Сценарій конкурсно-розважального проєкту "Я люблю Україну"

Про матеріал
Поглиблює знання дітей про історичне минуле України, її традиції та звичаї; поповнює словниковий запас; розвиває пам’ять, логічне мислення; виховує патріотизм, національну свідомість, розуміння свої причетності до долі Батьківщини, творчість учнів.
Перегляд файлу

Зноб-Новгородська ЗОШ І-ІІІ ступенів

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1347868141_ukr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Підготувала

вчитель української мови

та літератури

Н.Г.Павлюченко

 

 

 

Мета: поглиблювати знання дітей про історичне минуле України, її традиції та звичаї; поповнювати словниковий запас; розвивати пам’ять, логічне мислення; виховувати патріотизм, національну свідомість, розуміння свої причетності до долі Батьківщини.

Обладнання: святкова прикрашена зала, інтерактивний мультимедійний комплекс, конверти з літерами, картки для капітанів, набори малюнків для конкурсу «Візитівка України».

Перебіг заходу

Виходить дівчина з хлібом на рушнику:

  • Добрий день вам, люди добрі,

Що сидять у нашій залі.

Раді зі святом вас вітати,

Щастя і добра бажати!

Гостей дорогих ми вітаємо щиро,

Стрічаємо з хлібом, любов’ю і миром!

Ведучий. Добрий вечір, усі присутні у цій залі! Сьогоднішній захід ми присвячуємо нашій рідній землі, нашій Україні. Сподіваюся, що цього вечора ясно буде в нашому залі від щирих посмішок, цікавих поглядів, від оплесків, від святкового вбрання. Нам звеселять душу і зігріють серця учні старших класів – учасники конкурсу. Я вітаю всіх із тим, що саме вам випала честь узяти участь у шкільному конкурсно-розважальному проєкті «Я люблю Україну!» Ми станемо свідками інтелектуально-винахідливої боротьби двох команд на рингу українського гумору та кмітливості. Сьогодні у нашому конкурсі свою любов до України будуть доводити дві команди – 10 та 11 класів. Привітаємо бурхливими оплесками команду синіх 10 класу під назвою «Майбутнє України» та команду жовтих 11 класу під назвою «Молодь України».

Представлення команд.

Представлення журі.

Ведуча. Отож, ми познайомилися з нашими командами. Але не забуваймо, що у нас є ще два сектори, кожен з яких уболіває за свою команду. Вітаємо оплесками наші сектори. Сектор жовтих… Сектор синіх…

Ведучий. Отже, чи готові команди розпочати гру? У такому разі я оголошую початок першого раунду.

Розминка «Питання – відповідь».

Ведуча. Команди по черзі відповідають на запитання. Кожна правильна відповідь – 1 бал.

  1. Дата прийняття Акту проголошення  незалежності України.         (24 серпня 1991 р.)
  2. Найвищий законодавчий орган нашої держави (Верховна Рада)
  3. Давня назва річки Дніпро (Славутич, Борисфен)
  4. Під яким псевдонімом увійшов у літературу Павло Губенко  (Остап Вишня)
  5. У якому місці народився видатний конструктор космічних кораблів Сергій Корольов? (Житомир)
  6. У яких горах є вершина з назвою Піп Іван? (У Карпатах)
  7. Автор слів «Пісні про рушник» (А. Малишко)
  8. Ім’я київського князя, який перший прийняв християнство (Володимир)
  9. Автор музики до гімну «Ще не вмерла Україна» (Вербицький)
  10. Прізвище останнього гетьмана України (П. Скоропадський)
  11. Дата прийняття Конституції України (28 червня 1996р.)
  12. Найвища гора українських Карпат (Говерла)
  13. Скільки страв повинно бути за столом у Святи вечір? (12)
  14. Дата народження Т.Г. Шевченка (9 березня 1814 р.)
  15. Назвіть прізвище режисера фільму «Тіні забутих предків» (Сергій Параджанов)
  16. Кого українці називають Великим Каменярем? (І. Франко)
  17. Кількість звуків в українській мові (38)
  18. Кількість літер в українському алфавіті (33)
  19. У якому місті поставили пам’ятник огірку? (Ніжин)
  20. У якому населеному пункті знаходиться пам’ятник мамонту? (Недригайлівський р-он с. Кулішівка)

Ведучий. Я думаю, оплески заслужили обидві команди!

Фотоконкурс «Назви місто»

Ведуча. Наша країна нараховує дуже багато великих міст і маленьких містечок. Кожне з них  - особливе й неповторне. У кожному є свої цікаві куточки, які можна назвати обличчям міста. Командам пропонується за світлинами назвати українські міста. Правильна відповідь приносить команді 1 бал.

  1. Одеса
  2. Путивль
  3. Батурин
  4. Глухів
  5. Вінниця
  6. Львів
  7. Київ
  8. Запоріжжя
  9. Харків
  10. Суми

Конкурс «Дешифратор»

Ведучий. Команди отримують у конверті розрізані букви, з яких повинні зібрати одне слово. Основна умова конкурсу – обов’язкове використання всіх букв. Підказка: обидва слова мають відношення до сучасної України. Переможець отримує 1 бал.

1 команда – конституція

2 команда – суверенітет

Конкурс «Поясни слово»

Ведуча. Українська мова – багата на різноманітні слова. Тому поповнювати свій словниковий запас потрібно постійно. Наступний конкурс потребує від учасників вміння тлумачити слова. Командам роздаються картки з лексичним значення слів. Одне й те саме слово має три значення, одне з яких правильне. Бал отримає команда, якщо назве це значення.

Куманець

  • Керамічна фігурна посудина для напоїв.
  • Деталь колеса у возі.
  • Ласкава назва кума.

Свічадо

  • Свічка на підсвічнику.
  • Дзеркало
  • Символ сонця у язичників.

Ведучий. Слово надається журі

Конкурс «Танцювальний»

Ведуча. Немає України без калини, а українців – без веселого, запального танцю. Наші предки вміли гарно відпочивати. І відпочивати – активно. Тому зараз ми відпочинемо і позмагаємося. Хто є найкращим танцюристом, покаже цей конкурс. Перемога оцінюється в 1 бал. (Звучить пісня «Ой на горі два дубки»)

Ведучий. Наше конкурсне свято триває, і ми переходимо до наступного конкурсу.

Конкурс «Перекладач»

Ведуча. Зараз ми перевіримо, наскільки гарно знаєте українську мову. Вам прийдеться попрацювати перекладачами. Команди відповідають по черзі. Правильна відповідь додає 1 бал.

Роковая минута – фатальна хвилина.

Чего душе угодно – чого душа забажає (захоче).

Яблоко роздора – яблуко незгоди (розбрату).

Теплится надежда – жевріє надія.

Поджилки трясутся – жижки трусяться (дрижать).

Точка в точку – йота в йоту.

Конкурс капітанів «Видатні українці»

Ведучий. У народі кажуть: «Яка хата – такий тин, який батько – такий син». Якщо це прислів’я застосувати до нашого конкурсу, то матимемо: «Капітан – обличчя команди». Від того, наскільки ерудований капітан і як добре розуміє його команда, і буде залежати результат цього конкурсу, перемога в якому принесе 1 бал. Капітани отримують картку з прізвищами визначних особистостей України. Не називаючи прізвище, капітан повинен пояснити своїй команді, про кого йдеться. Кожній команді дається по 2 хв.

Картка для капітана 1 команди

  1. Богдан Хмельницький
  2. Іван Котляревський
  3. Володимир Мономах
  4. Леонід Каденюк
  5. Андрій Шевченко
  6. Святослав Вакарчук
  7. Віталій Кличко
  8. Сергій Корольов
  9. Леонід Кучма
  10. Микола Лисенко

Картка для капітана 2 команди

  1. Ярослав Мудрий
  2. Тарас Шевченко
  3. Михайло Грушевський
  4. Сергій Бубка
  5. Леонід Кравчук
  6. Софія Ротару
  7. Віта Семеренко
  8. Іван Франко
  9. Злата Огневич
  10. Іван Мазепа

Конкурс «Угадай пісню»

Ведуча. Усі знають, що українці – співоча нація. Українці співають завжди: і в радісні хвилини, і у хвилини печалі. Українська пісня, як сльоза, очищає душу, як свята молитва, сповіщає і прощає. Багато в нашого народу пісень – складених давно і сучасних, життєрадісних і сумних. Завдання конкурсу вгадати пісню. Як правильна відповідь приймається і назва пісні, і рядочки з неї. Хто знає правильну відповідь – піднімає умовний знак. Кожна правильна відповідь оцінюється балом.

  1. «Несе Галя воду»
  2. «Ой, смереко»
  3. «Ой, Марічко, чичері»
  4. «Червона рута»
  5. «Дівчина-весна»

Конкурс «Хто більше?»

Ведучий. Ми з вами живемо на Сумщині. Це наш рідний край. У Сумській області – 18 районів. Наскільки гарно ви їх знаєте, зараз і перевіримо. Завдання: команди по черзі називають районні центри Сумщини. Хто називає останній, той і отримує 1 бал.

Конкурс «Візитівка України»

Ведуча. «Без верби і калини – нема України», - кажуть у народі. Так, ці рослини є символами України, як і волошки, соняшник, пшеничне колосся, хліб на столі, лелека та багато іншого, без чого не можна уявити нашу Батьківщину. Уявімо на хвилинку, що до нас приїхали гості з різних куточків земної кулі, які нічого не знають про нашу країну. Завдання команд за короткий час розповісти якомога більше про Україну, створивши візитівку нашої держави. Кожній команді будуть роздані однакові малюнки, якими учасники можуть скористатися. А також у пригоді стануть фломастери або олівці. Максимальна оцінка – 3 бали.

Ведучий. Поки команди працюють - у нас музична пауза.

Конкурс «Смакота» 

Ведуча. Скажіть, а який ще народ у світі вміє так смачно готувати і так багато їсти, як не українці? Здавна наша кухня славиться своїми галушками, варениками, пирогами, борщем і, звичайно, салом. Зараз команди представлять власну презентацію української національної страви. А вельмишановне журі зможуть скуштувати і оцінити. Максимальна оцінка 5 балів.

Конкурс «Скульптура»

Ведучий. У нашій державі багато різноманітних пам’ятників, скульптур, які можна побачити на вулицях наших міст. Чи уважні ми до архітектурних пам’яток, наскільки гарно ми їх знаємо. Чи, можливо, проходимо мимо, не звертаючи уваги. Зараз на екрані будуть висвітлюватися фото скульптур, які я вам представлю (по дві кожній команді). Завдання команди: уважно розглянути, запам’ятати, а потім – відтворити. При оцінюванні будуть враховуватися акторські здібності виконавців і, звичайно, наближення до оригіналу. Максимальна кількість балів – 3.

Ведуча. Слово надається журі.

Конкурс «Влучний постріл»

Ведучий. Сива давнина української землі оповита славою козаків. Козаки були сильними, кмітливими, вправними, бо багато тренувалися. Які ви спритні козаки, зараз і переконаємося. На коло запрошуємо по два учасника від команди. Одному ми даємо козацьку шапку, а другому – три цибулини. Завдання: закинути цибулини в шапку. Перемагає той, хто був влучніший. Він принесе команді 1 бал.

Ведуча. Дівчата 6-7 класів виконають для вас український танок.

Конкурс уболівальників.

Ведучий. Уболівальники також можуть принести своїй команді 1 бал. Для цього потрібно всіма можливими засобами, а саме, гучними оплесками, криками, підтримати улюблену команду. Той сектор, який проявить себе активніше, і додасть у копилку своєї команди    1 бал.             

Конкурс «Домашнє завдання»

Ведуча. Усім відомо, що українці – люди з великим почуттям гумору. Наші предки любили пожартувати і вміли посміятися. Команди вдома повинні були приготувати інсценівки українських жартівливих пісень, які зараз і представлять на суд глядачів і журі. Максимальний бал - 5. 

Ведучий. Скільки не співали б, а кінчати час.

Може, ще зіграєм, тільки в інший раз.

Хай промінці історії засяють над нами,

Рідну землю пізнавати будем разом з вами.

Для підведення підсумків змагань надаємо слово журі.

Підведення підсумків, нагородження.

Ведуча. Хочеться подякувати нашому журі, що справедливо судили гру, і гостям, що тепло сприймали виступи учасників. Любіть Україну і пишайтесь тим, що ви - українці!

 

 

1

 

docx
Додано
21 січня 2020
Переглядів
886
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку