Сценарій до Дня пам*яті жертв голодомору

Про матеріал
Сценарій для класного керівника до Дня пам*яті жертв голодомору для учнів старших класів закладів загальної середньої освіти
Перегляд файлу

До Дня пам’яті жертв голодомору

 

 

Мета: допомогти учням зрозуміти причини голодомору, перейнятися почуттям національної самосвідомості, відповідальності за долю свого народу,  поглибити їх знання про  роки голодомору в Україні та його наслідки для українського народу,  розвивати вміння грамотно висловлювати свої думки, використовувати різні документи, готуючись до розповіді, виховувати повагу до історичного минулого свого народу, який вистояв і проніс свої традиції через різні випробування.

 

Обладнання: фотоматеріали, відеосюжет, аудіозаписи дзвонів, метроному, А.Моцарт «Реквієм», рушник, житні колоски, оповиті чорною стрічкою, хліб, підсвічник зі свічкою, на демонстрацій              них щитах : архівні виписки, спогади односельців, вирізки з газет про голодомор.

 

Учень.

Скрізь, де з Голодом Смерть пройшла,

Біля кожного міста й села, -

Стань , Народе, без ліку й числа

Хором траурним, пам’ятним Колом!

Стань Вінком, стань життя Ореолом:

Хай почує всяк Пагорб і кожна Ограда,

Що засуджено  Зло і проміниться Правда.

Омріяна Правда!

 

Учень.

Пам’яті мільйонів українських селян, які загинули мученицькою смертю від голоду, заподіяного сталінським тоталітаризмом у 1932-1933 роках, памяті тисяч українських сіл і хуторів, які зникли з поверхні землі після найбільшої трагедії ХХ столітт, присвячується!

 

Лунає музика – «Реквієм» А. Моцартиа ( упродовж заходу звучить то тихіше, то гучніше). Хлопець запалює свічку.

 

Учень.

Не звільняється пам'ять, відлунює знову роками.

Я зітхну… Запалю обгорілу свічу.

Помічаю: не замки – твердині, не храми –

Скам’янілий чорнозем – потріскані стіни плачу.

Піднялися, озиваються в десятиліттях з далини,

 Аж немов з кам’яної гори надійшли.

Придивляюсь: Вкраїна. ХХ століття.

І не рік, а криваве клеймо: тридцять три.

Адлер Королів

 

 

Учитель

«Літа 7441 від Створення світу (літа 1933 від Різдва Христового) був в Україні великий голод. Не було тоді ні війни, ні суші, ні потопу, ані моравиці. А біла тільки зла воля одних людей проти інших. І ніхто не знав, скільки невинного люду зійшло в могилу – старих, молодих, дітей. До книги буття українського народу, якщо таку книгу буде колись написано. «

       Таким епіграфом починає вступну статтю «Духовна руїна» до книги – меморіалу «Голод – 33» журналіст Лідія Коваленко. Тож перегорнемо скорботні сторінки достовірної народної пам’яті.

 

Діти читають уривки про події Голодомору.

 

Учитель.

        Світ мав би розколотися на двоє, сонце мало б перестати світити,  земля перевернутися – від того , що це було на Землі. Але світ не розколовся. Земля обертається, як їй належить, і ми ходимо по цій землі зі своїми тривогами і надіями, ми, єдині спадкоємці всього, що було.

        Тож пом'янімо хоч сьогодні, із запізненням у кілька довгих десятиліть, тих великомучеників нашої тяжкої історії – мільйони українських селян, жертв небаченого в історії людської цивілізації голодомору.

 

Хвилина мовчання (метроном)

 

Учень.

Ти кажеш, не було голодомору?

І не було голодного села?

А бачив ти в селі пусту комору,

З якої зерна вимели до тла?

Як навіть марево виймали з печі,

І забирали прямо із горшків,

Окрайці виривали з рук малечі

І з торбинок нужденних стариків?

Ти кажеш, не було голодомору?

 

Ведучий 1 .

   Те, що відбувалося в Україні у 1932-1933 роках, ніде у документах не зафіксовано, бо Сталін наказав ставитися до голодомору як до неіснуючого явища. До загибелі мільйонів селян привело холоднокровне рішення Сталіна відібрати в українських селян їстівні припаси, а потім оповити голодуючих завісою мовчання, заборонити будь-яку допомогу їм з боку міжнародної або радянської громадськості ( тобто милостиню нещасним прохачам давати було заборонено).

 

Ведучий 2 .

Щоб перешкодити втечі голодних людей за межі України, на її кордонах були розміщені загороджувальні загони внутрішніх військ, які нікого не випускали. Внаслідок цього вимирали цілі села, біло зафіксовано випадки людоїдства і трупоїдства. Прагнучи врятувати хоч дітей, селяни часто везли їх до міста і там залишали в установах, лікарнях, на вулиці.

 

           Перегляд відеосюжету документального фільму

 

Ведучий 1.

           Доповідна записка Вінницького обласного відділу  ДПУ голові ДПУ УСРР про тяжкий продовольчий стан, смертність населення в окремих районах №179 від 11 березня 1933 року.

          «В селі Сугаки Могилів – Подільського району зафіксовано 156 смертних випадків. За один день 5 березня померло від голоду 9 чоловік. Опухлих від голоду нараховується 100 чоловік. В цьому селі з’їли всіх котів та собак».

 

Ведучий 2.

         Голод , яких поширювався протягом 1932 року. Набув найстрашнішої сили на початку 1933 року. Першими, як правило, гинули чоловіки, пізніше – діти, останніми – жінки. Але, перш ніж померти, люди часто божеволіли, втрачали своє людське єство. Голод притуплював моральність.

 

Ведучий 1 .

       Найстрашніше було дивитися на малих дітей, висохлі, як у скелета, кінцівки яких звисали з роздутого живота. Голод стер з їхніх облич усі наслідки щасливого життя.

 

Ведучий 2 .

     Тож пом'янімо  сьогодні великомучеників нашої історії. І знайдемо в собі сили пройти за ними дорогою їхнього хресного путі. Не їм це потрібно, а нам. Все, що могли вони сказати світові, вони вже сказали. Тепер наша черга.

 

Ведучий 1 .

      Сьогодні – час очищення, і ми починаємо осмислювати самі себе. Можна засекретити документи, сліди злочинів, переписати історію. Але з пам’яттю народу нічого не вдієш! Ось спогади наших односельців, свідків того страшного часу.

Учитель надає історичну довідку про події  1932-1933 років. Учні виступають  зі свідченнями очевидців тих жахливих подій.

 

Слово учителя про проведення акції «Засвіти свічку»

 

Заходи біля пам’ятного знаку жертвам Голодомору: учні закріплюють рушник на хресті, кладуть окрайці хліба, печиво, цукерки, квіти, запалюють свічки, читають списки померлих у 1932-1933 роках, вшановують пам'ять жертв голодомору  хвилиною мовчання.

docx
Додано
13 березня 2019
Переглядів
1524
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку