Самостійна робота з теми "Гриби" . Два варіанти на чотири рівні кожен. Дає можливість швидко перевірити обізнаність учнів з теми.Різнорівневі завдання дають можливість набрати максимальну кількість балів.
Самостійна робота «Загальна характеристика грибів»
1 варіант
1 - рівень
(ЗА КОЖНЕ ПРАВИЛЬНО ВИКОНАНЕ ЗАВДАННЯ – 1 БАЛ)
ВИБЕРІТЬ ПРАВИЛЬНУ ВІДПОВІДЬ.
1.Запасною речовиною в клітинах грибів є:
А) крохмаль
Б) глікоген
В) хітин
Г) целюлоза
2.Укажіть науку, яка вивчає гриби:
А) гістологія
Б) мікологія
В) цитологія
Г) мікробіологія
3.За способом живлення гриби є:
А) сапрофітами
Б) паразитами
В) автотрофами
Г) гетеротрофами
2 - рівень
(за правильно виконане завдання – 2 бали)
Допишіть речення:
3 - рівень
(за правильно виконане завдання – 3 бали)
Установіть відповідність між назвою гриба та його значенням.
А) лисичка; 1.отруйний гриб;
Б) сажковий гриб; 2. їстівний гриб;
В) пеніцил; 3. гриб-паразит;
4. цвілевий гриб;
4 – рівень
(за повну розгорнуту відповідь – 3 бали)
Охарактеризуйте роль симбіозу в житті грибів.
2 варіант
1 - рівень
(ЗА КОЖНЕ ПРАВИЛЬНО ВИКОНАНЕ ЗАВДАННЯ – 1 БАЛ)
ВИБЕРІТЬ ПРАВИЛЬНУ ВІДПОВІДЬ.
1.До царства Гриби не належить:
А) дріжджі
Б) мукор
В) пеніцил
Г) кишкова паличка
2.Клітинна оболонка грибів складається із:
А) целюлози
Б) крохмалю
В) хітину
Г) білка
3.За будовою нижньої частини шапки гриби бувають:
А) тільки трубчастими
Б) тільки пластинчастими
В) цвілевими
Г) і цвілевими , і пластинчастими
2 - рівень
(за правильно виконане завдання – 2 бали)
Допишіть речення:
1. Мікроскопічні гриби, що розмножуються брунькуванням, -. . . . . . . . . .
2. У грибів є вегетативне тіло, що називається . . . . . . . . .. . .або . .. . . . . . . .,
яке складається з окремих ниток -. . . . . . . . . . . . . .
3 - рівень
(за правильно виконане завдання – 3 бали)
Установіть відповідність між назвою гриба та його значенням.
А) маслюк; 1.отруйний гриб;
Б) фітофтора; 2. їстівний гриб;
В) бліда поганка; 3. гриб-паразит;
4. цвілевий гриб
4 – рівень
(за повну розгорнуту відповідь – 3 бали)
Поясніть, чому сухарі не вкриваються цвіллю і зберігаються досить довго?