Самостійна робота на тему "Софійский собор і Києво-Печерська лавра

Про матеріал
Самостійна робота на тему "Софійский собор і Києво-Печерська лавра Розрахована на два варіанти в завданні яких потрібно діберати назву та скласти план до тексту.
Перегляд файлу

Самостійна робота

Тема: Храми та ікони. Софійський собор і Києво-Печерська лавра

І варіант

  1. Доберіть назву та складіть план до тексту.

__________________________________________________________

  D:\Підготовка до зно\Без названия.jfif    Софійський собор – всесвітньо відома пам’ятка архітектури й монументального живопису ХІ століття. Заснування собору згадується в літописах під 1017 роком (в інших джерелах під 1037 роком). Будівничим Святої Софії літописці називають великого київського князя Ярослава Мудрого.

   Упродовж століть Софія Київська була головною святинею Русі-України. Собор відігравав роль духовного, політичного та культурного центру.

   У ньому відбувалися урочисті «посадження» на великокняжий престол, церковні собори, прийоми послів, затвердження політичних угод. При соборі велося літописання та були створенні перші відомі на Русі бібліотека та школа.

   За свою багатовікову історію собор неодноразово потерпав від пожеж, багато разів ремонтувався й перебудовувався. У 1240 році, під час загарбання Києва ордами Батия, Софійський собор уцілів, однак був пограбований і спустошений.

   Відродження собору пов’язане з іменами видатних діячів України, серед яких Петро Могила та Іван Мазепа. Софійський собор зберігає художній спадок кількох поколінь. Він розташований у центрі монастирського ансамблю ХVІІІ століття, зведеного в стилі українського бароко.  

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Оцінка: ______________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Самостійна робота

Тема: Храми та ікони. Софійський собор і Києво-Печерська лавра

І варіант

  1. Доберіть назву та складіть план до тексту.

__________________________________________________________

  D:\Підготовка до зно\315.jpg Києво – Печерська лавка – православний монастир, заснований у 1051 році монахами Антонієм і Феодосієм у печерах поблизу літньої княжої резиденції Берестово під Києвом.

  В ХІ столітті монастир став центром поширення й утвердження християнства в Київській Русі. У ХІІ столітті монастир отримав статус «лаври» - головного монастиря.

   Києво – Печерська лавра відігравала важливу роль у розвитку давньоруської культури, була центром літописання. Тут перекладалися церковно-слов’янською мовою і переписувалися твори іноземних авторів.

   У лаврі працювали відомі літописці Нестор (автор «Повісті минулих літ»), Никон, Сильвестр. Ченцем Києво-Печерського монастиря був Аліпій (Алімпій, Олімпій) Печерський – давньоруський живописець, ювелір та лікар. Як сказано в «Києво-Печерському патерику», «добре навчався він майстерності іконопису і був вельми вмілим у писанні ікон. Та цією майстерністю хотів оволодіти не задля багатства, а Бога ради творив, працюючи так, що вистачало всім: і для ігумена, і для всієї братії писав він ікони, нічого за це не беручи…»

  У музеях і фондах, розташованих на території Києво-Печерської лаври, можна побачити рукописи старовинних книг, колекцію тканин і вишивок.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Оцінка: _______________

 

docx
Додано
27 березня 2020
Переглядів
547
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку