Сценарій свята «Різдвяна феєрія»

Про матеріал

Сценарій свята «Різдвяна феєрія» – це сценарій новорічно-різдвяного заходу, який побудований на розповіді про те, як в Україні святкували і святкують Різдво. Захоплююча розмова про традиції та звичаї переплітається з виконанням колядок і віншувань.

Перегляд файлу

                Сценарій свята   « РІЗДВЯНА ФЕЄРІЯ »

 

Музичний вступ  « Щедрик »   мелодія + відео привітання

(Під спокійну музику ведучі читають слова, які супроводжуються відповідними картинками)

ВЕД.1  Різдво є одним з головних християнських свят, яке вирізняють унікальні звичаї і традиції, а також власні символи. Значення цього свята настільки велике, що навіть хід нової історії і літочислення ведеться від Різдва Христового.

ВЕД.2  Свята Різдва чекають з нетерпінням і дорослі, і малі. Воно приносить чимало радощів, веселощів та солодощів. Свято тішить своїм затишком, спокоєм і надіями на краще майбутнє. Та чи знаємо ми як його святкувати?

ВЕД.3  Про те, як святкують Різдво в Україні, написано багато. Етнографи та історики, починаючи з ХІХ століття, збирали матеріал, завдяки якому ми можемо при бажанні відродити багато традицій, втрачених за минуле століття.

ВЕД.4 Традиції святкування Різдва Христового передавалися від покоління до покоління. Наші прадіди чекали цього свята весь рік і ретельно до нього готувалися.

Колядка   « Добрий вечір тобі »   (гурт колядників)

ВЕД.1 Різдву передує сорокаденний піст, який починається 28 листопада і закінчується 7 січня. Цей піст традиційно називають Пилипівкою, оскільки останній день перед постом припадає на день пам'яті святого апостола Пилипа.

ВЕД.2  Готуватися до Різдва починають напередодні, адже 6 січня - Святий вечір. За кілька днів перед цим все вимивалось і вичищалось, житло прикрашали  святковими  рушниками,  солом'яними  оберегами. У Святвечір до хати приносять дідух - житній, пшеничний або вівсяний сніп. Він символізує урожай, добробут, дух предків і є оберегом роду.

ВЕД.3    6 січня з появою першої зірки українці сідають за щедрий, але пісний стіл. Святий вечір прийнято проводити у колі всієї родини.

ВЕД.4  Окремо варто зупинитися на оформленні столу. У старовину стіл вистилали соломою, а долівки дому сіном - це було символом ясел, на які поклали новонародженого Ісуса. Традиційно на стіл також насипають трохи зерна і покривають скатертиною, під яку по кутках столу кладуть зубчики часнику - він оберігає родину від хвороб і злих сил.

Колядка   « По всьому світу стала новина »   ( + віншування)

ВЕД.1  Святкова вечеря традиційно складається із 12 страв, які символізують 12 апостолів. Головною різдвяною стравою є кутя. Кутя повинна була бути багатою - з пшениці, з маком, медом, горіхами. Зараз в неї часто додають родзинки, курагу, цукати, але основний інгредієнт - пшениця - залишається незмінним. У різних регіонах її готують то рідкою, то густою. Взагалі, кожна господиня може нафантазувати все, що забажає. Головна умова, щоб було смачно.

ВЕД.2  У цей день дорослі не їли до сходу першої вечірньої зорі, що символізує появу на світ Ісуса і сяйво Вифлеємської зірки. Дітям дозволялося трохи поїсти в обід. До вечора всі члени сім'ї в святковому одязі збиралися за столом, заставленим стравами.

ВЕД.3  Господар першим сідає за стіл, запалює різдвяну свічку і благословляє вечерю. Починають трапезу з спільної молитви, і кожен спочатку бере кутю. Після куті вже можна переходити до інших страв - риби, грибів, борщу, вареників, тушкованої капусти, картоплі, узвару тощо.

ВЕД.4  У різних регіонах України набір страв є різним та все ж зберігається їхня кількість. У деяких регіонах було прийнято першу ложку куті підкидати до стелі. Під час святкової вечері за столом не можна сперечатися і лихословити.

Таночок дівчат з хустками під пісню І. Федишин «Україна колядує»

ВЕД.1 Вранці 7 січня українці вітаються фразою "Христос народився!", а у відповідь чують "Славімо його!". У цей день люди зазвичай відвідують церкву, складають щиру молитву новорожденному дитятку. Також ходять в гості до родичів і друзів.

ВЕД.2  У перший день Різдва закінчується піст, тож українці сідають за вже по-справжньому святковий стіл.

ВЕД.3  Символ цього свята – зелена ялинка. Зірка, яка зазвичай красується на верхівці дерева, − символ Віфлеємської зірки, що яскраво освічувала шлях волхвам до Ісуса Христа. Різнобарвні кульки, маленькі ангели, гірлянди, маленькі пастухи із свічками та ліхтариками нагадують свічки та ліхтарі, що світили у цю святу ніч Вифлеємським пастирям.

ВЕД.4  І зараз ці вогні горять у кожному будинку.  Щоб свято було ще радіснішим та веселішим, родичі один одному кладуть подарунки під ялинку.

 (Віншування+)  Колядка  «Небо і Земля нині торжествують»

ВЕД.1  Далі святкування Різдва в Україні виходить за межі сім'ї, адже діти і молодь збираються групками на колядування. Колядники починають ходити по будинках із Святого вечора.

ВЕД.2  Часто вони носять із собою на палиці велику зірку - вона символізує Вифлеємську, яка ознаменувала народження Христа.

ВЕД.3  Перед тим, як зайти до будинку, молодь або дітлахи просять дозволу заколядувати. Коли господарі погоджуються, колядники починають співати про народження Христа, а також бажають господарям щастя, здоров'я і достатку, за що колядників обдаровують солодощами та грошима.

ВЕД.4  Вважається, що чим більше колядників відвідає оселю, тим щедрішим буде для родини рік.

Колядка «Надворі чорна хмара вється» + віншування

ВЕД.1  Колядувати можуть діти, дорослі парубки та дівчата. У різних регіонах колядують не в однаковий час: де вже на Святий Вечір, десь − першого дня на Різдво, десь – на другий день після свят.

ВЕД.2  Хлопці та дівчата ходили колядувати окремо: хлопці з дзвоником та «зіркою», дівчата мали із собою ліхтар у вигляді місяця чи зірки, адже ходили колядувати ввечері, в хату не заходили, колядували на дворі.

ВЕД.3   Хлопці ж співали під образами, сідали до столу, але ненадовго: вклонялися господарям та гостям і вирушали далі.

ВЕД.4   На Різдво також прийнято миритися з тими, з ким були у сварці, пробачати будь-які образи, щоб відчути всю радість та чарівність не тільки свята, а й життя.

Колядка  «В лісі на морозі» + віншування

ВЕД.1  Характерним різдвяним звичаєм в Україні залишається вертеп. Це може бути як пересувний мініатюрний ляльковий театр, розміщений в коробі, так і живий вертеп з акторами.

ВЕД.2  Сюжети різдвяних вертепів зазвичай однакові: цар Ірод дізнається від волхвів про народження Ісуса, який є претендентом на його престол.

ВЕД.3  Щоб позбутися суперника, Ірод наказує воїну побити всіх вифлеємських дітей віком від 2 років і молодше. Воїн виконує наказ.

 ВЕД.4   За цей злочин Смерть відрубує Іродові голову, а чорти тягнуть його в пекло. І врешті решт добро все ж таки перемагає!

Колядка  «Дзень – дзелень» + слова

ВЕД.1  Отже, Різдво завжди було одним з найбільш шанованих свят в Україні.

ВЕД.2   У ці дні повітря ніби наповнюється якоюсь чарівною магією.

ВЕД.3   І все довкола огортає неймовірно святкова різдвяна атмосфера.

ВЕД.4  Адже, увесь світ з нетерпінням чекає народження Божого Дитяти – Ісуса.

 

 

 

 

 

docx
Додано
28 грудня 2018
Переглядів
4021
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку