Сценарій "Свято Покрови Пресвятої Богородиці"

Про матеріал

У матеріалі подано сценарій свята Покрови Пресвятої Богородиці та Дня захисника України, що відзначається у цей день. Свято було проведено для учнів 6-б класу у жовтні 2015 року. Особливо емоційним та зворушливим був виступ ансамблю хлопчиків, використання відеоряду, музики. На жаль, відсутня можливість завантаження відео.


Перегляд файлу

Про матеріал: У матеріалі подано сценарій свята Покрови Пресвятої Богородиці та Дня захисника України, що відзначається у цей день. Свято було проведено для учнів 6-б класу у жовтні 2015 року. Особливо емоційним та зворушливим був виступ ансамблю хлопчиків, використання відеоряду, музики. На жаль, відсутня можливість завантаження відео.

 

Тип матеріалу: Виховна робота Сценарії Класному керівникові 6 клас

 

Учитель: Трусова Любов Богданівна, вчитель зарубіжної літератури, спеціаліст вищої категорії, «вчитель-методист»

 

КЗ «Навчально-виховний комплекс «Гімназія №11 – спеціалізована школа з поглибленим вивченням іноземних мов  І ступеня – дошкільний навчальний заклад «Еврика» Кам’янської міської ради

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Свято Покрови Пресвятої Богородиці

 

E:\Трусова Л.Б\Класний керівник\6-Б 2015-2016н.р\Покрова Богородиці\Козацькому роду нема переводу 2015\DSCN6306.JPG

E:\Трусова Л.Б\Класний керівник\6-Б 2015-2016н.р\Покрова Богородиці\Козацькому роду нема переводу 2015\DSCN6237.JPG

На сцені учні 6-б класу НВК гімназія №11

 

E:\Трусова Л.Б\Класний керівник\6-Б 2015-2016н.р\Покрова Богородиці\Козацькому роду нема переводу 2015\DSCN6253.JPG

E:\Трусова Л.Б\Класний керівник\6-Б 2015-2016н.р\Покрова Богородиці\Козацькому роду нема переводу 2015\DSCN6262.JPG

 

E:\Трусова Л.Б\Класний керівник\6-Б 2015-2016н.р\Покрова Богородиці\Козацькому роду нема переводу 2015\DSCN6288.JPG

 

E:\Трусова Л.Б\Класний керівник\6-Б 2015-2016н.р\Покрова Богородиці\Козацькому роду нема переводу 2015\DSCN6231.JPG

 

 

Сценарій заходу

 

Учитель. (Відеоролик 1 Трусова Л.Б.)

Ось і знову ступила на наш поріг золоточола осінь. Свічками запалахкотіли берези, вбралися в золоті шати красені-клени, а осокори вже скинули своє золотисте вбрання. Тихі, мрійливі, зажурені стоять ці осінні дні. Земля переливається всіма відтінками золота, а над нею – синє, чисте, бездонне небо. І здається, ніби це знову прийшла до нас Прекрасна Діва Марія і знову розкинула над нами свій небесно-синій омофор-покров, щоб знову, вже вкотре, захистити нас, змусити замислитись над цінностями життя. І здається, що ввібрала ця осінь всю красу, всю непорочність, все щастя і горе Тієї, що віддала Сина Свого на поталу людям, Тієї, що стояла біля Його хреста і кров'ю вмивалося її серце, Тієї, яка, незважаючи на все заподіяне їй людьми лихо, стала їх найпершою захисницею, Тією, до кого ми звертаємось у своїх молитвах.

 

Ведучий.

 Діво Пресвятая -

Матір матерів,

пригорни до серця

всіх своїх синів.

Освіти їх душі

світлом золотим,

виповни любов'ю

неспокійний дім.

Научи, як землю

вберегти від зла,

розумом, діянням і

крилом тепла.

Зоре-зорянице,

сонце доброти,

землю України

щастям освіти!

 

 

Ведучий.

О, Мати Божа! Ми – твої діти.

Тобі сьогодні приносим квіти.

Тебе благаєм, уклінно просим,

До Тебе в небо ми руки зносим.

Прийми нас, Мати, під свій Покров,

Тобі даруєм серце й любов,

  Від нужд і горя нас збережи,

В лихій годині нам поможи.

 

Ведучий.

14 жовтня кожного року увесь християнський світ з глибокою любов’ю, вдячністю і надією славить Пресвяту Богородицю, Матір Спасителя світу Ісуса Христа. Шість разів у році християнська  церква урочисто відзначає свята на честь Діви Марії:

8 січня — Собор Пресвятої Богородиці;

7 квітня — Благовіщення Пресвятої Богородиці;

28 серпня — Успіння Пресвятої Богородиці;

21 вересня — Різдво Пресвятої Богородиці;

14 жовтня — Покрова Пресвятої Богородиці;

4 грудня — Введення в Храм Пресвятої Богородиці.

 

 

Ведучий.

Осінь. Пора радості та смутку, пора спокою й тривог, найбагатша,

найщедріша пора. Можливо, саме тому так багато свят на честь Богородиці саме восени. За народним календарем у жовтні закінчувалась осінь, і тому він був перехідним від осені до зими. Початком зими в українському селі вважалось свято Покрови, яке відзначається на честь події, що відбулася цього дня у Візантії в X столітті.

 

Ведучий.

Царгород, столицю Візантії,  оточили араби. У храмі святої Богородиці на Влахернах, де переховувалися її ризи, правилася всеношна. Серед парафіян ревно молився Андрій Юродивий. Здавалося, становище захисників міста було безнадійне, якби не сталося чудо. Вранці він побачив у небі над містом Матір Божу із сонмом святих. Богородиця опустила додолу омофор (покривало у вигляді широкого шарфа, котрий звичайно жінки носили навколо шиї) й накрила ним християн. Підбадьорені небесною підтримкою, греки-християни перемогли сарацинів.

 

Ведучий.

Свято Покрови Пресвятої Богородиці засноване на Русі князем Андрієм Боголюбським у 1164 році. Встановлене воно на честь Божої Матері, яка зняла зі своєї голови хустку - покрову і розкинула її над людьми, що знаходились у церкві, одночасно молячись за їх спасіння і врятування від біди. Ось ця її довга біла покрова (омофор) і стала своєрідним оберегом України, символом її споконвічного прагнення до встановлення злагоди і миру між своїми і чужими землями.

 

Ведучий. (Відеоролік 2 Смик Ніна)

 

Яка ж Ти гарна,

Радосте моя!

Пренепорочна,

Вибач, що беруся

Твою красу оспівувати я...

Та чи спинитись?

- Ні, я не спинюся.

Яка ж Ти гарна, що іще додам?

Мій подив не поміститься у слові.

Якщо не Ти, хто допоможе нам?

Великий Бог: діла Його чудові.

Яка ж Ти гарна, квітко чистоти,

Пренепорочна в зоряній короні.

Коли б не Ти, о, що коли б не Ти?

Хто нас згадає при Господнім троні.

Яка ж Ти гарна, Матінко моя!

Пренепорочна, вибач, що беруся

Твою красу оспівувати я.

Та чи спинитись?

- Ні я не спинюся.

Яка ж Ти гарна, Матінко моя…

 

Ведучий.

14 жовтня в Україні відзначається одне з найбільших шанованих свят— Покрова Пресвятої Богородиці в народі його ще називають Третя Пречиста. Цього дня ми з вдячністю і вірою приймаємо заступництво і клопотання за нас перед Богом Пресвятої Діви Марії, згадуємо історичні події далекої Візантійської епохи, з якої походить коріння національного українського свята.

Ведучий.

Особливо шанували на Україні Покрову запорозькі козаки. Вона була їхньою заступницею у далеких походах, її зображення завжди було на хрестах, які носили козаки. Священною для кожного козака на Січі була Покровська церква, від порога якої січовики вирушали на захист

рідної землі і куди з подякою за порятунок поверталися після походів.

 

Пісня «Ой на горі та й женці жнуть…»

 

Ведучий. (Відеоролик 3 Кудрявцев)

 

Козак – це «вільна людина». Запорожці називали себе «січовими»(від дієслова «сікти»). А свого командира кликали отаманом. За кількасот річне існування Січі жоден кошовий отаман не зажив такої любові й шани серед січового товариства, як Іван Дмитрович Сірко. Великий талант полководця, особиста хоробрість, мужність і відвага поєднувалися в ньому з безмежною відданістю народній справі.

Найбільш яскравими постатями Запорізької Січі були Дмитро Байда-Вишневецький, Іван Підкова, Самійло Кішка, Северин Наливайко, Петро Сагайдачний, Максим Кривоніс, Петро Дорошенко, Богдан Хмельницький.

 

Ведучий.(продовжуємо під відеоролик 3)

У час II світової війни на землях Західної України як збройна сила проти гітлерівської та більшовицької окупації батьківських земель утворилася Українська Повстанська Армія. Воїни цієї армії теж обрали собі свято Покрови за День Зброї, віддавшись під опіку святої Богородиці. Вони героїчно і жертовно боролися за Самостійну і Соборну Державу. Найкращі сини й доньки української нації встали до лав борців проти чужоземного поневолення.

 

Ведучий.

  Помолімося Богу, як водиться.

Батьку й матері низький поклон.

Бережи ти мене, Богородице,

Щоби я не потрапив в полон.

 

Пісня «Ой на горі на Маківці…»

 

Ведучий.

Козаки були віддані своєму товариству, любили влучне слово, дотепні жарти, вигадки й розваги, а над усе – пісню.

 

Пісня «Мав я раз дівчиноньку…»

 

Ведучий.

Козаки настільки вірили в силу Покрови Пресвятої Богородиці і настільки щиро й урочисто відзначали свято Покрови, що впродовж століть в Україні воно набуло ще й козацького змісту та отримало другу назву – Козацька Покрова. З недавніх пір свято Покрови в Україні відзначається ще й як день українського козацтва. За наказом Президента України Петра Порошенка установлено свято –  День захисника України, яке ми відзначаємо щорічно 14 жовтня.

 

Ведучий.

 

Розселив Господь людей по всьому світу і кожному народові дав землю. Богом дана земля є святою і рідною, тому її захист – це найперший обов’язок народів.

 

 

Ведучий.

Для українців такою землею є Україна. Вона полита потом і кров’ю сотень поколінь, їхніх працелюбних і героїчних предків. Запорізькі козаки, воїни УПА, українські патріоти часів Другої світової війни, повоєнне покоління, герої Небесної сотні та воїни АТО. Шануймо героїчну історію нашого великого народу. Захисники України залишаються уособленням кращих якостей і виразниками незламного національного духу, прикладом борців за незалежність нашої держави.

 

Пісня «Добрий день, матусю Україно!»

 

Ведучий.

День сьогоднішній нерозривно пов’язаний з учорашнім. І кожен слід на землі, і нинішня радість, і небо безхмарне, і наш достаток, і щасливе вільне життя – то ваш слід на землі, переможці визвольних змагань. Спасибі ж вам за збережене життя, наші славні вояки.

 

Ведучий.

Роки… Скільки б їх не минуло, не зітруть у народній пам’яті світлі імена тих, хто віддав своє життя за незалежність нашої Вітчизни.

 

Ведучий.

Вони у битві чесно полягли

А іншого ні вибору, ні змоги

Вони загинули, але перемогли,

Бо віддали життя для перемоги.

 

Ведучий.

Живу їх пам’ять вік шануєм ми,

Увічнивши, як обеліск безсмертя.

Та кулями пробитими грудьми

Не зупинити ворогів упертих.

 

Ведучий.

За ниви хлібні й ранки солов’їні,

За вітру шум і лагідні світання

Усіх загиблих пошануймо нині

Скорботною хвилиною мовчання.

 

Учитель

Хвилина мовчання – затихли всі кроки,

Скорботи хвилина, громада мовчить.

Ніколи хай ті не вертаються роки,

Димами не вкриється неба блакить.

Прошу всіх стати.

 

Хвилина мовчання

 

Ведучий.

«Покрова накриває траву листям, землю — снігом, воду — льодом, а дівчат — шлюбним вінцем». Так зауважували українці про  свято. За станом погоди в цей день намагалися передбачити характер наступної зими: «Якщо на Покрову вітер з півночі, то зима буде холодна і з хуртовицями, якщо з півдня,    то тепла». Говорили також, що «Покрова покриває або листом, або снігом». Звертаючись із проханням промовляли:  «Покрово-Покрівонько, постели скатерку біленьку, не дай довго вороні крякати і ногам по болоті ляпати».

 

 

Ведучий.

На Карпатській Україні до Покрови осипом поверталися всі пастуші отари з полонин і завершували останню мандрівку чумаки.

Коли починали будівництво хати, намагалися закінчити його до

14 жовтня, щоб до свята увійти під дах - покров: «Тоді Покрова покриє усіх в новій хаті покровом, і всі нечисті духи щезнуть із хати, і весь рік буде спокійно», –  так вважали на Київщині.

 

Ведучий.

Для того, щоб усі члени сім’ї були здоровими, на Покрову старша господиня брала вишитого рушника, що був над іконою Богородиці, і розвішувала його над вхідними дверима. Покрова піклується про сім’ю, шлюб, здоров’я та благополуччя родини.

Пісня «Родина»

Учитель.

Якби можна було зібрати в одне всі почуття та любов усіх найчутливіших сердець               та найбільш люблячих матерів світу, то вони не зрівнялися б з материнським               серцем Божої Матері.Те серце тішиться праведними, болить над грішними. Воно               відчуває нещастя кожного й хоче допомогти йому, лиш би він хотів прийняти цю               поміч.

 

Ведучий.

Свята Заступнице! ПречистаДіво!

Ти оповий нас Покровом білим,

І під опіку візьми Вкраїну,

Не дай їй впасти знов на коліна.

Народ наш просить захисту в Тебе,

Бо Ти –  Цариця Землі і Неба.

Прийми нас ще раз під свій Покров,

Вкотре благаєм Тебе ми знов.

Ти захисти нам Матір-Вкраїну,

Не дай зробити з неї руїну,

З колін підвестись нам поможи,

Вкраїну вільну нам збережи.

 

 

Учитель.

 Шануймо славні традиції, звичаї нашого народу. Пам’ятаймо завжди і скрізь, що  ми –  діти козацького роду. Пишаймося нашим славним минулим. Воно допоможе               нам вистояти в нелегкі теперішні часи. Це потрібно для того, щоб процвітала наша               ненька Україна.

 

Пісня «Козацькому роду нема переводу»

(Відеоролик 4 Козаки)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Список використаних джерел

 

1. Тернопільська обласна бібліотека для дітей http://old.odb.te.ua/?menu=info&id=251

2. Смілянська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів №5 Покрово Свята, прийди до нас! http://smila-school5.edukit.ck.ua/biblioteka/svyato_pokrovi/

3. Івано-Франківська  обласна універсальна наукова  бібліотека ім. І.Франка ІСТОРІЯ СВЯТА ПОКРОВИ ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦІ https://lib.if.ua/exhib/1342001580.html

4. «Навчально-виховний комплекс № 36 «Спеціалізована середня загальноосвітня школа техніко-економічного профілю – дошкільний навчальний заклад» СЦЕНАРІЙ ВИХОВНОГО ЗАХОДУ "ГЕРОЇЧНІ ВОЯКИ УПА" Сценарій УПА, козацтво та Покров Пресвятої Богородиці http://nvk36.dnepredu.com/uk/article/stsenarii-vikhovnogo-zakhodu-geroyichni-voyaki-upa.html  

5.  Чернівецька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №16 Чернівецької міської ради   Сценарій до святкування Покрови Пресвятої Богородиці, козацтва та УПА. http://school16.edukit.cv.ua/Files/downloadcenter/%D0%9F%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0.docx

6. Пасічник Анна Валентинівна  Виховна година “14 жовтня – Покров Пресвятої Богородиці” https://abetkaland.in.ua/14-zhovtnya-pokrov-presvyatoyi-bogorodytsi/

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Петрушко Любов Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
19 серпня 2018
Переглядів
4772
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку