Сценарій позакласного заходу "Thanksgiving Day"

Про матеріал
Сценарій позакласного заходу проводиться у формі брейн-рингу, в якому беруть участь 2 команди. Захід ознайомлює учнів з традиціями святкування англійського свята "Thanksgiving Day", формує навички спілкування за темою, розвиває творче мислення, вміння працювати в групі, розвиває довільну пам’ять та фонематичний слух, мовну здогадку, мовленнєву реакцію, загальну культуру спілкування.
Перегляд файлу

Сценарій позакласного заходу

з англійської мови

 

Тема заходу: "Thanksgiving Day".

Мета заходу:

практична: - ознайомити учнів з традиціями святкування англійського  свята "Thanksgiving Day", формувати навички спілкування за темою, розвивати творче мислення, вміння працювати в групі, вести групову бесіду;

розвивальна: -  розвивати довільну пам’ять та фонематичний слух, мовну здогадку, мовленнєву реакцію, розвивати  загальну культуру спілкування.

освітня: розширювати знання учнів про свята та традиції агломовних країн.

виховна: виховувати повагу та формувати в учнів інтерес до традицій країн, мова якої вивчається.

обладнання: презентаційна дошка, плакати з символікою свята, роздатковий матеріал (завдання до конкурсів), презентація, відео з привітанням до свята, аудіо з піснями, грамоти.

 

Заздалегідь необхідно обрати 2 дві команди та журі конкурсу.

Хід заходу

Ведучий: Good afternoon, dear students, we have gathered today to have a talk about one of the holidays in the calendar of the United States of America.

(Ми зібрались сьогодні для того, щоб поговорити про одне із свят в календарі Сполучених Штатів Америки).

There is one day a year when all Americans stay at home with their families and celebrate it with big dinners. This day is the fourth Thursday in November, it is called Thanksgiving Day

(Є один день в році, коли всі американці залишаються вдома зі своїми родинами та відзначають його великим святковим обідом. Цей день – четвертий четвер листопада називається Днем подяки.) (відео).

Ведучий: Що ж таке День подяки ?Давайте послухаємо у віршованій формі

T is for turkey on Thanksgiving Day,
H is for «Hurry, I’m hungry!» we say.
A is for Auntie, she works and she mends,
N is for Native American friends.
K is for kitchen, the oven’s on low,
S is for silverware, set in a row.
G is for Grandma, the one we love most,
I is for inside, where we’re warm as toast.
V is for vegetables, eat them we try,
I is for ice-cream on top of the pie.
N is for never do we have enough dressing,
G is for Grandpa, who gives thanks for our blessings.

Ведучий: We say these words — for joy in living and a jolly good Thanksgiving. Слова ці гарні ми сказали, із Днем подяки привітали.

 

        Навколо цього свята існує багато легенд, розповідей, а головним героєм його є індичка.

        Звідки ж насправді походить це свято? Які має традиції? Слухаємо уважно.

 

      Своїм коріння свято сягає далекого 1620 року, коли після двохмісячного плавання до берегів Америки (зараз штат Массачусетс) причалив англійський корабель  Мейфлауер (Mayflower) із міста Плімута. На ньому припливли 102 пілігрима, які через релігійні переслідування залишили рідну країну та відправилися у таку небезпечну подорож у пошуках вільної землі, нового світу. На жаль, перша зима видалася дуже суворою та важкою, тому забрала 52 життя. Лише завдяки індійцям,Семосету та Скуанту, які навчили колоністів вирощувати боби, кукурудзу, гарбузи, показали де полювати на дичину, поселенці зібрали дуже щедрий врожай, який дозволив би їм пережити наступну зиму. Вирішено було влаштувати величезне свято, як знак подяки Богу за щедрість. Губернатор пілігримів Уільям Бредфорд першим встановив дату Дня подяки для усіх колоністів та їх добрих сусідів-індійців.

   Свою офіційну назву та дату (26 листопада) свято отримало лише через більш ніж 160 років, після указу тодішнього президента США Джорджа Вашингтона в 1789 році. Але по-справжньому національним святом День Подяки став в 1863 році, коли президент Авраам Лінкольн під час громадянської війни призвав сторони сісти разом за стіл, як під час Дня подяки. Саме він встановив дату, за якою й нині відзначають свято: четвертий четвер листопада.

     Зі святом пов’язано багато традицій, які американці пильно бережуть.  Цього дня всі члени сім'ї повинні сходити в церкву, а після служби зібратися за одним столом, на якому неодмінно будуть індичка, гарбузовий пиріг, картопляне пюре, зелений горошок, кукурудза, соус з журавлини, яблучний сідр,  Під час святкової вечері існує традиція рахувати «подарунки долі», коли кожен бере чистий аркуш паперу та записує з одного боку усе хороше, що сталося з ним, за що він вдячний, а з іншого – те, що було поганого і що ти пробачаєш усім. Зазвичай хороше переважає, і за це теж дякують один одному та Богу. Після самого свята американці мають ще два вихідних, на які зазвичай гарно їдять, але й не забувають про тих, хто не має родини та не може дозволити собі святковий стіл. У газетах розміщують оголошення про пожертвування для благодійних святкових обідів для бездомних, на станціях метро навіть стоять спеціальні столи, куди можна складати подарунки для знедолених. 

 

   Окрім сімейних обідів, вже традиційними стали паради.

  

Початок ця традиція бере ще у 1924 році, коли робітники універмагів Macy's вирішили влаштувати карнавал на честь початку різдвяних ярмарок  у магазинах мережі. Чотириста чоловік у яскравих костюмах клоунів, ковбоїв, лицарів пройшли вулицями Нью-Йорка у супроводі професійних оркестрів та … 25 живих тварин із місцевого зоопарку! Не дивно, що жителі були просто у захваті. З тих пір щороку на День Подяки в Нью-Йорку проходить цей яскравий парад, який із самого ранку транслюють по телебаченню. Традиційно, по осіннім вулицям під звуки оркестрів проходять яскраві карнавальні платформи, а над натовпом пропливають величезні надувні кулі, які зображають улюблених американських персонажів – від мультяшних Мікі Мауса, Снуппі, Гарфілда до  Санта-Клауса. 

 

«Помилування індички».

http://greencountry.com.ua/uploads/images/156993702.jpg

 

ХХ століття подарувало не лише парад, а й ще один цікавий звичай.

Близько п’ятдесяти років назад тодішній президент США Гарі Трумен започаткував традицію «Помилування індички». Під час свята з’їдають дуже багато індичок, але за цією традицією, хоча б одна пташка повинна уникнути такої долі. Це - напівсерйозна-напівжартівлива церемонія напередодні свята, під час якої на галявині перед Білим Домом президент зачитує указ про Помилування індички. Після цього «помилувану» пташку відправляють у зоопарк, де вона живе до смерті. Обов’язково церемонію транслюють по телебаченню, щоб кожен американець мав змогу побачити усе на власні очі. 

 

"Чорна п’ятниця".

Серед найсучасніших традицій – американський футбол та різдвяний шопінг.

Футбол дивляться усією родиною під час двох вихідних після Дня Подяки, а кому цей спорт не до смаку – відправляються за покупками. Великі універсальні магазини розпочинають в п'ятницю після Дня Подяки шалені різдвяні розпродажі і подарунки покупцям, які приходять раніше всіх. Багато великих торгових центрів відкривають двері для покупців в п'ять-шість годин ранку, тому люди займають черги біля входу в магазини ще з ночі, а на дорогах з’являються довжелезні затори. Не дивно, що ще з 1960-х років цей день називають «чорна п’ятниця».

http://greencountry.com.ua/uploads/images/black-friday.jpg
 

 

Ведучий: It’s time to begin our trip to New World. I invite two teams for competitions. Починаємо нашу подорож в Новий світ. Я запрошую дві команди.

Конкурс 1(Greetings): The first contest will be the presentation of each team.

Перший конкурс - презентація команди. (Our team is named “Indians”, our motto is -………….., our emblem is………..   Our team is named “Pilgrims”, our motto is -………….., our emblem is………..) Who is the captain of your team?

(1-5 балів за презентацію)

Конкурс 2. ( Holliday’s history. Answer the question about this holiday. - Відповіді на запитання про свято)

Your task will be to answer the questions about this holiday.

Я по черзі буду ставити кожній команді запитання, а маєте дати повну відповідь. (1 бал за кожну правильну відповідь)

1. When do Americans celebrate Thanksgiving Day? (the fourth Thursday of November)

2. What was the name of their ship? (the “Mayflower”)

3. How many passengers were in the ship “Mayflower”? (102)

  1. Why did the Pilgrims decide to go to America? (for religious freedom)

5. Who prepared the feast? (pilgrims )

6. Where do Americans celebrate Thanksgiving Day? (in a family)

7. Where did the Pilgrims live in America? (in Massachusetts)

8. In which season did the first pilgrims celebrate the first Thanksgiving Day? (in autumn)

9. Who helps pilgrims  in America? (the Indians- Самосет и Скуанто)

10. How did the pilgrims name America? (the New World)

11. When did the pilgrims celebrate the first Thanksgiving Day? (in 1621)

12. What are traditional foods on Thanksgiving Day? (turkey, pumpkin pie, pop corn)

13. How do we call the day after Thanksgiving Day? (Black Friday)

14. Is Thanksgiving Day an official holiday? (yes)

Конкурс 3. Choose the right answer in every sentence. (Вибрати правильну відповідь та перекласти речення). Команди відповідають по черзі. (1 бал за правильну відповідь).

  1. The pilgrims landed in (New York, Georgia, Massachusetts) in    1620.
  2. The pilgrims celebrated the first (Christmas, Thanksgiving Day, Valentine’s Day) in the fall of 1621.
  3. The name of their ship was (the Mayflower, the Plymouth, the Harvest).
  4. Some of the passengers and sailors were afraid the ship could not (land, cross, plant) the ocean.
  5. The Indians taught the pilgrims to (cook, survive, celebrate).
  6. In the fall of 1621, the pilgrims had a good (harvest, ship, survival).
  7. Today (popcorn, crops, turkey) is still the main dish served on Thanksgiving Day.
  8. 7. What did Squanto teach the settlers? (cut trees down, grow corn and potatoes, grow corn and use fish to fertilize)
  9. Where did the settlers come from? ( Denmark, England, Germany)
  10.  Thanksgiving is a national holiday since ( 1621, 1623, 1863)

Конкурс 4. Another game is “ Fill missing letters” (Гра «Пропущені літери»). Я хочу сказати, що пілігрими добре знали англійську мову та навчали своїх рятувальників – індійців, отже і ми перевіримо, як сучасні студенти знають англійську абетку. Кожній команді роздаються листи зі словами, в яких пропущені літери, допишіть їх та правильно вимовте.

(за кожне правильне слово 1 бал)

( sh-p, c-rn, t-rkey, h-nt, p-mpkin,  n-ts )

 fo-d, p-e , f-mily, w-nt-r, P-lgr-ms, p-as)

Конкурс 5. «Traditional menu». Each team has a set of different pictures. Your task is to find food and drinks, which concern to Thanksgiving day, lay the table by them.  (Кожній команді роздаються картинки з їжею. Треба вибрати ту їжу та напої, які відносяться до Дня подяки. Перемагає та команда, яка правильно та швидко накриє стіл)
1. Thanksgiving Menu:  -Roast turkey - cranberry jelly- potatoes-pumpkin pie- corn-apple cider-ice-cream- nuts- pork
Конкурс 6. Captain contest. Game “Crocodile”. Конкурс капітанів (гра “Крокодил”). The captain receives 5 words. Нe stands in front of his team and show each word without any sound. The team says this word in English.

    Кожен капітан отримує 5 слів, які він по черзі показує команді, не промовляючи жодного звука. Команда повинна назвати ці слова англійською мовою. (1 бал за кожне правильно назване слово).

1 капітан: pumpkin, hunting, ice-cream, ship, God.

2 капітан: turkey, fishing, ocean, corn, autumn.

Конкурс 7. Thanksgiving newspaper. Конкурс на кращу газету - подяку)

-         День подяки - це родинне свято, завжди є кого і за що дякувати.

Thank you for the world so sweet,

Thank you for the food we eat,

Thank you for the birds that sing

Thank you, God, for everything!

                                                             Дякую тобі за гарний світ,

                                                             За їжу, що ми маємо,

                                                             За веселий спів пташок,

                                                             Дякую, Боже, за все!

 

     -     Після святкового обіду хтось із дорослих обов’язково запитає: «За що ж ми вдячні в цьому році?». Кожен замислиться про своє, а потім по черзі відповість: «Я вдячний за те, що…». Наступний конкурс на кращу газету – подяку, яка буде починатися словами «I am thankful for…» (оцінювання 1-5 балів).

А поки команди працюють, ми з вами подивимося, як проходить святковий парад в Нью – Йорку.(відео)

Конкурс 7. Конкурс «Hollyday’s crossword». Наступний конкурс «Святковий кросворд». Solve the crossword and find out the key word. (Розгадай кросворд та знайди ключове слово). (за кожне правильне слово 1 бал)

 

 

1

T

U

R

K

E

Y

2

P

L

Y

M

O

U

T

H

 

3

M

A

Y

F

L

O

W

E

R

 

4

P

O

P

C

O

R

N

 

5

P

U

M

P

K

I

N

 

6

P

A

S

S

E

N

G

E

R

S

 

7

G

O

D

 

8

P

I

L

G

R

I

M

 

9

H

A

R

V

E

S

T

10

I

N

D

I

A

N

S

 

11

A

U

T

U

M

N

12

S

P

R

I

N

G

 

  1. the main dish served on Thanksgiving Day;
  2. the town they sailed from;
  3. the name of the ship;
  4. modern popular food;
  5. the symbol of Halloween;
  6. people on board the ship;
  7. Our Lord;
  8. the name of the English people on board the Mayflower;
  9. the synonym of ‘crop’;
  10. they helped the pilgrims;
  11. the synonym of ‘fall’;
  12.  the season after winter.

 

-         Ведучий: А поки команди розгадують кросворд, давайте з вами пригадаємо цікаві факти та традиції святкування Дня подяки. Скажіть, будь ласка…

-         1. Коли американці святкують День подяки?

-         2. Яку назву мав корабель, на якому припливли пілігрими до Америки?

-         3. В якому році відбулася ця подія? (1620)

-         4. Як зараз називається штат, в якому оселилися пілігрими?

-         5. Хто допоміг прибульцям освоїтися на цих землях?

-         6. Як пілігрими називали Америку? (Новий світ)

-         7. Коли вперше вони відсвяткували День подяки? (1621)

-         8. Коли по-справжньому День подяки став національним святом? (1863)

-         9. Де зазвичай американці святкують це свято?

-         10. Яка традиційна їжа подається на святі?

-         11. Яка традиція існує під час святкової вечері? (подарунок долі)

-         12. Що в День подяки відбувається в містах? (карнавали, Американський футбол, помилування індички)

-         13. Який цікавий обряд виконує Президент Америки? (помилування індички)

-         14. Як називається п’ятниця після Дня подяки і чому?

-          

Ведучий: Our winner is team _______. Take your prise. Our competition is over, we hope you were enjoying our meeting.

День подяки - це не тільки свято, це час подумати про найбільше щастя нашого життя – нашу родину, друзів, про те, що ми маємо дах над головою, їжу, це свято, яке відзначає універсальні поняття, що добру треба віддавати шану і робити це з хорошими людьми.

 

docx
До підручника
Англійська мова (9-й рік навчання, рівень стандарту) 10 клас (Карпюк О.Д.)
Додано
11 березня
Переглядів
74
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку