Сценарій свята до Дня пам'яті та примирення

Про матеріал
Сценарій свята, присвячений Дню пам'яті і примирення. Для дітей 5-11 класів. Головною метою є вшанування пам'яті ветеранів війни, виховання в учнів поваги до захисників нашої Батьківщини.
Перегляд файлу

Сценарій свята до Дня пам'яті та примирення

 

Ведучий 1.    Весна іде, і переможним кроком
В тюльпановому вічному вогні
Йде травень крізь хвилини, дні і роки,
Несе нащадкам спогади свої.

Ведучий 2.   Весна іде квітчасто, гордо, юно,
Як втілення найчарівніших снів,
О, весно красна, ти ще не забула
В історії своїх жахливих днів?

Ведучий1.    Із року в рік часопис віддаляє
Своїх нащадків далі від війни.
Та травень знову й знову нагадає,
Як із життя ішли його сини.

Ведучий2.  І знову на білому світі найпрекрасніша пора року – весна. Вона дарує нам щедре сонячне тепло, пташиний щебіт, аромат квітучих садів і пахучого різнотрав’я. Весна – це пора щорічного відродження природи, розквіт надій і прекрасних почуттів.

Ведучий 1.  Та для старших поколінь кожен травень відгукується болем у серцях, адже у світлий День Перемоги вони щемно згадують роки Другої світової війни, свою обпалену юність, важкі втрати рідних і близьких. І хоча історія  відлічує  вже 75 весну, пам’ять про 9 травня 1945 року не згасає.

Номер

Ведучий 2. Друга Світова війна почалася 1 вересня 1939 р. з попередньої злочинної змови керівництва двох країн-агресорів - фашистської Німеччини та більшовицько-комуністичного Радянського Союзу.

Ведучий 1. Того вікопомного вересневого дня гітлерівська Німеччина напала на мирну Польщу. Ця іскра швидко перетворювалася у світову пожежу. А вже 17 вересня 1939 року Сталінська радянська імперія  кинулася й собі звіряче шматувати Польщу, до складу якої на той час входили західноукраїнські землі...

Ведучий 2. Побоюючись подальшого наступу сталінської Червоної Армії, Гітлер ударив першим. Сталося це недільного ранку 22 червня 1941 року. У вогняному смерчі Другої Світової війни запала вся Україна...

Ведучий 1. Це на світанку сталося колись:
Стривожений, із муками і жалем
Світ стрепенувся, кров’ю вмить заливсь.
Залився болем, плачем, жалем.

 

Ведучий 2. Війна на зустріч молодому дню
Із гуркотом, із брязкотом котилась,
Лавиною металу і вогню
На нашу землю й долю навалилась.

 

Ведучий 1. Хоч обійди країну з краю в край
Усі роздоли, всі її простори, –
Навряд чи знайдеться десь двір,
Куди не внадилося б ненависне горе.

     Номер

Ведучий 2. У довічному боргу наше покоління перед ветеранами війни, кому пощастило пройти через горнило битв і дожити до світлого Дня Перемоги. Все менше їх залишається в життєвому строю. Даються взнаки і опалена війною молодість, сирі окопи і бліндажі, голод і холод, хвороби і рани. їхні груди вкриті медалями, на скронях - сивина. Але вони пам'ятають ті страшні часи, хоч часто їм і не хочеться про них згадувати.

Ведучий 1. Ми пам’ятаємо про тих, хто не вернувся з битви.
Ми думаєм про вас, хто серед нас живих.
Ми будемо за вас свій отчий край любити
І на землі своїй лишати добрий слід.

 

Номер

 

Ведучий 2. Страшні сліди залишила війна у всьому світі. Лише на території України в руїни та згарища німці перетворили чотирнадцять міст і двадцять вісім тисяч сіл.

Ведучий 1. Чотири роки… Тридцять чотири тисячі годин… Дві тисячі шістсот кілометрів від Москви до Берятна. Мало? Дійсно, якщо літаком – то всього-навсього три години польоту, а перебіжками, по-пластунськи – аж чотири роки. Довгих тяжких чотири роки.

 

Ведучий 2.  Котилась війна по нашій рідній землі цілих 1418 днів. Один день війни… Чого він коштував – знає тільки той, хто пережив його, хто переживає його знову і знову, все своє життя.

 

Номер

Ведучий 1.  Йшов 1945 рік.  Велика Вітчизняна  війна радянського народу проти фашистських загарбників наближалася до переможного кінця.

 

Ведучий 2. З 16 квітня по 8 травня була проведена остання наступальна операція Великої Вітчизняної.  Радянські  війська, за участю  бойових частин Війська  Польського,  розбили  берлінське  угрупування  противника  на частини і оточили їх.

 

Ведучий 1. 8 травня 1945 року представники німецького верховного командування підписали  Акт про капітуляцію збройних сил фашистської Німеччини.

Ведучий 2.  Ворог здався. Переможне завершення Великої Вітчизняної війни значило крах гітлерівського "нового порядку", звільнення поневолених народів Європи, врятування світової культури і цивілізації від фашизму. День 9 травня став Днем Перемоги, великим святом всього людства.

Ведучий 1. Іще тоді нас не було на світі,

Коли гримів салют із краю в край.

Коли засяяв сонцем у зеніті

Великий Травень, переможний Май!

 

Ведучий 2. Іще тоді нас не було на світі,

Коли в воєнній  бурі  грозовій,

За мир і щастя на усі століття,

Солдати  бій вели, священний бій!

 

Ведучий 1. Іще тоді нас не було на світі,

Коли вже Перемогу здобули .

Солдати Травня, слава вам навіки

Навіки слава від людей землі!

 

Номер

Ведучий 2. Хочеться зібрати всі квіти землі і покласти їх до ніг ветеранів. Друга світова війна – найбільш кривава сторінка в історії людства. Саме як страшну трагедію Другу світову  пам'ятають  і згадують в усьому світі.   

 Ведучий 1. Ми думаєм про вас, хто не вернувся з битви,

Ми думаєм про вас, хто нині ще живий.

Ми будемо за вас свій отчий край любити

І на землі своїй лишати добрий слід.

 

Номер

 Ведучий 2. Історія України…Це постійна боротьба за утвердження народності й нації, розбудови соборної, незалежної, демократичної держави. Мужніми борцями за вільне життя в Україні були не тільки наші пращури, а також є нинішнє покоління.

 Ведучий 1. Саме це покоління ввійде в історію, як борці за євроінтеграцію та учасники АТО, ООС. Спочатку був Майдан. Потім – Небесна Сотня. Вони не злякалися, не скорилися.

 Ведучий 2. Ми пишаємося тим, що наша молодь  патріотична і ці герої поряд з нами живуть, працюють. Але в серцях їхніх живе вогонь великої любові до рідної землі.

Номер

 Ведучий 1. Віднедавна 8-9 травня Україна відзначає День пам’яті та примирення і День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Нова емблема скорботного свята – червоні маки — символ пам’яті про тих, хто загинув під час Другої світової та гине на сході України у боротьбі за незалежність.

 Ведучий 2. Для України ця квітка є знаковою - згідно з нашими повір'ями, мак  розквітає в полі, де пролита козацька кров.

 

 Ведучий 1. Лиш на вітрі шумлять пелюстками

Квіти-символ палаючих днів,

Квіти-пам'ять про тих, хто не з нами,

Хто не вийшов з смертельних вогнів.

  Номер

Ведучий 1. В цей день хай єднає нас думка єдина,
Ми  зло в нашім домі долали не раз.
Все треба зробить, щоб жила Україна.
Прийміть  цей заклик,  як Божий наказ!

 

 Ведучий 2.  Україна – мирна держава, українці – толерантні, ввічливі люди, які з повагою ставляться до кожної нації і мови.


 Ведучий 1. Ми – єдина Україна!


 Ведучий 2. Ми знаємо, що ми єдині, що перемога буде за нами.

 

 Ведучий 1. Вітаємо зі святом всіх вас щиро!
Живіть здорові в щасті і в теплі!
Бажаєм всім любові, щастя, миру
На нашій рідній і святій землі!

 

 Ведучий 2. Хай пісня лине в синь небес крилато,
У мирне небо хай зліта салют!
День Перемоги – це найкраще свято!
І на землі хай в мирі всі живуть!

 

Пісня

docx
Додано
31 березня 2020
Переглядів
479
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку