Сценарій розважально-спортивної гри «ГЕЙ, ВИ ХЛОПЦІ, СЛАВНІ ЗАПОРОЖЦІ!»

Про матеріал
Сценарій розважально-спортивної гри «ГЕЙ, ВИ ХЛОПЦІ, СЛАВНІ ЗАПОРОЖЦІ!» присвячений до Дня козацтва. Цей захід пропагандує здоровий спосіб життя, шляхом залучення молоді до занять спортом.
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СЦЕНАРІЙ

РОЗВАЖАЛЬНО-СПОРТИВНОЇ ГРИ

 

«ГЕЙ, ВИ ХЛОПЦІ, СЛАВНІ ЗАПОРОЖЦІ!»

(ПРИСВЯЧЕНИЙ ДО ДНЯ КОЗАЦТВА)

 

Підготувала:

викладач фізичної культури Байдак Оксана Андріївна

 

 

 

 

 

Мета: пропаганда здорового способу життя, шляхом залучення якомога більшої кількості молоді до занять спортом.

Інвентар: 2 гімнастичних лави, 2 волейбольних м’яча, 4 - подушки, канат. Місце проведення: спортивний зал.

 

ХІД ЗАХОДУ

Команди шикуються в колону по одному готові вийти на місце  змагань. Журі, гості та вболівальники займають свої місця.

ПЕРШИЙ ВЕДУЧИЙ: За дніпровськими порогами, За південними дорогами,

За степами за широкими

Наші прадіди жили,

Мали Січ козацьку сильну,

Шанували волю вільну, Україну свою рідную, Як зіницю, берегли.

Козаки казали: «У нас вище всього честь і слава, воєнна справа, щоб себе не зганьбити і ворогів перемогти!»

ДРУГИЙ ВЕДУЧИЙ: Ми розпочинаємо козацькі ігри, в яких команди повинні показати свій характер, фізичні якості та волю до перемоги. А ми з вами подивимось, достойні вони наших предків козаків, чи ні.

ПЕРШИЙ ВЕДУЧИЙ: «На поле битви» запрошується команда «Січ-1».

Команда «Січ-1» під оплески вболівальників козацьким строєним  кроком та піснею виходить до місця змагань, отаман перший.

ДРУГИЙ ВЕДУЧИЙ: «На поле битви» запрошується команда «Січ-2».

Команда «Січ-2» під оплески вболівальників козацьким строєним  кроком та піснею займає своє місце напроти команди «Січ-1». ПЕРШИЙ ВЕДУЧИЙ: Шановні учасники гри, вболівальники та гості, сьогодні оцінювати перемоги команд будуть шановні члени козацького кола (журі) та молоді козачки. Вони визначатимуть переможців в змаганнях, а дівчата – самих сильних, спритних та завзятих козаків з кожної команди.

Ведучий представляє членів журі та дівчат-козачок по іменах, після  чого журі проголошує яка із команд вийшла на «поле битви» краще.  та співала гучніше.

ДРУГИЙ ВЕДУЧИЙ: А зараз козаки ми хочемо від вас почути ваш девіз та знання вимог Кодексу лицарської честі й слави. Послухаємо команду  «Січ-1».

Команда «Січ-1» дружно повторює свій бойовий девіз, після чого всі козаки по черзі оголошують пункти кодексу лицарської честі. ПЕРШИЙ ВЕДУЧИЙ: Послухаємо девіз команди «Січ-2» та їхні знання Кодексу лицарської слави.

Команда «Січ-2» проголошує свій девіз та Кодекс лицарської слави і честі.

ДРУГИЙ ВЕДУЧИЙ: Прошу членів журі та козачок оцінити знання козаків Кодексу лицарської слави і честі.

Журі оголошує переможців, команда-переможець та її  вболівальники тричі кричать «Любо!».

ПЕРШИЙ ВЕДУЧИЙ: А зараз розпочинаємо конкурс «Розминка перед боєм!».

Кожна команда шикується перед боєм в коло й під музику танцює «гопак». Перемагає та команда, представник якої танцює довше.

 

Після закінчення конкурсу команди сідають на лави та відпочивають. ДРУГИЙ ВЕДУЧИЙ: (до дівчат козачок): «А ну козачки потанцюйте й ви поки козаки відпочивають!».

Дівчата козачки виходять в коло й танцюють український народний танок, хлопці їх підтримують хлопками.

ПЕРШИЙ ВЕДУЧИЙ: Прошу журі оголосити переможців в конкурсі. Журі оголошує переможців, після чого команда тричі повторює козацьке «Любо!». 

ДРУГИЙ ВЕДУЧИЙ:    Гей ви, хлопці-запорожці, А де ж ваша сила,

Чи свою козацьку славу Ви не розгубили?

Будемо, хлопці-запорожці, 

Завжди пам’ятати-

Хто безкрилий, той безсилий, Тому не літати!

ПЕРШИЙ ВЕДУЧИЙ: А зараз козаки подивимось яка команда сильніша, оголошує початок конкурсу «Армреслінг».

З кожної команди хлопці виходять по одному, сідають за стіл  борються на руках. Переможцем стає та команда,  в якої більша кількість перемог.

 

Ведучій надає слово журі та козачкам, які оголошують команду переможця.

Лунає козацьке «Любо!».

ДРУГИЙ ВЕДУЧИЙ: А зараз перевіримо, хто із наших козаків  найвлучніший, оголошується  конкурс «Хто влучніше кидає м'яч?»

Кожний із гравців по одному разу повинен виконати кидок волейбольним м’ячем в обруч, що лежить на підлозі на відстані 7 метрів від лінії старту.

Перемагає команда, яка виявиться влучнішою.

 

Після закінчення якої надається слово журі та оголошується командапереможець.

ПЕРШИЙ ВЕДУЧИЙ: Козаки, козаки: «Самі помирай, а товариша – виручай», тому наступний конкурс називається «Врятувати пораненого товариша».  

Естафету з переносом «пораненого» товариша  (переносять вдвох на зімкнутих руках).

 

Після закінчення естафети слово надається журі, оголошується  команда переможець.

ДРУГИЙ ВЕДУЧИЙ: А зараз, козаки, ми подивимось на вашу спритність, бойовитість та зухвалість, яку ви виявите в грі «Самий спритний».

Члени команд виходять по одному з кожної команди, становляться на гімнастичну лаву напроти один одного. Та взявши в руку подушки наносять супротивнику удари, доки той не зіскочить з лави. Гра розпочинається і закінчується по команді ведучого. 

Виграє та команда, яка має більше перемог. 

 

Після закінчення гри журі оголошує команду що перемогла. ПЕРШИЙ ВЕДУЧИЙ: «Гуртом легше й батька бити» – казали козаки – тому наш наступний конкурс називається «Ми – єдина команда!».

Команди шикуються в колону по одному, одна проти другої, та беруть в руки канат. По команді ведучого відбувається змагання по перетягуванню канату. Виграє команда, яка перемогла двічі з трьох перетягувань. 

 

Журі оголошує команду-переможницю, після чого команди шикуються в шеренги для оголошення загальних підсумків гри та оголошення  команди-переможниці.

ДРУГИЙ ВЕДУЧИЙ: Слово для оголошення загальних результатів надається журі.

Журі оголошує результати змагання та команду, що перемогла. Команда переможець нагороджується призами та сувенірами.

ПЕРШИЙ ВЕДУЧИЙ: А тепер козачки скажіть, хто з козаків самий сильний, спритний та завзятий.

Дівчата-козачки називають хлопців, які з їх точки зору самі сильні, спритні та завзяті і нагороджують їх призами та сувенірами.

ДРУГИЙ ВЕДУЧИЙ (до козаків):  Присягайте, що Вкраїну Будите любити, 

Що внесете в неї силу,

Щоб розвеселити

Щоб козацькому роду

Не було переводу,

Присягайте на вірність Вітчизні й народу.

Команди разом відповідають: Присягаємо на вірність Вітчизні й народу.

Після слів присяги, команди братаються, поклавши на плече товаришу руку й в колону по одному  під козацьку пісню йдуть з місця змагань.

ЗАПОВІДІ КОЗАКА

1.     Право на незалежність –  найсвятіше для козака. Його обов'язок – першим виступити за свободу України. За будь-яких обставин козак не повинен миритися з втратою незалежності України. 

2.     Козак не відмовить тому, хто просить у нього захисту від злочинця, ґвалтівника, бешкетника, порушника громадського спокою. 

3.     Козак дарма не ризикує й навмисно смерті не шукає, та коли вона неминуча – зустрічає її мужньо. 

4.     Боягузу, зраднику немає місця серед козаків. 

5.     Козак – людина православна, шанує християнську церкву та її священнослужителів. Віротерпимість – козацька риса. Шануючи свою віру, козак не дозволяє собі зневажати інші вірування. Для козаків немає хороших або поганих народів, є тільки друзі або вороги козацької свободи й української незалежності. 

6.     Козак козаку – рідний брат, йому він допомагає i в скрутну годину, i в мить небезпеки. Особиста честь й гідність для козака – понад страх смерті. Захищаючи свою честь, він не має права дозволяти собі брудну лайку та протиправні дії. Козак не піддається провокаціям, а відповідає на образу в правовій формі. 

7.     Як вільна людина, козак може мати будь-які особисті переконання, в тому числі політичні, одначе воля товариства для нього – свята. Думку свою висловлює відверто, а старшині кориться без заперечень. 

8.     Усе своє життя козак присвячує духовному поступу, самовдосконаленню, пізнанню світу, поважає науки, мистецтво, ремесла, прагне стати людиною обізнаною, широко ерудованою, майстром обраної справи, добрим i мудрим порадником. Козак – щирий захисник історико-культурної спадщини України й навколишнього середовища. 

pdf
Додав(-ла)
Байдак Оксана
Додано
23 січня 2021
Переглядів
411
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку