Урок "Модифікаційна мінливість та її закономірності. Побудова варіаційного ряду та варіаційної кривої

Про матеріал
  • Теоретичний зміст уроку сприяє не лише розвитку логічного мислення, спостережливості, набуття навичок виконання певних розумових операцій, а й, головне, формуванню стійких ключових компетентностей учнів, творчої особистості з високим рівнем культури, відповідальності, громадянськими чеснотами, пробуджує почуття розуміння глобальності, на перший погляд, незначних проблем суспільства.
  • Знання про модифікаційну мінливість, я впевнена, допоможуть молоді, на підґрунті знань про потреби живих організмів, планувати максимальний рівень використання рослин та тварин в господарстві, побуті, і, що важливо, застосовувати їх у повсякденному житті, оточенні; спонукати дбати про особисте здоров'я, враховувати під час виховання необхідність виявлення здібностей майбутніх синів та доньок, щоб найповніше реалізувати їхній фенотип та генотип.
Перегляд файлу

Розділ ІІІ.: Організмовий рівень організації живої природи.

Тема: Закономірності спадковості та мінливості

Урок 3. Тема уроку: Модифікаційна мінливість та її закономірності.

Лабораторна робота “ Вивчення мінливості у тварин.

Побудова варіаційного ряду і варіаційної кривої ”

Методичне пояснення до уроку:

      Урок за вищевказаною темою третій у темі «Закономірності мінливості» в розділі «Організмовий рівень організації живої природи».

     На початок уроку учні повинні мати чіткі уявлення про генетичні закономірності спадковості, володіти поняттями з вивченої теми, розуміти поняття спадковості та мінливості. Модифікаційна (неспадкова) мінливість суттєво відрізняється від спадкової, тому запропонований урок, на мою думку, допоможе учням розібратися в цих відмінностях.

     Теоретичний зміст уроку сприяє не лише розвитку логічного мислення, спостережливості, набуття навичок виконання певних розумових операцій, а й, головне, формуванню стійких ключових компетентностей учнів, творчої особистості з високим рівнем культури, відповідальності, громадянськими чеснотами, пробуджує почуття розуміння глобальності, на перший погляд, незначних проблем суспільства. 

     Знання про модифікаційну мінливість, я впевнена, допоможуть молоді, на підґрунті знань про потреби живих організмів, планувати максимальний рівень використання рослин та тварин в господарстві, побуті, і, що важливо, застосовувати їх у повсякденному житті, оточенні; спонукати дбати про особисте здоров'я, враховувати під час виховання необхідність виявлення здібностей майбутніх синів та доньок, щоб найповніше реалізувати їхній фенотип та генотип.

     Урок проструктурований у діях вчителя та учнів, в часі та отриманні оцінювання, як винагороди за працю уроці.

     Лабораторну роботу доцільніше використовувати в парах.

         Критерії оцінювання роботи на уроці та виконання лабораторної роботи надано учням в інструктивній картці. Завдання, що мають позначку високий рівень, необов’язкові для виконання або обговорюються разом з вчителем за наявністю часу на уроці.

         Кожен учень має право на помилку, яка суттєво не вплине на результат оцінювання, так як одне завдання, що оцінено в 1 бал, завідомо зайве. Такий методичний прийом, можливо нетрадиційний, але він стимулює позитивне відношення до оцінювання, підвищує рівень самооцінки учня. Зміст і побудова завдань інструктивної картки чіткий, поетапний, має оцінювання, що сприяє успішному виконанню лабораторної роботи.

         Хід уроку супроводжено презентацією та роздатковим матеріалом для учнів.           В слайдах презентації впроваджено елементи  основних технік, які використовуються під час навчання учнів за методикою ейдетики:
1) Створення та побудова ланцюжків-асоціацій (впорядковане вивчення окремих елементів інформації та поєднання їх в інформативний блок);
2) Створення зорових асоціацій та використання їх під час вивчення конкретного об'єкта.

        Зміст домашнього завдання диференційований, що дає змогу учням, в залежності від зацікавленості, обрати особистий обсяг його виконання.

         В разі необхідності лабораторну роботу учень зможе виконати самостійно.

         Використання висловів видатних людей допомагає вчителю створити атмосферу психологічного розвантаження та підтримувати комфортні умови на уроці.

         Як що вчитель має можливість лабораторну роботу провести окремим уроком за рахунок резерву часу, то основну частину уроку можна замінити віртуальними дослідженнями за міні - проектами. Така форма роботи також доцільна, подобається учням, має змістовний творчий характер, відповідає освітнім навчально-виховним завданням.

        Орієнтований зміст проектів додається.

 

Літературний супровід уроку:

  • «Недостатньо просто мати гарний розум, головне - добре застосовувати його»                                                                                                             Декарт

 

  • «Ніхто так не знає багато, як усі ми разом»   Народна мудрість   

 

  • «0, сколько нам открытий чудных готовит просвещенья дух!»

 

                                                                                                              0. С. Пушкін

  •                 «Наш мозок - сплячий велетень»                                                   Тоні Базам

 

  • «Знання складаються з дрібних крихт щоденного досвіду»         Д. Писарєв

 

  • «Пам'ять - щоденник, який ми носимо із собою»                    Оскар Уайльд
  • «Творчість - це дар божий, і тільки  він відрізняє людину від інших істот»

 

  • Когда мы сравниваем между собой … разновидности… наиболее древних наших домашних животных или культурных растений, - нас прежде всего поражает то обстоятельство, что они различаются между собой более, чем представители одного и того же вида в естественном состоянии"

                                                                                                                 Ч. Дарвін

 

Слайд 1.

Розділ ІІІ. Організмовий рівень організації живої природи

Тема: Закономірності спадковості та мінливості.

Урок № 3.     Тема уроку: Модифікаційна мінливість та її закономірності.

Лабораторна робота “ Вивчення мінливості у тварин.
Побудова варіаційного ряду і варіаційної кривої ”.

Слайд 2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Слайд 3.

Мета  уроку:
 Освітня: - засвоєння учнями теоретичних знань про явище модифікаційної (неспадкової) мінливості, його статистичні закономірності кількісних ознак та причини появлення;

- оволодіння учнями навичок використання математичних методів дослідження у біології;

- оволодіння учнями уміннями та навичками самостійної роботи з питань побудови варіаційного ряду та графіка мінливості (варіаційної кривої) вивчаємої ознаки на підґрунті використання статистичних даних з наукових інформаційних джерел;

- оволодіння учнями умінь оцінювати ступінь і характер мінливості досліджуваної ознаки та надавати аналітичні висновки.

- продовжувати оволодіння учнями уміння використовувати інформаційні технології під час навчального процесу.

 повторити основні прийоми роботи з Майстром діаграм MS Excel.

Розвиваюча: - Оволодіння учнями уміннями здійснювати початкові наукові моніторингові дослідження та узагальнювати вивчений матеріал; уміннями порівнювати живі тіла природи за їхньою мінливістю та визначати значення модифікаційної мінливості у практичній діяльності людини;

- розвивати в учнів навички аналітичного мислення, вміння   запам’ятовувати,

 спостережливість;

- формувати творчу особистість з високим рівнем культури, відповідальності, громадянськими чеснотами.

 Виховна: - Виховувати в учнів чітку соціальну позицію усвідомлення себе громадянином України та відповідальності за державу;

- формувати стійкі ключові компетентності учнів, зокрема здоров’я зберігаючи; 

- пробуджувати: почуття дбайливого ставлення до живих організмів, особистого здоров’я, оточуючих рослин і тварин; відчуття єдності людини з природою; розуміння глобальної важливості, на перший погляд, незначних проблем суспільства;

- формувати еволюційні погляди на природу.

Тип уроку: Урок засвоєння нових знань.
Форма проведення уроку: Синтетичний.

Місце уроку в навчальній темі. Третій у темі «Закономірності мінливості» розділу «Організмовий рівень організації живої природи»

Методи і прийоми:

Прийоми навчання: виклад інформації, пояснення, активізація уваги та  мислення, робота з роздатковим матеріалом та інструктивними карткам, одержання нових знань з тексту та ілюстрацій, створення зорових асоціацій та використання їх під час вивчення конкретного об'єкта, створення та побудова ланцюжків-асоціацій (впорядковане вивчення окремих елементів інформації та поєднання їх в інформативний блок), полілогове обговорення.

Методи навчання:

1.Інформаційно-рецептивні:
а) словесний: розповідь-пояснення, опис, полілогове обговорення, повідомлення учнів, робота з підручником;
б) наочний: ілюстрації прикладів модифікаційної мінливості, репродукції картин Івана Шишкіна, демонстрація, ТЗН;

в) практичний: виконання практичної роботи.

2.Репродуктивні: подання матеріалу в готовому вигляді, використання опорних схем, самостійна робота учнів: розв’язання завдань «Тести досягнень», «Медичний калейдоскоп», конкретизація і закріплення набутих знань.
3. Проблемно-пошукові: постановка проблемного запитання,  робота в парах «Ніхто так не знає багато, як усі ми разом» , випереджальні індивідуальні завдання.
4.Інтерактивні (творчі): елементи методики ейдетики: полілогове обговорення інформаційного змісту уроку; методика евристична бесіда: завдання «Чорна скринька»,завдання за методикою «Асоціативна схема», ток - шоу «Коло запитань», метод синтезу думок: складання таблиці «Характерні риси модифікаційної мінливості».

 5.Візуальний: складання таблиці «Відповідаю, тому що спостерігаю…», перегляд слайдів презентації.
6.Релаксопедичний: психологічне розвантаження.

Демонстрація: презентація до уроку.

Обладнання й матеріали: комп’ютерна техніка, підручник, слайди презентації зі змістом уроку та завданнями,додатки,  схеми, малюнки, таблиці, вислови видатних людей.

Базові поняття й терміни: модифікаційна (неспадкова ) мінливість, мутаційна (спадкова) мінливість, генотип, фенотип, норма реакції, варіаційний ряд, розмах та інтервал варіювання, варіаційна крива, німецький зоолог Август Вейсман, Чарльз Дарвін, експресія генів (високий рівень)

Міжпредметні зв'язки: внутрішньо­циклові: інформатика, математика, хімія; міжциклові: література, людина і світ.

Місце проведення: кабінет біології.

Методика оцінювання роботи на уроці:

  • бланк самооцінювання роботи на різних етапах уроку з теми для кожного учня;
  •  індивідуальне оцінювання за участь в уроці;
  •  самооцінка учня;
  • листок оцінювання роботи вчителя.

Слайд 4.

  • Критерії оцінювання роботи учнів на уроці та під час виконання лабораторної роботи:     Завдання, що мають позначку високий рівень не обов’язкові для виконання або обговорюються разом з вчителем.

  Зверніть увагу!!!

Завдання № 1«Я впевнений у собі»

2 бала

Одне з завдань зайве,

 що надає учневі право на помилку

Завдання № 2 «Чорна скринька»

1 бал

Завдання № 3 «Асоціативна схема»

1 бал

За повне виконання лабораторної роботи:(виконується парами)

9 балів

з них

виконання роботи без надання відповідей на запитання висновків

4 бала

надання відповідей на запитання висновків

5 балів

           Загальна сума балів:

12(13) балів

 

Структура уроку

Примітка:позначка  означає індивідуальне оцінювання за участь в уроці;

позначка  означає самооцінку учня.

№ з/п

Хід уроку

Завдання для виконання

Оцінка

(бали)

час на виконання

І.

Етап орієнтації

3 хв.

1.1.

Організаційний момент

1 хв.

1.2.

Створення позитивної психологічної аури на навчальну діяльність учнів

2 хв.

ІІ.

Актуалізація опорних знань та чуттєвого досвіду учнів

Завдання 2.1. «Я впевнений у собі»

2 бали

2 хв.

ІІІ.

Мотивація навчально - пізнавальної діяльності учнів

Проблемне запитання

4 хв.

3.1.

Гра «Чорна скринька»

Завдання 3.1

«Чорна скринька»

1 бал

2 хв.

3.2.

 

Етап визначення мети та особистісного досвіду учнів і пов'язання його з проблемами уроку

Завдання 3.2.1. «Асоціативна схема», проблемні запитання

1бал

2 хв.

ІV.

Сприймання та засвоювання учнями нового матеріалу

8 хв.

4.1.

Складання відповіді за опорною схемою

«Ознаки живих організмів»

Полілогове обговорення



1 хв.

4.2.

Вплив гена на утворення ознаки

виступ фахівця з генетики



1 хв.

4.3.

Перебіг біосинтезу білка

 

1 хв.

4.4.

Складання відповіді за опорною схемою «Властивості модифікацій»

Полілогове обговорення

 

1 хв.

4.5.

Фенотипова (модифікаційна) мінливість

виступи учнів - доповідачів з випереджальними завданнями



1 хв.

4.6.

Норма реакції



1 хв.

4.7.

Варіаційний ряд і варіаційна крива



1 хв.

4.8.

Приклади модифікаційної мінливості



1 хв.

V.

Осмислення об‘єктивних зв’язків та взаємозалежностей у вивченому матеріалі

9 балів

11 хв.

5.

 

 

 

Міні-проект №1.

 Вплив умов живлення на зміну

функцій організму великої рогатої худоби

Виступ учня з випереджальними завданням за віртуальними дослідженнями



2 хв.

5.1.

Виконання лабораторної роботи «Вивчення мінливості у тварин. Побудова варіаційного ряду і варіаційної кривої»

Виконання роботи без надання відповідей на запитання висновків

(робота виконується парами)

4 бала

9 хв.

5.2.

Результати вивчення теоретичного матеріалу уроку: Висновки до лабораторної роботи

Надання відповідей на запитання висновків до лабораторної роботи

5 балів

5 хв.

5.2.1

Самостійна робота учнів

 

Розв'язання «Тестів досягнень»

1 бал

1 хв.

5.2.2

Самостійна робота учнів

 

Робота з таблицею «Медичний калейдоскоп»

1 бал

2 хв.

5.2.3

Самостійна робота учнів

 

Складання таблиці «Відповідаю, тому що спостерігаю…»

3 бала

2хв.

VІ.

Систематизація знань учнів

Ток – шоу

«Коло запитань»



3 хв.

VІІ.

Підведення підсумків уроку

Метод синтезу думок: складання таблиці «Характерні риси модифікаційної

мінливості»



3 хв.

VІІІ.

Оголошення оцінювання учнів

 



2хв.

ІХ.

Рефлексія

 



1 хв.

Х.

Надання та пояснення домашнього завдання

 

 

2 хв.

                                                                     Резерв часу:

1 хв.

                                                                     Разом за урок:

12 балів

45

Хвилин

ХІД  УРОКУ

І. Етап орієнтації  - 3 хв.

1.1. Організаційний момент – 1 хв.

Слово вчителя: Доброго дня, учні, шановні колеги! Щиро рада вітати вас на уроці. Пропоную налаштуватися на співробітництво та взаєморозуміння. Перевіримо готовність до уроку. Для роботи нам потрібні: підручники, зошити, щоденники, інструктивні картки, додатки, увага, мислення, пам'ять і гарний настрій.

Слайд 5.

1.2. Створення позитивної психологічної аури на уроці на навчальну діяльність учнів – 2 хв.Завдання вчителя: Шановні присутні! Давайте разом з вами здійснемо віртуальну подорож у хвойний ліс.- Уявіть собі великі струмкі сосни та відчуйте запах хвої…- А тепер ми на галявині, запах хвої залишився, але сосна…за формою розкидиста! Хто зможе пояснити це явище?

Варіант відповіді учня: Так як сосна - світлолюбна рослина, то у дерев, що ростуть у лісі, будуть високі рівні стовбури, а крона розташовується тільки вгорі. Сосна, що росте на відкритому місці (на великій галявині), на болоті або схилі, буде менш висока з великою кількістю бічних пагонів.

      Але форма, розміри, розташування хвоїнок на пагонах скрізь будуть однакові, відповідно різновиду сосни.

Слово вчителя: Запам’ятайте, будь ласка, свої враження, а пояснення «явища сосни» ми отримаємо згодом.

http://im1-tub-ua.yandex.net/i?id=90f3bea33e73f27f754ad15de0a714fc-126-144&n=21Слово вчителя:  « Пам’ять це щоденник, який ми носимо із собою»,- стверджував Оскар Уайльд. Пам'ять іде за мисленням і діє як тінь. У вас унікальна пам’ять. Ви знаєте тисячі слів, та ще й володієте термінологією зі слів іноземного походження. У вас гарний розум.

       Декарт сказав: «Недостатньо просто мати гарний розум, головне - добре застосовувати його».

       Давайте перевіримо нашу пам'ять, щоб застосувати свій розум!

ІІ. Актуалізація опорних знань та чуттєвого досвіду учнів -2 хв.

Слайд 6.

2.1.Тестове завдання на відповідність «Я впевнений у собі»:

Слово вчителя: Кожен учень повинен заповнити графу таблиці «відповідь», об’єднавши № з/п терміна та літеру його визначення.

      Ці терміни необхідні для осмислення матеріалу уроку.

Мета завдання: зняти напруження в групі, розвивати вміння учнів працювати з таблицями, комунікативну пам'ять, уміння імпровізувати.

Оцінювання: одна відповідь – 0,33 бала, разом – 2 бала; оцінка виставляється в графі «вірність виконання».

Таблиця: «Я впевнений у собі»

Термін

№ з/п

Відповідь

Літера

з/п

 

Визначння терміна

 

літера

вірність виконання

Генетика

1

 

 

А

Здатність організму передавати ознаки від батьків до нащадків

Генотип

2

 

 

Б

Наука про спадковість та мінливість організмів

Фенотип

3

 

 

В

Здатність організмів пристосовуватись до змін інтенсивності дії факторів навколишнього середовища

Спадковість

4

 

 

Г

Здатність організму набувати нових ознак

Мінливість

5

 

 

Д

Сукупність генів організму

Неспадкова мінливість

6

 

 

Є

Сукупність ознак організму

      Отримані бали

          (max. – 2 бали)

 

 

 

 

Відповідь:1Б; 2Д; 3Є; 4А; 5Г; 6В.

Слово вчителя: Ви добре впорались із завданням и ми можемо вирушати далі.

       Уроки біології завжди створюють оптимальні умови для розвитку пам'яті і розуму, і вас як творчої особистості. А особистість відповідальна. Отже з відповідальністю та добрим настроєм ми здійснимо мандрівку до таємниці мінливості.

ІІІ. Мотивація навчально-пізнавальної діяльності учнів - 4 хв.

Слайд 7,8.

 «0, сколько нам открытий чудных готовит просвещенья дух»  http://im2-tub-ua.yandex.net/i?id=3303f5b499a8ae9c0f12370b3244ae7e-11-144&n=21 (0. С. Пушкін).

 

  • 3.1. Методика «Евристична бесіда». Завдання «Чорна скринька» - 2 хв.:

Мета завдання: заохотити учнів до вивчення нового матеріалу, сфокусувати увагу на активну діяльність на уроці.

Оцінювання одна відповідь -1 бал; відповіді за підказками - від 0,75 до 0,25 бала.

Слово вчителя: «Наш мозок - сплячий велетень»,- сказав Тоні Базам.

           Я хочу розбудити унікальну властивість головного мозку людини – мислити!

Завдання: Перед вами «Чорна скринька». Відгадайте, що знаходиться в ній, при цьому проявіть кмітливість, винахідливість і здатність мислити нестандартно. Пам'ятайте, що використовуючи підказки, за якими ви можете впізнати цей предмет, ви втрачаєте бали (відповіді оцінюються від 1 до 0,25 бала)

Зміст запитань

оцінювання

1.

Цей предмет є сукупністю поживних речовин, обмежених мінеральними сполуками.

1бал

2.

Він є причиною давньої суперечки про те, що було першим

0,75 бала

3.

До його складу входить білок альбумін

0,5 бала

4.

 За тривалого зберігання цей предмет має здатність протухати

0,25бала

                                  відповідь:

 

                                     Отриманий бал:

 

     https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQAwyE3Xmowqdj4cfNmDC1JkTojGpSh37FGYA7CQwiZkkwzHTvN     https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT8J9hJkETIfyj70tPNfUu0ezuof7k__wrtx1X69WiqP1I_H8sMaA . Картинка: планета, отношение, крах / 387844 - bestforce.ruhttp://im1-tub-ua.yandex.net/i?id=681321af3f51d22ae63b40d4e5753e95-104-144&n=21

Слайд 9.

Так, це яйце. Запліднена на яйцеклітина - це нове життя. У цьому яйці міститься спадковість. Кожний організм має свій видовий набір хромосом, які забезпечують передачу спадковості нащадкам.

     Нащадки набувають нових ознак і властивостей, пристосовуючись до зміни умов довкілля. Це - мінливість.

     Отже, еволюція - це результат дії двох властивостей в організмі: спадковості й мінливості.

Проблемне запитання учням групи:

Прикладом якого діалектичного закону може служити  співвідношення між спадковістю та мінливістю?

   Відповідь:

Закону єдності й боротьби протилежностей

http://im1-tub-ua.yandex.net/i?id=590e3609dc915898a7bba127af62656e-57-144&n=213.2. Етап визначення мети та особистісного досвіду учнів і пов'язання його з проблемами уроку – 2 хв.

   «Знання складаються з дрібних крихт щоденного досвіду»                                                                   (Д. Писарєв)

Слово вчителя: Ми вивчаємо другу частину генетики - мінливість та її закономірності.

Слайд 10.

Тема уроку: «Модифікаційна мінливість та їі закономірності».

Проблемні запитання: Завдання за методикою «Асоціативна схема»

Мета завдання: Виявити знання під час бесіді з учнями , котрі їм відомі або невідомі та розподілити уявлення і ціле покладання уроку на фігуру «Асоціативної схеми».

3.2.1.Завдання: Щоб визначити мету уроку, скористайтесь ключовими словами та розмістіть їх у графу таблиці «відповіді», що й означатиме відповідь на запитання. Розподіліть номера відповідей на фігурі «Асоціативної схеми» в графі «відомо»; номера питань на які, неможливо дати коротку відповідь розподіліть на фігурі в графі «невідомо».

Оцінювання: кожна відповідь 0,25 бала; max. – 1 бал.

Відомо (асоціації учнів)    4.        (завдання уроку)  Невідомо

 3. 5.

 

 

Слайд 11.

 2.        6.

            7.  

Висновок  завдання

Ключові слова: неспадкова; ні, не завжди; середовища існування; адаптивне.

№ з/п

Зміст запитань

Відповідь

Графа

Оцінка

відомо

невідомо

max.

вчителя

1.

Під впливом чого набуваються нові ознаки?        

середовища існування

 

 

0,25 бала

 

2.

Чи завжди нові ознаки передаються спадково?

ні, не завжди

 

 

0,25 бала

 

3.

Яке значення мають для організму набуті ознаки?

адаптивне

 

 

0,25 бала

 

4.

Яка мінливість, спадкова чи неспадкова, має значення у господарській діяльності людини?

неспадкова

 

 

0,25 бала

 

    Оцінка за завдання:

1бал

 

        Питання на які, неможливо дати коротку відповідь

5.

З’ясувати взаємодії генотипу та умов довкілля у формуванні фенотипу

6.

Чому однояйцеві близнюки, які зростають тривалий час у різних умовах, мають цілий ряд відмінностей у фенотипі?

7.

 Яке значення мають знання про модифікаційну мінливість для батьків, лікарів, спеціалістів сільського господарства та інших фахівців?

    Висновок:

Мета уроку: засвоїти теоретичні знання про явище модифікаційної мінливості та ії закономірності и, обов’язково, розібратися у практичному використанні цих знань.

 Усе, що ми знаємо про мінливість, допоможе нам дізнатися та засвоїти нову інформацію.

 

ІV. Сприймання та засвоювання учнями нового матеріалу – 8 хв.

Методичні прийоми: Полілогове обговорення змісту уроку, виступи учнів з випереджальними завданнями:

Мета етапу уроку: засвоєння учнями теоретичних знань про явище модифікаційної (неспадкової) мінливості, його закономірності та причини появлення.

Пояснення етапу уроку: Учням, які виявили зацікавленість, надано можливість підготувати повідомлення та здійснити стислі (2 хвилини) виступи з питань відповідно теми уроку на достатньому та високому () рівні за планом, наданим вчителем заздалегідь.

(Етапи уроку - 4.1; 4.2; 4.3; 4.4; 4.5 виступи фахівців з генетики – задіяні 7 учнів).

Полілогове обговорення інформаційного змісту уроку.

Слайд 12.

 4.1.Запитання вчителя: Пригадайте, які ознаки властиві живим організмам?

Завдання: Складіть коротку відповідь за опорною схемою – 1 хв.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Запитання вчителя: Як формуються ознаки?Давайте пригадаємо визначення поняття гена та його вплив на утворення ознаки.

Слайд 13, 14.

4.2.Виступ фахівця генетика (1) -1 хв. Гени ( певні ділянки ДНК) впливають на утворення білків (ферментів),котрі в свою чергу мають вплив на якісні та кількісні ознаки організму. Все це пов’язано з умовами середовища існування.

Зверніть увагу на умовну схему:

                        Умовна схема: Формування ознаки

 

 

Запитання вчителя: Які ж фактори середовища можуть впливати на ознаку

організму?

Чем оборудовать теплицу на Supersadovnik.ru http://mibius.com.ua/images/stories/Primety/primety_po_mesyacam.jpg  http://im0-tub-ua.yandex.net/i?id=f06965f507e205c102996edb859e0265-03-144&n=21 http://im3-tub-ua.yandex.net/i?id=f61924206925c363ca92fe98f0548082-105-144&n=21 http://im3-tub-ua.yandex.net/i?id=6b4d69b2d9d805eba5b19749f237ae91-57-144&n=21 http://im2-tub-ua.yandex.net/i?id=66330765383b902fd2f482b4c46869ad-120-144&n=21 http://im3-tub-ua.yandex.net/i?id=4854720c9eba916f3667be2dfda15d45-40-144&n=21 http://im2-tub-ua.yandex.net/i?id=5c5d38670ab1a805988475c20c0fd044-138-144&n=21 Подготовка почвы к посеву и посадке " НовоМЕТР - дизайн, строительство и ремонт

Виступ фахівця генетика: Фактори зовнішнього середовища (вологість, їжа, освітленість, температура, сольовий склад ґрунту тощо) впливають на організми, викликаючи у них зворотну реакцію, котра може проявитися в змінах їхніх зовнішніх та внутрішніх ознак. Таким чином, організм володіє не тільки властивостями передавати з покоління в покоління певні ознаки (спадковість), а й властивостями мінливості.

 Слово вчителя: Зробимо висновок і уточнення до нашої умовної схеми:

Висновок: фенотип є результатом взаємодії генотипу та середовища.

                 Доповнена схема: Формування ознаки

 

 

Слайд 15.

4.3. Запитання вчителя: При яких умовах перебігає біосинтез білка?

Виступ фахівця генетика (2)– 1 хв.: Для перебігу біосинтезу білка необхідно наявність ряду ферментів певного хімічного середовища, температури тощо. Щоб,  утворившийся в результаті дії гена фермент, мав здійснити довгий ланцюг біохімічних реакцій,котрі призведуть до формування ознаки, також необхідні певні умови середовища (температура, кислотність, наявність інших ферментів, різних речовин тощо).

http://im3-tub-ua.yandex.net/i?id=27916581f521fc8b4f9af0eeb827916a-117-144&n=21http://im3-tub-ua.yandex.net/i?id=f4b0f5e92f9893c0f0798ac44d440a29-111-144&n=21https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRWyXAsFmd1oaun1dOv5qhumC1yhCXhgYvsy3duWqme9_qfwEYwIghttp://im3-tub-ua.yandex.net/i?id=eec133112d2293ee1ffb86a8033d8067-29-144&n=21      Хочу навести приклади впливу умов середовища на прояву ознаки у різних організмах: ген утворення хлорофілу виявляється лише на світлі; прояв гена облисіння у гетерозигот залежить від кількості чоловічого статевого гормону; проява гена ластовиння можливо тільки при наявності сонячного світла (опромінення).

Слайд 16.

Полілогове обговорення інформаційного змісту уроку.

4.4.Запитання вчителя: Які властиві модифікацій притаманні живим організмам? Завдання : Складіть коротку відповідь за опорною схемою:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Слайд 17.http://im2-tub-ua.yandex.net/i?id=f48dae5a736ca8e5693a7304f8f17e5a-116-144&n=21Повідомлення вчителя: Давайте пригадаємо приклади робіт Ф.В.Мічурина по керуванню проявів ознак у гібридів.      http://im1-tub-ua.yandex.net/i?id=7367e65949f85faaab45197234229b58-51-144&n=21 Иван Владимирович Мичурин - 1 Вишняhttp://im1-tub-ua.yandex.net/i?id=ff635a9c4cd44cb53ec50b4fb0ce4a89-44-144&n=21Плодовые растения"Деревья"Вишни"вишня Владимирская 7 летка\\

       Так, схрещування степної Самарської вишні з Володимирською, він виписав кілька тон пудів ґрунту з міста Володимир, для того, щоб відповідно направити розвиток гібридів.

       При схрещуванні Верболистної  груші з Безсім’янкою гібриди в сприятливих умовах ухилялися в бік Безсім’янки, а при поганих – в бік Верболистної груші.

Слово вчителя: А зараз мої помічники допоможуть мені детально розповісти про модифікаційну мінливість. Прошу, будь ласка.

Слайд 18. 4.5. Виступ учня – доповідача – 1 хв.: Фенотипова (модифікаційна) мінливість.

       Мінливість разом із спадковістю є основними властивостями живих організмів, які вивчаються наукою генетикою.

       Мінливість на відміну від спадковості – це набуття певних змін протягом індивідуального розвитку.

Учень - запитувач: Як саме спадкова інформація реалізується за певних умов середовища життя?

       За дослідженнями вчених мінливість, що призводить до змін фенотипу, спричинених впливом умов довкілля називається модифікаційною. Тобто ці зміни набуті під час індивідуального розвитку, але вони не зачіпають генотип.

http://im2-tub-ua.yandex.net/i?id=4e3f2493a609f528e2e48a1c88b76d69-102-144&n=21       Чарльз Дарвін (1809-1882) назвав таку мінливість неспадковою.

http://im1-tub-ua.yandex.net/i?id=e43a04ef02ca0a76f21f6a4c1418c1b5-130-144&n=21        Вперше  те, що модифікації не успадковуються, довів німецький вчений професор зоології міста Фрейбурга Август Вейсман (1834-1914. Позбавивши піддослідних мишей хвостів, він простежив розвиток подальших п'яти поколінь: всі  нащадки (901 особина), що з’явилися на світ володіли нормальним хвостом. Це було справою честі мишей - довести, що безхвоста миша - зовсім навіть і не миша.
       Модифікаційна (піздньолат. modificatio — установлення міри; перетворення, удосконалення, видозміна чого-небудь з придбанням нових властивостей;

 від лат.  modus  - міра, вигляд і лат. facio - роблю) мінливість - це зміни ознак організму (його фенотипу), спричинені змінами умов середовища життя і не пов’язані зі змінами генотипу.

Слайд 19.    Зверни увагу!!!    Вивчаємо латинську мову     Додаток до уроку!!!

   Високий рівень:таблиця «Терміни та поняття іноземного походження»

№ з/п

Іноземне

походження терміна

Переклад терміна

термін

Визначення

1.

Modus              (лат.)

Facio                 (лат.)

міра, вигляд

роблю

 

Модифікація

 

 Modificatio

(піздньолат.)

 

установлення міри

2.

 variatio             (лат.)

 

Зміна

Варіаційний ряд

 

3.

 expressio           (лат.)

Вираження, чітко вимовляю, зображую; інтенсивна сила вираження, вияву будь - яких ознак

Експресія

 

 

Висновок: Отже, модифікаційні зміни (модифікації) - це реакції організмів на зміну інтенсивності дії певних чинників довкілля. Вони однакові для всіх генотипово однорідних організмів.

Учень - запитувач: Як ви вважаєте, чи існують межі модифікаційної мінливості?

Слайд 20.

4.6. Виступ учня – доповідача – 1 хв.: Норма реакції.

Так, виявлено норму реакції – діапазон модифікаційної мінливості, у межах якого один і той самий генотип може давати різні фенотипи в різних умовах середовища.

Вред и польза от элементов питанияНорма реакції ознаки генетично обумовлена і успадковується. Але окрема модифікаційна зміна ознаки не успадковується і еволюційного значення не має. https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQnRtfw431xtefdI4t-MOFI2tVPziGX1X_UmVbPjZXOmNrb30zNСвоеобразие внешнего строения, отражающее приспособления вида к определённому образу жизни в среде обитания (обусловленная генотОтветы@Mail.Ru: Биология)))Помогите плиз) Ответы@Mail.Ru: Биология)))Помогите плиз)

        Одні ознаки характеризуються широкою нормою реакції (кількість жиру в організмі, маса тіла, надої молока), інші – вузькою (колір очей, жирність молока, маса серця, головного мозку, довжина вовни у овець).

        Ряд ознак має однозначну норму реакції (групи крові).

        Чим ширша норма реакції, тим гнучкіша ознака, яка призводить до збільшення ймовірності виживання виду в умовах, що змінюються.

Слово вчителя: Надамо слово нашому фахівцю з генетики, який поясне нам поняття норми реакції з наукової крапки зору.

   Високий рівень:     Виступ фахівця з генетики     (на розсуд вчителя):

Що таке експресія генів і як вона пов’язана з нормою реакції?

            Кожен ген живого організму відповідає за утворення певного продукту, але утворення цього продукту з розрахунку на один ген – різна. Деякі з них виробляють багато продукту або що повинні, інші – недостатньо.

           Як раз цей факт і визначає ступінь (концепцію) експресії гена.

            Експресія – це швидкість (пригадаємо потяг-експрес) в нашому випадку – активність генів. Експресія генів не змінюється в категоріях – гарна експресія або погана експресія, кожен ген має свою власну експресію.

Норма реакції — спектр експресії генів за незмінного генотипу, з якого вибирається найбільш відповідний умовам середовища рівень активності генетичного апарату, що й формує специфічний фенотип.

Норма реакції має межу вияву для кожного виду — наприклад, посилене годування тварини обумовить зростання її маси, проте вона буде знаходитись у межах спектру виявлення цієї знаки для певного виду.

(високий рівень) Отже, конкретний алельний ген зумовлює не розвиток певного, кодованого ним стану ознаки, а лише межі, в яких ознака може змінюватися залежно від інтенсивності дії тих чи інших чинників навколишнього середовища.

Запитання вчителя: Чи можне організм переступити норму реакції?

Відповідь фахівця з генетики: Ні не може. Це, як правило, призводить до загибелі організму.    
Слово вчителя: Для дослідження модифікаційної мінливості використовують варіаційний ряд і варіаційну криву. Будь ласка, заслухаємо повідомлення.

Слайд 21,22.

4.7. Виступ учня – доповідача – 1 хв.: Варіаційний ряд і варіаційна крива.

        Варіаційний ряд (від лат. variatio — зміна) - це послідовність кількісних числових показників, що визначають ознаку дослідження, розташованих у порядку зростання їх величин.

         Проміжок між крайніми показниками ряду називають інтервалом варіювання, а довжину цього інтервалу — розмахом.

         Варіаційний ряд неможливо відобразити за ознаками, що не вимірюються (запах), або за ознаками, що існують у двох варіантах (білий - чорний).

        Варіаційна крива є графічним відображенням прояву модифікаційної мінливості ознак, що віддзеркалює як діапазон варіації властивості (розмах варіант), так і частоту зустрічальності окремих варіант (тобто залежність частоти зустрічальності (Р) варіант від їхнього значення (V)).

          Щоб надати об’єктивну характеристику мінливості ознаки, варіаційну криву краще будувати, маючи чисельний статистичний матеріал.

 

Слово вчителя: Сподіваюсь, що вас зацікавлять приклади модифікаційної мінливості у людини та живих організмів (рослин, тварин).

 

Пояснення вчителя: Під час виконання лабораторної роботи ви будете мати змогу навести свої приклади, а зараз послухаємо доповідача.

 

Слайд 23,24,25,26.

4.8. Виступ учня – доповідача – 1 хв.: Приклади модифікаційної мінливості:

Пояснення: учні ознайомлюються зі змістом таблиці під час виступу доповідача.

з/п

 

Приклади

модифікаційної

мінливості

 

Пояснення

І

1.1.

людина

Збільшення рівня еритроцитів при підйомі в гори (гомеостаз) у людини та тварин

Приклад: В альпіністів, які піднімаються в гори, під впливом зниження парціального тиску кисню в повітрі кількість еритроцитів у периферичній крові збільшується. Ця реакція оборотна: переїзд в місця, розташовані на рівні моря, призводить до зниження числа еритроцитів у крові).

  • (у людини під час перебування на різних висотах над рівнем моря виробляється неоднакова кількість еритроцитів: у 1 mmj крові у людей, що живуть в місцевостях на рівні моря, їх у два рази менше, ніж у людей, які живуть високо в горах. Число еритроцитів зростає пропорційно підйому над рівнем моря. Це явище можна легко пояснити, якщо згадати, що головна функція еритроцитів — перенесення кисню від легенів до тканин і вуглекислого газу від тканин до легень. Збільшення висоти над рівнем моря супроводжується зниженням концентрації кисню в атмосфері, що призводить до нестачі його в тканинах. Тому нагальна потреба в кисні змушує людини і тварин адоптивно реагувати шляхом зміни числа еритроцитів на різних висотах.

1.2.

Збільшення пігментації шкіри при інтенсивній дії ультрафіолетового  опромінення, засмага

Засмага, набута людиною влітку, поступово зникає протягом осінньо-зимового періоду. Вона забезпечує захист шкіри від шкідливої дії сонячного випромінювання.

Як приклад пристосувальних модифікацій можна розглянути механізм утворення пігменту меланіну. За його вироблення відповідають чотири гени, які знаходяться в різних хромосомах. Найбільша кількість алелей цих генів — вісім — наявна в людей з найтемнішим кольором шкіри. Якщо на покриви інтенсивно діє такий фактор середовища, як ультрафіолетове випромінювання, то в разі проникнення його до нижніх шарів епідермісу клітини останнього руйнуються. Відбувається вивільнення ендотеліну-1 та ейкозаноїдів (продуктів розпаду жирних кислот), що обумовлює активацію та посилений біосинтез ферменту тирозинази. Тирозиназа, у свою чергу, каталізує окиснення амінокислоти тирозину. Подальше формування меланіну відбувається без участі тирозинази, але посилення біосинтезу тирозинази та її активація обумовлює утворення засмаги, що відповідає чинникам середовища.

1.3.

Викривлення кісток нижніх кінцівок унаслідок рахіту

Деякі модифікації, які виникали переважно на ранніх етапах індивідуального розвитку, можуть зберігатися протягом усього життя особини. Але нащадкам вони не передаються.

 Наприклад, викривлення кісток нижніх кінцівок унаслідок рахіту зберігається протягом усього життя. Але в батьків, які в дитинстві перехворіли на рахіт, діти можуть народитися нормальними, якщо під час свого розвитку вони одержуватимуть потрібну кількість вітаміну D

1.4.

Розвиток рухового апарату

у результаті тренувань

 

 

Широка норма реакції

1.5.

Зріст та вага людини

1.6.

Кількість жиру в організмі маса

 

1.7.

Маса серця, головного мозку

Вузька норма реакції

ІІ

2.1.

тварини

Зміна забарвлення хутра у деяких тварин при зміні погодних умов

 

Наприклад: розвиток горностаєвого забарвлення шерсті кролів залежить від температури. Якщо в такого кролика поголити ділянку тіла, вкриту білою шерстю, і прикласти до неї лід, то в умовах низької температури на ній виросте чорна шерсть

 

Зміна густоти шерсті ссавців під час весняного та осіннього линяння

Зміна шерсті ссавців під час осіннього линяння на густішу забезпечує захист від дії низьких температур

Ступінь волохатості задньої частини черевця у дрібного рачка-артемії

У дрібного рачка-артемії ступінь волохатості задньої частини черевця залежить від солоності води: вона тим більша, чим нижча концентрація солей у воді

ІІІ

3.1.

комахи

Зміна забарвлення колорадських жуків при тривалому впливі на їх лялечки високих чи низьких температур

3.2.

Здатність метеликів з роду Ванесса змінювати своє забарвлення при змінах температури

ІV

4.1.

рослини

Різна будова підводного та надводного листя у рослин водяного лютика, стрілолиста

 

У стрілолиста спадково закріплена не форма листа, а здатність в певних умовах змінювати цю форму в залежності від умов перебування. Всі особини, що мають однаковий генотип, реагують на зовнішні умови однаково, тобто у всіх стрілолистів у воді будуть стрічкоподібні листя, а над водою – стрілоподібної. Зміна форми листків стрілолиста із стрілоподібної, брунькоподібної плаваючих листків на стрічкоподібну (лінійну) при зануренні у воду захищає їх від ушкодження течією. Ці обставини дозволяють назвати модифікаційну мінливість груповою.

4.2.

Різні за розміром рослини картоплі , вирощені з однієї бульби бруньками

Багато видів рослин розмножуються вегетативно. Так, всі нащадки однієї бульби картоплі будуть ідентичні по генотипу. Але чи будуть всі рослини, що виросли на полі з однієї бульби однаковими? Ні, більшість рослин будуть розрізнятися між собою по висоті, розміру кущів, кількості та формі бульб. Причина такої мінливості – в різному впливі середовища, що відчуває кожен саджанець картоплі.

4.3.

Довжина та ширина листків, взятих з одного дерева

Довжина та ширина листків, взятих з одного дерева варіюють в широких межах завдяки різниці умов розвитку на гілках дерев 

4.4.

Число, довжина колосків у різних колоссях

Середовища, як вологість, температура, освітленість, фізичні властивості ґрунту та її родючість, глибина загортання насіння, взаємодія і конкуренція рослин з іншими «сообітателями», ніколи не бувають тотожними навіть на одному полі. Тому довжина колосів пшениці на одному полі може коливатися від 6 до 14 см, а розміри листя одного дерева іноді варіюють в ще більш широких межах, хоча генотип їх однаковий.

4.5.

Розвиток низькорослих форм з насіння рівнинних рослин, вирощених у горах

V

Бактерії

Робота генів лактозного оперона кишкової палички

  Висновок:

Модифікаційна мінливість відіграє виняткову роль у житті організмів, забезпечуючи, зазвичай, їхню пристосованість до мінливих умов середовища

Слово вчителя: Висновки про значення модифікаційної мінливості ми з вами сформулюємо разом після виконання лабораторної роботи.

 

V. Осмислення об‘єктивних зв’язків та взаємозалежностей у вивченому матеріалі.

Слово вчителя: Пам’ятайте народну мудрість: «Ніхто так не знає багато, як усі ми разом». Перш ніж виконати практичну роботу, давайте прослухаємо доповідь нашого фахівця, що проводив дослідження:

Слайд 27.

5. Доповідь фахівця – 2 хв.: Тема міні-проекту №1. Вплив умов живлення на зміну будови й функції організму великої рогатої худоби.

Мета міні-проекту: Практично дослідити залежність продуктивності відсоток жиру молока корів від умов годівлі й утримання. Дослід віртуальний.

        Чотири корови червоної степової породи віком 4-х років протягом двох місяців годували незбалансованим раціоном: солома пшенична, вода та листя буряка, і вони давали по 2 тисячі кг молока у перерахунку за рік. У разі покращення добового раціону на той же термін, введення концентратів соковитих кормів, мінеральних речовин і доброго догляду надій збільшився до 4-4,5 тисяч кг за рік. Також підвищився відсоток жиру в молоці.

Висновок. Умови живлення і догляду впливають на продуктивність корів, що фактично підтверджує модифікаційну мінливість та можливість корегування сільськогосподарських прибутків від умов утримання тварин.

         Недарма у народі кажуть, що у «корови молоко на язиці»

           Жирність молока - менш пластична ознака, але масть породи залишається однаковою при будь-яких умовах утримання.

Учень - запитувач: Дозвольте запитати, чому ви обрали для досліджень саме цих тварин?

Доповідь фахівця: Інформаційна довідка: Червона степова молочна корова - це гордість української селекції, вона адаптована саме для степової зони, зручна для утримання в Харківській області. http://www.ascaniansc.in.ua/images/stories/lab-mol-skot/1.jpg

           Ця худоба створювалася шляхом складного відтворювального схрещування місцевої, переважно сірої української породи з червоною остфрисляндською, а пізніше - англерською, вільстермаршською та деякими іншими породами із середньоєвропейської низовини. Найбільш характерною зовнішньою ознакою червоної степової худоби є червона масть різних відтінків. У бугаїв, як правило, вона темніша, ніж у корів. Зустрічаються тварини з білими плямами переважно на вим'ї, грудях і голові.

           Помісі, як життєвіші та пластичніші у відносно кращих умовах утримання й догляду, поєднували в собі високу молочність завезеної худоби й добру пристосованість до умов утримання та харчування у степовій зоні, успадковану від місцевої сірої української корови. Як самостійна породна група червона степова худоба сформувалась вже до середини минулого століття, назву порода отримала у 1939 році. Завершено виведення української червоної молочної породи у 2005 році. Середня продуктивність корів за кращу лактацію по породі становить 5755 кг молока; вміст жиру та білка в молоці 3,84% і 3,24%. 

 

      М'ясна продуктивність червоної степової худоби невелика. Так, у більшості дослідів по відгодівлі молодняку до 18-місячного віку жива маса бичків дорівнювала 400—450 кг, при забійному виході 50—53%, тоді як у м'ясних порід жива маса в цьому віці була 530—580 кг при забійному виході 55-57%. 

Організаціями-оригінаторами визнано:

  • Інститут розведення і генетики тварин    Української Академії наук;
  • Інститут тваринництва степових районів ім. М. Ф. Іванова Асканія-Нова,
  • Інститут тваринництва центральних районів,
  • Кримський, Одеський, Миколаївський, Луганський та Донецький інститути агропромислового виробництва,
  • Кіровоградську та Запорізьку державні сільськогосподарські дослідні станції Української Академії наук.

Провідні племзаводи: «Широке», «Партизан» АР Крим, «Малинівка» Донецької області.

  • Слайд 28.

(ІВАНОВ Михайло Федорович суттєво поглибив теоретичні основи селекції )

  • Коровиhttps://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQYt_pYaP0uCCiXoPpKevzem7Yw7x5JPrrTOnb17FlAVHY56Rfing

Історична довідка: Біосферний заповідник «Асканія - Нова»  (з німецького — (Нова земля або новий шлях)   імені Фрідриха Едуардовича  Фальц – Фейна  (1863 – 1920 рр.), нащадка німецьких колоністів, що освоювали південноукраїнські степи і які володіли цією територією. З 1985 року найстаріший степовий заповідник міцно закріпився у системі біосферних резерватів ЮНЕСКО,  одне з 7 природних чудес України, що входить в сотню найбільш відомих заповідних територій планети, вже відсвяткував своє сторіччя. 

5.1. Самостійна робота учнів – 9 хв.:

Слайд 29.

Пояснення: Виконання лабораторної роботи «Вивчення мінливості у тварин. Побудова варіаційного ряду і варіаційної кривої» здійснюється парами відповідно завдань інструктивної картки.

 

Слово вчителя : Прийшов час виконати основну частину уроку -  лабораторну роботу.

Інструктивна картка до основної частини уроку з теми:           

Модифікаційна мінливість та її закономірності.

Лабораторна робота “ Вивчення мінливості у тварин.

Побудова варіаційного ряду і варіаційної кривої ”.

 

«Ніхто так не знає багато, як усі ми разом»  Народна мудрість
 

Мета роботи: Продовжити формувати навички вивчення та використання статистичних даних про закономірності модифікаційної мінливості;

- відпрацювати вміння будувати варіаційний ряд та графік мінливості вивчаємої ознаки (варіаційну криву);

- навчитися оцінювати ступінь та характер мінливості досліджуваної ознаки та надавати аналітичні висновки.

 

Обладнання: підручник «Загальна біологія - 11 клас», інструктивна картка, додатки до роботи, калькулятор.

 

Критерії оцінювання роботи на уроці та виконання лабораторної роботи:

Роботу доцільно виконувати парами. Завдання, що мають позначку високий рівень, не обов’язкові для виконання або обговорюються разом з вчителем.

 

  Зверги увагу!!!

Завдання № 1«Я впевнений у собі»

2 бала

Одне з завдань зайве,

 що надає учневі право на помилку

Завдання № 2 «Чорна скринька»

1 бал

Завдання № 3 «Асоціативна схема»

1 бал

За повне виконання лабораторної роботи:(виконується парами)

9 балів

з них

виконання роботи без надання відповідей на запитання висновків

4 бала

надання відповідей на запитання висновків

5 балів

           Загальна сума балів:

12 балів

 

Хід роботи

 

Л.Р. І. Пояснення: Ознайомлення учнів з термінами щодо практичної роботи відбувається під час виступів учнів-доповідачів з випереджальними завданнями.

 

Термін

Визначення терміна

Пояснення та приклад застосування терміна

Варіанта

(V)

Одиничне вираження розвитку даної ознаки.

Частота зустрічальності варіант даної ознаки не однакова.

Варіаційний ряд

 

від лат. «варіатіо» - зміна

Послідовність кількісних числових показників, що визначають ознаку дослідження, розташованих у порядку зростання їх величин.

      Проміжок між крайніми членами ряду називають інтервалом варіювання,

 а довжину цього інтервалу — розмахом.

Варіаційний ряд досліджуваної ознаки складається з окремих значень (варіант), розташованих у порядку збільшення (зменшення) кількісного вираження цієї ознаки

(Якщо деяку кількість листків (насінин квасолі, бобів інших статистичних даних) розташувати у порядку наростання або зменшення довжини (показників), то отримаємо варіаційний  ряд довжини листків (насінин, плодів).

Варіаційна крива

(графік мінливості)

Графічне відображення прояву модифікаційної мінливості ознак, що віддзеркалює як діапазон варіації властивості (розмах варіант), так і частоту зустрічальності окремих варіант (тобто залежність частоти зустрічальності (Р) варіант від їхнього значення (V)

Використовуючи дані варіаційної кривої, визначають середню величину ознаки.

Щоб надати об’єктивну характеристику мінливості ознаки, варіаційну криву краще будувати, маючи великий статистичний матеріал.

 

Норма реакції

Діапазон модифікаційної мінливості, у межах якого один і той самий генотип може давати різні фенотипи в різних умовах середовища.

 

Норма реакції ознаки генетично обумовлена і успадковується, але окрема модифікаційна зміна ознаки не спадкується. Ознаки характеризуються широкою або вузькою нормою реакції

Ряд ознак має однозначну норму реакції (групи крові).

!!! Встановлено, що модифікаційна мінливість у рослин, тварин і людини має спільні риси.

Найвужча норма реакції притаманна ознакам, які визначають життєздатність організмів (наприклад, взнаємо розташування внутрішніх органів),

а для ознак, які не мають такого значення, вона може бути ширшою

(маса тіла, ріст, колір волосся).
Довжина варіаційного ряду свідчить про розмах модифікаційної мінливості. Вона зумовлена генотипом організмів, але залежить від умов навколишнього середовища: чим вони будуть стабільніші, тим коротший варіаційний ряд, і навпаки.

 

!!!        Пам’ятайте!   Фенотип = генотип + зовнішнє середовище!

 

!!!       Вивчаються корови червоної степової породи

віком 4-х років, у яких умови годування та утримання одинакові

 Слайд 30.

Л.Р. ІІ. Побудова варіаційного ряду.

Л.Р.2.1. Ознайомтесь зі статистичними даними, що надані в інструктивній картці: оберіть ознаку, за якою будете працювати.

Л.Р.2.2. Підрахуйте кількість даних, що мають одинакові показники. Отримані цифри (варіанти -V) розташуйте у порядку наростання ознаки і підрахуйте, скільки разів зустрічається кожна варіанта в ряду.

Л.Р.2.3. 1 бал. Побудуйте за зразком оформлення та обраною ознакою варіаційний ряд для корів червоної степової породи віком 4-х років, які мають однакові умови утримання і годування. Внесіть у таблицю по горизонталі спочатку числа показників, що відображають послідовні зміни ознаки (варіанти -V), нижче – частоту зустрічальності (кількість голів - Р). Згрупувавши чисельні значення варіанти та частоти зустрічальності, складемо варіаційний ряд.

Варіанта (V)

М

 

Всього (n)

надої (кг)

М3

 

 

 

 

 

 

маса (кг)

М2

 

 

 

 

 

 

жирність молока(%)

М1

3,6

3,7

3,8

3,9

4,0

 

Частота зустрічальності (Р) кількість голів

 

 

  •  
  •  
  •  
  •  

 

20

 

Слайд 31.

Л.Р.2.4. Чому для дослідження обов’язково необхідно враховувати той факт, що корови червоної степової породи повинні мати одинакові умови годування, утримання та вік ( 4 роки)? Поставте будь – яку позначку в графі «відповідь».

Зміст запитання

Літера

Відповідь

Вірна відповідь

Для спрощення статистичних даних

А

 

 

Вважаю цю умову необов’язковою

Б

 

 

Для чистоти результатів дослідження

В

 

 

Тому що на фермах всі корови перебувають в умовах однакового годування, утримання та віку

Г

 

 

Ваша версія відповіді:

 

 

Л.Р. ІІІ. Побудова варіаційної кривої.

       Як показують підрахунки, частота зустрічальності (Р) окремих варіант у варіаційному ряду неоднакова. Найчастіше зустрічається середній показник ознаки, а до обох кінців варіаційного ряду частота зустрічальності (Р) закономірно знижується.

Розподіл варіант в цьому ряді можна висловити наочно на графіку.

Слайд 32.

Л.Р.3.1. 1 бал. Побудуйте варіаційну криву за даними варіаційного ряду (таблиці), яка уявляє собою графічне вираження мінливості ознаки. Для цього на осі абсцис відкладіть значення варіант (V) в порядку їх збільшення, на осі ординат — частоту зустрічальності (Р)  кожної варіанти.

            Зразок оформлення варіаційної кривої за показниками жирності молока корів:

 

     Р (частота зустрічальності варіант)             Варіаційна крива               

кількість голів     

 

                                                                                          V (Розмах варіацій)  

                        0                                                                                             Надої (кг) 

                                                                                                                     Маса (кг)       

                             3.6   3.7   3.8   3.9   4.0                                                     Жирність молока (кг)

 Слайд 33.

                                                                            

    

               Гістограма модифікаційної мінливості корів за жирність молока

Слайд 34.

Л.Р. 3.2. Розв’яжіть задачу - 2 бала: За даними варіаційного ряду визначте середній показник ознаки. Для цього чисельний вираз ознаки для кожної варіанти помножити на число варіант. Всі ці добутки  складають, а потім ділять на загальне число варіант за формулою:

http://festival.1september.ru/articles/549369/img4.gif  .

Умовні позначення:     М – середній показник;

                                          V – варіанта, одиничний прояв ознаки;

                                          Р – частота зустрічальності варіант (ознаки);

                                          n – загальна кількість варіант варіаційного ряду (корів).

 

 

 

 

 

 

 

 

Варіанта (V)

 

Всього (n)

жирність молока(%)

3,6

3,7

3,8

3,9

4,0

 

Частота зустрічальності (Р) кількість голів

1

8

7

3

1

 

20

 

Варіанта (V)

 

Всього (n)

надої (кг)

2500

2600

2700

2800

2900

3000

3100

3200

 

Частота зустрічальності (Р)

1

1

3

2

4

5

3

1

 

20

 

Варіанта (V)

 

 

 

Всього (n)

маса (кг)

360

370

380

390

400

410

420

 

Частота зустрічальності (Р)

1

2

 5

  3

 5

3

1

20

Додаток до лабораторної роботи з теми:

«Вивчення мінливості у тварин»

Статистичні данні про корів червоної степової породи

Кількість голів

Маса тварини (кг)

Надої молока (кг)

Жирність молока (%)

1

360

2500

3,8

2

380

2900

3,7

3

370

3000

3,9

4

400

3100

3,7

5

410

3200

3,7

6

420

2700

3,8

7

400

2800

3,9

8

370

2900

3,8

9

380

3000

3,7

10

390

3000

3,9

11

390

2700

4,0

12

380

2600

3,8

13

400

2800

3,6

14

380

3100

3,8

15

410

2900

3,7

16

400

2800

3,7

17

390

2700

3,8

18

380

3000

3,7

19

410

3100

3,8

20

400

3000

3,8

Всього тварин: 20

Всього тварин: 20

Всього тварин: 20

Всього тварин: 20

Слайд 35.

Л.Р. 3.3.Завдання (високий рівень ): Зробіть висновок, у якому поясніть, чому, на ваш погляд, побудовані варіаційний ряд і варіаційна крива мають саме таку форму?

     Слово вчителя: Надаємо слово нашому фахівцю з генетики.

         Високий рівень:   Виступ фахівця з генетики:

Після побудови кривої видно, що найбільш часто трапляються середні варіанти прояву властивості. Причиною цього є дія факторів навколишнього середовища на хід онтогенезу. Деякі фактори пригнічують експресію генів, інші посилюють. Майже завжди ці фактори, однаково діючи на онтогенез, нейтралізують один одного, тобто крайні вияви ознаки мінімізуються за частотою зустрічальності. Це і є причиною більшої зустрічальності особин із середнім виявом ознаки.

 

Пригадайте: Експресія генів – це сукупність процесів в клітині, що забезпечують реалізацію інформації гена в ознаку, тобто прояви дії гена у формі специфічної для неї ознаки.

 

 

5.2. Результати вивчення теоретичного матеріалу уроку – 5 хв.:

Мета етапу уроку: - оволодіння учнями умінь оцінювати характер мінливості    ознаки та надавати аналітичні висновки;

   - розвивати в учнів навички аналітичного мислення, спостережливість.

      Висновки до лабораторної роботи.

 Слово вчителя: Перевірте себе, визначте рівень знань з теми:

Слайд 36.

Завдання 5.2.1. Самостійна робота учнів - 1 хв.:

Завдання: Розв'яжіть «Тести досягнень».

з/п

Питання

      Відповідь

Можлива оцінка

Оцінка вчителя

4.1.

Організм успадковує:

1) ознаку 2) норму реакції

0,25 бала

 

4.2.

Поясніть свою відповідь:

0,75 бала

 

Загальна оцінка вчителя:

1 бал

 

Можлива відповідь учня: Організм спадкує не ознаку, а здатність розвитку ознаки, ступінь виразу котрої залежить від взаємодії генотипу та умов навколишнього середовища. Таким чином, спадкується норма реакції.

Слайд 37.  Завдання 5.2.2.Самостійна робота учнів - 2хв.:

Робота з таблицею «Медичний калейдоскоп».

Запитання: Які з перелічених нижче захворювань або стану людини є прикладом модифікаційної мінливості?

  Поставте у таблиці будь - яку позначку навколо відповіді в графі «мінливість».

Оцінювання: кожна вірна відповідь оцінюється в 0,2 бала;

                         максимальна оцінка – 1 бал.

з/п

Захворювання

 або стан людини

мінливість

Оцінка

Модифікаційна

Спадкова

max.

вчителя

1

Гемофілія, гіпертрихоз (оволосіння вушних раковин), хвороба Дауна, полідактилія, дальтонізм, фенілкетонурія

 

0,2 бала

 

2

Грип, дизентерія, рахіт, цинга

 

0,2 бала

 

3

Авітаміноз, підвищення температури

 

0,2 бала

 

4

Алкогольне сп’яніння та стан після вдихання нікотинового диму

 

0,2 бала

 

5

 Інфекційні та інвазійні захворювання матері на ранніх стадіях вагітності (краснуха, токсоплазмоз);

зміни народжених немовлят зберігаються протягом усього життя

 

0,2 бала

 

Загальна оцінка вчителя:

1 бал

 

Слайд 38.

Завдання 5.2.3. Самостійна робота учнів – 2 хв.:

 

Складання таблиці «Відповідаю, тому що спостерігаю…»

Завдання: Наведіть приклади норми реакції у рослин, тварин або людиниmax. 3 бала (по 1 балу не менш ніж за одну відповідь з кожної графи: а), б), г)).

з/п

Приклади норми реакції у рослин, тварин або людини

Оцінка

max.

вчителя

 

а) широкої

б) вузької

г) однозначної

 

 

1

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

    Оцінка вчителя:

3 бала

 

 

Можливий варіант відповіді учня:

 

з/п

Приклади норми реакції у рослин та тварин

Оцінка

max.

вчителя

 

а) широкої

б) вузької

г) однозначної

 

 

1

Зріст

концентрація солей Натрію, Калію, Кальцію у людини

група крові

 

 

2

Вага

жирність молока у корів

колір волосся

 

 

 

3

розвиток м’язів у людей

довжина вовни у овець

колір очей

 

 

 

4

надої молока у великої рогатої худоби

маса серця (іншого внутрішнього органу)

 

 

 

5

кількість жиру в організмі

маса головного мозку

 

 

 

    Оцінка вчителя:

3 бала

 

 

VІ. Систематизація знань учнів – 3 хв. Ток - шоу «Коло запитань».

 Мета етапу уроку: - Оволодіння учнями умінням узагальнювати та систематизувати вивчений матеріал з теми уроку; уміння визначати значення модифікаційної мінливості у практичній діяльності людини;

- формувати стійкі ключові компетентності учнів, зокрема здоров’я зберігаючи; 

- виховувати в учнів чітку соціальну позицію усвідомлення себе громадянином України та відповідальності за державу.

 

Слово вчителя: До нас завітали знавці - селекціонери, які працюють над різними проблемами, використовуючи знання про закономірності модифікаційної мінливості. Прошу ставити запитання.

 

 

 

Слайд 39.

6.1.Учень - запитувач: Запитання № 1. Чи можна збільшити надої молока у  корови, змінюючи умови годівлі до нескінченності?

Відповідь фахівця: Ні, не можна. Модифікаційна мінливість підпорядкована законам природи. Існує норма реакції прояву певних ознак, яка має різні межі: вузька норма реакції та широка норма реакції. Для високопродуктивних корів норма реакції - від 3 до 6 тисяч кг/рік.

         Норми реакції, що визначаються і контролюються генотипом і є вродженими. Тобто кожний алельний ген передає або несе в собі не ознаку, а лише межі, в яких ця ознака залежно від умов середовища може змінюватися. Як би ви не покращували годівлю, чекати надоїв більше від норми нереально.

Слайд 40.

6.2.Учень - запитувач: Запитання № 2. Які організми використовують для вивчення норми реакції?

Відповідь фахівця Ми використовуємо однорідний матеріал, який вміщують у різні умови життя. Наприклад, у рослин - клони або чисті лінії, у тварин і людей - однояйцеві близнюки. Вивчення однояйцевих близнюків має особливе значення у медицині для спостереження спадкових і неспадкових хвороб.

           Доведено, що близнюки частіше хворіють на інфекційні хвороби, рідше - на спадкові. У людини широку норму реакції мають: ріст, вага, розвиток м'язів; вузьку: концентрація солей Натрію, Калію, Кальцію; однозначну: група крові, колір очей, волосся.

                Це пояснюється тим, що ознаки які мають першорядне значення, характеризується широким розмахом реакції.

Слайд 41.

6.3.Учень - запитувач: Запитання № 3. Сьогодні в Україні спостерігається збільшення кількості недоглянутих та психічно хворих дітей, поведінка яких супроводжується неадекватністю, неврозами, низьким рівнем освітніх досягнень. Чи пов’язано це з умовами проживання та виховання дітей?

Відповідь фахівця: Сьогодні в суспільстві, дійсно, збільшується вплив негативних факторів на організм людини: стреси, алкоголь, паління, наркотики, безвідповідальне вживання ліків, недогляд дітей тощо. Крім генетичної спадковості, зміна умов життя, здоровий спосіб життя також можуть зберегти фізичне та психічне здоров'я. Неврози дітей суттєво залежать від умов життя. Доведено, що частіше відхилення від норми у генетично нормальних дітей виникають у неблагонадійних або неповних родинах, у дітей-сиріт. Спостерігається масовий характер проблеми. Отже, взаємодія генотипу та умов життя формують фенотип дитини, її психічний стан діяльності. Тому модифікаційна мінливість - це сфера вивчення  педагогів і психологів.

Зверніть увагу!!! Оскільки у людини функціональна асиметрія півкуль головного мозку формується з досягненням певного віку і у неграмотних неосвічених людей вона менша. Можна допустити, що асиметрія є наслідком модифікаційної мінливості. Тому вже на ранніх етапах навчання дуже доцільно виявити здібності дитини, щоб найповніше реалізувати її фенотип.

 

 

 

VІІ. Підведення підсумків уроку – 3 хв.

Мета етапу уроку: Оволодіння учнями уміннями визначати значення модифікаційної мінливості у практичній діяльності людини;

- пробуджувати в учнів: почуття дбайливого ставлення до живих організмів, особистого здоров’я, оточуючих рослин і тварин; відчуття єдності людини з природою; розуміння глобальності, на перший погляд, незначних проблем суспільства;

- формувати еволюційні погляди на природу.

7.1. Систематизація знань учнів: метод «синтез думок».

 Слайд 42.

Складання таблиці «Характерні риси модифікаційної мінливості».

Мета етапу уроку: Оволодіння учнями умінням узагальнювати та систематизувати вивчений матеріал з теми уроку у формі таблиці;

 - розвивати в учнів навички аналітичного мислення, спостережливість.

Слово вчителя: Люди стверджують: «Творчість - це дар божий і тільки він відрізняє людину від інших істот». Давайте скористуємося цим даром і разом з вами, на підставі отриманих знань, складемо таблицю:

Характерні риси модифікаційної мінливості

  •  

модифікації мають адаптивний характер, спрямовані на пристосування організмів до змін дії тих чи інших факторів довкілля.

  •  

модифікації не успадковуються - успадковується норма реакції генотипу, тобто модифікації диференціюють фенотип, не змінюючи генотип.

  •  

норма реакції – межі модифікаційної мінливості. Кількісні показники модифікаційних змін кожної ознаки можуть варіювати лише у певних межах, які визначаються генотипом

  •  

груповий характер, виражена статистична закономірність варіаційних рядів

  •  

оборотність — модифікації можуть зникати протягом життя особин, якщо припиняється дія фактора, який її спричиняє;

  •  

модифікаційні зміни, що виникають переважно на ранніх етапах онтогенезу, можуть зберігатися протягом усього життя, але не передаються нащадкам

  •  

ступінь вираження модифікації залежить від інтенсивності та тривалості дії на організм певного чинника

  •  

пластичність - одні ознаки характеризуються широкою нормою реакції (кількість жиру в організмі, маса тіла), інші – вузькою (маса серця, головного мозку, окрас породи тварини), ряд ознак має однозначну норму реакції (групи крові).

  •  

Знання про модифікаційну мінливість мають практичне значення для фахівців майже у всіх галузях господарства, селекціонерам, агрономам, зоотехнікам, лікарям, педагогам і психологам, батькам, які формують особистість людини, позитивні риси характеру, здорову психіку.

  •  

Для еволюції модифікаційна мінливість не має суттєвого значення, тому що вона не спадкується.

    Узагальнюючий висновок: Живий організм – це відкрита система, його спадкова програма реалізується при взаємодії генотипу та довкілля.

 

Слайд 43.

Слово вчителя: А яке же наші сосни? Зрозуміло, ми мали яскравий приклад модифікаційної мінливості. До речі, промислова зимова вирубка сосен з метою отримання ділової деревини в нашій місцевості, теж підпорядкована знанням про фенотипову мінливість.

Слайд 44.

 Слово вчителя: Визначення модифікаційний мінливості має велике практичне значення: в практиці сільського господарства підвищення продуктивності рослин і тварин можливе не тільки шляхом впровадження нових порід і сортів, але і за рахунок максимального використання можливостей кожної породи чи сорту. Завдяки дотриманню агротехнічних норм вирощування рослин можливо значно збільшити врожайність сільськогосподарської продукції.

      Крім цього, наприклад, в швейній та взуттєвій промисловості також необхідні знання модифікаційної мінливості. Досліджуючи дані про розмір ноги, тіла або зріст технологи визначають, скільки взуття і яких розмірів необхідно виробляти, яку кількість шкіри потрібно для виробництва взуття. На підґрунті знань модифікаційної мінливості створено систему розмірів для виробництва одягу.

      В школах та дитячих садочках розмір меблів повинен відповідати зросту учнів, а це теж дослідження, пов’язані з модифікаційною мінливістю.

      Знання закономірностей модифікаційної мінливості конче необхідно не лише в галузях виробництва, освітніх галузях суспільства, а й в соціальній медицині, де головні зусилля у сьогоденні спрямовані не на зміну генетичних потенцій людини, а на підтримку та розвиток організму саме людини в межах норми реакції, на пропаганду здорового способу життя серед молоді, батьків і, взагалі, на державному рівні.

 

(високий рівень)Інформація вчителя за наявністю часу на уроці:

Фенокопії, механізм їх виникнення

Фенокопії – неспадкові зміни фенотипу, які зумовлені впливом середовища, але схожі з мутаціями. Вони виникають на ранніх стадіях ембріогенезу, різко змінюють фенотип, зберігаються упродовж життя, але не передаються наступному поколінню.

          Так, у жінок, які на ранніх стадіях вагітності перенесли інфекційне захворювання (наприклад, краснуху), часто народжуються глухонімі діти або діти з катарактою (помутніння кришталика) і ці вади розвитку нічим не відрізняються від таких самих вад, обумовлених мутантними генами.

          Кретинізм спричиняється як мутацією гена, так і дефіцитом йоду в їжі.   Фенокопіями є талідомідні ембріопатії, які спричинені вживанням матерями на ранніх стадіях вагітності лікарського препарату талідоміда.

        Причинами виникнення фенокопій можуть бути: гіпоксія, підвищення температури, авітамінози, алкоголь, нікотиновий дим, деякі лікарські препарати, інфекційні та інвазійні  захворювання матері на ранніх стадіях вагітності (краснуха, токсоплазмоз).

 Медична сестра і лікар, та й звичай люди повинні знати, що фенокопії – це модифікації і вони не успадковуються, а патології генетичної природи (мутації) успадковуються. Тому дуже важливо з точки зору прогнозу ймовірності народження хворих дітей диференціювати фенокопії і мутації.

VІІІ. Оголошення оцінювання учнів - 2 хв.

Слово вчителя: «Уміння - це товар, який можна купити так само, як ми купляємо цукор або каву. І я заплачу за це вміння більше, ніж за щось інше на світі»http://im2-tub-ua.yandex.net/i?id=c015d92a9f2f3e196288af7b677d63ac-95-144&n=21                     Джон Девісон Рокфеллер                                                                                                            Шановані учні! Я не Рокфеллер, на жаль, грошей платити не можу, але ваша праця повинна бути оцінена. Кожен з вас отримував додаток із завданнями для виконання, які ви, будь ласка, здайте вчителю на перевірку.

           Нагадую, що в разі виконання лабораторної роботи без висновків ви вже отримали 4 бали, але, сподіваюсь, відповіді на запитання та висновки не викликали у вас значних утруднень, що підвищує сумарний бал.

           Учні, що готувались до уроку заздалегідь, витратили більше часу, тому отримують додатковий заохочувальний бал -10.

           Щоб отримати замість оцінки 10, найвищу оцінку -12 балів, або додаткову - необхідно в повному обсязі виконати домашнє завдання.

Слайд 45.

ІХ. Рефлексія.

Слово вчителя: Урок добігає до кінця…Щиро прошу вас, висловити свої враження про нашу зустріч. Виставте, будь ласка, оцінку за урок в рядках таблиці після поняття «Рефлексія». Ваша відповідь допоможе мені врахувати ваші побажання під час підготовки до майбутніх уроків.

 

 Рефлексія

з/п

Завдання для учнів: Будь ласка, поставте за урок оцінку в графі «самооцінка»

Самооцінка

Максимальна оцінка

а)

Після вивченого матеріалу бажаю поглиблено вивчити тему

 

12 балів

б)

Мені все зрозуміло, можу цей матеріал пояснити другому

 

10 балів

в)

Мені все зрозуміло, але пояснити іншому не берусь

 

8 бала

г)

Для повного зрозуміння мені потрібно повторити тему

 

6 бала

д)

Урок мені сподобався, але для мене був складний, я не все зрозумів (ла)

 

4 бала

є)

Відверто кажучи, я практично нічого не зрозумів (ла), але намагався (лась)

 

2 бал

Особисте враження:

 

Слайд 46.

ІХ. Надання та пояснення домашнього завдання -2 хв.

Обов’язкові завдання: 1.Вивчити §

2.Скористувавшись таблицею та підручником, занотуйте у зошит визначення термінів:

№ з/п

Іноземне

походження терміна

Переклад терміна

термін

Визначення

1.

Modus              (лат.)

Facio                 (лат.)

міра, вигляд

роблю

 

Модифікація

 

modificatio (піздньолат.)

 

установлення міри

2.

 variatio             (лат.)

 

зміна

Варіаційний ряд

 

3.

expressio          (лат.)

Вираження від чітко вимовляю, зображую; інтенсивна сила вираження, вияву будь - яких ознак

Експресія

 

3.Заповніть таблицю, скористувавшись підказкою (9 балів):

Порівняльна характеристика форм мінливості.

Властивість

Мінливість

модифікаційна(неспадкова)

Спадкова

Об'єкт змін

 

 

Фактор виникнення

 

 

Успадковування ознак

 

 

Значення для особини

 

 

Значення для виду

 

 

Роль в еволюції

 

 

Форма мінливості

 

 

Закономірність

 

 

Підказка: - Закон гомологічних рядів спадкової мінливості;

  • Не успадковуються (успадковується лише норма реакції);
  • Корисні зміни призводять до виживання, шкідливі — до загибелі;
  • Сприяє виживанню;
  • Рекомбінація генів внаслідок злиття гамет, кросинговеру та мутацій;
  • Призводить до появи нових популяцій, видів в результаті дивергенції;
  • Групова;
  • Генотип;
  • Зміни умов навколишнього середовища;

-   Адаптація до умов навколишнього середовища, підвищення життєздатності;

-   Матеріал до природного відбору;

-   Успадковується;

-   Індивідуальна, комбінована;

-   Статистична (варіаційний ряд);

-   Адаптація організмів;

- Фенотип у межах норми реакції.

Додаткові завдання за вибором учня (кількість питань ви можете обрати за бажанням):

4. Завдання: Надайте короткі, але змістовні відповіді на запитання.

Запитання № 1 (3 бала): У людей, які палять, часто спостерігається пухлина легень. До якого типу мінливості належить це захворювання? Відповідь обґрунтуйте.   (Відповідь: Мутаційна мінливість…)

Запитання № 2 (3 бала): У результаті тренування у штангіста значно збільшився об'єм м'язів і легень, стали більш міцними кістки, посилився кровообіг. До якого виду мінливості належать ці ознаки батьків? Відповідь обґрунтуйте.

(Відповідь: Модифікаційна мінливість)

Запитання № 3 (3 бала): В чому полягає біологічне значення модифікаційної мінливості у природі?

Запитання № 4 (3 бала): Поясніть, як знання про модифікаційну мінливість можливо використовувати під час роботи на присадибній ділянці?

(Можлива відповідь учня: Людина, спостерігаючи, інтуїтивно здавна використовувала знання модифікаційної мінливості, наприклад, у сільському господарстві за певних індивідуальних особливостей кожної рослини (наприклад, потреба у світлі, воді, температурні умови) можна спланувати відносно максимальний рівень використання (у межах норми реакції) цієї рослини — досягнути найвищої плодоносності. Тому різні види рослин люди розміщують для їх формування у різних умовах або у різних сезонах: моркву, редис – ранньою весною на світлі, огірки – значно пізніше, у травні; редьку – у червні; м’ята, може вирости у садку під деревами тощо)

Відповідь на завдання 3.:Заповнити таблицю(10 балів):

Порівняльна характеристика форм мінливості

Властивість

Неспадкова (модифікаційна)

Спадкова

Об'єкт змін

Фенотип у межах норми реакції

Генотип

Фактор виникнення

Зміни умов навколишнього середовища

Рекомбінація генів внаслідок злиття гамет, кросинговеру та мутацій

Успадковування ознак

Ознаки не успадковуються (успадковується лише норма реакції)

Успадковується

Значення для особини

Адаптація до умов навколишнього середовища, підвищення життєздатності

Корисні зміни призводять до виживання, шкідливі — до загибелі

Значення для виду

Сприяє виживанню

Призводить до появи нових популяцій, видів в результаті дивергенції

Роль в еволюції

Адаптація організмів

Матеріал до природного відбору

Форма мінливості

Групова

Індивідуальна, комбінована

Закономірність

Статистична (варіаційний ряд)

Закон гомологічних рядів спадкової мінливості

Завдання (11 балів): Користуючись різноманітними джерелами інформації заповніть таблицю: «Класифікація модифікаційних змін»:

з/п

Класифікацію модифікаційних змін

живих організмів розрізняють:

приклади

пояснення

  • 1

за впливом на організм розрізняють:

 

• морфологічні зміни

 

 

 

• модифікації, що спричинені схожими на мутації явищами

 

 

 

• морфози (морфологічні зміни, зумовлені дією екстремальних умов навколишнього середовища)

 

 

2

За часом існування:

 

• зберігаються лише протягом життя особини, яка зазнала змін унаслідок дії навколишнього середовища

 

 

 

• зберігаються протягом двох-трьох поколінь( лактозний оперон кишечної палички, регуляція активності бактеріофагів)

 

 

3

За значенням:

 

• морфози

 

 

 

• адаптаційні модифікації

 

 

 

•фенокопії

 

 

4

За характером:

 

•морфологічні зміни

 

 

 

•зміни забарвлення

 

 

 

•гомеостаз                                                                                                 

 

 

 

Слайд 47.Штучні модифікації незрозумілого призначення.

Слайд 48.Національна культура своєї держави.

Слайд 49.Мінливість – світ контрастів!

 

Бланк самооцінювання

                 роботи учня на різних етапах уроку з біології

Тема уроку: Модифікаційна мінливість та її закономірності.

Лабораторна робота “ Вивчення мінливості у тварин.

Побудова варіаційного ряду і варіаційної кривої ”.

Біологія         Група: _________________  Дата _________________2014 року

Прізвище та ім’я учня____________________________________________________________________

Етапи уроку

Етап уроку

 

з/п

Етапи уроку

(форми роботи)

 

Максимальна оцінка

Самооцінка

Оцінка

вчителя

Підготовча

 

2.1.

Тест на відповідність

 «Я впевнений у собі»:

2

 

 

3.1.

Завдання «Чорна скринька»

1

 

 

3.2.1.

Завдання за методикою «Асоціативна схема»

1

 

 

Основна

Основна

4

 Виконання лабораторної роботи:

4

 

 

4.1

Побудова варіаційного ряду

В т.ч. 1

 

 

4.2

Побудова варіаційної кривої

В т.ч. 1

 

 

4.3

 Розв’язання задачі : М=….

2

 

 

5

Висновки до лабораторної роботи

5

 

 

8

Розв'язання  «Тестів досягнень»

1

 

 

9

Робота з таблицею

«Медичний калейдоскоп»

1

 

 

 

Додаткові завдання

4.1.

О.с.: Властивості ознак

1

 

 

4.3.

О.с.: Властивості модифікацій

1

 

 

Оцінка : разом (сума набраних балів за урок):

12 (13)

 

 

Додаткова оцінка (за міркуваннями учня) : Саме за що:

 

 

 

ПІДСУМКОВА  оцінка:

 

 

Рефлексія

 

 

з/п

Завдання для учнів: Будь ласка, поставте за урок оцінку в графі «самооцінка»

Самооцінка

Максимальна оцінка

а)

Після вивченого матеріалу бажаю поглиблено вивчити тему

 

12 балів

б)

Мені все зрозуміло , можу цей матеріал пояснити другому

 

10 балів

в)

Мені все  зрозуміло, але пояснити іншому не берусь

 

8 бала

г)

Для повного зрозуміння мені потрібно повторити тему

 

6 бала

д)

Урок мені сподобався, але не все вдалося виконати

 

4 бала

є)

Відверто кажучи, я практично нічого не зрозумів (ла), але намагався (лась)

 

2 бала

 

- Які питання ви хотіли б розглянути більш детально:

 

 

 

Учнівська сторінка                                                Додаток №1.

Інструктивна картка до вступної частини уроку з теми:

Модифікаційна мінливість та її закономірності.

Лабораторна робота “ Вивчення мінливості у тварин.

Побудова варіаційного ряду і варіаційної кривої ”.

 

Критерії оцінювання роботи на уроці та виконання лабораторної роботи:

Роботу доцільно виконувати парами. Завдання, що мають позначку високий рівень, не обов’язкові для виконання або обговорюються разом з вчителем.

 

  Зверги увагу!!!

Завдання № 1«Я впевнений у собі»

2 бала

Одне з завдань зайве,

 що надає учневі право на помилку

Завдання № 2 «Чорна скринька»

1 бал

Завдання № 3 «Асоціативна схема»

1 бал

За повне виконання лабораторної роботи:(виконується парами)

9 балів

з них

виконання роботи без надання відповідей на запитання висновків

4 бала

надання відповідей на запитання висновків

5 балів

           Загальна сума балів:

12(13) балів

 

2.1.Тестове завдання на відповідність «Я впевнений у собі»:

Завдання № 1. «Я впевнений у собі»: Заповнити графу таблиці «відповідь», об’єднавши № з/п терміна та літеру його визначення.

Оцінювання: одна відповідь – 0,33 бала, разом – 2 бала; оцінка виставляється в графі «вірність виконання».

Таблиця: «Я впевнений у собі»

 

Термін

№ з/п

Відповідь

Літера

з/п

 

Визначння терміна

 

літера

вірність виконання

Генетика

1

 

 

А

Здатність організму передавати ознаки від батьків до нащадків

Генотип

2

 

 

Б

Наука про спадковість та мінливість організмів

Фенотип

3

 

 

В

Здатність організмів пристосовуватись до змін інтенсивності дії факторів навколишнього середовища

Спадковість

4

 

 

Г

Здатність організму набувати нових ознак

Мінливість

5

 

 

Д

Сукупність генів організму

Неспадкова мінливість

6

 

 

Є

Сукупність ознак організму

      Отримані бали

          (max. – 2 бали)

 

 

 

  • 3.1. Завдання «Чорна скринька» - 2 хв.:

Оцінювання одна відповідь -1 бал; відповіді за підказками - від 0,75 до 0,25 бала.

Завдання: Перед вами «Чорна скринька». Відгадайте, що знаходиться в ній, при цьому проявіть кмітливість, винахідливість і здатність мислити нестандартно. Пам'ятайте, що використовуючи підказки, за якими ви можете впізнати цей предмет, ви втрачаєте бали (відповіді оцінюються від 1 до 0,25 бала)

Зміст запитань

оцінювання

1.

Цей предмет є сукупністю поживних речовин, обмежених мінеральними сполуками.

1бал

2.

 

0,75 бала

3.

 

0,5 бала

4.

 

0,25бала

                                  відповідь:

 

                                     Отриманий бал:

 

            Висновок: Отже, еволюція - це результат дії двох властивостей в організмі: спадковості й мінливості.

Проблемне запитання учням групи:

Прикладом якого діалектичного закону може служити  співвідношення між спадковістю та мінливістю?

    Відповідь:

 

3.2.1.Завдання «Асоціативна схема»: Щоб визначити мету уроку, скористайтесь ключовими словами та розмістіть їх у графу таблиці «відповіді», що й означатиме відповідь на запитання. Розподіліть номера відповідей на фігурі «Асоціативної схеми» в графі «відомо»; номера питань на які, неможливо дати коротку відповідь розподіліть на фігурі в графі «невідомо».

Оцінювання: кожна відповідь 0,25 бала; max. – 1 бал.

       Відомо (асоціації учнів)                     (завдання уроку)  Невідомо

 

 

 

 

 

  

 

 

 

                                            Висновок  завдання

Ключові слова: не спадкова; ні, не завжди; середовище існування; адаптивне

№ з/п

Зміст запитань

Відповідь

Графа

Оцінка

відомо

невідомо

max.

вчителя

1.

Під впливом чого набуваються нові ознаки?

 

 

 

0,25 бала

 

2.

Чи завжди нові ознаки передаються спадково?

 

 

 

0,25 бала

 

3.

Яке значення мають для організму набуті ознаки?

 

 

 

0,25 бала

 

4.

Яка мінливість, спадкова чи неспадкова, має значення у господарській діяльності людини?

 

 

 

0,25 бала

 

    Оцінка за завдання:

1бал

 

        Питання на які, неможливо дати коротку відповідь

5.

З’ясувати взаємодії генотипу та умов довкілля у формуванні фенотипу

6.

Чому однояйцеві близнюки, які зростають тривалий час у різних умовах, мають цілий ряд відмінностей у фенотипі?

7.

 Яке значення мають знання про модифікаційну мінливість для батьків, лікарів, спеціалістів сільського господарства та інших фахівців?

    Висновок:

Мета уроку: засвоїти теоретичні знання про явище модифікаційної мінливості та ії закономірності і, обов’язково, розібратися у практичному використанні цих знань)

 

4.1. Запитання вчителя: Пригадайте, які ознаки властиві живим організмам?

Завдання:Складіть коротку відповідь за опорною схемою.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.2. Запитання: Як формуються ознаки?

                 Умовна схема:Формування ознаки

 

 

 

Висновок: фенотип є результатом взаємодії генотипу та середовища.

                  Доповнена схема: Формування ознаки

 

 

 

 

 

 4.4. Запитання вчителя: Які властиві модифікацій притаманні живим організмам? Завдання :Складіть коротку відповідь за опорною схемою:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Зверни увагу!!!      Вивчаємо латинську мову          Додаток до уроку!!!

   Високий рівень:таблиця «Терміни та поняття іноземного походження»

 

№ з/п

Іноземне

походження терміна

Переклад терміна

термін

Визначення

1.

Modus              (лат.)

Facio                 (лат.)

міра, вигляд

роблю

 

Модифікація

 

modificatio (піздньолат.)

 

установлення міри

2.

 variatio             (лат.)

 

Зміна

Варіаційний ряд

 

3.

 expressio           (лат.)

Вираження від чітко вимовляю, зображую; інтенсивна сила вираження, вияву будь - яких ознак

Експресія

 

 

Тема уроку: Модифікаційна мінливість та її закономірності. Додаток № 2.

 Лабораторна робота “ Вивчення мінливості у тварин.

Побудова варіаційного ряду і варіаційної кривої ”.

 

4.8.Приклади модифікаційної мінливості:

Пояснення:учні ознайомлюються зі змістом таблиці під час виступу доповідача.

з/п

 

Приклади

модифікаційної

мінливості

 

Пояснення

І

1.1.

людина

Збільшення рівня еритроцитів при підйомі в гори (гомеостаз) у людини та тварин

Приклад: В альпіністів, які піднімаються в гори, під впливом зниження парціального тиску кисню в повітрі кількість еритроцитів у периферичній крові збільшується. Ця реакція оборотна: переїзд в місця, розташовані на рівні моря, призводить до зниження числа еритроцитів у крові).

  • (у людини під час перебування на різних висотах над рівнем моря виробляється неоднакова кількість еритроцитів: у 1 ml крові у людей, що живуть в місцевостях на рівні моря, їх у два рази менше, ніж у людей, які живуть високо в горах. Число еритроцитів зростає пропорційно підйому над рівнем моря. Це явище можна легко пояснити, якщо згадати, що головна функція еритроцитів — перенесення кисню від легенів до тканин і вуглекислого газу від тканин до легень. Збільшення висоти над рівнем моря супроводжується зниженням концентрації кисню в атмосфері, що призводить до нестачі його в тканинах. Тому нагальна потреба в кисні змушує людини і тварин адоптивно реагувати шляхом зміни числа еритроцитів на різних висотах.

1.2.

Збільшення пігментації шкіри при інтенсивній дії ультрафіолетового опромінення, засмага

Засмага, набута людиною влітку, поступово зникає протягом осінньо-зимового періоду.Вона забезпечує захист шкіри від шкідливої дії сонячного випромінювання.

Як приклад пристосувальних модифікацій можна розглянути механізм утворення пігменту меланіну. За його вироблення відповідають чотири гени, які знаходяться в різних хромосомах. Найбільша кількість алелей цих генів — вісім — наявна в людей з найтемнішим кольором шкіри. Якщо на покриви інтенсивно діє такий фактор середовища, як ультрафіолетове випромінювання, то в разі проникнення його до нижніх шарів епідермісу клітини останнього руйнуються. Відбувається вивільнення ендотеліну-1 та ейкозаноїдів (продуктів розпаду жирних кислот), що обумовлює активацію та посилений біосинтез ферменту тирозинази. Тирозиназа, у свою чергу, каталізує окиснення амінокислоти тирозину. Подальше формування меланіну відбувається без участі тирозинази, але посилення біосинтезу тирозинази та її активація обумовлює утворення засмаги, що відповідає чинникам середовища.

1.3.

Викривлення кісток нижніх кінцівок унаслідок рахіту

Деякі модифікації, які виникали переважно на ранніх етапах індивідуального розвитку, можуть зберігатися протягом усього життя особини. Але нащадкам вони не передаються.

 Наприклад, викривлення кісток нижніх кінцівок унаслідок рахіту зберігається протягом усього життя. Але в батьків, які в дитинстві перехворіли на рахіт, діти можуть народитися нормальними, якщо під час свого розвитку вони одержуватимуть потрібну кількість вітаміну D

1.4.

Розвиток рухового апарату

у результаті тренувань

 

 

Широка норма реакції

1.5.

Зріст та вага людини

1.6.

Кількість жиру в організмі маса

 

1.7.

Маса серця, головного мозку

Вузька норма реакції

ІІ

2.1.

тварини

Зміна забарвлення хутра у деяких тварин при зміні погодних умов

Наприклад: розвиток горностаєвого забарвлення шерсті кролів залежить від температури. Якщо в такого кролика поголити ділянку тіла, вкриту білою шерстю, і прикласти до неї лід, то в умовах низької температури на ній виросте чорна шерсть

 

Зміна густоти шерсті ссавців під час весняного та осіннього линяння

Зміна шерсті ссавців під час осіннього линяння на густішу забезпечує захист від дії низьких температур

Ступінь волохатості задньої частини черевця у дрібного рачка-артемії

У дрібного рачка-артемії ступінь волохатості задньої частини черевця залежить від солоності води: вона тим більша, чим нижча концентрація солей у воді

ІІІ

3.1.

комахи

Зміна забарвлення колорадських жуків при тривалому впливі на їх лялечки високих чи низьких температур

3.2.

Здатність метеликів з роду Ванесса змінювати своє забарвлення при змінах температури

ІV

4.1.

рослини

Різна будова підводного та надводного листя у рослин водяного лютика, стрілолиста

 

У стрілолиста спадково закріплена не форма листа, а здатність в певних умовах змінювати цю форму в залежності від умов перебування. Всі особини, що мають однаковий генотип, реагують на зовнішні умови однаково, тобто у всіх стрілолистів у воді будуть стрічкоподібні листя, а над водою – стрілоподібної. Зміна форми листків стрілолиста із стрілоподібної, брунькоподібної плаваючих листків на стрічкоподібну (лінійну) при зануренні у воду захищає їх від ушкодження течією. Ці обставини дозволяють назвати модифікаційну мінливість груповою.

4.2.

Різні за розміром рослини картоплі , вирощені з однієї бульби бруньками

Багато видів рослин розмножуються вегетативно. Так, всі нащадки однієї бульби картоплі будуть ідентичні по генотипу. Але чи будуть всі рослини, що виросли на полі з однієї бульби однаковими? Ні, більшість рослин будуть розрізнятися між собою по висоті, розміру кущів, кількості та формі бульб. Причина такої мінливості – в різному впливі середовища, що відчуває кожен саджанець картоплі.

4.3.

Довжина та ширина листків, взятих з одного дерева

Довжина та ширина листків, взятих з одного дерева варіюють в широких межах завдяки різниці умов розвитку на гілках дерев 

4.4.

Число колосків у різних колоссях

4.5.

Розвиток низькорослих форм з насіння рівнинних рослин, вирощених у горах

V

Бактерії

Робота генів лактозного оперона кишкової палички

  Висновок:

Модифікаційна мінливість відіграє виняткову роль у житті організмів, забезпечуючи, зазвичай, їхню пристосованість до мінливих умов середовища

 

 

Інструктивна картка до основної частини уроку з теми:                  Додаток №3.

Модифікаційна мінливість та її закономірності.

Лабораторна робота “ Вивчення мінливості у тварин.

Побудова варіаційного ряду і варіаційної кривої ”.

«Ніхто так не знає багато, як усі ми разом»  Народна мудрість
 

Мета роботи:

- відпрацювати вміння будувати варіаційний ряд та графік мінливості вивчаємої ознаки (варіаційну криву);

- навчитися оцінювати ступінь та характер мінливості досліджуваної ознаки та надавати аналітичні висновки.

 

Обладнання: підручник «Загальна біологія - 11 клас», інструктивна картка, додатки до роботи, калькулятор.

 

Критерії оцінювання роботи на уроці та виконання лабораторної роботи:

Роботу доцільно виконувати парами. Завдання, що мають позначку високий рівень, не обов’язкові для виконання або обговорюються разом з вчителем.

 

  Зверги увагу!!!

Завдання № 1«Я впевнений у собі»

2 бала

Одне з завдань зайве,

 що надає учневі право на помилку

Завдання № 2 «Чорна скринька»

1 бал

Завдання № 3 «Асоціативна схема»

1 бал

За повне виконання лабораторної роботи:(виконується парами)

9 балів

з них

виконання роботи без надання відповідей на запитання висновків

4 бала

надання відповідей на запитання висновків

5 балів

           Загальна сума балів:

12(13) балів

 

Хід роботи

 

Лабораторна робота (далі -Л.Р.) І. Пояснення: Ознайомлення учнів з термінами щодо практичної роботи відбувається під час виступів учнів-доповідачів з випереджальними завданнями.

 

Термін

Визначення терміна

Пояснення та приклад застосування терміна

Варіанта

(V)

Одиничне вираження розвитку даної ознаки.

Частота зустрічальності варіант даної ознаки не однакова.

Варіаційний ряд

 

від лат. «варіатіо» - зміна

Послідовність кількісних числових показників, що визначають ознаку дослідження, розташованих у порядку зростання їх величин.

      Проміжок між крайніми членами ряду називають інтервалом варіювання,

 а довжину цього інтервалу — розмахом.

Варіаційний ряд досліджуваної ознаки складається з окремих значень (варіант), розташованих у порядку збільшення (зменшення) кількісного вираження цієї ознаки

(Якщо деяку кількість листків (насінин квасолі, бобів інших статистичних даних) розташувати у порядку наростання або зменшення довжини (показників), то отримаємо варіаційний  ряд довжини листків (насінин, плодів).

Варіаційна крива

(графік мінливості)

Графічне відображення прояву модифікаційної мінливості ознак, що віддзеркалює як діапазон варіації властивості (розмах варіант), так і частоту зустрічальності окремих варіант (тобто залежність частоти зустрічальності (Р) варіант від їхнього значення (V)

Використовуючи дані варіаційної кривої, визначають середню величину ознаки.

Щоб надати об’єктивну характеристику мінливості ознаки, варіаційну криву краще будувати, маючи великий статистичний матеріал.

 

Норма реакції

Діапазон модифікаційної мінливості, у межах якого один і той самий генотип може давати різні фенотипи в різних умовах середовища.

 

Норма реакції ознаки генетично обумовлена і успадковується, але окрема модифікаційна зміна ознаки не спадкується. Ознаки характеризуються широкою або вузькою нормою реакції

Ряд ознак має однозначну норму реакції (групи крові).

!!! Встановлено, що модифікаційна мінливість у рослин, тварин і людини має спільні риси.

Найвужча норма реакції притаманна ознакам, які визначають життєздатність організмів (наприклад, взнаємо розташування внутрішніх органів), а для ознак, які не мають такого значення, вона може бути ширшою (маса тіла, ріст, колір волосся).

Довжина варіаційного ряду свідчить про розмах модифікаційної мінливості. Вона зумовлена генотипом організмів, але залежить від умов навколишнього середовища: чим вони будуть стабільніші, тим коротший варіаційний ряд, і навпаки.

 

 

!!!        Пам’ятайте!   Фенотип = генотип + зовнішнє середовище!

 

!!!       Вивчаються корови червоної степової породи

віком 4-х років, у яких умови годування та утримання одинакові

 

 Слайд 30.

Л.Р. ІІ. Побудова варіаційного ряду.

Л.Р.2.1. Ознайомтесь зі статистичними даними, що надані в інструктивній картці: оберіть ознаку, за якою будете працювати.

Л.Р.2.2. Підрахуйте кількість даних, що мають одинакові показники. Отримані цифри (варіанти -V) розташуйте у порядку наростання ознаки і підрахуйте, скільки разів зустрічається кожна варіанта в ряду.

Л.Р.2.3. 1 бал. Побудуйте за зразком оформлення та обраною ознакою варіаційний ряд для корів червоної степової породи віком 4-х років, які мають однакові умови утримання і годування. Внесіть у таблицю по горизонталі спочатку числа показників, що відображають послідовні зміни ознаки (варіанти -V), нижче – частоту зустрічальності (кількість голів - Р). Згрупувавши чисельні значення варіанти та частоти зустрічальності, складіть варіаційний ряд.

 

Варіанта (V)

М

 

Всього (n)

надої (кг)

М3

 

 

 

 

 

 

маса (кг)

М2

 

 

 

 

 

 

жирність молока(%)

М1

3,6

3,7

3,8

3,9

4,0

 

Частота зустрічальності (Р) кількість голів

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

20

 

Слайд 31.

Л.Р.2.4. Чому для дослідження обов’язково необхідно враховувати той факт, що корови червоної степової породи повинні мати одинакові умови годування, утримання та вік ( 4 роки)? Поставте будь – яку позначку в графі «відповідь».

Зміст запитання

Літера

Відповідь

Вірна відповідь

Для спрощення статистичних даних

А

 

 

Вважаю цю умову необов’язковою

Б

 

 

Для чистоти результатів дослідження

В

 

 

Тому що на фермах всі корови перебувають в умовах однакового годування, утримання та віку

Г

 

 

Ваша версія відповіді:

 

 

Л.Р. ІІІ. Побудова варіаційної кривої.

       Як показують підрахунки, частота зустрічальності (Р) окремих варіант у варіаційному ряду неоднакова. Найчастіше зустрічається середній показник ознаки, а до обох кінців варіаційного ряду частота зустрічальності (Р) закономірно знижується.

Розподіл варіант в цьому ряді можна висловити наочно на графіку.

Слайд 32.

Л.Р.3.1. 1 бал. Побудуйте варіаційну криву за даними варіаційного ряду (таблиці), яка уявляє собою графічне вираження мінливості ознаки. Для цього на осі абсцис відкладіть значення варіант (V) в порядку їх збільшення, на осі ординат — частоту зустрічальності (Р)  кожної варіанти.

 

Зразок оформлення варіаційної кривої за показниками жирності молока корів:

 

                       Р (частота зустрічальності варіант)             Варіаційна крива               

кількість голів     

 

                                                                                          V (Розмах варіацій)  

                     0                                                                                                Надої (кг) 

                                                                                                                     Маса (кг)       

                             3.6   3.7   3.8   3.9   4.0                                                     Жирність молока (кг)

Слайд 33.

                                                                      

 Гістограма модифікаційної мінливості корів за жирність молока

Слайд 34.

Л.Р. 3.2. Розв’яжіть задачу - 2 бала: За даними варіаційного ряду визначте середній показник ознаки. Для цього чисельний вираз ознаки для кожної варіанти помножити на число варіант. Всі ці добутки складають, а потім ділять на загальне число варіант за формулою:

http://festival.1september.ru/articles/549369/img4.gif  .

Умовні позначення:     М – середній показник;

                                          V – варіанта, одиничний прояв ознаки;

                                          Р – частота зустрічальності варіант (ознаки);

                                          n – загальна кількість варіант варіаційного ряду (корів).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток до лабораторної роботи № 4.:

Тема: «Вивчення мінливості у тварин»

Статистичні данні про корів червоної степової породи

Кількість голів

Маса тварини (кг)

Надої молока (кг)

Жирність молока (%)

1

360

2500

3,8

2

380

2900

3,7

3

370

3000

3,9

4

400

3100

3,7

5

410

3200

3,7

6

420

2700

3,8

7

400

2800

3,9

8

370

2900

3,8

9

380

3000

3,7

10

390

3000

3,9

11

390

2700

4,0

12

380

2600

3,8

13

400

2800

3,6

14

380

3100

3,8

15

410

2900

3,7

16

400

2800

3,7

17

390

2700

3,8

18

380

3000

3,7

19

410

3100

3,8

20

400

3000

3,8

Всього тварин: 20

Всього тварин: 20

Всього тварин: 20

Всього тварин: 20

Слайд 35.

Л.Р. 3.3.Завдання (високий рівень ): Зробіть висновок, у якому поясніть, чому, на ваш погляд, побудовані варіаційний ряд і варіаційна крива мають саме таку форму?

5.2. Результати вивчення теоретичного матеріалу уроку – 5 хв.:

Висновки до лабораторної роботи.

Слайд 36.

Завдання 5.2.1. Завдання: Розв'яжіть «Тести досягнень» - 1 хв.

з/п

Питання

      Відповідь

Можлива оцінка

Оцінка вчителя

4.1.

Організм успадковує:

1) ознаку 2) норму реакції

0,25 бала

 

4.2.

Поясніть свою відповідь:

0,75 бала

 

Загальна оцінка вчителя:

1 бал

 

Слайд 37.

Завдання 5.2.2. Робота з таблицею «Медичний калейдоскоп» - 2хв.:

Запитання: Які з перелічених нижче захворювань або стану людини є прикладом модифікаційної мінливості?

  Поставте у таблиці будь - яку позначку навколо відповіді в графі «мінливість».

Оцінювання: кожна вірна відповідь оцінюється в 0,2 бала;

                         максимальна оцінка – 1 бал.

з/п

Захворювання

 або стан людини

мінливість

Оцінка

Модифікаційна

Спадкова

max.

вчителя

1

Гемофілія, гіпертрихоз (оволосіння вушних раковин), хвороба Дауна, полідактилія, дальтонізм фенілкетонурія

 

 

0,2 бала

 

2

Грип, дизентерія, рахіт, цинга

 

 

0,2 бала

 

3

Авітаміноз, підвищення температури

 

 

0,2 бала

 

4

Алкогольне сп’яніння та стан після вдихання нікотинового диму

 

 

0,2 бала

 

5

 Інфекційні та інвазійні захворювання матері на ранніх стадіях вагітності (краснуха, токсоплазмоз);

зміни народжених немовлят зберігаються протягом усього життя

 

 

0,2 бала

 

Загальна оцінка вчителя:

1 бал

 

Слайд 38.

Завдання 5.2.3:

 Складання таблиці «Відповідаю, тому що спостерігаю» – 2 хв.:

Завдання: Наведіть приклади норми реакції у рослин, тварин або людиниmax. 3 бала (по 1 балу не менш ніж за одну відповідь з кожної графи: а), б), г)).

з/п

Приклади норми реакції у рослин,тварин або людини

Оцінка

max.

вчителя

 

а) широкої

б) вузької

г) однозначної

 

 

1

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

    Оцінка вчителя:

3 бала

 

 

 

Додаток № 5.

7.1. Узагальнення матеріалу за  таблицею «Характерні риси модифікаційної мінливості».

Завдання: На підставі отриманих знань проаналізувати таблицю:

Характерні риси модифікаційної мінливості

  •  

модифікації мають адаптивний характер, спрямовані на пристосування організмів до змін дії тих чи інших факторів довкілля.

  •  

модифікації не успадковуються - успадковується норма реакції генотипу, тобто модифікації диференціюють фенотип, не змінюючи генотип.

  •  

норма реакції – межі модифікаційної мінливості. Кількісні показники модифікаційних змін кожної ознаки можуть варіювати лише у певних межах, які визначаються генотипом

  •  

груповий характер, виражена статистична закономірність варіаційних рядів

  •  

оборотність — модифікації можуть зникати протягом життя особин, якщо припиняється дія фактора, який її спричиняє;

  •  

модифікаційні зміни, що виникають переважно на ранніх етапах онтогенезу, можуть зберігатися протягом усього життя, але не передаються нащадкам

  •  

ступінь вираження модифікації залежить від інтенсивності та тривалості дії на організм певного чинника

  •  

пластичність - одні ознаки характеризуються широкою нормою реакції (кількість жиру в організмі, маса тіла), інші – вузькою (маса серця, головного мозку, окрас породи тварини), ряд ознак має однозначну норму реакції (групи крові).

  •  

Знання про модифікаційну мінливість мають практичне значення для фахівців майже у всіх галузях господарства, селекціонерам, агрономам, зоотехнікам, лікарям, педагогам і психологам, батькам, які формують особистість людини, позитивні риси характеру, здорову психіку.

  •  

Для еволюції модифікаційна мінливість не має суттєвого значення, тому що вона не спадкується

 

Додаток № 6.

 

Х. Надання та пояснення домашнього завдання -2 хв.

Обов’язкові завдання: 1.Вивчити §

2.Скористувавшись таблицею та підручником, занотуйте у зошит визначення термінів:

 

№ з/п

Іноземне

походження терміна

Переклад терміна

термін

Визначення

1.

Modus              (лат.)

Facio                 (лат.)

міра, вигляд

роблю

 

Модифікація

 

modificatio (піздньолат.)

 

установлення міри

2.

 variatio             (лат.)

 

зміна

Варіаційний ряд

 

3.

 expressio           (лат.)

Вираження від чітко вимовляю, зображую; інтенсивна сила вираження, вияву будь - яких ознак

Експресія

 

 

3.Заповніть таблицю, скористувавшись підказкою (9 балів):

Порівняльна характеристика форм мінливості.

Властивість

Мінливість

модифікаційна(неспадкова)

Спадкова

Об'єкт змін

 

 

Фактор виникнення

 

 

Успадковування ознак

 

 

Значення для особини

 

 

Значення для виду

 

 

Роль в еволюції

 

 

Форма мінливості

 

 

Закономірність

 

 

Приклад

 

 

 

Матеріал для використання:

  1.  Не успадковуються (успадковується лише норма реакції);
  2. Корисні зміни призводять до виживання, шкідливі — до загибелі;
  3. Сприяє виживанню;
  4. Рекомбінація генів внаслідок злиття гамет, кросинговеру та мутацій;
  5. Призводить до появи нових популяцій, видів в результаті дивергенції;
  6. Групова;
  7. Генотип;
  8. Зміни умов навколишнього середовища;
  9. Адаптація до умов навколишнього середовища, підвищення життєздатності;
  10. Матеріал до природного відбору;
  11. Успадковується;
  12. Індивідуальна, комбінована;
  13. Статистична (варіаційний ряд);
  14. Адаптація організмів;
  15. Фенотип у межах норми реакції.
  16. Закон гомологічних рядів спадкової мінливості;

Додаткові завдання за вибором учня (кількість питань ви можете обрати за бажанням):

4. Завдання: Надайте короткі, але змістовні відповіді на запитання.

Запитання № 1 (3 бала): У людей, які палять, часто спостерігається пухлина легень. До якого типу мінливості належить це захворювання? Відповідь обґрунтуйте.   (Відповідь: Мутаційна мінливість…)

 Запитання № 2 (3 бала): У результаті тренування у штангіста значно збільшився об'єм м'язів і легень, стали більш міцними кістки, посилився кровообіг. До якого виду мінливості належать ці ознаки? Відповідь обґрунтуйте.

(Відповідь: Модифікаційна мінливість…)

Запитання № 3 (3 бала): В чому полягає біологічне значення модифікаційної мінливості у природі?

Запитання № 4 (3 бала): Поясніть, як знання про модифікаційну мінливість можливо використовувати під час роботи на присадибній ділянці?

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Мельник Дарина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Пов’язані теми
Біологія, 10 клас, Розробки уроків
Інкл
Додано
11 січня 2019
Переглядів
12698
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку