Сценарій "6 грудня- День збройних сил України" (довідка з історії української армії)

Про матеріал

Слайд 1

Ведучий 1

6 грудня ми відзначаємо День Збройних Сил України

Ведучий 2

Загальне професійне свято всіх українських військовослужбовців. Цей День приурочений до дати прийняття Закону незалежної України від 6-го грудня 1991-го року «Про Збройні Сили України».

Слайд 2

Ведучий1

Саме свято - День Збройних Сил України було встановлено у 1993-му році постановою Верховної Ради України від 19-го жовтня.

Але української армії не бере свій початок з 1991року, її історія налічує безліч століття

Слайд 3

Ведучий2

Вся історія державності України тісно пов'язана з утворенням і розвитком тих чи інших військових формацій, які забезпечували державний лад, захист та безпеку громадян як від зовнішніх агресорів, так і від внутрішніх дестабілізуючих факторів.

Слайд 4

Ведучий1

В період з ІІ тис. до н. е. і до початку V ст.. н.е на території сучасної України проживали племена кіммерійців, скіфів, сарматів, готів, словян, які залишили слід в історії не лише нашої держави а й всієї Європи, як войовничі племена зі своєю оригінальною військовою структурою.

Слайд 5, Слайд 6

Ведучий2

Але з утворенням держави на наших територіях утворюється і військове формування – Дружина. Дружина має варязьке походження. Варязькі князі прийшли на Русь не самі, а з власними військовими об'єднаннями, котрі вже були готовими дружинами. Саме слово «варяг» в перекладі на слов'янські мови і означає «дружина», «добровільне військо».

Слайд 7,8

Ведучий1

У часи Київської держави (X-XIII століття) військо складалося з дружини князя та народного ополчення. Дружина будувалась за зразком варягів, але до неї входили вищі верства громадянства та бояри, які усвідомлювали потребу в захисті своєї батьківщини.

За княжої доби були два основні роди війська: оружники і стрільці

Слайд 9

Ведучий2

Військо Галицько-Волинського князівства було організоване за зразком традиційного руського, але відзначалося деякою місцевою специфікою. Данила Романовича провести реформу, в ході якої він створив незалежне від боярської дружини княже військо, набране з «простих людей» і безземельного боярства. Воно поділялося на важкоозброєних «оружників» та легкоозброєних «стрільців».

Слайд 10

Ведучий 1

Оружники, у кольчугах і шоломах, з списами, мечами і щитами входили у бій на конях або пішо. Стрільці були озброєні луками й захищали оружників з флангів та починали бій, вражаючи ворога стрілами.

Слайд 11

Ведучий 2

Військо підтримувало силу і могутність держави, обороняло її кордони. Але татарська навала у XIII-XIV століттях привела до занепаду української держави і її війська. Землі України потрапляли під литовські, польські, угорські, молдовські прапори. XV-XVIII століття в історії України — це період козаччини.

Слайд 12

Головна історична умова виникнення козацтва як суспільного стану і збройної сили — підневільне становище України під владою сусідніх держав Литви і Польщі,

Ведучий 1

позбавлення її власної етнічної державності, соціальне гноблення, а також небезпека з боку орд кочівників, які грабували, нищили, брали у полон український люд. У цей час визріває національна свідомість народу, міцнішає його бажання здобути свободу і незалежність.

Слайд 13

Ведучий 2

Перші письмові згадки про українських козаків містять джерела кінця XV — початку XVI століття На рубежі 40-50-х років XVI століття козаки заснували могутню фортецю на Дніпровському острові Тамаківка (поблизу сучасного м. Марганця Дніпропетровської обл.). Вважають, що це й була перша в історії України козацька твердиня — Запорізька Січ.

Слайд 14

Ведучий 1

Козацьке військо мало демократичний устрій. На чолі війська стояв гетьман. Він був головою козацької держави. Приймаючи рішення з основних питань, гетьман враховував думку генеральної та старшинської рад.До генеральної старшини входили: обозний, судді, писар, осавули, хорунжий і бунчужний. Козаки офіційно титулували один одного «товаришем», а гурт козаків «товариством».

Слайд 15

Ведучий 2

У перший половині XVIII ст. запорізьке козацтво піднеслося до рівня найкращих європейських армій. Особливо відзначалися військовою майстерністю піхота, яка була головним видом козацького війська й вважалося найдосконалішою в Європі.

Слайд 16

Ведучий 1

Уряд Речі Посполитої намагався поширити свою владу на Запорозьку Січ і приборкати непокірне козацтво. У 1572 році король Сигізмунд II Август видав універсал про прийняття на державну військову службу 300 козаків, яких записували в спеціальний список — реєстр. Реєстрове козацьке військо отримувало одяг, зброю, платню, вправлялось у військовій майстерності. За реєстровими козаками залишалися права на свободу та волю. На зразок реєстрового козацтва почала перетворюватися решта козацького війська.

Слайд 17

Ведучий 2

Реєстрові козаки одержали додаткові привілеї: звільнення від податків, право землеволодіння, самоуправління з назначеною старшиною; вони мали свій прапор, литаври й інші інсигнії.

Слайд 18

Ведучий 1

Під час козацьких повстань 1591–1596 років сеймовими постановами реєстрове козацтво було ліквідовано. Але 1599 року почалося нове складання реєстру.

Реєстрові козаки відіграли значну роль і в боротьбі українського народу проти османсько-татарської агресії.

Після 1654 року назва «реєстрові козаки» поступово вийшла з ужитку і замінилася термінами «городові козаки», з 1735 року — «виборні козаки».

Слайд 19

Ведучий 2

В 1775 року близько п'яти тисяч козаків пішли до гирла Дунаю, утворивши там Задунайську Січ під протекторатом османського султану.

На противагу цьому утворенню Російська імперія 6 квітня 1783 року взяли козаків на військову службу як Військо вірних козаків

1788 року — військо перейменували на Чорноморське козацьке військо.

Слайд 20

Ведучий 1

Перед російсько-турецькою війною 1828-1829 років 1500 козаків поселено на узбережжі Азовського моря і з них сформовано Окреме Запорізьке військо. З початком російсько-турецької війни Окреме Запорізьке військо приєднано до російської імператорської армії, у складі якої воно брало участь у бойових діях як Дунайський козацький полк.

Слайд 21, Слайд 22, Слайд 23

Ведучий 2

Під час Першої світової війни Україна стала ареною протистояння, що принесло значні людські втрати та руйнування інфраструктури. Це значною мірою вплинуло на створення незалежної української держави та її збройних сил — армії Української Народної Республіки.

Слайд 24

Ведучий 1

Після падіння Російської імперії на українських землях утворилися численні військові формації, в тому числі загони Вільного козацтва, Українська Повстанська Армія батька Махно, а також Червоне козацтво. Останнє стало основою збройних сил УСРР, а згодом — УРСР, що називались Робітничо-селянською червоною армією.

Слайд 25

Ведучий 2

Після розвалу Австро-Угорської імперії на захист Західно-Української Народної Республіки постала Українська Галицька Армія, основу якої склали формування Українських Січових Стрільців.

Слайд 26

Ведучий 1

З розгортанням Другої світової війни українці почали творити власні збройні формування. Першим таким можна вважати Карпатську Січ — парамілітарну організацію, яку формують у 1938–1939 рр. українці Закарпаття для захисту власної держави — Карпатської України.

Слайд 27

Ведучий 2

Під час німецько-радянської війни Україна направила до лав Червоної Армії і Військово-морського флоту близько 2,5 мільйона своїх співгромадян. У військах чотирьох Українських фронтів у стройових, переважно піхотних частинах і з'єднаннях, українці становили 60-80% і брали найактивнішу участь у визволенні своєї батьківщини від нацистських загарбників.

Ведучий 1

Було створено 650 винищувальних батальйонів, в яких налічувалося 150 тисяч бійців. У ополчення вступило близько 1,3 млн чоловік. Близько 2,5 млн українців-військових нагороджені орденами і медалями

Слайд 28, Слайд 29, Слайд 30

Ведучий 2

У 1940 році за дорученням уряду УНР в екзилі Тарас Бульба-Боровець сформував на Поліссі збройну формацію, яка мала розпочати боротьбу за незалежність України. Це військо дістало назву Поліська Січ та нараховувало до 10 000 бійців. Саме на основі цієї організації сформувалося озброєне крило Організації українських націоналістів — Українська Повстанська Армія (УПА).

Слайд 31

Ведучий 1

В післявоєнний період понад 160 тисяч українців воювали в складі обмеженого контингенту радянських військ в Афганістані, з яких 3 360 загинули, в тому числі 80 вважаються зниклими безвісти або тими, що потрапили в полон, понад 8 тисяч осіб були поранені чи контужені, з них 3 560 стали інвалідами.

Слайд 32

Ведучий 2

Окрім цього, багато військових боролися з наслідками аварії на Чорнобильській АЕС, зокрема 12 інженерний полк за видатні заслуги у ліквідації катастрофи був нагородженні

Після проголошення 24 серпня 1991 року незалежності України, вона успадкувала від СРСР одне з найпотужніших угруповань військ у Європі, оснащене ядерною зброєю та відносно сучасними зразками озброєння та військової техніки.

Слайд 33

Ведучий 1

24 серпня 1991 року Верховна Рада України ухвалила рішення про взяття під свою юрисдикцію усіх розташованих на українських теренах військових формувань Збройних сил колишнього СРСР, та про створення одного з ключових відомств — Міністерства оборони України.

Слайд 34, Слайд 35

Ведучий 2

У стислі терміни Верховною Радою України був прийнятий пакет законодавчих актів стосовно воєнної сфери: На ті ж роки припадає й реалізація ядерного роззброєння України. Воно є однією із найзначніших історичних подій, оскільки вперше в історії людства держава добровільно відмовилася від володіння ядерною зброєю. На 1 червня 1996 року на території України не залишилося жодного ядерного боєзаряду або боєприпасу.

Слайд 36

Ведучий 1

Після перемоги в Києві Євромайдану в лютому 2014 року, Росія розпочала військову агресію проти української держави. Першим її етапом стала окупація Криму, внаслідок чого було вбито 2 військовослужбовця Збройних сил: Кокуріна Сергія та Карачевського Станіслава, Україна втратила 85% кораблів флоту[17] та 50% українських військових з Криму, що склали присягу оккупанту.

Ведучий 2

Наступним етапом агресії стало захоплення проросійськими активістами адмінбудівель та відділків міліції в містах Донбасу (Слов'янську, Артемівську та Краматорську).

Відео 1

У відповідь на це українська влада оголосила про проведення антитерористичної операції, що переросла у повноцінну війну.

Ведучий 1

На сьогодні до складу української армії входять всі роди військ, які представлені Повітряними і Військово-морськими силами України, а також Сухопутними військами.

Ведучий2

У структуру Сухопутних військ входить армійська авіація

Ведучий1

і аеромобільні війська,

Ведучий2

механізовані і танкові війська,

Ведучий1

ракетні війська і артилерія,

Ведучий2

високомобільні десантні війська

Ведучий1

і Війська протиповітряної оборони.

Ведучий2

У структуру Повітряних сил включені винищувальна і штурмова авіація,

Ведучий1

розвідувальна, транспортна і бомбардувальна авіація,

Ведучий2

зенітно-ракетні та радіотехнічні війська.

Ведучий1

Доблесть і честь солдатів і офіцерів - в цьому справжня сила будь-якої армії та українські військовослужбовці зберегли все це і примножили.

Ведучий2

Український воїн - надійний захисник, відданий патріот і людина, для якої честь, свобода і незалежність далеко не порожній звук.

Слайд 37

Ведучий1

У цей День ми приєднуємося до привітань на адресу наших славних військовослужбовців,

Ведучий2

Ветеранів, генералів та адміралів, солдатів, і новобранців, а також вас наші майбутні солдати та захисники

Ведучий1

бажаємо міцного фізичного здоров'я, успіхів, надійних тилів, і всіх благ!

Зміст слайдів
Номер слайду 1

6 грудня – День збройних сил України. БУДЕМО ГІДНІ СЛАВИ ГЕРОЇВ!

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Датченко Ірена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
5 грудня 2018
Переглядів
5786
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку