Сценарій до свята Першого дзвонику "Ми -діти твої,Україно"!

Про матеріал
Даний матеріал створений для новостворенного класу і має на меті згуртування класного колективу після періоду карантину та пом'якшення періоду адаптації учнів. Підходить для різних вікових груп,зокрема 7-9 класів. Має патріотичне направлення, ідея традицій сучасної і давньої України пронизує канву сценарію та учням задаються філософські запитання, які спрямовують до ціннісного ставлення до себе та свого життя.
Перегляд файлу

Сценарій виховного заходу до Свята першого дзвонику “Ми діти твої, Україно!” для учнів 8-а класу, кл.керівник  і авторка уроку Сук В.Є.

Привітання

 

Ми раді вітати вас на першому святковому уроці.

Цей день довгоочікуваний, емоційний, світлий, бо він знов з’єднує нас у величезну родину.

 

Сьогодні у нас присутні нові учні, гості та частина класу зараз тренується у таборі та скоро вони повернуться і ми знову станемо однією комендою.

 

Нагадую правила уроку

-на уроці панує тиша;

-якщо ти себе погано почуваєш чи тобі потрібно вийти, повідом про це вчителя, бо твоє здоров’я-це найвища цінність;

-буть уважним;

-будь чемним і терпимим;

-якщо маєш бажання висловити думку, будь ласка підніми руку.

 

Знайомство-інтерв’ю.

Я знаю, що кожен з вас в душі хоче бути зіркою, зіркою спорту чи кіно, це невжливо.Головне навчитись вірити в себе і презентувати світу свої таланти.

Я запрошую на “сцену” всіх нових учнів для зіркового інтерв'ю.

Давайте привітаємо їх щедрими оплесками.

 

(Питання учням) 

А тепер я пропопую тим обрати собі партнера з підтримки , який буде допомагати новеньким стати частиною нашого дружнього кола.

Дякуємо вам щиро та вітаємо у новій родині.

 

Традиції

А у нас на Україні традицій багато-

Дорослих і малих поважати,

Мову любити і знати

А у нас на Україні традицій багато- Вірити і жити по серцю І не здаватися.

А у нас на Україні традицій багато-

Бути добрим і щедрим

І сердцем вільним,співати.

 

І у 8 -А класі є гарна традиція- співати, давайте об’єднаємо наші серця у співі, у головній пісні нашого народу-гімні України.

Прошу всіх встати і поклати руку на серце, бо коли чуєш гімн, душа співає.

 

Звучить гімн України

 

Традиції українського народу

Наш український народ має багату і оригінальну культуру, надбану численними поколіннями. З давніх часів до нас ідуть життєва мудрість та настанови щодо способу життя. Вони закладені в українських звичаях, святах, обрядах, фольклорі. Це — світовідчуття та світосприймання нашого народу. Українські традиції пояснюють та обґрунтовують взаємини між людьми, між людьми і природою, духовну цінність кожної окремої людини, і народу взагалі.

Рід наш прекрасний духовністю. Наші пращури відбирали найцінніші надбання, збагачуючи їх, і бережливо передавали з покоління до покоління. Українці вміли відчувати природу, черпати здоров’я, силу й красу з її лона; всі творчі сили людини були спрямовані на зміцнення сім’ї, свого роду. Отож не забудьмо свого прямого обов'язку і продовжимо справу наших предків.

 

Осінні традиції України 

Осінній цикл свят замикає річне календарно-обрядове коло. Він не становить цілісної системи, а ввібрав окремі звичаї та обряди, характер яких визначався станом засинання природи та приготуваннями до зими і зимових свят. В сучасній інтерпретації рамки осіннього циклу охоплюють період від перших серпневих днів (день пророка Іллі) до дня святого Пилипа (27 листопада), після якого настає зимовий піст — Пилипівка, що триває аж до Різдва. 

Головними моментами осіннього циклу були звичаї, приурочені до завершення збору врожаю чи повернення худоби з літніх пасовищ. У них, як і в попередніх циклах, відображена головна селянська турбота - забезпечення родючості полів, плодючості худоби, продовження людського роду.

Це - основна ідея осіннього обрядового циклу. Більшість обрядів осіннього циклу в тому вигляді, в якому вони збереглися, пов'язані не із конкретною датою чи святковим днем, а із виконанням певного виду землеробських робіт в окремого господаря - початок збору врожаю, час завершення жнив та період косовиці. Кожен із них мав свої звичаї, які супроводжували процес праці. Обряди осіннього циклу також були спрямовані на родинне життя: з Покрови починалися весілля, а на Введення, Катерини та Андрія ворожили на обранців. Обрядові дії переважно переносилися у приміщення, набуваючи форми вечорниць. В осінньому циклі знову повторюються всі мотиви, властиві для інших циклів - так формувалося безперервне циклічне обрядове коло святкових дат із різними атрибутами і символами, але одними і тими ж мотивами.

 

14 жовтня відзначаємо свято Покрови Пресвятої Богородиці, або, кажуть, "Покрови". Традиційно Покрова на Україні належала до так званих двонадесятих свят, себто великих. З Покрови починали гуляти весілля — це була пора сватань та шлюбів. Покрова вважалась покровителькою козаків. Щорічно з великою урочистістю вони відмічали це свято на Січі у своєму головному храмі святої Покрови. Українська Повстанська Армія (УПА), що постала в час другої світової війни як збройна сила проти гітлерівської і большевицької окупації, — теж обрала собі свято Покрови за день Зброї, віддавшись під опіку святої Матері Богородиці. Таким чином, Покрова святкується в нас не тільки як народньо-релігійне, а й національне свято.

 

Душа українського народу

Яка вона, душа сучасного украЇнського народу?Мудра і чесна, вільна і нестримна. Продовжи фразу.

Я українець і я цим пишаюся, тому що …

 

 

Солов’їна мова дарує нам багато істин і думок як стати кращими, як зробити своє життя щасливим, як встигати все і при цьому не жалітися на долю?Відповідь на це питання ти можеш знайти у наступній притчі.

Сучасна притча

Човняр перевозив мандрівника на інший берег на дуже красивому човні.

Подорожній зауважив, що не бачив досі такого красивого човна. Та раптом він помітив якісь надписи на веслах. На одному веслі було написано: «Думай», а на другому: «Роби».

  Чудовий в тебе човен, – сказав мандрівник. – А навіщо такі написи на веслах?

  Дивись, – посміхаючись, сказав човняр. І почав гребти тільки одним веслом, з написом «Думай».

Човен почав кружляти на одному місці.

  Бувало, я думав про щось, розмірковував, будував плани … Але нічого корисного це не приносило. Я просто кружляв на одному місці, як цей човен.

Човняр перестав гребти одним веслом і почав гребти іншим, з написом «Роби».

Човен почав кружляти, але вже в інший бік.

  Бувало, я кидався в іншу крайність. Робив щось бездумно, без планів. Багато сил і часу витрачав. Але, в підсумку, теж кружляв на місці.

  Ось і зробив напис на веслах, – продовжував човняр, – щоб пам’ятати, що на кожен помах лівого весла повинен бути помах правого весла.

А потім показав на красивий будинок, який височів на березі річки поблизу церкви:

  Дивись! Цей будинок я побудував після того, як зробив на веслах ці написи.

Аналіз притчі

Як ти думаєш, яка головна ідея притчи?

Ти дотримуєшся цих правил у своєму житті?

Що буде,якщо жити лише розумом?

Що буде,якщо жити і не думати про наслідки дій?

Чого можна досягти, якщо жити чистим розумом ,вірою в свої сили та кроками до своєї мрії?

 

Давай ми залишимо ці прекрасні , натхненні мрії золотом слів по чистому аркушу, бо 1 вересня-це нове життя,нове починання.

Звучить пісня “Україна-це ми”

 

Капсула часу

Час плине швидше, ніж нам хотілося б.Тому давайте запустимо капсулу часу із нашими мріями, надіями і сподіваннями у наше яскраве майбутнє. Тут будуть  зберігатися наші фото, наші листи собі у майбутнє, наші сподівання і  частинка кожного з нас.Тому пропоную почати з сьогоднішнього дня, а відкриємо ми її у кінці року, щоб відчути ще раз ті теплі моменти, які роблять нас тим, ким ми є-дітьми України.

(заповнюють анкету “Мої мрії на 2020-2021 н.р.”)

 

Групове фото

Як швидко, а головне-цікаво пройшло наше знайомство і об’єднання у одну команду, тож давайте зробимо спільні фотографії, щоб пам’ятати незабутність цього дня.

 

Слово вдячності

 Щоб бути щедрим, треба небагато.Бути вдячним за те, що в тебе є сьогодні.

Давайте виразимо вдячність один одному і вдячність нашим гостям  за присутність на святі, бо ті люди, яких ви зараз бачите тим чи іншим чином впливають на рівень вашого щастя кожного дня- вчителі навчають, вихователі з ранку до вечора оберігають ваше життя, надають вам життєвих уроків, навчають самодисципліні та гармонії у вашому житті до і після уроків, технічний персонал робить ваше життя сяючим, чистим, свіжим, здоровим. Лікар із медичною сестрою кожна дня боронять ваше здоров’я, тож будьте вдячні їм за їх сміливість і натхнення, за те, що ви їм не байдужі.Ми всі-частина однієї великої родини під назвою “Спортивний інтернат” і ми бажаємо вам бути щасливими і здоровими кожного дня.

Правила здоров’я

 А щоб бути здоровими треба …(разом  складаємо правила здоров’я).

Бажаю вам успіху, це вас щасливий перший день, будьте чемними представниками спортивної родини.

Лунає гімн інтернату.

 

pdf
Додано
27 серпня 2020
Переглядів
629
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку