Самостійна робота по темам «Дихання. Травлення»

Про матеріал

Самостійна робота з двох тем до підручника "Біологія 8 клас" В.І.Соболь

І рівень ( по 0,5бала, одна правильна відповідь)

ІІ рівень ( по 0,75 бала, правильних відповідей декілька )

ІІІ рівень ( по 1 балу )

ІV рівень

Перегляд файлу

Самостійна робота по темам «Дихання. Травлення»

 

І рівень ( по 0,5бала, одна правильна відповідь)

1. Назвіть хімічну сполуку, яка здійснює гуморальну регуляцію дихання, впливаючи на активність дихального центру:

 а) кисень;  б) вуглекислий газ;  в) глюкоза;  г) гемоглобін.

2. Найбільша травна залоза:

а) слинна;  б) підшлункова;   в) печінка;  г) шлунок

3. Соляна кислота в шлунку:

а) розщеплює білки до амінокислот;  б) знищує мікроорганізми;

в) стимулює вироблення жовчі;   г) захищає слизову шлунка.

4. Дихальний центр розташований у:

а) легенях;  б) діафрагмі;       в) корі великого мозку;   г) довгастому мозку.

5. Чому дорівнює резервний об’єм видиху людини?

а) 1,5-3,0 л.;  б) 3,0-5,0 л.;  в) 1,0-1,5 л.;  г) 0,8-1,7 л.

6. Основна маса води всмоктується у :

а) товстому кишечнику;    б) тонкому кишечнику;    в) шлунку; г) прямій кишці.

 

ІІ рівень ( по 0,75 бала, правильних відповідей декілька )

7. Функціями слини є:

а) змочування їжі;   б) містить ферменти, які розщеплюють білки;

в) містить ферменти, які розщеплюють вуглеводи;

г) містить фермент ліпазу, що розщеплює жири молока;

ґ) містить фермент лізоцим, що згубно діє на бактерії;

д) всмоктування простих поживних речовин та емульгація жирів.

8. Установіть послідовність розташування органів дихання:

а) легені;     б) бронхи;     в) трахея;     г) носова порожнина;     ґ) гортань;     д) глотка.

9. Укажіть відділи тонкого кишечника:

а) ободова кишка;  б) дванадцятипала кишка;   в) сліпа кишка;

г) порожниста кишка;   ґ) клубова кишка;    д) пряма кишка.

10. Виберіть із переліку функцій, основні функції печінки:

а) вироблення жовчі;  

б) виділення у дванадцятипалу кишку  рідини лужної реакції;

в) перетворення надлишку глюкози в глікоген і відкладання про запас;

г) синтез майже усіх захисних білків плазми крові;

ґ) знешкодження шкідливих речовин, які надходять з кров’ю від кишечника;

д) її ферменти розщеплюють усі поживні речовини.

 

ІІІ рівень ( по 1 балу )

11. Зазначте послідовність процесів по порядку, який відповідає акту вдиху:

а) легені розтягуються і заповнюються повітрям;

б) скорочуються міжреберні м'язи;

в) купол діафрагми опускається донизу;

г) ребра підіймаються;

д) об'єм грудної порожнини збільшується, тиск у легенях стає меншим.

12. Розподіліть названі процеси за етапами дихання:

А – зовнішнє дихання;  Б – транспорт газів;  В – внутрішнє дихання.

1 – хімічне розщеплення поживних речовин;

2 – конвекційне перенесення дихальних газів;

3 – акумулювання енергії в АТФ;

4 – хімічне сполучення кисню з гемоглобіном;

5 – розчинення вуглекислого газу в плазмі крові;

6 – дифузійне переміщення дихальних газів крізь стінки альвеол.

 

 

 

 

 

13. Встановіть відповідність між органами травної системи та процесами, що в них відбуваються:

А – шлунок;  Б – тонкий кишечник;  В – товстий кишечник

1.

Хімічна

обробка їжі

а

Симбіотичне травлення за допомогою корисних мікроорганізмів

б

За допомогою ферментів розщеплюються білки й жири молока

в

За допомогою ферментів відбувається остаточне хімічне розщеплення поживних речовин

2.

Фізична

обробка їжі

а

Відбувається подрібнення (емульгація) жирів для перетравлення

б

Відбувається накопичення й ущільнення неперетравлених решток

в

За допомогою хлоридної кислоти відбувається набрякання білків

3.

Всмоктування

їжі

а

Всмоктуються вода, спирти, деякі ліки, гормони

б

У кров, лімфу й тканинну рідину потрапляють вода, йони і невелика кількість органічних речовин ( глюкоза, амінокислоти)

в

За допомогою ворсинок відбувається потрапляння амінокислот і моносахаридів у кров та жирних кислот у лімфу

4.

Знезараження

їжі

а

За допомогою хлоридної кислоти й лімфатичних вузликів знешкоджуються мікроорганізми

б

У стінках багато лімфатичних вузликів, у жовчі є речовини, які вбивають мікроорганізми

в

За участю залоз, лімфовузликів  та корисних мікроорганізмів пригнічуються гнильні процеси та шкідливі бактерії

 

ІV рівень

14. Напишіть особливості будови легень.

15. Як відбувається регуляція процесів травлення.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Тищенко Олена Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
12 грудня 2018
Переглядів
3826
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку