Самостійна робота з двох тем до підручника "Біологія 8 клас" В.І.Соболь
І рівень ( по 0,5бала, одна правильна відповідь)
ІІ рівень ( по 0,75 бала, правильних відповідей декілька )
ІІІ рівень ( по 1 балу )
ІV рівень
Самостійна робота по темам «Дихання. Травлення»
І рівень ( по 0,5бала, одна правильна відповідь)
1. Назвіть хімічну сполуку, яка здійснює гуморальну регуляцію дихання, впливаючи на активність дихального центру:
а) кисень; б) вуглекислий газ; в) глюкоза; г) гемоглобін.
2. Найбільша травна залоза:
а) слинна; б) підшлункова; в) печінка; г) шлунок
3. Соляна кислота в шлунку:
а) розщеплює білки до амінокислот; б) знищує мікроорганізми;
в) стимулює вироблення жовчі; г) захищає слизову шлунка.
4. Дихальний центр розташований у:
а) легенях; б) діафрагмі; в) корі великого мозку; г) довгастому мозку.
5. Чому дорівнює резервний об’єм видиху людини?
а) 1,5-3,0 л.; б) 3,0-5,0 л.; в) 1,0-1,5 л.; г) 0,8-1,7 л.
6. Основна маса води всмоктується у :
а) товстому кишечнику; б) тонкому кишечнику; в) шлунку; г) прямій кишці.
ІІ рівень ( по 0,75 бала, правильних відповідей декілька )
7. Функціями слини є:
а) змочування їжі; б) містить ферменти, які розщеплюють білки;
в) містить ферменти, які розщеплюють вуглеводи;
г) містить фермент ліпазу, що розщеплює жири молока;
ґ) містить фермент лізоцим, що згубно діє на бактерії;
д) всмоктування простих поживних речовин та емульгація жирів.
8. Установіть послідовність розташування органів дихання:
а) легені; б) бронхи; в) трахея; г) носова порожнина; ґ) гортань; д) глотка.
9. Укажіть відділи тонкого кишечника:
а) ободова кишка; б) дванадцятипала кишка; в) сліпа кишка;
г) порожниста кишка; ґ) клубова кишка; д) пряма кишка.
10. Виберіть із переліку функцій, основні функції печінки:
а) вироблення жовчі;
б) виділення у дванадцятипалу кишку рідини лужної реакції;
в) перетворення надлишку глюкози в глікоген і відкладання про запас;
г) синтез майже усіх захисних білків плазми крові;
ґ) знешкодження шкідливих речовин, які надходять з кров’ю від кишечника;
д) її ферменти розщеплюють усі поживні речовини.
ІІІ рівень ( по 1 балу )
11. Зазначте послідовність процесів по порядку, який відповідає акту вдиху:
а) легені розтягуються і заповнюються повітрям;
б) скорочуються міжреберні м'язи;
в) купол діафрагми опускається донизу;
г) ребра підіймаються;
д) об'єм грудної порожнини збільшується, тиск у легенях стає меншим.
12. Розподіліть названі процеси за етапами дихання:
А – зовнішнє дихання; Б – транспорт газів; В – внутрішнє дихання.
1 – хімічне розщеплення поживних речовин;
2 – конвекційне перенесення дихальних газів;
3 – акумулювання енергії в АТФ;
4 – хімічне сполучення кисню з гемоглобіном;
5 – розчинення вуглекислого газу в плазмі крові;
6 – дифузійне переміщення дихальних газів крізь стінки альвеол.
13. Встановіть відповідність між органами травної системи та процесами, що в них відбуваються:
А – шлунок; Б – тонкий кишечник; В – товстий кишечник
1. |
Хімічна обробка їжі |
а |
Симбіотичне травлення за допомогою корисних мікроорганізмів |
б |
За допомогою ферментів розщеплюються білки й жири молока |
||
в |
За допомогою ферментів відбувається остаточне хімічне розщеплення поживних речовин |
||
2. |
Фізична обробка їжі |
а |
Відбувається подрібнення (емульгація) жирів для перетравлення |
б |
Відбувається накопичення й ущільнення неперетравлених решток |
||
в |
За допомогою хлоридної кислоти відбувається набрякання білків |
||
3. |
Всмоктування їжі |
а |
Всмоктуються вода, спирти, деякі ліки, гормони |
б |
У кров, лімфу й тканинну рідину потрапляють вода, йони і невелика кількість органічних речовин ( глюкоза, амінокислоти) |
||
в |
За допомогою ворсинок відбувається потрапляння амінокислот і моносахаридів у кров та жирних кислот у лімфу |
||
4. |
Знезараження їжі |
а |
За допомогою хлоридної кислоти й лімфатичних вузликів знешкоджуються мікроорганізми |
б |
У стінках багато лімфатичних вузликів, у жовчі є речовини, які вбивають мікроорганізми |
||
в |
За участю залоз, лімфовузликів та корисних мікроорганізмів пригнічуються гнильні процеси та шкідливі бактерії |
ІV рівень
14. Напишіть особливості будови легень.
15. Як відбувається регуляція процесів травлення.