Самостійна робота "Екологічні фактори"

Про матеріал
Самостійна робота містить 15 запитань з однією правильною відповіддю. Спрямована на перевірку знань учнів з теми як етап поточного оцінювання.
Перегляд файлу

Самостійна робота

«Екологічні фактори»

1 варіант

  1. Фактори, які визначають територію поширення виду, називають: а)абіотичними; б)біотичними; в)антропогенними; г)обмежуючими.
  2. Діапазон інтенсивності дії екологічного чинника, в якому можливе існування виду – це: а)верхня межа витривалості б)зона нормальної життєдіяльності в)екологічна валентність виду г)зона пригнічення.
  3. Оберіть біологічну систему, що є об’єктом вивчення екології: а)беркут б)листок клена в)дихальна система сірого щура г)мітохондрія.
  4. Мешканці великих морських глибин, печер, вологих тропічних лісів, високогір'я – це: а)еврибіонти б)еврифаги в)сапротрофи г)стенобіонти.
  5. Наземні тварини та рослини помірних широт, що можуть витримувати великі сезонні коливання чинників середовища – це: а) стенофаги б)еврибіонти в)стенобіонти г)стенотерми.
  6. Оптимум та межі витривалості організму стосовно певного чинника залежать від інтенсивності дії інших чинників це правило: а)екологічної ніші б)взаємодії екологічних чинників в)взаємокомпенсації екологічних чинників г)адаптивності.
  7. Кожен чинник позитивно впливає на організм лише в певних межах – це: а)правило адаптивності б)закон толерантності в)закон оптимуму г)закон мінімуму.
  8. Вплив екологічних факторів на окремі особини вивчає: а)демекологія б)аутекологія в)синекологія в)біогеоценологія.
  9. Екологія не використовує для своїх досліджень методи: а)моделювання б)моніторингу в)екологічної індикації г)експерименту.
  10. До біотичних факторів належать: а)підвищення температури; б)вирубування тропічних лісів; в)конкуренція; г)вологість.
  11. Який фактор обмежує поширення життя в океані, проте, як правило, не обмежує його поширення на суходолі: а)наявність мінеральних речовин б)освітленість в)атмосферний азот г)в’язкість води.
  12. У світі утилізується 15% текстильних матеріалів, решта викидається на смітники. В результаті синтетичні волокна складають значну частину пластикового сміття у світовому океані. Це є наслідком недотримання закону а)усе пов’язано з усім б)природа знає краще в)усе має кудись подітися г)ніщо не дається задарма.
  13. Рівень організації, який не вивчається екологією: а)популяційно-видовий б)екосистемнмй в)органо-тканинний г)біосферний.
  14. Чинник життя зелених рослин, який найчастіше зменшує врожай культурних рослин у південних областях України, де переважають найбільш плодючі ґрунти а)температура б)світло в)кисень, повітря г)елементи живлення.
  15. Як називається сприятлива для організмів певного виду інтенсивність впливу екологічного фактора: а)зона песимуму б)зона оптимуму в)зона комфорту г)зона обмеження.

 

docx
Додано
29 листопада 2020
Переглядів
2295
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку