Сценарій спортивного свята «Козацькі розваги»

Про матеріал
Виховний захід «Козацькі розваги» присвячений Дню козацтва. Цей захід можна проводити для учнів І-ІІІ курсів ПТНЗ. Він пропагує здоровий спосіб життя, виховує почуття патріотизму, національної гідності та поваги до історії рідного народу.
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

Сценарій спортивного свята 

 

«КОЗАЦЬКІ РОЗВАГИ»

 

 

 

 

(ПРИСВЯЧЕНИЙ ДНЮ КОЗАЦТВА)

 

 

 

 

 

 

Підготувала:

викладач фізичної культури  Байдак Оксана Андріївна

 

 

 

 

 

 

Мета:                          1) популяризація фізичної культури і спорту; 2) пропагування здорового способу життя; 3) оцінка фізичної підготовки учнів.

Інвентар:  2 - баскетбольні м’ячі, 2 - волейбольні м’ячі, 2 - футбольні м’ячі, 2 - скакалки,  2 - гімнастичні палиці, гирі: 2 шт. - 16 кг, 1 шт. - 24 кг,  6 - дощечок, 2 - тенісні ракетки, канат. Місце проведення: спортивний зал училища.

 

ХІД ЗАХОДУ

Лунають фанфари (виходять ведучі)

ПЕРШИЙ ВЕДУЧИЙ: Доброго дня, дорогі наші викладачі, майстри, гості та учасники гри.

ДРУГИЙ ВЕДУЧИЙ: Ми раді вітати вас у цьому залі.

ПЕРШИЙ ВЕДУЧИЙ: Уже стало традицією до Дня козацтва проводити у нашому училищі серед юнаків «Козацькі розваги».

ДРУГИЙ ВЕДУЧИЙ: Із давніх-давен наш народ умів захищати свою землю. Його сини-воїни демонстрували зразки мужності, звитяги на полях битв із ворогами. Невмирущою славою покрили свої знамена козацькі полки Запорозької Січі у визвольній боротьбі під проводом Богдана

Хмельницького, Івана Богуна, Івана Сірка, Северина Наливайка, Петра Сагайдачного. І не вина українських воїнів у тому, що доводилось століттями їм проливати кров за інтереси поневолювачів. Але й у таких умовах вони проявляли мужність, звершували подвиги, якими захоплювався і продовжує дивуватись світ!

ПЕРШИЙ ВЕДУЧИЙ: Ось і сьогодні ми зібралися для того, щоб привітати всіх зі святом Пресвятої Богородиці – заступниці українського козацтва. Із  Днем козацтва вас! Та провести конкурсну програму для майбутніх воїнів. ДРУГИЙ ВЕДУЧИЙ: Народна мудрість стверджує, що земля може нагодувати людину своїм хлібом, напоїти водою зі своїх джерел, але захистити сама себе не може.

ПЕРШИЙ ВЕДУЧИЙ: Тому це – святий обов’язок тих, хто на ній живе, хто користується всіма її благами і дарами.

ДРУГИЙ ВЕДУЧИЙ: Ви, як майбутні воїни повинні мати хорошу спортивну підготовку. Тож подивимось, чи не відсирів порох у порохівницях.

Чи достойна росте зміна?

ПЕРШИЙ ВЕДУЧИЙ: У сьогоднішніх змаганнях, які проходять під гаслом:

«Роби з нами, роби як ми, роби краще нас», беруть участь 2 команди: збірні І- ІІІ курсів та груп ТУ, які продемонструють свої знання з історії українського козацтва, свої силові якості, кмітливість та спритність.

ДРУГИЙ ВЕДУЧИЙ: Боротьба буде нелегкою. Адже за правилами змагань в переможці вийде та команда, яка отримає більшу кількість балів. Оцінювати та слідкувати за змаганнями буде журі у складі:

__________________________________________________________________

__________________________________________________________________

__________________________________________________________________ ПЕРШИЙ ВЕДУЧИЙ: Тож бажаємо успіхів і перемоги усім учасникам змагань. Запрошуємо команди зайняти свої місця.

(Під звуки маршу команди стають на відведені місця).

ДРУГИЙ ВЕДУЧИЙ: Команди – на старт (команди шикуються на лінії  старту). 

Молодь на свята народного календаря під час народних ігор змагалась на спритність, силу й винахідливість. Тож давайте побачимо, якими є наші учні.

 

Конкурс «Павучок»

(Перший ведучий оголошує суть естафети, а команди шикуються і змагаються)

Учасник в положенні упор руками назад, ноги вперед пересувається з баскетбольним м’ячем на животі до орієнтира і назад, передає естафету другому і так уся команда. Яка команда швидше закінчить естафету, отримує – 2 бали, друга – 1.

 

ДРУГИЙ ВЕДУЧИЙ: Світлий бік характеру запорізьких козаків – це їх добродушність, безкорисливість, щедрість, схильність до щирої дружби, висока любов до особистої свободи, повага до старших, простота, поміркованість, винахідливість у домашньому побуті.

ПЕРШИЙ ВЕДУЧИЙ: До сторонніх людей запорізькі козаки завжди були гостинними і привітними, чесними навіть із ворогами православної віри. ДРУГИЙ ВЕДУЧИЙ: На війні козак відзначався розумом, хитрістю, вражав ворога великою відвагою, дивовижним терпінням і здатністю терпіти нестатки й жах смерті. А чи відважні, спритні наші учасники, ми зараз перевіримо?

 

Естафета «Удвох на трьох ногах»

Два учасники від кожної команди зв’язують ближні ноги скакалкою, біжать оббігаючи орієнтир, розв’язують скакалку і передають іншим двом учасникам. Умови суддівства ті ж самі. 

 

Виступ

 

Слово журі

ПЕРШИЙ ВЕДУЧИЙ: Для того, щоб налякати ворога запорожці нерідко самі поширювали неймовірні чутки про свою силу й непереможність, змушуючи й інших вірити у це. 

ДРУГИЙ ВЕДУЧИЙ: Серед них завжди були такі, котрих ні вогонь, ні вода, ні шабля, ні звичайна куля, крім срібної не брали. Вони могли відмикати замки без ключів, брати голими руками розпечені ядра, жити на дні ріки та інше.

ПЕРШИЙ ВЕДУЧИЙ: Багато розповідали запорожці про силу своїх богатирів. Був у них такий силач, що коли він причащався, то четверо чоловік мусили підтримувати священика, щоб той не впав від одного богатирського подиху. Так! Богатирі в них були такі, яких ніде не зустрінеш! А чиж є богатирі серед вас? От ви зараз і покажете свою силу і непереможність.

 

Змагання силачів

По 3 учасники від команди. Піднімання двох гир (16 кг) і одної (24 кг), кількість разів у сумі.

 

Пісня

 

Слово журі

ДРУГИЙ ВЕДУЧИЙ: Ще до недавнього часу тема козаччини, взагалі історія виникнення Запорозької Січі, приховувалася і замовчувалася. Лише кілька років тому ми відчули дух козацький на сторінках періодичних видань, у книгах істориків та письменників, з’являються і потім миттєво зникають із полиць книжкових крамниць.

ПЕРШИЙ ВЕДУЧИЙ: Багато людей чимало зробили, щоб відкрити

козацькі скрині, і тепер прагнуть дати кварту чистої джерельної води зі струмка козацької криниці.

ДРУГИЙ ВЕДУЧИЙ: А чи ж були у козаків скрині? Дійсно, кожному відомо, що у козаків, насамперед, був кінь стрімкий, шабля гостра, шаровари червоного кольору…

А що ще ви знаєте про козаків? Давайте-но пригадаємо історію…

 

Конкурс «Перевір свою кмітливість»

Кожна команда по черзі отримає по 5 запитання з 4-ма варіантами відповіді з історії українського козацтва. Правильна відповідь -1 бал.

 

ПЕРШИЙ ВЕДУЧИЙ: Що ж, з історією у вас все гаразд. Молодці!

Поки журі підраховує бали для вас показовий виступ.

ДРУГИЙ ВЕДУЧИЙ: Як свідчить літопис, слабку людину січове товариство ніколи не брали в старшини. Навпаки, вождя вибирали серед сильних людей. Таким могутнім вождем був Іван Підкова, гетьман низових козаків, який був такої міцної породи, що легко гнув підкови. Добрий фізичний розвиток мали Петро Сагайдачний, Іван Мазепа, Богдан Хмельницький.  Побачимо, хто з наших капітанів має кращий фізичний розвиток. 

 

Згинання і розгинання рук в упорі від підлоги

 

Слово журі.

 

ПЕРШИЙ ВЕДУЧИЙ: Запорожець не знав ні «соб», ні «цабе», тому був здоровим, вільним від хвороб, умирав більше на війні, ніж удома.  Тепер народ слабкий і недовговічний: як 90 років прожив, то під собою і стежки не бачить, а в давнину у 100 років тільки в силу вбирався, тому запорожці жили довго і весело. А молодці які були. 

 

А зараз естафети:

1.                 Хокей – ведення волейбольного м’яча гімнастичною палицею до орієнтира й назад.

2.                 Ведення баскетбольного та футбольного м’яча.

3.                 Переправа – учасник переставляючи дощечки проходить дистанцію вперед і назад.

4.                 Вершники – 2 учасники по черзі несуть один одного.

5.                 Перенесення ракетками м’яча.

6.                 Чехарда – уся команда стрибає один через одного.

 

Слово журі.

 

ДРУГИЙ ВЕДУЧИЙ: Про хоробрість запорізьких козаків нічого й говорити! Великі вони були вояки, страшні. На війні запорожці мало дорожили життям і вмирали в боях, як справжні лицар.

ПЕРШИЙ ВЕДУЧИЙ: Темними сторонами характеру козаків було те, що багато хто з них любив похвалитися своїми бойовими подвигами, похизуватися своїм одягом та зброєю. Крім того, запорожці відзначались легковажністю й непосидючістю. Ще більше відзначались вони своєю безтурботністю й лінощами.

ДРУГИЙ ВЕДУЧИЙ: Але в тім, ми сьогодні не будемо зупинятися на цих темних сторонах козацького характеру. Нам важливо, щоб ви запам’ятали оті інші його сторони і виховували їх у собі, відшліфовуючи та вдосконалюючи. А чи ж справді ви є нащадками своїх дідів-прадідів, славних козаків українських? Ось це ми зараз перевіримо!

 

Конкурс «Перетягування канату».

Приймає участь вся команда.

ПЕРШИЙ ВЕДУЧИЙ: Ну що ж, ви чесно і завзято змагались між собою. І показали що ви можете бути справжніми нащадками славних запорізьких козаків.

ДРУГИЙ ВЕДУЧИЙ: Ви з гідністю пройшли всі випробування, натхненно виконували такі нелегкі завдання, і нам залишилось визначити та назвати найдостойніших.

ПЕРШИЙ ВЕДУЧИЙ: Слово надається журі, яке оголосить результати змагань і назве переможців.

 

(Журі оголошує результати за останні конкурси, а потім остаточні,  називає команду, яка перемогла)

 

Нагородження переможців і учасників

 

ДРУГИЙ ВЕДУЧИЙ: Наш вечір наближається до кінця. Але свято не закінчується. Ми ще раз вітаємо вас, наші воїни, незрадливі сини Вітчизни. Саме вам продовжувати естафету героїзму і мужності  у справі захисту мирного сьогодення й нашого майбутнього. А високе усвідомлення священного обов’язку нехай кожному додасть святковості!

ПЕРШИЙ ВЕДУЧИЙ: Нехай над нашою державою небо буде тільки мирним, а всі перемоги здобуватимуться у праці, навчанні, натхненні! Щастя вам.  Добра, радості, здійснення усіх ваших мрій! 

ДРУГИЙ ВЕДУЧИЙ: А зараз запрошуємо учасників змагань і вболівальників скоштувати справжній козацький куліш.

Конкурс «Перевір свою кмітливість»

                                   1.       Коли в історії згадувались перші козаки?

-       в ІІ ст.;

-       в 1954 р.;

-       в 15 ст.; - в 1918 р.

2. Кого в Україні називали козаками?

-                  розбійник, волоцюга; -кріпосного селянина;

-                  вільного чоловіка, безстрашного вершника;  - багатого вельможу.     

3. Де знаходилась Запорозька Січ?

-       На острові Хортиця;

-       в Причорноморських степах;

-       на Дунаї;

-       на Кримському півострові.

4. Як називалися житло, де жили козаки?

-       мазанка;

-       намет;

-       землянка; - курінь.

5. Хто був першим козацьким гетьманом?

-       Богдан Хмельницький;

-       Дмитро Байда-Вишневецький; - Іван Мазепа; - Петро Сагайдачний.

6. Що таке козацькі маяки?

-       кращі козацькі лицарі;

-       грамоти; - світловий телеграф; - козацький роз’їзд.

7. Хто зруйнував Запорозьку Січ?

-       Катерина ІІ;

-       Кримський хан; - Петро І;

-       Польський король.

8. Кого на Запорозькій Січі називали козацькою джурою?

-       слугу;

-       вартового;

-       помічника, учня, майбутнього козака; -кожного воїна.

9. Чому на Запорозькій Січі не було жінок?

-           на Січі все підпорядковувалось вимогам війни;

-           вважалось поганою прикметою;

-           козакам заборонялось одружуватись;

-           традиція не дозволяла брати зброю до рук. 10. Хто був останнім кошовим Запорозької Січі?

-           Іван Мазепа;

-           Петро Сагайдачний; -Богдан Хмельницький;

-           Петро Калнишевський.

 

pdf
Додав(-ла)
Байдак Оксана
Пов’язані теми
Фізична культура, Сценарії
Додано
11 січня 2021
Переглядів
359
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку