Сценарій "Батл валентинок"

Про матеріал

Цікаво і пізнавально зустріти свято можливо...Для цього варто лише усе спланувати, додати творчість і бажання. Отримувати і віддавати- ось основна мета Дня Святого Валентина. Вчимося любити.

Перегляд файлу

Година спілкування

Батл валентинок

Слова вчителя.

Що цінніше за життя? Любов.Людина народжена, щоб нести відповідальність за любов, бо вона – джерело життя!Гарною традицією згадувати про це став день Святого Валентина, день, який   залишає у душі кожного найприємніші спогади, дарує очікування радості і тепла. Ось  що кажуть про день св. Валентина люди….Презентація відео опитування щодо свята Валентина( на проекторі).

Ми любимо святкувати, а коли це свято приносить нам стільки задоволення - неможливо його оминути. 

Для мене це свято  щирості і тепла. А для вас?(учні відповідають)

Це свято лише нещодавно набуло популярності в нашій країні ( хто знає з якого часу?)

90-х років минулого століття, тоді як у Європі воно знане набагато раніше ( з якого часу?)13 ст.

Мало просто подарувати подарунок, варто також знати, звідки пішло це свято, чому воно називається саме так та які традиції пов'язані з цим днем, над чим воно спонукає замислитися. Про усе це ви дізнавалися, готуючись до сьогоднішньогобатлувалентинок.

 

Ведучий 1.

Існує безліч свят, котрі змушують нас посміхатись, радіти та веселитись. Проте День святого Валентина – точно найромантичніше свято з поміж усіх.

Ведучий 2.

А Пушкін написав, що «Любви все возрастыпокорны».І це дійсно так

відеопрезентація  картинки сюжетні: діти, підлітки, дорослі, похилий вік)

Є декілька версій того, звідки та завдяки кому з*явилося це романтичне свято. Слово першій команді.

 

І група

  • Легенда про святого Валентина

1.Найрозповсюдженішою легендою є те, що свято назване в честь святого Валентина який мешкав в Римі у ІІІ сто від Різдва христова в часи правління імператора Клаудіуса.

 

2.У цей час були заборонені шлюбні церемонії, адже вважалось, що неодружені чоловіки стають кращими солдатами, а метою імператора було зібрати велику армію, тому він видав вердикт, який забороняв молодим чоловікам одружуватися.

 

3. Священник Валентин ослухався наказу імператора та таємно проводив шлюбні церемонії, за що і був страчений 14 лютого 267 року. ( Валентина обезголовили)

 

4.Можливо це і залишилось би без уваги, якби не стався один дивний випадок, котрий і надав цій легенді певної таємничості. Доки священник очікував страти, його постійно відвідувала сліпа дівчина, котра була донькою одного з тюремників. В день перед виконанням смертельного вироку священник залишив дівчині лист, котрий підписав “від твого Валентина”. У день страти дівчина, котра прийшла провести останні хвилини разом зі священником дивним чином прозріла і змогла самостійно прочитати послання.

 

5.До речі, лише через 200 років, римський папа Геласиус відзначив цей випадок і назвав його чудом. Завдяки цьому Валентина канонізували.А 14 лютого оголошено днем св.Валентина.

Ведучий 1..Як було насправді досі невідомо, але це надзвичайно гарна легенда, а людина, котра допомагала людям ризикуючи власним життя — заслуговує поваги і шани.

Ведучий 2.

У давні часи природні чинники та події позначалися не календарною датою, а приурочувались до святого, якого в той день вшановувала Церква (наприклад, на Спаса достигають яблука), а щодо дня св. Валентина , знає ІІ група

 

ІІгрупа

Народна уява

1.На  час, коли відзначають день св. Валентина припадає….. період парування птахів – вісників весни.

 

2.Птахи обирають пару, щоб створити гніздо – символ родини. Це й призвело до звичаю, що днем пізніше молоді люди шукали собі пару — дівчина вибирала собі хлопця, а той у відповідь обдаровував її, наслідуючи лицарські звичаї.

 

3.В Україні альтернативою дня св. Валентина є літнє народне свято Івана Купала, саме в цей день  молоді люди  обирали собі пару: пускали вінки по воді, стрибали через вогонь, гадали на судженого.

 

4. Символом свята була червона, як серце, квітка папороті, яка здійснювала бажання.

 

Слово вчителя

Символи свята Валентина є в кожного з вас і в класі.

 

Ведучий 1..

Чи є Валентинів день  у всіх проявах суто християнським днем ? Як пропонують подивитися на справу представники церкви?

Ведучий 2..

Шукайте відповіді  у  повідомленнях І групи

 

І група

Думки священнослужителів

  • 1.Протестантська церква та інші.Свято закоханих все ж потрібне:сучасний світ, в якому ми живемо, переповнений подіями. Але у цьому «безумному, безумному, безумному світі» люди відчувають нестачу родинних і особистих подій. Ми погрузли в побуті, роботі, служінні, проблемах. Є заведений порядок, є звичні приємні і не дуже обов'язки. Але подій в родинних хроніках все менше і менше. Як говорив герой одного з фільмів: «В нас пропав дух авантюризму, ми перестали здійвнювати подвиги заради жінок, ми перестали робити великі хороші дурниці». Тому «день святого Валентина — це закріплена в календарі можливість зробити все не так, це ухвалений суспільством шанс справжній події увірватися в чийсь уповільнений побут, це виклик нашій емоційній байдужості.»

 

  • 2. Римсько – католицька та Православна церкви. Християни завжди намагалися якимось чином «освятити» те, що було добре у язичників. Можливо, і сучасному суспільству  слід побачити у дні святого Валентина не тільки численні зловживання, яких насправді не бракує, але й велику спрагу світу молодих людей у духовній, великій і передусім справжній любові, яку сьогодні так важко знайти. Адже християни завжди були експертами від любові, як це доводить історія: історія мучеників, історія святих, які любили насправді. Висновок: «сьогодні нам потрібні нові святі Валентини, які вчинять чудо прозріння для сучасного світу, які подарують своє серце іншим, які зможуть  перемінити світ… наш світ!»

Слово вчителя

Яке ж золоте зерно ми можемо  винести з цього не зовсім християнського, але такого потрібного нам свята?( учні) слайди – висновки.

 

Ведучий 1.

У день святого Валентина наші почуття говорять віршами, музикою…

Ведучий 2.

Головне, почути…

Вірш, пісня( Дідушко,Крисько)

 

Ведучий 1.

Коли говорять почуття, змовкають зайві звуки…

Ведучий 2.

До речі, висловлювати почуття любові і прихильності можна усім, кого ми любимо:  друзям, родичам, коханим.Про це і не тільки , знає ІІ група

ІІ група

А чи знаєте ви що…

1.У волелюбних англійців прийнято вітати з Днем всіх закоханих не тільки людей, а й своїх домашніх улюбленців.

 

2.У Фінляндії 14 лютого, коли в більшості держав святкують День закоханих, відмічають День друзів.

 

3. Колишня держсекретар Америки, Мадлен Олбрайт в цей день обходила членів засідання Ради безпеки ООН, даруючи кожному по гарненькому мішечку з солодким – можливо, теж в знак любові.

 

4. А ще в Америці раніше закохані дарували один одному марципани. Це був дуже цінний подарунок, оскільки марципан містив цукор, який тоді коштував дуже дорого.

 

5.В Уельсі перед святом закоханих вирізають з дерева ложки та дарують один одному.

 

6.В Данії романтично настроєні юнаки і дівчата дарують одне одному засушені квіти.

 

7.А от влада Саудівської Аравії вирішила заборонити свято. В крамницях навіть не дозволяють продавати червоні троянди.

 

8.В Японії День святого Валентина це своєрідне 8 Березня, тільки для чоловіків – усі квіти і серця їм!

 

Слова вчителя

Історія вітальної листівки у формі серця проста  як усе генільне., вона бере свій початок у 1415 році, коли герцог Орлеанський Чарльз відправив листа своїй коханій, котру ув'язнили у Лондонському Тауері і підписався “твій Валентин”. На початку 19 ст. валентинки виглядали досить громіздко і робились власноруч. Це обходилось досить дорого, тому у 1840 році 19-ти річна Естер Хауленд переконала свого батька, книговидавця, спробувати зробити макет валентинки відносно невеликого розміру, мережану та декоровану, щоб згодом поставити її на масове виробництво. Результат перевершив усі сподівання.Сьогодні у лютому щорічно купують понад мільярд таких зворушливих листівок.

І, мабуть, було б дивно, якби  світ не відзначився у таке свято рекордами, про які вимали дізнатися.

 

Групи по черзі ( Рекорди свята)

  • 1.Найважча валентинка. Ця „валентинка” важить понад 2260 кг і являє собою величезний стіл у формі серця. Стіл видовбаний із коралу одним наполегливим емігрантом із Латвії Едуардом Ліндскалниншем. Побачити диво-стіл можна в містечку Хаушсед, штат Флорида, США.
  • 2.Найхолодніше серце

У Китаї валентинка у формі серця була виготовлена з льоду і розташована у самому центрі  льодяного міста, куди  приходили відвіідувачі , прикладали руку і загадували бажання як під новорічною ялинкою, кажуть, збувається.

  • 1.Наймобільніший подарунок.

У 2004 році компанія Nokiaвипустила подарунковий набір до Дня святого Валентина. Набір складався з мобільного телефону і шоколадних цукерок, теж у вигляді телефонів.

  • 2.Найбільша валентинка

Ця листівка – 10 м заввишки, 40 – завтовшки. ЇЇ встановили у 2000 році в центрі Бомбею. На жаль, на такий подвиг спромігся не якийсь закоханий індійський юнак, а місцева компанія яка торгує морозивом.

  • 1.Найдорожча валентинка.

Була подарована легендарним Аристотелем Онасісом співачці Марії Даллас. Валентинка була виготовлена із золота, оздоблена діамантами й іншим коштовним камінням, та загорнута у хутряну шубу.

2.Найповітріняший подарунок.Сер Елтон Джон дуже романтичний – у 2005 році 56-річний співак у День святого Валентина буквально заполонив усе небо Лас-Вегаса надувними трояндами. Ось така романтика!

Слова вчителя

Може ці рекорди надихнули когось на створення подарунку – експромту для нас усіх, для когось конкретно. ?!( танець)

 

Ведучий 1.

Валентинка – це частинка душі, подарована іншому, вона допомагає  обом сторонам, наділяє позитивною енергетикою.

Ведучий 2.

Подарунок, зроблений своїми руками – це вдвічі більше тепла і щирості.

Ведучий 1.

Кожна група підготувала сюрприз для іншої в стилі хенд-мейд.(роздають печиво і фенечки)

Ведучий 2.

І звичайно – ж, валентинки з побажаннями, як же без них.( розбирають валентинки під слайд - шоу дня в школі)

Слова вчителя

Хочеться вірити, що ідею свята  ви плекатимете у своїй душі усі подальші роки. Щоб ви побажали один одному? ( учні)

Плекайте в собі  романтичність, любов і будьте позитивними( відкрити жалюзі з побажаннями).

Наступна година спілкування присвячена професіям, пов*язаним з ризиком для життя, готуємось

 

docx
Додано
24 жовтня 2018
Переглядів
790
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку