміхнувся у відповідь  і поплескав себе з лівого боку грудей.

   - Ось у мене серце.

То були його останні слова. Ігор ударив ножем і став швидко тверезіти, а протверезившись, побачив, що сидить поруч з мертвим. І знайшли цього хлопця у  в’язниці напівбожевільним від горя. Час від часу Костя приходив до нього в вісні й питав: «За що ти мене?». А Ігор ні у вісні, ні наяву відповісти йому не може. Він не знає, як це трапилося, хто направив його руку».

 

   Студент

Алкоголізм спричиняє розвиток тяжкого і небезпечного захворювання – хронічного алкоголізму. Вирватись з цього виру дуже важко. Значно легше в нього не потрапити. І це залежить від вас, вашої волі, ваших переконань, вашого світогляду.

Картинки по запросу вживання алкоголю небезпечно             Картинки по запросу вживання алкоголю небезпечно

Вживання, зловживання алкогольними напоями особливо небезпечно в дитячому і підлітковому віці, коли вже завершилося формування організму. Приблизно 5% підлітків, які почали вживати алкогольні напої в цьому віці, закінчують життя в наркотичному диспансері, в психологічній лікарні або «на вулиці». Алкоголь робить людину байдужою до роботи, сім’ї і дітей, настає зниження емоцій.

    

Студент

Але  найстрашнішою шкідливою звичкою – є наркоманія. Кількість наркотиків зростає в усьому світі, зокрема і в Україні. Молоді необхідно усвідомити, що вживання наркотиків не просто шкодить здоров’ю людини, а й знижує, вбиває її. Наркоманія – це, насамперед проблема молоді. Це важка хвороба, яка дуже швидко розвивається. Середня тривалість життя людини після початку регулярного прийому наркотиків становить 7 років. Наркомани рідко доживають до 30 років.

Картинки по запросу наркоманіяКартинки по запросу наркоманія      Картинки по запросу наркоманія

 

Студент

Незважаючи на те, що зловживання наркотиками стало однією з найгостріших проблем XX ст., досвід вживання людьми наркотичних  речовин Картинки по запросу наркотики - це проблемавимірюється тисячоліттями. Початково вживання наркотиків було пов’язане  з релігійними та побутовими звичаями. Багато тисяч років тому наркотики почали  використовуватись служителями різних релігій для досягнення стану містичного екстазу при виконанні культових обрядів та ритуалів.

Картинки по запросу мак наркотик Першою рослиною з психоактивними властивостями, про яку є згадка в історії, був мак. Ще 5 тис.років тому його використовували шумери, які жили на землях Месопотамії. На глиняних табличках, які були знайдені через століття і,  залишились рекомендації щодо приготування та вживання опіуму. Про гашиш як ліки від кашлю та проносу говориться в 2737 р. до н.е. в лікувальнику китайського імператора Шен-Нуна , складеному ще в стародавньому Китаї. Гашиш використовувався як знеболювальний засіб.

             Картинки по запросу опіум              Картинки по запросу гашиш

 

Студент

У чому ж шкідливість наркотиків?

Під дією наркотиків знищуються нервові клітини, різко подають захисні реакції організму, людина починає хворіти і в медицині  є випадки, коли вона згорає за рік. Наркотики викликають передракові процеси у легенях, атрофію мозку, руйнується кров.

Картинки по запросу ракові процеси у легенях від наркотиків                   Картинки по запросу атрофія мозку            Картинки по запросу руйнація крові

Картинки по запросу життя наркомана не довгеЗ’являються напади ревнощів, жахливі галюцинації: наркоманам здається, що у них під шкірою повзають жучки, черв’яки, блошиці. Пристрасть до наркотиків – це моральне і фізичне самознищення. Це злочин проти самого себе. Життя наркомана не довге.

 

Студент

Венеричні захворювання

Особлива група інфекційних хвороб. Які передаються переважно статевим шляхом, на них хворіють однаковою мірою як чоловіки так і жінки. На відміну від звичайних інфекційних захворювань венеричні хвороби не залишають після себе імунітету, і при повторному зараженні хвороба розвивається знову. При венеричних хворобах видужання не настає само по собі: без медичної допомоги людина не може позбутися такої хвороби і хворіє на неї все життя .

Венеричні хвороби називають іноді  «хворобами поведінки», бо їх поширенню сприяють  моральна розбещеність, випадкові статеві зв’язки та ін. Саме неправильна поведінка певної частини людей – причина існування венеричних хвороб у наш час.

Кожне венеричне захворювання спричиняється певним видом мікроорганізму : сифіліс – блідою спірохетою, гонорея (трипер)- гонококом, відомі й інші венеричні захворювання.

Картинки по запросу сифілис    Картинки по запросу гонорея  Картинки по запросу гонорея

Студент

Державна система боротьби з венеричними захворюваннями працює ефективно, медичні працівники мають сучасні методи і засоби діагностики й лікування венеричних захворювань. Проте хворі часом намагаються ввести в оману медичних працівників. Вони приховують захворювання, перекручують відомості про джерело та обставини захворювання, багато чого замовчують. Це ускладнює боротьбу з венеричними хворобами.

 Поведінка людей, які знають про своє захворювання, але приховують його і заражають інших, розцінюється як суспільно небезпечна. Статті Кримінального Кодексу України передбачають кримінальну відповідальність за таку поведінку.

Щодо венеричних захворювань існує немало передсудів, які сприяють їх поширенню. Наприклад, деякі люди вважають, що заразитись венеричними хворобами можна тільки після певного віку. Але зараження може статись у будь-якому віці. Заразитись можна від людини іншої статі й нестатевим шляхом – якщо користуватися чужою губною помадою, посудом хворого, докурювати чужу сигарету, а також на громадських пляжах. Сприйнятливість до зараження венеричними захворюваннями підвищується у стані сп’яніння.

Студент

Що таке СНІД?

Ти вже став майже дорослим і тебе тепер торкаються «дорослі» проблеми. Дуже болюча і складна – це СНІД. Давайте спробуємо разом розглянути її.

                                 Картинки по запросу СНІД

Картинки по запросу СНІДКартинки по запросу СНІД СНІД-(синдром набутого імунодефіциту) викликається специфічним вірусом. Цей вірус потрапляє в кров і пошкоджує певний тип білих кров’яних кульок(лімфоцитів), які є важливим ланцюгом захисної (імунної) системи організму. У результаті заражена людина стає  «беззахисною» перед  мікробами та пухлинами. Хвороба розвивається повільно, на протязі декількох років єдиною ознакою хвороби може бути збільшення декількох лімфатичних вузлів. Потім починаються підвищення температури, розлад шлунку, пітливість, похудіння. Пізніше настає запалення легень, сепсис (зараження крові), злоякісні пухлини, переважно на шкірі. Все це призводить до смерті хворого. Діагноз СНІД може встановити тільки лікар.

 

 

Студент

Як можна заразитись СНІДом?

СНІД – малозаразна хвороба. Внаслідок вивчення декількох тисяч хворих, зареєстрованих в світі, встановлено, що вірус СНІДу передається:

при статевому контакті з хворими або зараженими вірусом СНІДу, частіше при статевих збоченнях;

у результаті використовування для ін’єкцій нестирильних шприців, в основному наркоманами;

Картинки по запросу шприцы наркоманы                Картинки по запросу шприцы наркоманы

шляхом введення крові або її препаратів, які вміщують вірус;

від вагітної жінки, зараженої СНІДом, новонародженій дитині.

Вірус СНІДу не передається через повітря при розмові, кашлю тощо.

При використанні загального посуду та іншими речами побуту, санвузлом, ванною, басейном заразитись СНІДом не можна.

Студент

А зараз приведу вам приклад творчої роботи однієї із студенток.

Мені 18 років. Звуть Ольга. Ось уже два роки як хвора на СНІД. У лікарні я не одна. Тут у мене такі ж подруги і друзі. Тепер на все дивлюся інакше, ніж раніше.

Навіщо ви, дорослі, нас, своїх дітей під «танк» кинули? Навіщо зім’яли сексом, наркотиками? Ви. Ви винні в наших хворобах і наших смертях.

Вам «хотілось розкутості, розслаблення, свободи». Ви розвели «голубих» ви проповідуєте «вільні зв’язки». Ви робите це все задовольняючи себе. А ми вмираємо.

Ми ще живі, а нас уже немає. Нас позбавили дитинства та відібрали майбутнє.

Допоможіть  хоч тим, хто вболіває за народ. Допоможіть припинити безглуздя. Прийміть закони і забороніть наркотики, алкоголь, фільми.

Картинки по запросу ні алкоголь   Картинки по запросу стоп наркотики   Картинки по запросу стоп куріння

 

Студент

Одного разу, повернувшись із роботи додому, мати застала свого 13-річного сина мертвим. На голову хлопчика було надіто поліетиленовий пакет… Лікар описує випадок, коли кілька підлітків знайшли звеселяючий газ, що мав наркотичну дію. Вкрившись тканиною, вони надихались цієї отрути – і всі загинули.

Ознакою токсикоманії підлітків є захоплення вдиханням парів різних хімікатів: клею,бензину, ацетону, фарб та інших засобів побутової хімії.

 

Студент

Токсикоманія

Вдихання побутової хімії. Діти і підлітки у віці від 7-17 років, чиї звички виникли зовсім мимоволі, іноді не без допомоги батьків.

Картинки по запросу токсикоманіяЯк людина стає наркоманом? Численні дослідження показують, що головна причина першої дози – бажання випробувати невідомі відчуття (70%), друга – бути включеним у визначену групу, третя – незадоволеність життям і бажання забутися.

    

Студент

Якщо ви не встигли втягнутися в сильні наркотики, не «сіли на голку», то власна воля може зупинити паління гашишу, маріхуани – особливо на початковій стадії.

Похожее изображение           Похожее изображение

Якщо справа зайшла далеко, треба звернутися в районний наркологічний кабінет.

Пам’ятай, що це не приємна розвага, а тяжка хвороба, майже невиліковна. Страшна. Нестерпна. Руйнівна.

 

Студент 

Туберкульоз

Одна з проблем суспільства є туберкульоз. Це хронічне захворювання, збудником якого є туберкульозна паличка.

 Похожее изображениеКартинки по запросу туберкульоз    Картинки по запросу туберкульозна паличка            Картинки по запросу туберкульозна паличка

Джерело зараження – хвора на туберкульоз людина. Головну роль у виникненні туберкульозної інфекції має зниження імунітету, а також такі чинники:

несприятливі умови життя;

несприятливі кліматичні умови(сирість);

переохолодження;

часті захворювання верхніх дихальних шляхів.

 Основні заходи специфічної профілактики спрямовані на підвищення життєвого рівня населення: розвиток спорту, мережі санаторіїв, захист водоймищ і атмосфери від забруднення токсичними речовинами.

Студент

Неспецифічна профілактика:

Картинки по запросу человечек с галочкой

  • підвищення імунітету дітей;
  • запобігання частим захворюванням верхніх дихальних шляхів;
  • своєчасне виявлення та ефективне лікування інфікованих на туберкульоз.

 

Студент

Провідною проблемою охорони здоров’я України залишаються ХНІЗ (хронічні інфекційні захворювання).

 Існує дієтологічна модель побудови здорового раціону, рекомендована Міністерством охорони здоров’я.

В основу її створення покладено  необхідні для здорового харчування продукти. Зелені – вживай без обмежень; жовті- споживай обачливо; червоні – поміркуй, чи варто вживати. Їжа повинна містити : білки, жири, вуглеводи, мінеральні речовини, вітаміни і воду.

             Картинки по запросу . Їжа повинна містити : білки, жири, вуглеводи, мінеральні речовини, вітаміни і воду.

 

 

Студент

Для здорової людини найбільш раціонально є чотириразове харчування або, як мінімум, триразове.

 При чотириразвому харчуванні денний раціон розподіляється таким чином:

сніданок має бути досить ситним – 25% добового раціону;

обід містить 45-50% добового раціону;

підвечірок 15-20%;

вечерю найкраще робити легко, за 1-2 години до сну.

   

Студент

Здоровий спосіб життя

Раціональний варіант формування життєдіяльності людини, завдяки якому вона здатна оптимально реалізувати свої біологічні і соціальні функції, максимально використати генетичні резерви здоров’я і тривалості життя, фізичної і розумової працездатності.

 Картинки по запросу обирай здоровий спосіб життя    Картинки по запросу обирай здоровий спосіб життя

 

Студент

З давніх-давен фізичні вправи використовуються не тільки для розвитку Картинки по запросу обирай здоровий спосіб життярухових якостей людини, тренування сили, швидкості та витривалості. Фізична культура здобула визнання як незамінний засіб розширення й розвитку функціональних можливостей організму людей різного віку, профілактики й лікування захворювань, досягнення довголіття.

 

 

 Студент

«Рух – це життя»

Цей афоризм повинен міцно увійти в твою свідомість. Спробуй хоча б на місяць оголосити війну усьому, що заважає тобі рухатись, - дивись на ліфт – як на ворога, минай тролейбусну зупинку і півгодини йди бадьорою ходою – це вже буде золотий внесок у твоє власне здоров’я.

                    Похожее изображение

 

 

Студент

Для підвищення функціональних можливостей організму під дією комплексних факторів рекомендовано загартовування.

Загартовування – це пристосування організму до дії метеорологічних факторів- холоду, тепла, змін атмосферного тиску, руху повітря тощо. Для забезпечення високого ефекту загартовування проти холоду необхідно дотримуватись таких правил:

Картинки по запросу загартовування     Картинки по запросу загартовування       Картинки по запросу загартовування

  • усі необхідні процедури проводити систематично;
  • поступово збільшувати інтенсивність подразників холоду;
  • враховувати вік, стан організму, реакції на охолодження.

При систематичному загартовуванні з часом відбувається потовщення рогового шару шкіри, збільшення міцності стінок капілярів, зменшення в 5-8 разів кількості застудних захворювань тощо.

 Студент

Слід пам’ятати! Ефект загартування різко знижується вже через 5-6 днів після припинення загартовування і майже зникає через 2 тижні. Загартовування повітрям – охолодження саме тих частин тіла, які закриті одягом.

    

Викладач

Життя – це здоров’я

Таким чином  здоров’я потрібно берегти змалечку. Сьогодні в молодіжному середовищі складається дуже дивна ситуація. Є ніби 2 світи: один (елітний) чогось прагне, більше навчається, інший – світ занепаду. Така молодь не має спільних точок дотику і навіть не намагається їх шукати. Обидва світи зберігають дистанцію, лишаючись кожен сам по собі. А було б природно, коли б перші вели за собою тих, хто часто-густо залишається десь на задвірках подій, які відбуваються в суспільстві, допомагали долати проблеми та спонукати до віри в себе та власне майбутнє. На жаль, реально все залишається стабільно негативно: освічена частина молоді на одній стороні, а молодь, яка має певні залежності – на іншій.

Здоров’я – найбільше багатство. Погляньте на це прислів’я: «Бережи одяг, доки новий, а здоров’я – доки молодий». Правильно робить той, хто розумно виконує правила поведінки, за якими слід жити в суспільстві. Бо, поки ти молодий і в тебе здорове тіло, цей дар природи треба берегти. Втратити ж все легко, тільки повернути іноді важко, а то й неможливо. Люди кажуть: «Є каяття, та нема вороття».

Пам’ятайте, бути здоровими і сильними вам допоможуть уроки фізкультури, заняття у спортивних секціях, ігри на свіжому повітрі, а найбільше – здоровий спосіб життя.

               

Треба пам’ятати пораду великого І.П.Павлова: «Не пейте вина, не отягчайте сердце табачищем и проживете столько, сколько жил Тициан». А  Тиціан, знаменитий італійський живописець епохи Відродження, що залишив людству чимало життєстверджуючих творів, прожив 99 років!

 

 

 

Студент

Хто здоровий, той сміється,                               

Все йому в житті вдається.

Картинки по запросу вьющийся цветок нарисованійВін долає всі вершини,

Це ж чудово для людини.

 

Студент

Хто здоровий той не плаче,

Жде його в житті удача.

Він уміє працювати,

Вчитись і відпочивати.

 

Картинки по запросу вьющийся цветок нарисованійСтудент

Бо здоров’я – це прекрасно,

Здорово, чудово, ясно.

І доступні для людини

Всі дороги і стежини.

Тому я маю прохання: поважайте та бережіть власне здоров’я і здоров’я ваших близьких та друзів.

 

Картинки по запросу обирай здоровий спосіб життя

 

 

           

 

 

   

 

   

 

  

 

 

 

 

1

 

docx
Додано
31 січня 2020
Переглядів
1073
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку