Самостійна робота: "Ферменти. Вітаміни."

Про матеріал
Самостійна робота "Ферменти. Вітаміни." для закріплення і перевірки знань. Робота полегшеного рівня.
Перегляд файлу

Самостійна робота № 8.

 

Ферменти. Вітаміни.

 

ВАРІАНТ 1

 

І рівень. Завдання з ОДНИМ варіантом правильної відповіді.

 

(За кожне правильно виконане завдання – 1 бал.)

 

  1. Біологічні каталізатори - …

А) білки;                            Б) вуглеводи;                

В) каталізатори;               Г) вітаміни.

  1. Для функціонування деяких ферментів необхідна наявність йонів металів …

А) купруму;                  Б) феруму;            

В) водню;                      Г) сульфуру.

  1. Який подразник сприяє зміненому білку переходити з активного стану в неактивний …

А) вітаміни;                  Б) вуглеводи;             

В) ліпіди;                      Г) гормони.

  1. В якому році був виділений вітамін В1?

А) 1897;             Б) 1911;               

В) 1912;             Г) 1910.

  1. В яких продуктах харчування міститься вітамін D?

А) печінка;               Б) яйця курячі;          

В) риба;                    Г) всі відповіді вірні.

  1. Авітаміноз  -

А) недостача вітамінів в організмі;                  Б) відсутність вітамінів в організмі;

В) надлишок вітамінів в організмі;                  Г) нормальний вміст вітамінів в організмі.

 

ІІ рівень. Завдання на встановлення відповідності

(За правильно виконане завдання – 3 бали.)

 

 

  1. Встановити відповідність між назвою вітамінів та харчовими продуктами …

 

Вітамін

Харчовий продукт

  1. тіамін (В1);
  2. аскорбінова кислота (С;
  3.  кальциферол (D).

А) риб’ячий жир, молоко;

Б) печінка, бові;

В) цитрусові, смородина;

Г) яйця, риба.

 

 

ІІІ рівень. Дати розгорнуту відповідь

 

(За правильно виконане завдання – 3 бали.)

 

  1. Поясніть біологічну роль вітамінів.

 

 


Самостійна робота № 8.

 

Ферменти. Вітаміни.

 

ВАРІАНТ 2

 

І рівень. Завдання з ОДНИМ варіантом правильної відповіді.

 

(За кожне правильно виконане завдання – 1 бал.)

 

  1. Ферменти, які забезпечують процеси травлення …

А) пепсин;                Б) лактаза;                  

В) амілаза;               Г) триптонін.

  1. Процес руйнування ферментів …

А) ренатурація;                Б) денатурація;             

В) деструкція;                  Г) деформація.

  1. Які речовини пригнічують роботу ферментів …

А) вітаміни;                             Б) пестициди;              

В) молочні продукти;            Г) спадковість.

  1. Вчений який виділив тіамін?

А) Казимир Функ;              Б) Христіан Ейкман;           

В) Чарльз Дарвін;               Г) Микола Вавилов.

  1. В яких продуктах харчування міститься вітамін С?

А) смородина;              Б) печінка;              

В) банани;                     Г) яйця.

  1. Нестача якого вітаміну спричиняє захворювання «Куряча сліпота»?

А) В;                Б) С;             

В) К;                Г) А.

 

ІІ рівень. Завдання на встановлення відповідності

(За правильно виконане завдання – 3 бали.)

 

 

  1. Встановіть відповідність між захворюванням та вітамінами, які його спричиняють …

 

Захворювання

Вітаміни

  1. Бері-бері;
  2. цинга;
  3. рахіт.

А) кальциферол;

Б) тіамін;

В) токоферол;

Г) аскорбінова кислота.

 

 

ІІІ рівень. Дати розгорнуту відповідь

 

(За правильно виконане завдання – 3 бали.)

 

  1. Обґрунтуйте правила збереження вітамінів у харчових продуктах.

 

doc
Додано
27 січня 2019
Переглядів
641
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку