Сармати на території України

Про матеріал
Панування Сарматських племен на тереторії України з ІІІст.до н.е.-по ІІІст.н.е
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сармати на території України.

Номер слайду 2

План уроку:1. Переселення сарматських племен на територію України.2. Суспільно-політичний устрій та господарське життя. 3. Військова справа.4. Розвиток культури.

Номер слайду 3

“Підперезані мечем”1 Сарматські племена панували на території України з ІІІ ст. до н. е. по ІІІ ст. н. е. Прийшли вони з Сходу, облаштувалися на північному сході від скіфів. Греки та римляни називали сарматами або сірматами кочові племена. На думку лінгвістів, слово «сармат» походить від давньоіранського слова «саоромант», що означає – «підперезаний мечем». Сармати вважаються спорідненим зі скіфами народом: «савромати розмовляють скіфською мовою, але з давніх часів перекрученою» (Геродот).

Номер слайду 4

Номер слайду 5

1. Найбільшими племенами сарматів на території України були язиги, роксолани та аорси: Язиги у І ст. до н.е. рушили далі на захід, перейшли Карпати й осіли між Дунаєм і Тисою. З І ст. н. е. значну частину сарматів починають називати аланами. Роксолани («світлі» або «головні» алани) до початку І ст. н.е. мешкають між Доном і Дніпром. Роксолани відомі як одне з найбільш войовничих сарматських племен. У І ст. н.е. на території України з-за Дону з’явився сарматський племінний союз аорсів, який відтіснив роксоланів на захід і північ.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

2. Суспільний устрій та господарське життя. (Робота з підручником ст.160.)-Основою суспільного устрою сарматів була родова община, утворена групою споріднених сімей. Заняття:-вели кочовий спосіб життя;-уміли добувати і обробляти метали;-займалися торгівлею(торгували шкірами,виробами ремісників,продаж рабів).

Номер слайду 8

Мовою джерел. Майже всі алани високі на зріст і гарні, з помірно-білявим волоссям; вони страшні стримано-грізним поглядом своїх очей, дуже рухливі внаслідок легкості озброєння й у всьому схожі на гунів, тільки з більш м’яким і більш культурним способом життя. Як мирний спосіб життя приємний людям спокійним і тихим, так їм приємні небезпеки й війни. У них увижається щасливим той, хто випускає дух у бою, а старих або померлих від випадкових хвороб вони переслідують жорстокими глузуваннями як виродків і боягузів. Аміан Марцелін, «Римська історія», IV ст. н. е.

Номер слайду 9

Основу війська сарматів складала легка кавалерія, озброєна луками, списами та клинковою зброєю. 3. Військова організація сарматів

Номер слайду 10

3. У сарматів усі чоловіки та значна частина жінок були воїнами. Давні греки називали сарматів «підвладними жінкам», через велике поширення в них військових загонів жінок, яких греки називали амазонками. Цариці сарматів часто самі організовували воєнні походи, деяким з них належали фортеці.

Номер слайду 11

Мовою джерел«Жінки савроматів ведуть такий спосіб життя: разом із чоловіками й без них їздять верхи на полювання й на війну й одягаються так само, як і їхні чоловіки. Савромати говорять скіфською мовою, але з давнього часу перекрученою, тому що амазонки недостатньо засвоїли собі скіфську мову. Щодо шлюбу дотримуються в них наступних правил: жодна дівчина не виходить заміж, перш ніж не вб’є ворога, деякі жінки у них доживають до старості й умирають дівками, тому що не в змозі виконати такої вимоги». Геродот, «Історія», 431-425 рр. до н.е.

Номер слайду 12

Мовою джерел«Їхні [сарматів] жінки їздять верхи, стріляють з луків та кидають дротики, верхи стинаються із супротивниками, поки вони дівчата; заміж вони не йдуть аж доколи не вб’ють трьох ворогів… Заміжні перестають їздити верхи, поки не з’явиться потреба усім поспіль рушити в похід». Гіпократ, «Про повітря, води та місцевості», початок IV ст. до н.е.

Номер слайду 13

Зовнішній вигляд. Одяг у сарматів був такий же, як у скіфів, і включав у себе широкі штани-шаровари; проте, на відміну від скіфів, сармати носили довге волосся.

Номер слайду 14

4. У релігійних поглядах сарматів панівними були культи сонця та вогню. Згодом вони перейняли від Скіфів традицію поклоніння мечу. Ховаючи померлих, вони клали поруч із ними речі, якими ті користувалися за життя: чоловікам — зброю, кубки з вином; жінкам — прикраси, дзеркальця, голки. Оскільки невід'ємною частиною життя цих кочівників була тварина, це позначилося на їхній культурі. Сарматські золоті й срібні вироби виконані в так званому звіриному стилі. Самобутні звичаї й традиції сарматів вплинули на звичаї й традиції народів, що жили поряд із ними. Як вважають мово- знавці, від сарматів в українській мові збереглося багато слів. Наприклад: дбати, тримати, катувати, Дунай, Дніпро, Дністер, Дон та інші.

Номер слайду 15

4. Сарматське золото. Сарматський «звіриний стиль» відрізнявся від скіфського меншим реалізмом у зображенні тварин. Зображення стало більш схематичним. Сармати використовували для оздоблення зброї, прикрас та металевого посуду коштовні й напівкоштовні камені різних кольорів.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Сарматське золото. Гривна спіральна з фігурками тварин на кінцях

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Перстень

Номер слайду 20

Фібула-брошка

Номер слайду 21

Сережки

Номер слайду 22

Браслет

Номер слайду 23

Занепад сарматських племен. У III ст. н. е. сармати зазнали поразки від германського племені готів, яке прийшло у Надчорномор'я з Балтії. Готи створили на півдні України державу, відому під назвою імперії Германаріха.

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Домашнє завдання:1. Опрацювати відповідний матеріал підручника.п.42.2. Підготуватися до тематичного оцінювання.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Фролова Тетяна Миколаівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
15 березня 2023
Переглядів
7044
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку