Сценарій свята «День зустрічі птахів»

Про матеріал
Мета: виховувати в учнів дбайливе ставлення до природи, розширювати знання про птахів, їх значення у природі та житті людини; розвивати спостережливість, цікавість до навколишнього світу, дати уявлення про природоохоронну діяльність; виховувати бажання допомагати, ставитися до пернатих друзів бережливо; закладати основи екологічної свідомості і культури.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Різноманітність птахів

Номер слайду 2

Вид: Африканський страус Найбільший із сучасних птахів. Висота птаха 2- 2,5 м, вага – до 90 кг. Нездатні до польоту, безкільові. Крила та грудні м’язи розвинені слабо. Натомість задні кінцівки – довгі і міцні. На ногах 2 пальці, швидкість бігу до 70 км на годину.

Номер слайду 3

Вид: Лелека чорний Свої гнізда будує в лісах, уникаючи сусідства з людиною. Занесено до Червоної книги України.

Номер слайду 4

Вид: Сіра чапля Довжина тіла 90 см, розмах крил – 170 см, вага – до 2кг. Голос гримкий, в польоті - звук “ креїк ”. Живе на болотах, де живиться рибою і жабами.

Номер слайду 5

Вид: Сірий журавель Як і інші представники родини, відомий своїми танцями. Саме його гучні крики ми чуємо навесні і восени, коли ці птахи здійснюють міграції.

Номер слайду 6

Вид: Сокол сапсан Надзвичайно сильний , елегантний птах, здатний летіти з великою швидкістю – до 300 км/год. Досягає жертви в повітрі, пікіруючи до неї з великої висоти, тому отримав назву “шляхетний”.

Номер слайду 7

Вид: Чорний шуліка Птаха можна розпізнати за вилчастим розрізом хвоста. Має однотонне, темно-коричневе забарвлення. Живиться дрібними тваринами або їхніми трупами.

Номер слайду 8

Вид: Сова вухата Поширена на Україні. Гнізда влаштовує в дуплах. Має середні розміри, розмах крил до 90 см, має “ вушка ”.

Номер слайду 9

Вид: Глушець (Глуха́р) В Україні трапляється на Поліссі та у Карпатах. Популяція нараховує приблизно 3000 ос., у тому числі в Карпатському біосферному заповіднику — приблизно 300.

Номер слайду 10

Вид: Вівсянка чорноголова Гніздовий, перелітний птах. Сучасний ареал в Криму охоплює весь Керченський півострів. Чисельність становить 150—200 пар.

Номер слайду 11

Вид: Пелікан кучерявий Літуючий, перелітний птах. У межах України спорадично гніздиться на придунайських озерах Кугурлуй та Картал. Зникаючий вид.

Номер слайду 12

Вид: Ворона чорна Існують свідчення, що ще в XIX ст. траплялась на території України. Займає досить широкий діапазон середовищ існування. Чорний дзьоб має зігнутий кінчик.

Перегляд файлу

Сценарій свята «День зустрічі птахів»

Мета: виховувати в учнів дбайливе ставлення до природи, розширювати знання про птахів, їх значення у природі та житті людини; розвивати спостережливість, цікавість до навколишнього світу, дати уявлення про природоохоронну діяльність; виховувати бажання  допомагати, ставитися до пернатих друзів бережливо; закладати основи екологічної свідомості і культури.

Обладнання: малюнки із зображенням птахів, інші ілюстрації, виставка дитячих книжок про птахів, презентація, відео із співом птахів.

ХІД ЗАХОДУ

Вступне слово вчителя.  Доброго дня усім, хто зібрався у цьому залі. Теплих посмішок вам, чудового настрою, бо в нас сьогодні весняне свято – день зустрічі птахів.  Починаючи з 1923 року це свято стало уже традиційним і святкується у всіх школах України. 1 квітня – Міжнародний день птахів.

Так, птахи – це такі створіння, які завжди повертаються на свою Батьківщину. Надихають людину на поезію, художнє мистецтво, високі почуття любові.  Сьогодні на святі ви почуєте багато цікавої інформації, загадок і висловів про птахів. Птахи завжди були не тільки об’єктами вивчення в біології, з давніх-давен про них співали пісні, складали легенди, прислів’я, вони є символами українського народу.


Ведучий 1

Закликання весни – один із найцікавіших звичаїв нашого народу. Адже прихід весняного тепла давав поштовх початку нового хліборобського циклу та вливав потужний струмінь натхнення до селянської душі.

 

Ведучий 2

Наші предки отримували інформацію про прихід весни від птахів. Природа, як і багато років тому, не змінює своїх ритмів, і в середині березня починається справжній «пташиний» місяць.

 

Ведучий 3

14 березня, щоб прискорити процес приходу весни дівчатам і дітям на шию або руку прив’язували шерстяні ниточки червоного і білого кольору («марти"). Їх необхідно було носити до першого прильоту ластівок або лелек; лише тоді їх зав’язували на шиї тварин, на гілля плодових дерев або клали під камінь. Через декілька днів дивилися, що під каменем:  якщо там були комахи, то вважали, що народиться багато ягнят, якщо черв’яки, то буде багато лошат, а якщо сонечка – телят. Вважали, що такі ниточки володіють магічною силою.

 

Ведучий 4

17 березня  – день Преподобного Герасима. За народною прикметою в цей день прилітають з- за моря граки.

 

Ведучий 1

22 березня – день Сорока Святих мучеників. Скільки проталинок з’явилося, скільки й жайворонків прилетіло. Вважалося, що в цей день прилітають жайворонки. На Сорок святих печуть із тіста коржики у формі пташок на честь жайворонків, що тоді вилітають із вирію. Залишали „жайворонків” в повітках, давали вівцям, а одного кидали в піч. Діти ходили на вулицю кликати літо, ходили в поле і закликали:  „ Жайворонок, жайворонок, візьми зиму, а нам дай літо!”

 

Ведучий 2

Селяни по жайворонках ворожать на врожай: якщо жайворонки летять високо над землею, то це вони «до Бога летять молитися» — буде врожай на збіжжя. Якщо ж вони летять над землею низько, то це вони «загубили ціп по дорозі» — буде неврожай.

 

Ведучий 3

Якщо хлопці помітили лелеку, то показували йому свяченні коржики, випечені спеціально для цього, й кричали: Бусень, бусень! На тобі голвоту, а ти мені жита копу!
Коли діти бачили диких гусей, то підкидали угору солому і гукали: «Гуси, гуси, нате вам на гніздечко, а нам на здоров’ячко!» або «Гуси, гуси, вам на гніздо, шана на тепло!» Цю солому матері збирають і кладуть на гніздо під квочку — «щоб курчата водились».

 

Ведучий 4

4 квітня  – пташка хвалиться першим яєчком. Птиця – це вісник весни-радості й взагалі вісник сонця. Вона побуває в повітрі, «у небі», й несе людям утіху з неба ж, від сонця. А в собі носить яєчко – емблему сонця-життя, народження, воскресіння. Тому майже всі птахи надзвичайно цінувались у наших пращурів, та й тепер шануються. Був у давнину звичай тримати всю зиму пташатко в хаті, а на Благовіщення випускати на волю.

 

Ведучий 1

7 квітня –  Благовіщення. За повір’ям на Благовіщення птахи не тільки не в’ють гнізд, а й не несуться. Цього дня господині навіть не брали яєць з кубел. Винятком були хіба що чорногузи (лелеки), які обов’язково мали знести по яйцю.
Чи не найбільшим гріхом в народі вважалося на Благовіщення позичати вогонь, користуватися слід лише домашнім. Ця заборона відома по всій Україні.

 

Ведучий 2

9 квітня  – на день Мучениці Мотрони Солунської примічали: «Щука хвостом лід розбиває, а вівсянка співає: «Кидай сани, бери віз»

 

Вчитель:
Усі ці свята супроводжуються різними обрядами і звичаями, за допомогою яких люди виглядали і заклинали Весну хороводами, веснянками, щедрими подарунками.

 

Ведучий 1.

У наших предків новий рік починався навесні, з прильотом птахів, коли пробуджувалася й оновлювалася природа, оживала матінка Земля.

 

(Виступ учнів 6 класу)

Учень 1.

Першим вісником весни є шпак. У березні – квітні вже можна почути виразну, бадьору пісню птаха. Шпак – один із найвідоміших і найпопулярніших співочих птахів. Прилетівши з вирію шпаки охоче заселяють шпаківні, приготовлені для них людьми, або займають у лісі дупла, видовбані дятлами. В степу селяться в норах, в горах – в щілинах скель. Шпак – дуже корисний птах. Дбаючи про їжу для себе і своїх шпаченят, він знищує велику кількість гусені, метеликів, жуків, слимаків, саранчі, хрущів.

- Послухайте, як же співають шпаки.

Учень 2.

Майже разом зі шпаками повертаються в рідні краї жайворонки. Жайворонок – це символ єдності Землі й Неба; він - співець хліборобського поля і небесної блакиті, бо своїм співом возвеличує хліборобську ниву до небес, а небесну блакить опускає до хліборобського лану. Він – чиста «Божа птаха», яка приносить весну на поле, бо першим з польових птахів повертається з вирію. Поле, над яким співає жайворонок, в належний час обігріється теплим Сонцем і зроситься благодатними дощами. Вважається, що з прильотом жайворонка треба розпочинати оранку і сівбу. Жайворонок – одна з небагатьох пташок, яка співає в польоті.

- Послухайте спів жайворонка. 

Учень 3.

Соловей – це свята і вільна Божа пташка, співець добра і кохання, символ весни і волі, високого натхнення і неперевершеного таланту. Виконати свою роботу так, як виконує свою соловейко, не здатен жоден інший птах: соловейко — найдосконаліший співочий талант пташиного світу. Навіть люди рівняються на нього, тому і кажуть про талановитого співака: «Співає, як соловейко!». Його спів настільки високий і чистий, що людина, слухаючи соловейка, підноситься духом, очищується душевно і втішається чуттями. Він - передвісник справжньої весни в лісах та гаях.

- Давайте послухаємо чудовий спів солов’я.

Учень 4.

Зозуля – це символ суму і вдівства, весни і, водночас, нещастя, туги за минулим і страждань нерозважливої матері. Вона має віщий дар – «кукує» людині літа, щасливе або нещасливе заміжжя. «Кує» зозуля тільки навесні - від Благовіщення до Івана Купала, а як виб'ється – ячмінний колос, перестає... Вона першою вилітає у вирій і останньою звідти повертається, а це означає, що ключі від цього райського острова – у неї.

- Послухайте, як «кує» зозуля.

Учень 5.

Лелека - символ любові до батька-матері, котрі благословили тебе на світ, а тому це - й символ сімейного благополуччя, любові до рідної землі, Батьківщини. Щасливий той двір, де є гніздо лелеки, бо він - птаха священна, за розорення його гнізда - кара вогнем. А ще лелека приносить до оселі немовлят...  І щасливе те село, яке має хоча б одне лелече гніздо – його обходитимуть стороною чорні хмари та злі буреломи. Святий обов'язок лелеки - знищувати різних гадів, себто гадюк, жаб. Своїм прильотом в рідні краї провіщає весну...

- Послухайте, клекіт лелек

Учень 6.

Остання пташка про, яку ми сьогодні поговоримо – це ластівка. Повертаючись з вирію, вона приносить всім кохання. Ластівка – це символ весни і відродження, добра і щастя. Вона – Божа пташка, а тому, вбити її – великий гріх. Благословенний той дім, на якому поселиться ластівчина сім'я... Повертаючись з вирію, ластівка приносить кохання людям і парування худобі. Її не можна брати в руки, бо на обличчі з'явиться ластовиння. Якщо ластівки залишають місцину чи окрему оселю, де вони перебували, то людям слід остерігатись великої біди. Вважається, що з ластівкою, яка несподівано влітає в хату, прилітає і душа покійного родича. Тому-то з ластівками завжди і всюди треба бути максимально обережним і вдячним за їх присутність.

- Для вас спів ластівки сільської. 

 

Ведучий 2.

Колись на Україні старші люди казали: “Будь-який птах безгрішний, бо ходить босий. Тому й заборонялося народною мораллю, народними методами вбивати корисних птахів. Не чіпай! Не займай! Не руш! Такі були народні перестороги, обереги щодо природи і птахів.

 

Ведучий 1. Діти, а давайте ми з вами пограємо в гру «Загадка-відгадка».

(Піднімайте руку, за правильну відповідь отримаєте солодкий приз)

 

***

Привітала нас піснями із весною

І живе з нами під стріхою одною. (Ластівка)

*** 

Маленький хлопчик у сірій свитинці

По дворах стрибає, крихти збирає. (Горобець)

*** 

Стрекотуха білобока

Звуть усі її …(Сорока)

*** 

Не лікар, а дерева лікує.

З дерева лунає звук:

Хто там стукає: тук-тук? (Дятел)

***  

Сам вечірньої години

Заховався в кущ малини.

Та на дуду голосну

Грає пісню чарівну. (Соловей)

 

Ведучий  2.

***

Ноги довгі, мов жердини,

Чванькувата ця пташина,

Нові чоботи убрала,

По болоту почвалала. (Чапля)

***

Довгі ноги  - довгий ніс.

Прилетів – обід приніс.

Смачних жабеняток

Для своїх маляток.(Лелека)

***

Гребінь, крила, гарний хвіст,

Хто співає як артист? (Півень)

***

Швидко скрізь цей птах літає,

Безліч мошок поїдає,

За вікном гніздо будує,

Тільки в нас він не зимує. (Ластівка)

***

Уночі гуляє,

А вдень спочиває,

Має круглі очі,

Бачить серед ночі.(Сова)

 

Ведучий 3.

Як чудово мої колеги ведучі провели з вами гру «Загадка-відгадка»,  ви показали гарні знання з орнітології, давайте проведемо ще і вікторину.

(Піднімайте руку, за правильну відповідь отримаєте солодкий приз)

 

1. Хто з птахів найважчий? (Страус – 90 кг)

 2. Хто з птахів найлегший? (Колібрі -1,5-2 кг)

 3. Хто з птахів найшвидше літає? (Стриж – 17 км/год.)

 4. Хто з птахів найглибше пірнає? (Пінгвін – 265м)

 5. Хто з птахів найбільш морозостійкий? (Качка, гуска – до 10 °С)

 6. Хто з птахів неперевершений співак? (Соловей)

 7. У кого з птахів найдовший дзьоб? (У пелікана – 51 см)

 8. Чиє яйце найважче? (Страуса – 1кг 500г)

 9. Чиє яйце найлегше? (Колібрі – 2 мг)

 10. Який птах є символом вірності і любові? (Лебідь)

 11. Який птах є символом мудрості? (Сова)

 12. Який птах є символом щастя? (Лелека)

 

Вчитель:

До вашої уваги презентація «Різноманітність птахів». Пропоную, переглядаючи слайди визначити представника та отримати приз. Зауважу, що переглядаючи пташку, ви ще можете ознайомитися із її характеристикою або цікавими фактами.

 

Вчитель:

Коли бабусі, мами та дівчата пекли «жайворонків» з тіста, то цим вони ніби прискорюючи приліт пташок і наближення тепла. Коли «жайворонки» спечуться, їх і діти, і дорослі підкидали угору із вигуками: «Жайворонки, прилетіте, весну-красну принесіте!». Отримавши жайворонки, діти бігли з ними на вулицю, в сади, городи тощо. Їх клали на голови, тримали в руках, наштрикували на палички і бігали з ними селом. Намагалися підняти їх повище, для цього забирались на дахи сараїв, на паркани, на дерева. «Пташок» саджали на скирти, гілки, пагорби, підкидали вгору, іноді прив’язували нитками до дрючків.

Учитель виймає з кошика булочки у формі пташок «жайворонки», роздає їх дітям.

 

Діти, мої діти,

Діти боженята,

Йдіть до мене “гурточком”,

Виберіть жайворята.

Жайворонки беріте,

На високу гору йдіте.

Пісеньок гарних співайте,

Весну-красну величайте.

Просіть жита, пшениці,

Всякої пашниці,

Дощика дрібненького,

Сонечка ясненького.

 

Заключне слово вчителя. Ось і підійшло до завершення наше свято, сподіваюсь, що ви почули багато цікавої і корисної інформації, яка вам знадобиться у житті в гармонії з природою.

Гадаю, що всі ви будете оберігати природу й наших вірних друзів – птахів! Пам’ятайте – найдорожче для пташки – це воля. Милуйтеся, слухайте і захоплюйтеся цими чудовими творіннями природи.

zip
Пов’язані теми
Біологія, 7 клас, Сценарії
Додано
12 березня 2020
Переглядів
918
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку