Сценарій позакласного заходу на тему: «Немає кращої землі, ніж та, що зветься рідним краєм».

Про матеріал

Позакласний захід на тему: «Немає кращої землі, ніж та, що зветься рідним краєм» дасть можливість розкрити перед учнями можливості у вираженні любові до Вітчизни, розвивати почуття патріотизму, гордості за свою Батьківщину, бажання стати її захисником, справжнім громадянином України, розвивати вміння самостійно аналізувати факти; збагатить інформацією про невідомі сторінки з історії, літератури, мистецтва Миколаївщини, виховуватиме любов до рідного краю.

Перегляд файлу

 

Сценарій позакласного заходу

Вчитель: Дерев’янко Л.В.

 

Тема. Немає кращої землі, ніж та, що зветься рідним краєм

Мета: Розкрити перед учнями можливості у вираженні любові до Вітчизни,  розвивати почуття патріотизму, гордості за свою Батьківщину, бажання стати її захисником, справжнім громадянином України, розвивати  вміння самостійно аналізувати факти; збагатити інформацією про невідомі сторінки з історії, літератури, мистецтва Миколаївщини  виховувати любов до рідного краю.

Музичне оформлення:

  • Анатолій Корж «Пісня про Миколаїв»,
  • Євген Долгов «Миколаївський вальс»,
  • фонограма пісні на сл..В.Рогоже, муз. О.Сичова у виконанні Д. Масанчука «Город Солнца»
  • фонограма пісні «Моя Україна».

Обладнання: мультимедійне слайд-шоу, зображення символів

 Миколаївської області,Доманівського району, книжкова виставка «Стежками рідного краю», різнокольорові іскорки з написами для рефлексії.

 

Хід заходу

Учитель. Дорогі діти! Ось і ще одні канікули пролетіли на крилах теплого і ласкавого літа. І знову вересень, і шкільний дзвоник кличе вас до праці. Кожен наступний клас – це новий щабель вашого фізичного, розумового і морального зростання. Основним вихователем кожного з вас будете ви самі, адже без самовиховання неможливе втілення в життя високих ідеалів. Йдеться про патріотизм, любов до рідного краю, –  глибоку, щиру, не на словах, а на ділі. Сьогодні першим уроком буде — освідчення в любові дорогій і милій серцю  Вітчизні-матері, Миколаївщині, що народила нас, дала нам щастя пізнавати казковий світ, чути чарівні звуки землі, бачити неповторну і дивну красу, дивуватись надзвичайними пейзажами довкілля.  А найголовніше це те, що наша рідна Миколаївщина найдорожча для нас в цілому світі.  Тема нашого уроку присвячена Миколаївській області: «Немає кращої землі, ніж та, що зветься рідним краєм».

 

Учень.

З моїх грудей любов у простір рветься

На вільній, рідній я землі стою

Тепло долонь і розуму, і серця

Я Миколаївщині милій віддаю!

 

Учениця.

Люблю степи, річки, озера сині,

Ліси й струмочки, небо голубе!

Освідчуюсь тобі в своїй любові нині.

Ну, як, скажи, нам не любить тебе!

Учень.

Живемо в мирі, в злагоді, в любові,

В щоденній праці йдемо до мети.

Ми захищати всі тебе готові

І захищати нас готова ти!

Учениця.

З якого джерела любов оця береться?

Я від землі свою наснагу п’ю.

Тепло своїх долонь і розуму, і серця

Я Миколаївщині милій віддаю!

Учитель. А  тепер я запрошую вас у мандрівку неповторними чарівними куточками   Миколаївщини — перлини Північного Причорномор’я.  Тож нехай епіграфом нашої зустрічі будуть слова відомого українського філософа-мислителя Григорія Сковороди:

 

Пізнай свій край, себе, свій рід, свій нарід, свою землю –  і ти побачиш свій шлях у життя.

 

 

Прийом „ Асоціації ”

       На дошку виводиться слайд з картою (схемою) Миколаївської області

Учитель.

Діти, скажіть, будь-ласка, що зображено на дошці? (відповіді дітей) .

З чим у вас асоціюється  слово Миколаївщина?(учні по черзі висловлюються)

Учитель. А ось  погляньте, які асоціації  у мене викликає це поняття.

( На наступному слайді по черзі з’являються картинки слів-асоціацій вчителя).

             Чорне море                     Микола Аркас                  кораблі

 

Південний Буг                                                                         пшеничний колос

 

             Ольвія                       Богданівка,  ви -                     Святий Миколай

Наші  краєзнавці підготували усний журнал «Там де степ єднається з морем»

 

Сторінка 1. Візитка

Учениця. Миколаївська область розташована в степовій зоні південної частини України. На пiвднi омивається водами Чорного моря та дев’ятьма лиманами, які врізаються у суходіл. До території області належить чотири острови: Березань, Довгий, Круглий, Майський, а також частина Кінбурнського півострова. Площа – 24,6 тис. кв.км (4,1% територiї України).  Населення – 1191,6 тис.чол., в тому числi 805,9 тис.чол. (67,6%) – мiське населення.

В існуючих межах область визначена 22 вересня 1937 року. В ній налічується 19 адмiнiстративно-територiальних районiв, 5 мiст обласного та 4 районного значення, 17 селищ мiського типу та 900 сiльських населених пунктiв.

Учень. Миколаївщина — це регіон, який славиться працелюбними людьми, родючими землями та природними ресурсами, сучасними промисловими та сільськогосподарськими підприємствами, значними можливостями для плідної співпраці з регіонами України та країнами зарубіжжя. До цього слід додати вигідне географічне положення краю, достатній рівень розвитку економіки й потужний транспортний комплекс, що разом створює унікальні умови для активної участі в державному та міжнародному розподілі праці, а також посилання для швидкого обороту вкладеного в економіку капіталу. Наш регіон відомий у світі завдяки не тільки суднобудуванню, але й кольоровій металургії та енергетиці, сучасному енергетичному та електротехнічному машинобудуванню, потужним легкій та харчовій промисловості, розвиненим сільським господарством. (розповідь ведеться паралельно з показом фотопрезентації «З Миколаївщиною у серці»).

Звучить пісня «Миколаївський вальс»

Сторінка 2. « Під покровительством святого Миколая» (Символіка)

 

Герб Миколаївської області – прямокутний щит, заокруглений внизу. На синьому щиті – золота архієрейська митра на схрещених золотих посохах. У срібній хвилястій базі – амфора. Щит вписується в картуш сталевого кольору, увінчаний вінцем з п’яти колосків золотого кольору. На картуші розташовані якір та виноградна лоза з гроном зеленого кольору.

 

 

 

  Затверджений рішенням

 Миколаївської обласної ради

                                                                  на   XXVII сесії 23 скликання

                                                                                  27 липня 2001 року.

                       Автор – Булавицький Іван Якович,

                                                         заслужений діяч мистецтв України,

член Національної спілки художників України.

 

 

 

Прапор Миколаївської області – це прямокутне полотнище, яке складається з трьох горизонтальних смуг: білої, жовтої та синьої. Нижня смуга хвиляста. У центрі – зображення золотої архієрейської митри на схрещених золотих посохах. Прапор є символом духовної височини, спрямованості до моральних ідеалів, стабільності і мирного співіснування, символом пшеничних полів, багатств області, її морських та річкових просторів, символом духовного покровителя краю – Святого Миколая Чудотворця.

 

 

                                                            

 

Затверджений рішенням Миколаївської

                                                                 обласної ради на  XXVII сесії 

23 скликання 27 липня 2001 року.

                             Автор також  Булавицький Іван Якович

 

 

 

Покровитель Доманівки – Олександр  Невський.

 

Сторінка 3. «Славні імена»

(фонограма пісні на сл..В.Рогоже, муз.О.Сичова

 у виконанні Д.Масанчука «Город Солнца»)

  •   Тут народилися і працювали відомі діячі науки і культури. Серед них:
  • Океанограф  та винахідник адмірал Степан Осипович Макаров, який

народився у Миколаєві і його ім’ям названі Національний Університет Кораблебудування, вулиця та бульвар у Миколаєві.

  • Винахідник  електрозварювання Микола Миколайович Бенардос, який  народився (1842, с. Бенардосівка Херсонської губ., тепер с. Мостове Миколаївської обл.). Ученому належить близько 120 винаходів. Світову славу М. Бенардосу принесло винайдення електричного дугового зварювання і різання металів — одного з найважливіших сучасних технологічних процесів.
  •  Астроном  Федір Олександрович Бредіхін. Народився в місті Миколаєві в сім'ї морського офіцера. Дослідження Бредіхіна охоплюють всі основні розділи астрономії того часу. У 1946 в колишньому СРСР була започаткована премія ім. Ф. А. Бредіхіна за видатні роботи в області астрономії.
  • Флотоводець , лінгвіст і письменник, почесний академік Володимир Іванович Даль.
  • Корифеї  української сцени, легендарні брати Тобілевичі: Микола Карпович Садовський, Панас Карпович Саксаганський, Іван Карпенко-Карий .
  • Марко Лукич Кропивницький - український    письменник, драматург, театральний  актор.
  • Українська   письменниця  та  поетеса Дніпрова Чайка (дівоче прізвище – Людмила Олексіївна Березіна) народилася в с. Карлівка Ананьївського повіту Херсонської губернії (тепер  Зелений Яр Доманівського району Миколаївської області).
  • На Миколаївщині бували Олександр Сергійович Пушкін, Віссаріон Григорович Бєлінський, Максим Горький, Володимир Маяковський.
  • Цей край оспівали славнозвісні художники Василь Васильович Верещагін та Руфін Гаврилович  Судковський.
  • Найвідомішу скіфську пектораль середини IV ст. до н.е. із кургану Товста могила (Дніпропетровська обл.), виявив  наш земляк Борис Мозолевський 21 червня 1971 року, вагою 1140 г і діаметром понад 30 см.

Нині  прославляють Миколаївщину:

  • Лауреат Культурологічної премії ім.М. Аркаса (1994), Державної премії України ім. Т. Г. Шевченка, голова  Миколаївського відділення Союзу письменників України Кремінь  Дмитро  Дмитрович.
  • Герой України , визнаний переможцем Національного конкурсу "Благодійник року" в номінації "Благодійник року у Миколаївській області" (2007), неодноразовий спонсор нашої школи Вадатурський Олексій Опанасович.
  • Вчитель  історії, вчитель – методист, нагороджений нагрудними  знаками «Відмінник освіти України» та «Василь Сухомлинський» директор  Доманівського НВК  Богдан Віталій Вікторович. 
  • Дуда Ірина Олександрівна  випускниця нашої  школи 2011р.,отримала «Золоту медаль», а також є лауреатом і переможцем багатьох пісенних конкурсів,  ввійшла до рядів найкращої молоді Миколаївщини.

Та багато, багато  інших наших земляків!

Сторінка 4.  «Сім Чудес Миколаївщини»

Учитель.  Бузький Гард; Петропавлівський та Актівський каньйони; Трикратський ліс, заповідне урочище Лабіринт, Василева пасіка; Пелагіївка, регіональний ландшафтний парк Приінгульський; Волижин ліс та Ягорлицька затока; Мигійський каньйон;Тилігульський лиман.

Учитель. Де ще є у світі така земля – квітуча, солов’їна, барвінкова, з ясними зорями і синім морем, як наша рідна сторона.

1-й учень      Я все люблю в своїм краю:

                       Криницю, звідки воду п’ю,

                       Та повні гомону ліси,

                       Та дзвони срібної роси…

 

2-й учень      Я все люблю в своїм краю:

                       Найбільше – матінку свою,

                       Ласкаву, радісну,єдину…

                       Люблю, як сонце, Батьківщину.

 

Учитель. Саме цими словами Миколи Сингаївського я хочу розпочати

              інтелектуальну гру «Що я знаю про рідний край?»

1-й тур. Розминка.

1.У якому році була заснована Доманівка (1802)

 2.Скільки районів налічує Миколаївська область? (19)

3.Яка давня назва Доманівки ? (Думанівка)

4.З якими областями межує Миколаївська область? (Одеською, Кіровоградською, Дніпропетровською, Херсонською)

5.Яка Найбільша річка протікає територією Миколаївської області? (Південний Буг)

6.Назвіть курортне місто в Миколаївській області. (Очаків)

7. Що в перекладі з давньогрецької мови означає Ольвія? (Щаслива)

8. Які народи першими заселили територію Миколаївщини? (Скіфи)

9.Коли і ким було закладене м.Миколаїв? (1789р. князем Григорієм Потьомкіним)

10.Де знаходилася найбільша кількість козацьких поселень на території області? (Кривоозерський, Доманівський, Первомайський райони)

11.Який природоохоронний заповідник номінували  до переліку «7 чудес України?» (Ольвія)

12.Автор книги «Історія України-Русі?» (М. Аркас)

13.Лауреат премії імені Т. Г. Шевченка? (Д. Кремінь)

14.У якому році була створена Миколаївська область?  (22 вересня 1937р )

15.Найулюбленіше місце відпочинку дітлахів ?  (зоопарк )

16.Які козацькі паланки знаходилися на території Миколаївщини та Доманівщини? (Буго-Гардівська  та Прогноївська паланки )

17.Скіфська назва Південного Бугу? (Гіпаніс )

18.Покровитель обласного центру? ( Св.Миколай)

19.Коли було звільнено місто Миколаїв та Доманівський  район від фашистських загарбників? (28 березня 1944 р.)

20.Чим знаменитий наш земляк Борис Мозолевський? (при розкопках скіфської могили знайшов Золоту пектораль).

Звучить «Пісня про Миколаїв» . Журі підводить підсумки.

2-й тур «Моя чудова сторона»

1.Одне із семи чудес України, яке знаходиться в Миколаївській області. Українська Венеція. (Мигія)

2.Заповідна зона. Частина Чорноморського біосферного заповідника. З одного боку омивається морською водою, з іншого – прісними водами Дніпра. Тут росте понад 500 видів рослин, гніздяться рідкісні птахи. (Кінбурнська коса)

3.Давньогрецьке місто, залишки якого розташовані на правому березі Бузького лиману. Нині Національний історико-археологічний заповідник. (Ольвія)

3 тур. «Знамениті імена».

Впізнай героя за підказками.

1. –Запорізький козак.

   - Один із перших поселенців Нової Одеси.

   - Його іменем в давнину називалось м. Нова Одеса. (Федір Осадчий)

 

2. – Російський державний і військовий діяч, генерал, фельдмаршал, князь.

    - Прозваний запорізькими козаками  прізвиськом Гриць Нечеса.

    - Він у 1789році заклав м. Миколаїв. (Григорій Потьомкін)

 

3. – Російський архітектор, один із засновників російського класицизму.

    - Його імя носить одна із вулиць м.Миколаєва.

    - Розробив план забудови м.Миколаєва . (Іван Єгорович Старов)

 

4. – Купець, містобудівник.

    - Найближчий помічник Г.Потьомкіна.

    - Перший громадянин м.Миколаєва. (Михайло Леонтійович Фалєєв)

 

5. - Адютант командира Чорноморського флоту, композитор.

    - Автор опери «Катерина».

  -  Засновник самодіяльної просвітницької організації в м. Миколаєві. (Микола Миколайович Аркас)

 

 Журі оголошує результати, називає переможця.

1-й учень. Привітаємо всіх учасників гри та переможців оплесками

2-й учень. Шануйтеся, любі! Любіть Україну!

                  Хай ваша цікавість, допитливість щира

                   Додасть вам надії, любові і віри,

                   Бо наше минуле – святе, незабутнє,

                   Це шлях у прийдешнє, це шлях у майбутнє…

 

Звучить пісня «Моя Україна»  і проводиться рефлексія.

    Рефлексія. Кожен учень отримує різнокольорові іскорки, за допомогою  яких покаже свій емоційний стан на різних етапах уроку, піднімаючи їх догори по одній.

Учитель. Я  гадаю, що всі  отримати  певне задоволення  від  роботи,  і в  кожного  в  душі  засяяла  зірочка,  яка  запалила  вогник    любові  у  вашому  житті до рідної землі – Миколаївщини. Для  підтримки  цього  вогнику  пропоную  скористатися     іскорками  для  визначення    емоційного  стану  на різних   етапах  уроку.

  • Починаймо ? Ваш  емоційний  стан  на початку ?
  • Після  першої  сторінки ? Другої ? Третьої? Четвертої?
  • Вкінці уроку?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Учитель. Необов’язково займати високу посаду, бути дорослим, мати при собі паспорт, щоб прославити рідний край. А досить бути ученицею або учнем і збагатити свій рідний край, подарувати йому свою любов, повагу  та турботу. Я впевнена, що колись тепло своїх долонь і серця ви віддаватимете  милій і дорогій Україні, рідній Миколаївщині разом з іскоркою, що запалили щойно!

 

1

 

Завантаження...
docx
Додано
19 січня 2019
Переглядів
1487
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку