Сценарій-конспект проведення першого уроку класного керівника

Про матеріал
Сценарій-конспект проведення першого уроку класного керівника 5 класу до Дня знань
Перегляд файлу

Сценарій-конспект проведення першого уроку класного керівника

на тему «…..» приуроченому Дню знань 2023 року

 

Класний керівник 5-Г класу:

 Омельченко Андрій Олександрович

Хід уроку

Вступна частина

Вчитель: Доброго ранку всім жителям країни дитинства і знань. Ось і продзвенів шкільний дзвінок, який сповістив про початок нового 2023-2024 навчального року. Шановні здобувачі освіти, дорогі діти - я вітаю вас з його стартом. Сьогодні ви переступили поріг середньої школи і стали учнями 5 класу. А я, переступивши шкільний поріг разом із вами, став класним керівником.

Шкільне життя – ніби сходи знань. Ви піднімаєтеся вище і вище – від однієї сходинки до іншої, більш складної. Я сподіваюся, що ми подолаємо всі труднощі разом. Ми будемо вивчати не тільки науки, але також будемо продовжувати навчатись дружити, любити, цінувати і поважати.

Я кожного уроку своїм старшим учням кажу, і вам казатиму таку фразу: «Ким би ви не стали у житті,  чи то вправним майстром, чи талановитим актором, чи спритним спортсменом, професійним лікарем, вчителем, юристом тощо, головне, щоб кожен із вас зміг виховати у собі вміння БУТИ СПРАВЖНЬОЮ ЛЮДИНОЮ, СПРАВЖНІМ ГРОМАДЯНИНОМ СВОЄЇ КРАЇНИ». І тому, найбільш важливо те, щоб кожен з вас протягом наступних років навчання в середній школі став хорошою, доброю і надійною людиною.

Сьогодні ви - п'ятикласники! І не просто п'ятикласники - ви учні середньої школи. Ви вже багато чого вмієте, багато чому навчилися в початковій школі.

У нас попереду багато років шкільного життя разом. Я сподіваюся, що наш клас  буде здоровим, дружнім і згуртованим, як одне ціле. Нас чекають багато цікавих справ. Але наше головне завдання створити та зберегти наш колектив, щоб кожний почував себе в ньому впевнено, безпечно і зручно. Протягом наступних, як мінімум, 5 років ми зустрічатимемося з вами кожен день і будемо намагатися зробити так, що при зустрічі ми посміхалися один до одного, тішились від того, що ми разом.

У 5 класі на вас чекають нові предмети, нові вчителі. Не завжди буде легко, не все виходитиме одразу. Але я хотів би, щоб кожний із вас, відчув, що він не один, що на допомогу прийдуть друзі, однокласники, батьки, вчителі і звичайно я.

Саме зараз хочеться всім побажати кожному із вас цікавих подорожей по Країні Знань у середній школі, і головне, щоб ці подорожі відбувалась під мирним небом нашої України! Бажаю підкорити нові вершини знань та зустріти надійних друзів.

Ну ось настала та хвилина аби розпочати наш сьогоднішній перший урок, що має назву «______________», а хочеться його розпочати Державним гімном України. Під час гімну прошу всіх стояти струнко. Увага! Лунає державний славень!

«Гімн України»

Вчитель: На жаль, цей навчальний рік розпочинається в умовах повномасштабної війни, яка триває ще з 2014 року. Задумайтесь, коли розпочалась ця клята війна вам було лише 2-3 роки…

У важкі часи, коли наша країна виборює свою незалежність, право на існування, і платить за це найціннішим – тисячами людських життів, щодня ми згадуємо загиблих від рук російських загарбників, щодня ми схиляємо голови у скорботі під час загальнонаціональної хвилини мовчання, вшановуючи світлу пам’ять громадян України, які віддали життя за свободу і незалежність України: всіх, хто воював, всіх військових, цивільних та дітей, всіх, хто загинув в боротьбі з російськими окупантами та внаслідок нападу російських військ на українські міста і села.

Тож вшануємо хвилиною мовчання тих, завдяки кому ми зараз може навчати і навчатись… Прошу всіх встати… Хвилина мовчання…

«Хвилина мовчання»

Основна частина

Відома українська поетеса, Ліна Костенко, писала:

«Буває часом сліпну від краси.

Спинюсь, не тямлю, що воно за диво, —

оці степи, це небо, ці ліси,

усе так гарно, чисто, незрадливо,

усе як є — дорога, явори,

усе моє, все зветься — Україна.

Така краса, висока і нетлінна,

що хоч спинись і з Богом говори…»

 

  • Як ви думаєте про що ж ми будемо говорити на уроці?
  • Так, про нашу Батьківщину, про її націю та традиції, культуру й символи. Тема нашого уроку сьогодні «……………………..»

 

 У кожного з нас одна єдина Батьківщина. Україна — наша земля, і кожен із нас пишається тим, що він українець.  Ми в Україні я народились, зростаємо, навчаємось, звідси наш рід.

Я, особисто люблю її мальовничі простори, лани, поля, ріки, ліси і гори… Щоб полюбити свою країну, її треба пізнати...

Відео «Привіт світ – я Україна»

Українська держава, пройшла значний шлях у розбудові своєї незалежності, зустрілась з величезною перешкодою на цьому шляху – проти України була розв’язана повномасштабна війна.

Війна приносить багато горя, але об’єднує народ. Нова реальність змінює людей та їхній побут.

З’являються нові цитати про життя, війну та Україну. Ці фрази коротко та влучно описують, що відбувається на фронті і в тилу. Ними глузують із ворожої армії чи простих росіян, тролять владу країни-агресорки чи хвацько висловлюють свою реакцію на актуальні події. Найвідомішими є:

Слава Україні!

Національне гасло, поширене серед українців ще з часів революції 1918–1921 років. З 2018 року ― військове вітання у Збройних силах України та в Національній поліції.

Доброго вечора, ми з України

Фраза стала популярною завдяки однойменному музичному треку електронного дуету PROBASS ∆ HARDI, реліз якого відбувся 2014 року. Слова, з яких зробили семпл, озвучив учасник українського гурту «ДахаБраха» Марко Галаневич.

Скажи «паляниця»

В українських містах це стало своєрідним паролем, що допомагає виявляти російські диверсійно-розвідувальні групи.

Відбій повітряної тривоги

Українці отримують сповіщення про початок і відбій повітряної тривоги в додатках смартфонів. Фразу нинішніх буднів українців уже використовують в піснях.

Як ти? Сподіваюсь, ти в безпеці

Досвід життя у стані постійної загрози змінив культуру спілкування і традиційні привітання українців.

Вірю в ЗСУ

Так українці за кожної нагоди висловлюють повагу, вдячність і підтримку всім, хто захищає країну від окупантів. А ще будують плани і мріють, вірячи у свою армію.

Відео «ЗСУ  - герої нашого часу»

Напевно кожен з нас чув щось про козаків. Козаки - відважні та волелюбні воїни, які завжди боролися за правду й віру та обороняли нашу славну Батьківщину. Завдяки їм ми маємо волю, яка є гарантією щасливої долі кожного українця. Нині про них складено багато пісень, віршів, легенд та фільмів. Долучитись до козацтва вважали за честь не тільки українці, а й багато чужинців, захоплених доблестю і моральними чеснотами козаків. Ми є нащадками козаків, козацького року, якому немає переводу. Тому пропоную провести патріотичну руханку аби розім’ятись.

Руханка «Козацькому роду – нема переводу»

 

Бліц-турнір «Моя Україна».

─ А зараз перевіримо ваші знання про нашу країну:

     Що ми відзначаємо 23 серпня? (День Прапора).

     Коли ми святкуємо День незалежності України? (24 серпня).

     У якому році була прийнята Конституція незалежної української держави? (1996 рік)

     Із скількох областей складається Україна? (24 і Республіка Крим)

     Хто є автором слів Гімну України? (Павло Чубинський)

     Хто написав музику до нього? (Михайло Вербицький)

     Назвіть прізвище першого космонавта України? (Леонід Каденюк)

     Який найбільший звір України? (Зубр)

     Яка найбільша морська тварина живе в Україні? (Дельфін)

     Назвіть державні символи України?

     Назвіть народні символи України?

 

  

А тепер пропоную  гру «Вірю – не вірю».

       Чи вірите Ви, що Київ – найстаріше місто в Україні? (Ні. Місту Керч (Пантікапей) – 2600 років)

       Чи вірите Ви, що географічний центр Європи знаходиться в Україні? (Так, у Карпатах)

       Чи вірите Ви, що символом найвищої влади на Січі був меч? (Ні, булава)

       Чи вірите Ви, що штани хлопцям до ХІХ століття дозволяли носити тільки після 15-ти років? (Так, до цього носили сорочку)

       Чи вірите Ви, що слово «кобзар» може писатися як з великої букви, так і з маленької? (Так, збірка «Кобзар» Т.Г.Шевченка, перифраз Кобзар – це Т.Г.Шевченко, кобзар – гравець на кобзі)

       Чи вірите Ви, що князь Володимир запровадив християнство і охрестив народ Київської Русі? (Так,  у 988р.)

       Чи вірите Ви, що княгиня Ольга створила першу бібліотеку, дбала про поширення освіти. (Ні, Ярослав Мудрий)

4 – так,3 - ні

Розв’язання проблемного питання.

  Усім знайомий вислів: «І чужому навчайтесь, і свого не цурайтесь».

─ Хто є автором цих відомих рядків? (Т.Г. Шевченко).

─ Як ви розумієте цей вислів?

(Серед низки учнівських відповідей необхідно зосередити увагу на таких:

для успішного розвитку України, її процвітання необхідно сумлінно працювати, любити Батьківщину, знати та поважати історико-культурні особливості держав-сусідів; вивчати досвід інших країн; український народ з його культурною спадщиною, гуманістичною ментальністю достойний зайняти гідне місце в Європі, зокрема стати членом ЄС).

 

Підсумок уроку. Рефлексія.

 Наша урок підходить до завершення. Я дякую всім вам. Ви сьогодні  були неперевершені. Хочу закінчити наш урок словами Ліни Костенко «І все на світі треба пережити, і кожен фініш, це, по суті, старт». Я переконаний, що події, які відбуваються зараз в Україні, закінчаться для нас якнайкраще – перемогою і миром, і ми розпочнемо нове життя -  станемо справді суверенною, демократичною країною. Тож бажаю всім миру, благополуччя, розуміння,  любові, мирного неба над головою та рідної землі під ногами.

 

«Відео про Україну»

 

 

 

Зміст слайдів
Номер слайду 1

1 вересня Тема уроку: «Привіт! Як ти? Повертаємось до школи»Перший урок в 5-Г класі, класний керівник – ОМЕЛЬЧЕНКО Андрій Олександрович

Номер слайду 2

ВІТАЛЬНЕ СЛОВО КЛАСНОГО КЕРІВНИКА

Номер слайду 3

«Буває часом сліпну від краси. Спинюсь, не тямлю, що воно за диво, —оці степи, це небо, ці ліси,усе так гарно, чисто, незрадливо,усе як є — дорога, явори,усе моє, все зветься — Україна. Така краса, висока і нетлінна,що хоч спинись і з Богом говори…»

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

БЛІЦ-ГРА

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

zip
Додано
20 квітня
Переглядів
15
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку