Сценарій сімейних спортивних змагань "Козацькому роду нема переводу"

Про матеріал
Сімейні спортивні змагання проводяться з дітьми і їх батьками та родичами. Всі конкурси пов'язані із життям козаків. Наприкінці заходу батьки частують дітей справжньої козацькою кашею.
Перегляд файлу

Козацькому роду – нема переводу!

(родинні спортивні змагання учнів 4 класу)

Мета: познайомити молодших учнів зі славним минулим нашої України – козаччиною; сприяти фізичному загартовуванню учнів; виховувати національну свідомість; розвивати інтерес до українського козацтва; формувати духовні цінності української людини; викликати повагу до родини.

Попередня робота:

1.Створюється два «курені» (дві команди хлопчиків і дівчаток). На самих змаганнях в кожну команду приєднуються батьки дітей.

2.Вибираються «отамани» (капітани) команд, які організовують подальшу роботу у підготовці до змагань.

3.Команди підбирають назви «куренів», девізи, виготовляють емблеми.

4.Виготовляються прапори команд, вивчивши різноманітність козацьких прапорів в літературі, Інтернеті  та енциклопедіях.

5.В класі переглядається та обговорюється фільм «Українське козацтво».

6.Друкуються і відправляються запрошення для батьків.

Проведення змагань

І. Вступна частина.

Спортивний зал прикрашений жартівливими  малюнками козаків зі спортивним  інвентарем, пошитими прапорами доби козацтва.

Запрошені члени журі (Рада старшин) займають своє місце у залі.

1.Команди шикуються (під звуки козацького маршу) в одну шеренгу (батьки стають за спинами дітей) і представники кожного куреня оголошують  вчителю про свою готовність до участі у змаганнях: озвучують свої девізи та привітання суперникам і журі.

2.Для оцінювання членам журі надаються емблеми команд.

3.Звучить Гімн України.

4.Проводиться бесіда з техніки безпеки та правил поведінки під час проведення змагань.

5.Голова журі надає дозвіл на підняття прапорів українського козацтва та гетьманства під музику козацького маршу.

Дещо з історії (повідомлення підготовлених учнів):

Слово «козак» - турецького походження, означає відважна людина, вояк. На Україні ця назва згадується вперше в 1492 році. До другої половини ХVІ століття козаками називали людей, які ходили в степи на битви з татарами.

Для того, щоб перемогти ворога, козаки загартовувалися фізично: ходили в походи, виконували різні силові вправи, змагалися між собою в спритності, рухливості, вчилися добре плавати і влучно стріляти.

Ще з тих часів дітей козаків називали козачатами. Вони від покоління до покоління наслідували від батьків мужність, кмітливість і винахідливість.

Сьогодні в Україні існує багато дитячих та юнацьких об’єднань із різноманітними назвами але мета у них одна – виховання фізично розвиненої, загартованої людини, надійного захисника своєї Батьківщини.

ІІ. Основна частина

Розминка (всі учасники: і діти, і батьки виконують комплекс загальнорозвивальних вправ під керівництвом вчителя).

1 конкурс – « «Пишемо» девіз  змагань» (Кожна з команд отримує частину девізу – у І команди (Козацькому роду), а у 2 команди (- нема переводу!) – тобто однакова  кількість літер. За командою кожен учасник бере одну літеру і несе її на протилежну стіну зали де приклеює за допомогою підготовленої липкої стрічки на заздалегідь поміченій ділянці. В результаті в центрі протилежної стіни залу з’являється надпис:

Козацькому роду - нема переводу!

Ті учасники, яким літер не вистачило, теж біжать, але просто оббігають орієнтир і повертаються, передаючи естафету.

2конкурс – «Будуємо фортецю». Яка ж Запорозька Січ без фортеці? Під час цього конкурсу учасники «будують» козацьку фортецю із підготовлених її елементів. Капітану команди надається креслення фортеці, за яким і необхідно виконувати будівництво. Якщо  всім учасникам не вистачає елементів фортеці, то вони прикрашають її синьо-голубими стягами, вставляючи їх у відповідні отвори.

3конкурс – «Перенесення вантажу». Командам надаються саморобні ноші (з двох палиць, з’єднаних рядниною) та мішки , набиті сіном. Об’єднавшись в пари учасникам необхідно оббігати орієнтир і повертатися назад передаючи естафету.

4 конкурс – «Втеча від ворога» (біг в мішках). У козаків були різні моменти під час захисту рідних земель. Інколи приходилося тікати з полону  ворога.

5 конкурс - «Влучний боєць». (В кінці зали на гімнастичній лавці стоять м’які іграшки. Використовуючи велику рогатку або маленький м’ячик необхідно за одну хвилину збити якомога більше іграшок. Роль влучного бійця виконує капітан команди.)

 2 варіант – кожна команда стає навпроти баскетбольного щитка і по-черзі кожен учасник виконує 2 рази кидок у баскетбольне кільце.

Музична пауза – учні класу виконують гумористичний танок козаків.

6 конкурс – «Кмітливі козачата» (відгадування загадок).

Для 1 команди:

  1. Буває спортивний, буває капітанський (місток).
  2. Місце спортсменів, звідки всі розбігаються (старт).
  3. Місце для глядачів на змаганнях (трибуна).

Для 2 команди:

  1. Дитяча зброя (рогатка).
  2. Сітка для  стрибунів (батут).
  3. Стрічка для лазіння (канат).

7 конкурс – «Козаки на зимовому відпочинку» (Використовуючи ключку і шайбу необхідно обвести запропоновані орієнтири і повернутися таким же шляхом назад).

8 конкурс – «Заготівля боєприпасів» (з протилежного боку зали розсипано велику кількість саморобних сніжок (снарядів). Кожен учасник підбігає до них , бере дві у руки і повертається назад, кладучи їх у ящик. Діти бігають до тих пір, доки сніжок-снарядів не залишиться. Після завершення естафети кількість сніжок підраховують. Виграє та команда, у якої їх буде більше.

2 варіант - «Оборона від ворогів» ( Зал ділиться на дві половини, в яких стоїть одна із команд. Для кожної команди з мішка висипають однакову кількість виготовлених з паперу сніжок. Між командами натягнута волейбольна сітка. Після свистка учасники команд перекидають сніжки на половину суперника. Битва триває 3- секунд. Після фінального свистка битва зупиняється і підраховується кількість сніжок на кожній половині залу. Та команда на чиїй половині сніжок залишилося менше і виграє).

9 конкурс – «Найсильніший курінь» (перетягування канату). Спочатку змагаються діти, а потім їх батьки.

10 конкурс – «Готуємо обід». Чи могли козаки гарно воювати смачно не поївши? В цьому конкурсі членам команд необхідно перенести на протилежну сторону зали потрібні речі для приготування кулішу (палку, яку кладуть на раніше поставлені два стільці; відро – повісити на палку; 4 пенька для вогнища, які слід покласти під відром; коробку із сірниками – покласти біля вогнища; пляшку з водою  - поставити біля вогнища; у відро покласти: пшоно, сало, сіль, цибулину, картоплю).

Після проведених конкурсів Рада старшин (журі) підводить підсумки і нагороджує переможців змагань грамотами та подарунками.

Наші славні козаки

Позмагались залюбки,

Всі здолали перешкоди,

Пройшли крізь вогонь і воду.

Пора і відпочити

Та щось перекусити.

Батьки готують для дітей сюрприз – справжній гарячий, смачний куліш. Діточки всідаються зручненько і куштують цю страву.

Додаток

Курінь хлопців «Славні запорожці»

Девіз: «Козацькому роду – нема переводу!

 Присягаємо на вірність Вітчизні й народу!»

Кричалка:

 Ми маленькі козачата

Вправні й дужі ми хлоп’ята.

З усим ми впоратися зможем

І дівчаток переможем!

Курінь дівчаток «Калинка»

Девіз: «Без верби і калини

Нема України.

Хочуть бути всі здорові

У загоні калиновім!»

Кричалка:

Відпочити, позмагатись,

Завжди гарно розважатись,

Гартувати дух і тіло –

Зможем на змаганні вміло.

Перелік конкурсів спортивних змагань

Назва команди

Девіз

Емблеми

Пишемо девіз

Будуємо фортецю

Перенесення вантажу

Втеча від ворога

Влучний боєць

Кмітливі козачата

Козаки на відпочинку

Заготівля боєприпасів

Найсильніший курінь

Готуємо обід

Загальна к-ть балів

Калинка

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Славні запорожці

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

doc
Додано
17 січня 2019
Переглядів
1610
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку