"Великдень і нове життя"

Про матеріал

Крашанка здавана є символом відродження та несе в собі безліч символізму. До уваги - матеріал для органзіції виховних годин, допомоги у проведенні уроків літератури, української мови, художньої культури, мистецтва, трудового навчання, уроків ЯДС. У ній - і про символи малюнків на крашанках, і їх види і навіть - як святкують Великдень у різних країнах. Нехай матеріал внесе трішки колориту у Ваші заняття.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Історія писанки як явища починається з далекого минулого, від язичницького культу, в якому вона була важливим елементом різноманітних обрядів і ритуалів Яйце є символом початку, символом нового життя, відродження, таке значення відомо було всім народам в давнину, таким воно залишилося і до сьогодні. Малюнки древніх писанок повторюють мотиви мальованої кераміки трипільської культури. Таким чином дослідники розрізняють доісторичні могили слов'янські й неслов'янські, Використання і виготовлення писанок було характерним саме для етнічних груп слов'ян, які пізніше отримали назву українці.

Номер слайду 2

Прийдешнє свято Пасха ВелИкдень Або Великий день –християнське свято Воскресіння Христа. (ВелИкодня) Назва єврейького свята. Походить від назви  старозаповітного свята Песах, яке святкували юдеї в пам'ять про звільнення від єгипетського полону. 

Номер слайду 3

сирна паска

Номер слайду 4

Крашанки (яйце у фарбі) Крапанки (писачоком воском ставимо крапочки і занурюємо фарбу) Дряпанки або шкрябанки (на темнозафарбованому яйці вишкрябувати малюнок Писанки – за допомогою писачка малюємо воском малюнки та зафарбовуємо.

Номер слайду 5

Бісерка (оздоблення бісером) Декупаж (наклеянка) Листовки Квілінг Наклеяне мереживо на яйці Наклеянка з круп

Номер слайду 6

Святкування ВелИкодня у різних країнах Європи Німеччина – ВелИкодні яйця і великодній заєць.Святкове оздоблення будинків, дерев і вулиць. Під час суботніх гулянь німці змагаються, у кого міцніші великодні яйця, скочуючи їх зі схилів.В суботу ввечері влаштовують велике Великоднє вогнище. Воно символізує кінець зими та згоряння всіх гріхів та бід.Головною великодньою стравою в Німеччині є запечена риба. На великодньому столі обов’язково повинен бути букет нарцисів французи прикрашають свої будинки червоними стрічками та різнобарвними гірляндами. Вже за місяць до Великодня в усіх магазинах Франції починається продаж шоколадних яєць, курочок, рибок, півнів і кроликів. Цікаво, що кролики і курчата – «міжнародні» символи Великодня. Головною стравою на Великдень у Франції вважається смажене курча. Обов'язковим атрибутом святкового столу також є велика тарілка, наповнена різними сирами.

Номер слайду 7

Під час Пасхи влаштовують святкову ходу, центральною фігурою яких є статуя Ісуса Христа. В якості прикрас італійці використовують гілки оливок і пальм. Головною стравою великоднього столу в Італії є Коломба, схожа на нашу паску, але з лимонним ароматом. Часто її прикрашають мигдалем і мигдальною глазур’ю. Великдень в Італії не обходиться без лігурійської страви Тorta pasqualina. Це особливий пиріг, начинений яйцями і шпинатом Відмінна риса грецького Великодня − гучні всенародні гуляння, адже Грецька православна церква робить не на стражданнях Христових, а на радості Його воскресіння. Весь цей час віруючі вітають один одного словами «Христос воскрес!», а храми залишаються прикрашеними квітами і червоними крашанками. У світлу неділю у дворах і на галявинах за традицією смажать ягнят.

Номер слайду 8

Деякі орнаменти та символи на писанках: Сонце Хрест Зоря, Ружа Завиток, змій, спіраль Квіти В українській традиції цей символ пов’язаний з дітьми. Тому жінкам, у яких довго не було дітей, радили писати писанки з квітами та дарувати їх дітям. Квіти Дерево життя

Номер слайду 9

Подаруй свою паску солдату, Що країну боронить твою. Чоловікові, батькові, брату, Хто сьогодні і завтра – в бою.   Подаруй і яєчко барвисте, Тепле слово, і сміх немовля. І розквітне ураз променисто Українська батьківська земля.   Приготуй рушника й скатертину, Скоро будемо слати в поріг Кожнім батькові, братові й сину, Що в нерівнім бою переміг!   Письменниця, філолог Віталіна Ганзина (24.04.2022 р) Ілюстарція використана з сайту «Етнохата» https://etnoxata.com.ua/statti/traditsiji/v iniknennja-pisanki-i-simvolizm-jiji-ornamentiv/

ppt
Додано
20 квітня
Переглядів
74
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку