Саморобний сонячний годинник

Про матеріал
Виготовлення сонячного годинника Для виготовлення сонячного годинника знадобляться: • пластиковий диск, діаметром 360 мм (можливо взяти іншого діаметра – 35…1000 мм); • велосипедна шпиця; • втулка з різьбою; • набір цифр 4…22, необхідної величини; • клей «момент»; • дві металеві смужки для підставки довжиною 54…60 мм, шириною 15…20 мм і з товщиною 2…3 мм ; • гвинти М3 (4 шт.), гайки з різьбою М3 (4шт.); • транспортир; • компас; • дриль ручна; • свердло діаметром 3,2 мм; • лист прозорого пластика. Найпростіше виготовити екваторіальний сонячний годинник. Така конструкція не є нова. Але вона настільки проста, що варто виготовити сонячний годинник і користуватись ним на дачі.
Перегляд файлу

                Прості досліди з фізики в домашніх умовах 

 

А. Ейнштейн сказав: «Істина — це те, що витримує перевірку дослідом».

 

  Досліди з фізики допоможуть ввійти до чудесного світу знань. Для учнів 5 -11 класів вони будуть нескладними. Зрозумівши основні фізичні принципи і закони, учні відчувають себе більш впевнено. 

   Щоб вивчення законів фізики в домашніх умовах було безпечним, необхідно дотримуватися запобіжних заходів:

1.  Абсолютно всі експерименти необхідно проводити за участю дорослих. 

2.  Необхідно бути особливо уважними, якщо використовуються гострі, колючо-ріжучі предмети, відкритий вогонь. При цих дослідах присутність дорослих обов'язкова.

3.  Використання отруйних речовин заборонено. 

 

    Виготовлення сонячного годинника

Для виготовлення сонячного годинника знадобляться:

              пластиковий диск, діаметром 360 мм (можливо взяти іншого діаметра – 

         35…1000 мм);

              велосипедна шпиця;

              втулка з різьбою;

              набір цифр 4…22, необхідної величини;

              клей «момент»;

              дві металеві смужки для підставки  довжиною 54…60 мм, шириною    

         15…20 мм і з товщиною 2…3 мм ; 

              гвинти М3 (4 шт.), гайки з різьбою М3 (4шт.); 

              транспортир; 

              компас; 

              дриль ручна; 

              свердло діаметром 3,2 мм; 

              лист прозорого пластика. 

   Найпростіше виготовити екваторіальний сонячний годинник.  Така конструкція не є нова. Але вона настільки проста, що  варто виготовити сонячний годинник і користуватись ним на дачі.

  В Україні у багатьох містах є сонячні годинники — як стародавні, так і сучасні декоративні.

   У місті Києві є декілька сонячних годинників. Однак визначною пам'яткою і найстарішим сонячним годинником міста є пам'ятка науки кінця XVIII століття сонячний годинник Києвоhttps://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B8%D1%94%D0%B2%D0%BE-%D0%9C%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D0%BB%D1%8F%D0%BD%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B0_%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D1%96%D1%8FМогилянської академії авторства француза П'єра Брульйона. Старий сонячний годинник того ж майстра є деталлю фонтану «Самсон» на Подолі. 

   Сонячний годинник вертикального типу встановлений у Чернівцях на стіні костелу Воздвиження Святого Хреста показано на фото 1.

   Костел почали будувати в 1787 році, але завершили будівництво лише через 27 років. Сонячний годинник виконаний на 6-ти аркушах заліза, що склепані між собою, виглядає як усічений сектор кола і має розмітку: годинні і півгодинні поділи та позначення годин арабськими цифрами від 8 години ранку до 5 години вечора. Розмітка і цифри нанесені чорною фарбою. Орієнтація стіни, на якій розміщений сонячний годинник – південнозахідна.

Гномон – полярний, на дугоподібній підставці, виготовлений із металу. Довжина стріли – близько 80 см. Стріла зміщена від лінії вертикалі при-близно на 20 градусів. Ось «підстава гномона – значення 12 годин» вертикальна. Годинник  показує час другого часового поясу

(зимовий київський час) з поправкою на місцевий час.

Місце розташування: м. Чернівці, площа Воздвиження Святого Хреста, в. Головна.

Час побудови: 1787-1814 рр. (костел)

Координати: 48°17,6’N, 25°56,2’E.

 

 

image 

                                          Фото 1 (фото взято з Інтернету)

Перші сонячні годинники стали виготовляти ще до нашої ери. За кілька тисячоліть пристрої розроблені тоді практично не змінилися і не стали  складнішими. Завдяки цьому

кожен дачник зможе легко змайструвати такий виріб у себе на ділянці.

 

плоскій поверхні з

  Сонячний годинник складається з двох елементів: кадрана —

нанесеними на неї часовими розподілами (циферблатом) та гномона — прямого стрижня, закріпленого на кадрані. Гномон відкидає тінь від Сонця на циферблат. Тінь працює за аналогією зі стрілкою як в звичайних годинах. За тим же принципом імпровізований гномон використовується для визначення географічної широти і довготи, де потрібно визначення сонячного часу та місцевого полудня. Сонячний годинник показує не місцевий середній час, а справжній сонячний. Якщо ж ви хочете бачити місцевий час, то необхідно коригувати і зрушувати значення циферблата. Оскільки істинний полудень може на годину - дві відрізнятися від місцевого. Застава правильного визначення часу - це правильно зорієнтований у просторі годинник.

Сонячний годинник підрозділяють на три основних види:

       вертикальні;

       похилі (екваторіальні);

       горизонтальні.

Гномон — прикріплений до рівної поверхні стрижень. Він виконує функцію стрілки, а відкидається їм тінь допомагає точно визначити час.

Кадран — пласка поверхня, на яку нанесена спеціальна розмітка. Ця деталь конструкції використовується в якості циферблата.  

 

 Найпростіше виготовити екваторіальний  сонячний годинник 

       Підготовимо циферблат для годинника – на пластику (на папері) креслимо коло і ділимо його на 24 дуги – отримаємо сегменти по 15о, як це показано на  рис. 1. Наносити цифри для темної пори суток не має необхідності.

 

 

       У центр циферблата перпендикулярно вставляємо сирижень будь-якої довжини. Доцільніше в центрі встановити металеву втулку і в ню вставляти стрижень.

 

Тепер потрібно правильно встановити годинник.

       Готовому циферблату надаємо кут нахилу, за допомогою підставки. Висота підставки (кут нахилу) визначається для кожної місцевості окремо. Наприклад, для Кельменців кут дорівнює 90 градусів мінус 48 градусів (північна широта) = 42 градуса. Широту кожного міста можна подивитися в Інтернеті. Наприклад, для Києва кут дорівнює 90 градусів мінус 50 градусів (північна широта) = 40 градусів.

       Знайшовши кут нахилу циферблата, орієнтуємо його на місцевості, спрямовуючи, тепер вже похилу стрілку на північ.

Недолік екваторіальних сонячних годинників  т, в тому, що показувати час вони будуть тільки пів року, взимку ж вони будуть знаходиться в тіні, але і використовуються вони в основному на дачах і в весняно – літній - осінній період. 

   Підготовлений циферблат для сонячного годинника показано на рис. 1

image 

                                               Рис. 1

   Сонячний годинник з таким циферблатом буде показувати «сонячні» години, тобто дійсний час; а в зв’язку з введенням літнього часу в 2022 році доцільно в 2022 році використати циферблат з зсувом на одну годину, як це показано на рис. 2 – при цьому не потрібно додавати 1 год. до показників при спостереженнях часу.

image 

                                                        Рис. 2

   Металеві смужки вигинаємо і надаємо форму, приведену на рис. 3 з необхідним гострим кутом ˠ.  Таких підставок необхідно виготовити дві. Розміри підставок залежать від розмірів площини самого годинника.

 

image 

 

  На підготовлені підставки встановлюємо пластиковий диск, просвердлюємо отвори в пластику і підставках і прикріпляємо пластиковий диск до підставок гвинтами і гайками. Таким чином демонстраційний  екваторіальний сонячний годинник готовий до використання. Якщо годинник буде використовуватись на дачі, то поверх паперового циферблата слід встановити прозорий пластик з органічного скла, або цифри на основному пластику намалювати фарбою. Зовнішній вигляд екваторіального сонячного годинника показано на фото 2. Конструкцію необхідно встановити на місцевості спрямовуючи похилу стрілку на північ. В принципі можливо обійтись і без компаса, орієнтуючи тінь від стрілки на завідомо відомий час, звіряючи з додатковим годинником – при цьому і в іншій час доби сонячний годинник буде показувати правильно.

 

image                              Фото 2

 

 

   Переносні мініатюрні екваторіальні сонячні годинники можливо виготовити за декілька хвилин, використавши пінопласт в якості підставки і закріпивши циферблат скотчем. В якості стрілки можливо використати швейну голку, або тонкий стрижень. Такі «годинники» показані на фото 3 не «бояться» води, так що і на дачі їх також можливо використовувати. Маса такого «годинника» від 3-х до 7-ми гр., і щоб його не знесло вітром, то необхідно притискати камінцем.

 

image 

                       Фото 3

  Можливо також за 10…15 хвилин виготовити «кишеньковий екваторіальний сонячний годинник», який показано на фото 4. Конструкція досить проста – циферблат встановлюється між двома прямокутниками з прозорого пластика і «прошивається» по периметру. Пластинки оргскла можливо також склеїти. В центрі циферблата просвердлюється отвір для вставлення тонкого стрижня. При користуванні «годинником» людина стає так, щоб північ була за спиною, витягує руку і на долоню встановлює пристрій зорієнтувавши його на північ – долонь повертаємо так, щоб утворився необхідний гострий кут для даної місцевості. Зрозуміло, що при виставленні кута буде деяка похибка, проте це допустимо. Якщо знайома місцевість і людина орієнтується – де північ, то можливо обійтись і без компаса і «кишеньковий екваторіальний сонячний годинник» досить точно показує час. Маса такого «годинника» всього 10 гр.

Для носінні в кишені стрижень виймається з пластинок. Стрижень і пластинки необхідно вставити в шкіряний футляр щоб не пошкодити кишеню.

 

image 

           Фото 4

 

Література:

1. Бабин Дмитро Святославович, Саморобний сонячний годинник, Інтернет

 

https://radioelectronics-ur5ydn.jimdofree.com/прості-досліди-з-фізики-вhttps://radioelectronics-ur5ydn.jimdofree.com/прості-досліди-з-фізики-в-домашніх-умовах/саморобний-сонячний-годинник/домашніх-умовах/саморобний-сонячний-годинник/      

 

 

 Автор: Бабин Дмитро Святославович

 

pdf
До підручника
Фізика 7 клас (Засєкіна Т.М., Засєкін Д.О.)
До уроку
РОЗДІЛ 1. ФІЗИКА ЯК ПРИРОДНИЧА НАУКА
Додано
10 липня 2022
Переглядів
1940
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку