Сценарій години спілкування на тему: "Соборність України"

Про матеріал

На допомогу класному керівнику в підготовці до години спілкування. Навчити цінувати прагнення українського народу до духовної єдності та соборності громадян, закріпити знання учнів про історію Україну, свято Соборності країни, її символи, традиції, стосовно таких понять як народ, нація, громадянин, держава, Батьківщина, соборність, єдність.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Автор: Андрущенко О. А., куратор групи Т-33 ТЕК БНАУЄДИНА, ВІЛЬНА І СОБОРНА МОЯ КРАЇНА УКРАЇНА

Номер слайду 2

Прапор Руси повіваєСиньо-жовтий, злотом тканий,А на нім завіт сіяєМономахом ще нам даний. Гей! Єднайтесь рідні діти,Бо в єдності наша сила -Єдність може лиш злучити,Що незгода розлучила... М. Рус

Номер слайду 3

Велична і свята, моя ти Україно,Лише тобі карать нас і судить. Нам берегти тебе, Соборну і єдину,І нам твою історію творить.

Номер слайду 4

Свято встановлено в Україні «…враховуючи велике політичне та історичне значення об'єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки для утворення єдиної (соборної) української держави…»

Номер слайду 5

Тобі, Україно, мій мужній народе,Складаю я пісню святої свободи. Усі мої сили і душу широку. Й життя я віддам до останнього кроку. Аби ти щаслива була, Україно,Моя Батьківщино!

Номер слайду 6

В результаті ухвалення ІІІ Універсалу Центральної Ради 7 листопада 1917 р. була проголошена УНР, до складу якої ввійшло 3 губернії. Під впливом цих подій у жовтні 1918 р.у Львові представники Західноукраїнських політичних партій створили Українську Центральну Раду, а 19 жовтня того ж року було проголошено утворення ЗУНР

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Мітинг на Софійському майдані під час проголошення Акта Злуки УНР і ЗУНР, Київ, 22 січня 1919 р.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Вагон, у якому було підписано Акт Злуки

Номер слайду 12

22 січня 1919 року у Києві на Софієвській площі відбулися урочисті збори на яких був проголошений Акт Злуки українських земель. Століттями розірваний український народ визволився з неволі і возєднався на своїй землі в єдиній українській державі.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Рідна матір, Україно!Подивись, твої сини. Вже посіяли Свободу,Вже колосяться лани. Ті, із кого кепкували,Насміхались, як могли,Знов народом гордим стали,Більш вони вже не хохли,Не лакузи, не примари,А герої та борці.

Номер слайду 15

23 січня розпочався Трудовий Конгрес України, який мав виконувати функції всеукраїнського парламенту. Акт Злуки було затверджено вищим законодавчим органом України.

Номер слайду 16

Будівля Центральної Ради. Михайло Сергійович Грушевський. Кость Антонович Левицький

Номер слайду 17

Федір Швець (у центрі), Андрій Макаренко та Симон Петлюра (представники директорії УНР).1919 рік

Номер слайду 18

Маєм сонце, маєм море,Маєм Київ і Дніпро,Маєм землю неозору,На якій росте добро. Синьо-жовтий прапор маєм. Й Володимирський тризуб,Дон і Сян їх обіймають. Ми – народ - великолюб.

Номер слайду 19

Цей день в історії22 січня 1973 року в Чорткові на Тернопіллі гурт молоді під орудою Володимира Мармуса вивісив жовто-блакитні прапори (за що хлопців ув'язнили в радянському концтаборі). 22 січня 1978 р. на знак протесту проти російської окупації біля могили Тараса Шевченка в Каневі спалив себе Олекса Гірник із Калуша. 22 січня 1990 року сотні тисяч українців узялися за руки, утворивши "живий ланцюг” від Києва до Львова, на згадку про проголошення Акту Соборності.22-23 січня 1992року відбувся І Всесвітній конгрес українців.22 січня 2010 року Віктор Ющенко підписав Указ про присвоєння провідникові ОУН Степанові Бандері звання Героя України.22 січня 2014 року перша жертва Євромайдану

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Хай сонце сяє в нашій пісніІ світом котиться луна. Ми в чомусь може трохи різні,Та Україна в нас одна

Номер слайду 22

Однією з перших акцій до яких вдалися патріотичні сили в передчутті розпаду СРСР став “живий ланцюг” між Києвом і Львовом 21 січня 1990 року, як символ духовної єдності людей східних і західних земель України.

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

«Нехай нерозмежованою останеться навіки...»

Номер слайду 26

Ми вірим в майбутнє твоє, Україно!Говорять сьогодні дорослі й маліБо ти в нас – найкраща, бо ти в нас єдина,Немає такої, як ти на землі.

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

«Сучасне завжди знаходиться в дорозі з минулого в майбутнє»Олекса́ндр Петро́вич Довже́нко писав:

Номер слайду 30

Перегляд файлу

Міністерство аграрної політики та продовольства України

Технолого – економічний коледж

Білоцерківського НАУ

 

 

 

 

 

Відкрита виховна година на тему:

ЄДИНА, ВІЛЬНА І СОБОРНА МОЯ КРАЇНА УКРАЇНА

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

м. Біла Церква

2015р.

Тема: Єдина, вільна і Соборна моя країна Україна

Мета: Навчальна : навчити цінувати прагнення українського народу до духовної єдності та соборності громадян, закріпити знання учнів про історію Україну, свято Соборності країни, її символи, традиції, стосовно таких понять як народ, нація, громадянин, держава, Батьківщина, соборність, єдність.

Розвивальна : розвивати українське мовлення студентів,  патріотизм, громадську свідомість, національну гідність, особисту відповідальність за долю своєї держави та українського народу культуру поведінки, свої здібності та нахили; розвивати пізнавальну, мотиваційну, духовну, комунікативну, полікультурну, соціальну, творчу  компетентності.

Підвищувати мотивацію щодо вивчення історії України, народознавства, української мови та літератури, образотворчого мистецтва, хореографії, музики та акторської майстерності.

Формувати повагу до держави, національних героїв та свят.

Надати можливість проявити себе в різних галузях щодо сценарію заходу згідно своїх вмінь та побажань, розкрити свої творчі здібності, таланти.

Виховна:  виховувати національну свідомість, гідність за свій народ, патріотичні почуття приналежності до українського народу, любов і повагу до своєї Батьківщини, її символів, традицій.

Обладнання: карта України, презентація «День соборності», відеофільми: «Злука», «День соборності», «Живий ланцюг».

Література:

  1. Години спілкування 5-8 класи»/ Укладач В.М.Андрєєва – Х.: Вид. група «Основа», 2013 р. – 128 с. – (Серія «Класний керівник»).
  1. 2.«Виховні години 7- 9 класи»/ На допомогу класному керівнику Боднарчук Г.М., Тимочків М.М./ Тернопіль: Навчальна книга – Богдан, 2007р. – 72 с.
  2. 3.«Супутник класного керівника 5-9 класи» / Укладач І.М. Рибальченко – Х.: Вид. група «Основа», 2009 р. – 223с. – (Серія «Школа класного керівника»).
  3. 4.«День міжкультурного діалогу» / Укладачі Герман А.Ю., Фесенко С.Г./ за заг. Редакцією Соловйова Ю. І.,  Чернишова О.І., - Донецьк: Витоки, 2011р. – 130 с.
  4. 3.Леся Храплива - Щур. Вірші до Дня соборності України. http://petryk.com.ua/392
  5. 4.Соборність України - основа державності! http://politiko.ua/blogpost52353
  6. 5.Указ Президента України від 21 січня 1999 року № 42/99 «Про День соборності України».

Інтернет – ресурси:

  1. http://metodportal.com/node/14441
  2. http://ua.convdocs.org/docs/index-211797.html
  3. http://teacherjournal.com.ua/shkola/vixovna-robota-v-shkoli/4825-vixovna-godina-qden-sobornost-ta-svobodi-ukranq.html
  4. www.youtube.com/watch?v=73P5Lr_rlxy
  5. http://rpp.nashaucheba.ru/docs/index-19173.html

План

Вступ

  1. Початки ідеї соборності
  2. Проголошення злуки
  3. Новітні сторінки української соборності
  4. Живі ланцюги
  5. Історичне значення події

ХІД ЗАНЯТТЯ

І. Організаційна частина(Відеоролик – Т. Петріненко «Україна»)

ІІ. Розкриття теми виховної години

(напис на плакаті)

Людської пам’яті свіча хай запалає,

Коли життя знов набирає силу.

В ім’я народу хай вона палає

За муки, за життя і за могили

Хай вдячна пам'ять наша звеличає.

 

«Народ мій є! Народ мій завжди буде!
Ніхто не перекреслить мій народ!»

 

«Шматок землі, ти звешся Україною.
Ти був до нас. Ти будеш після нас»

 

(лунає колокольний дзвін)

 

Диктор: Задзвонили срібні дзвони в Україні, Аж по світі по широкім стало чути: «Зустрічайте України Воскресіння день! Віднині Навіки-віків Україні вільній бути!»

Ведуча: Дорогі друзі, студенти, викладачі! Ми раді вітати Вас у цій залі. Сьогодні  велике свято - День соборності України, свято рідного краю, свято нашої держави. Ми пишаємося, що ми – українці, а наша Вітчизна – Україна, земля, дорога та мила серцю кожного із нас.

 

(Лунає гімн України)

Промова вчителя

«Велична і свята, моя ти Україно,

Лише тобі карать нас і судить.

Нам берегти тебе, Соборну і єдину,

І нам твою історію творить.»

У сьогоднішніх процесах оновлення, повернення народові його історичної пам'яті, відродження національної самосвідомості особливу роль повинно відіграти об'єктивне висвітлення історичних подій, що пов'язані з формуванням і становленням української державності. Одна з таких подій - «Акт злуки», проголошення соборності України, об'єднання Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки 22 січня 1919 року.

День соборності України — свято України, що відзначається щороку 22 січня в день проголошення Акту возз'єднання Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося в 1919 році.

Офіційно в Україні День соборності відзначається з 1999 року.

Любi, друзi ! Ми зiбралися для того, щоб довести всiм i самим собi, що Україна — це високорозвинена держава, що вона могутня духом, має свою iсторiю, до речi, дуже багату, культуру i мистецтво.

Студент:

Тобі, Україно, мій мужній народе,

Складаю я пісню святої свободи

Усі мої сили і душу широку

Й життя я віддам до останнього кроку

Аби ти щаслива була, Україно,

Моя Батьківщино!

Звучить «Козацький марш»

Ведуча: У березні 1917 року у Надднiпрянськiй Україні розпочалася національна революція. Було обрано Центральну Раду, першого президента М.Грушевського, проголошення створення Української Народної Республіки (УНР), а 4 Універсалом від 22 січня 1918 р. було проголошено незалежність України. Подiбнi процеси відбувалися i в Галичині. 9 листопада 1818 р. було проголошено назву держави ЗУНР i створено перший уряд — державний Секретаріат на чолі з Костем Левицьким

Студент:

Зламався врешті двох iмперiй мур!

I на розвалинах у слушну цю нагоду

З’явилися держави УНР i ЗУНР,

Як вияв волі нашого народу.

Ведуча: Вже з 1 грудня 1918 р у Фастові було підписано угоду про об’єднання ЗУНР i УНР. 4 січня 1919р. у Станiславi УНРада схвалила закон про злуку двох українських держав, а 22 січня I919р. у Києві на площі святої Софії відбулося урочисте проголошення злуки УНР i ЗУНР. Під час урочистостей представник директорії Федір Швець проголосив довгоочікуваний Універсал.

Відеоролик – «Акт злуки» (документальний фільм)

Студент:

Все, що мріялось віками,

Сповнилось, настало!

«Ще не вмерла Україна» —

Гордо прозвучало.

 

Ведуча: З раннього ранку місто набуло святкового вигляду. На будинках державних установ майоріли нацiональнi синьо-жовті прапори, Софiївський майдан прикрашала тріумфальна арка зі старовинними гербами України і Галичини.

Вірш «22 січня» (виходять дві студентки в українському вбранні стають по обидві сторони сцени (символ роз’єднаної країни)

Двадцять друге січня

Мені сестричка нині розказала,

Що колись давно (я добре знаю) —

У зимовий ранок засіяло

Сонце волі у моєму Краю.

Вийшли люди на майдан Софії,

Де колись лунала княжа слава

Хтось сказав: "Сповнились ваші мрії!

Україна вільна вже Держава!"

Хтось сказав, і всі почули люди,

З Києва аж по самі Карпати:

"Україна є, була і буде!

Вже її нікому не здолати!"

Нам сестричка розказала нині,

І сама я це вже добре знаю:

Знов прийде чарівна ця хвилина

В Українському моєму Краю.

Як тоді, зійдуться ранком люди,

Пролунають знов слова палкії,

Запанує наша воля всюди

І заграє грімко дзвін Софії!

Ведуча: Що ж відбулося на майдані Софії 22 січня?

Повернемося з вами в далекі історичні часи. Згадаємо свою історію.  Бо без минулого не може бути майбутнього.

Відеоролик – «День Соборності»

Ведуча: І так, сьогодні 22 січня ми святкуємо 96 річницю об’єднання Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки.  День – єдиної України!

Вірш «Наша славна Україна» (Студентки, які стоять на сцені, сходяться та розгортають полотно прапора ( символ єднання країни).

НАША СЛАВНА УКРАЇНА

 

Наша славна Україна,

Наше щастя і наш рай,

Чи на світі є країна

Ще миліша за наш край?

 

І в щасливі й злі години

Ми для неї живемо.

На Вкраїні й для Вкраїни

Будем жити й помремо

 

Україна – рідний край,

Рідне поле, зелений гай,

Рідне місто й рідна хата,

Рідне небо й рідна мати.

Ведуча: Щоб досягти цієї мети, «однині Українська Народна Республіка стає: самостійною, ні від кого незалежною, вільною, суверенною державною українського народу». З усіма сусідніми державами – Росією, Польщею, Австрією, Туреччиною та іншими вона житиме в згоді й приязні. Разом з тим відзначалося, що ні одна з них не повинна втручатися в життя самостійної Української Республіки. «Власть в ній буде належати тільки народу України, іменем якого, поки зберуться Українські Установчі Збори, будемо правити ми, Українська Центральна Рада, представниця робочого народу – селян, робітників і солдатів, та наш виконавчий орган, який однині матиме назву ради народних міністрів».

Студент:

Я україночка від роду,

Землі цієї я краплинка,

Я – доля рідного народу,

Його дитина – українка.

Хай сонце сяє в нашій пісні

І світом котиться луна.

Ми в чомусь, може, трохи різні,

Та Україна в нас одна.

Ведуча: ІУ Універсал – це одна з вершин державотворчої діяльності української Центральної Ради, яка протягом короткого часу привела Україну через автономію і федерацію до повної самостійності. На жаль, в силу багатьох як об’єктивних, так і суб’єктивних обставин Українська народна Республіка зазнала невдачі. Незважаючи на це, день 22 січня 1919 року назавжди залишиться в історії українського народу як свято Соборності України.

Студент:

Моя Україна – широкі простори,

Поля і левади, долини і гори,

Молитва і пісня, і слово натхнення.

Наш труд і талант,

Україно, для тебе.

Нехай цвітуть про тебе співи.

Тебе люблю без краю я.

Мій край веселий і щасливий -

Вкраїнська зоряна земля.

Ведуча: Ті вікопомні історичні події сформували підґрунтя для відродження незалежної соборної демократичної України та утвердження національної ідеї.

Цей день в історії

22 січня 1973 року в Чорткові на Тернопіллі гурт молоді під орудою Володимира Мармуса вивісив жовто-блакитні прапори (за що хлопців ув'язнили в радянському концтаборі).

22 січня 1978 р. на знак протесту проти російської окупації біля могили Тараса Шевченка в Каневі спалив себе Олекса Гірник із Калуша.

22 січня 1990 року сотні тисяч українців узялися за руки, утворивши "живий ланцюг” від Києва до Львова, на згадку про проголошення Акту Соборності.

22-23  січня 1992року відбувся І Всесвітній конгрес українців.

22 січня 2010 року Віктор Ющенко підписав Указ про присвоєння провідникові ОУН Степанові Бандері звання Героя України.

22 січня 2014 року перші жертви Євромайдану:  Сергій Нигоян, Михаило Жизневський, Юрій Вербицький.

Хвилина мовчання

Ведуча:У розмаї жовто – синіх знамен 22 січня 1990 року наші сучасники поєднали живим ланцюгом злуки Схід і Захід України.

Відеоролик «Живі ланцюги»

Ведуча: 30 грудня 2011 року президент України видав указ про оголошення 22 січня днем Соборності України. Відтак офіційно 22 січня в Україні відзначається саме День Соборності та Свободи України.

Відеоролик – пісня Наталія Май «Моя Україна»

Ведуча: Віримо, що територіальна цілісність України, скріплена кров’ю мільйонів незламних борців, навіки залишатиметься непорушною. Ми маємо бути свідомі того, що лише в єдності дій та соборності душ можемо досягти величної мети – побудови економічно й духовно багатої, вільної й демократичної України, якою пишатимуться наші нащадки. Плекаймо все, що працює на ідею загальнонаціональної єдності, повсякчас пам’ятаючи про незліченні жертви на вівтар незалежності, соборності, державності.

Звучить музика Наталі Багмут «Молитва про Україну»

Студент зі свічкою в руках читає молитву

Молюсь за тебе, Україно,

Молюсь за тебе кожен час,

Бо ти у нас одна-єдина,—

Писав в своїх віршах Тарас.

Молюсь, — казав він, щоб у тебе

Не було між людьми війни

Щоб завжди було чисте небо

На нашій стомленій землі,

Щоб завше у садку смерека

Весняним квітом під вікном цвіла

І прилітали з вирію лелеки,

Щоб гомін хвиль послухати Дніпра!

ІІІ. Підсумок заняття

Заключне слово вчителя: Ми повинні думати про Україну сьогодні, і про те, якою вона буде в 21 столітті, якою залишимо її в спадок нащадкам. Олександр Довженко писав: “Сучасне завжди знаходиться в дорозі з минулого в майбутнє”. І дійсно: яким би шанованим і величним не було наше минуле, яким би прекрасним не уявлялось нам майбутнє, живемо ми сьогодні. І чи будуть поважати нас наші діти, пишатимуться нами наші нащадки вирішується сьогодні і залежить тільки від нас. Донецький шахтар, карпатський лісоруб, чорноморський моряк, криворізький гірник, придніпровський хлібороб – всі ми українці. Поки що в словах, - станьмо ж ними і в справах. Зміст нашої державної незалежності визначаємо ми. Своєю працею, інтелектуальними злетами, вірою в Україну. І співати мало “ще не вмерла”, і радіти мало, що не вмерла, треба жити, щоб жила вона.

Відеоролик Т. Петріненко «Господи помилуй нас»

 

zip
Додано
14 листопада 2019
Переглядів
6015
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку