Сценарій тематичного вечора з фізики "Дзеркала"

Про матеріал
Позакласний захід з фізики для учнів 7-11 класів, можна провести під час декади фізики. Знайомить учнів з таємницями дзеркала.
Перегляд файлу

Тематичний вечір з фізики «Дзеркала»

Мета: закріпити знання учнів про світлові явища; розкрити таємниці дзеркала; познайомити з найкрасивішими місцями нашої планети - природними дзеркалами;

розвивати пізнавальну активність учнів; їх емоційне сприйняття та естетичні смаки;

виховувати любов до прекрасного, до оточуючої нас природи та її проявів; посилити національно-патріотичний характер виховання через вивчення традицій та звичаїв українського народу.      

Наочність та обладнання: мультимедійна дошка, проектор, ноутбук, лист, дзеркало, дві свічки, прозора скляна пластина, лінійка, штатив, сірники, відеофрагмент «Виробництво дзеркал. Історія дзеркала та технологія виробництва», відеофрагмент «Ну постривай! Кімната сміху!», мультфільм «Крихітка Єнот», відеофрагмент «Відображення природи», презентація «Неймовірно красиве солоне озеро Салар де Уюні. Сіль землі і дзеркало світу», відеофрагмент «Солончак Уюні в Болівії».

Хід заходу

Ведучий 1

Доброго дня вам, шановні гості. Сьогодні ми зібралися, щоб разом з вами здійснити дивовижну подорож – подорож, яка захопить вас цікавими історичними фактами, культурними традиціями та віруваннями, таємницями та магією.  

Ведучий 2

Але у нас з’явилася проблема: до нас надійшов лист, якого ми не можемо прочитати.  Як нам прочитати ось цього листа? (Демонструє лист)

Звучать пропозиції. 

Ведучий 1

Дійсно, для цього нам знадобиться плоске дзеркало. (Демонструє плоске дзеркало).

Ведучий 2

Чому саме плоске дзеркало? І як це спрацює?

Ведучий 1

Тому, що найкращий відбивач світла — дзеркало: воно відбиває більш ніж 90 % світла, що падає на нього. До того ж ми бачимо себе у дзеркалі не так, як нас бачать інші люди. «Не може бути» – скаже дехто. А візьміть просто зараз і станьте перед дзеркалом. Де ви бачите своє праве око у ньому? Справа. А тепер відійдіть від дзеркала і запитайте когось поруч, з якої сторони він бачить ваше праве око. Очевидно, що зліва від себе.

Таким чином стає зрозуміло, що дзеркало трішки обманює нас. Особливо це помітно тоді, коли стояти перед дзеркалом у футболці з написом. У дзеркалі напис читається навпаки — з кінця тексту (який ми бачимо в зображенні зліва) до його початку (який віддзеркалюється справа). Власне таким самим чином ми «читаємо» своє обличчя в дзеркалі — навпаки, не так як його бачать інші. Власне таким чином ми й змогли прочитати листа.

Ведучий 2

Отже, як ви зрозуміли, наш тематичний вечір присвячений дзеркалам. 

Ведучий 1

Що ж таке дзеркало?

Ведучий 2

Дзеркало – гладка поверхня, яка відбиває світо і дозволяє отримати зображення предмета.

Проведемо дослід (дослід проводить учитель), за допомогою якого з'ясуємо, як розташовані предмет і його зображення відносно дзеркала. Нехай у ролі дзеркала буде плоске скло, закріплене вертикально. З одного боку скла встановимо палаючу свічку (у склі з'явиться її зображення), а з другого — точно таку саму, але не запалену. Пересуваючи незапалену свічку, знайдемо таке її розташування, що ця свічка, якщо дивитися на неї крізь скло, здаватиметься палаючою. У цьому випадку незапалена свічка виявиться в місці, де спостерігається зображення в склі запаленої свічки.

Ведучий 1

Завдяки описаному досліду (а також безлічі інших, спрямованих на вивчення процесу відбивання світла) можна встановити загальні характеристики зображень у плоских дзеркалах:
1) плоске дзеркало дає уявне зображення предмета;

2) зображення предмета в плоскому дзеркалі дорівнює за розміром самому предмету й розташоване на тій самій відстані від дзеркала, що й предмет;

3) пряма, яка сполучає точку на предметі з відповідною їй точкою на зображенні предмета в дзеркалі, є перпендикулярною до поверхні дзеркала.

Внаслідок того, що зображення в дзеркалі симетричне відносно площини дзеркала, ліве і праве міняються місцями.

Ведучий 2

Людям завжди хотілося бачити своє зображення. Задовго до появи дзеркал наші предки намагалися шліфувати і полірувати найрізноманітніші матеріали. У справу йшли камінь (пірит, гірський кришталь) і метал (золото, срібло, бронза, олово, мідь). Вік найстародавніших дзеркал - близько 7 тисяч років. Це, як правило, золоті або срібні диски, ретельно відполіровані з одного боку і з узорами на іншому, до яких кріпилася ручка.

Ведучий 1

Археологи вважають, що найдавніші дзеркала - це знайдені в Туреччині поліровані шматки обсидіану, які налічують 7500 років. Проте ні в одне з античних дзеркал не можна було, наприклад, розглядати себе ззаду або розрізняти відтінки кольору.

Ведучий 2

В ті часи довести до дзеркального блиску шматок сталі або бронзи величиною з долоню було не так-то просто. До того ж поверхня такого дзеркала окислювалася і її доводилося щодня чистити. Латинське spektrum в німецькій мові перетворилося у Spiegel («Шпігель» - дзеркало). З чого можна зробити висновок, що до Німеччини дзеркала принесли римляни.

Ведучий 1

Мистецтвом виготовлення скляних дзеркал славилася середньовічна Венеція. У 1291 році всіх гутників цієї республіки переселили на острів Мурано. Влада пояснила, що це необхідно в цілях пожежної безпеки, а насправді це було зроблено, щоб строго слідкувати за гутниками. Хоч вони і користувалися великою пошаною і звання гутника вважалося не менш почесним, ніж звання дворянина, майстрам під страхом смерті заборонялося розголошувати секрети свого ремесла.

Ведучий 2

Технологія була на ті часи досить складна: тонкий шар олов'яної фольги накладався на папір, який з іншого боку покривався ртуттю, по ртуті знову прокладався папір, і лише потім зверху накладалося скло, яке придавлювало цей листковий пиріг, а з нього тим часом витягували папір. Зрозуміло, подібне дзеркало було вельми каламутним - та все ж воно відображало більше світла, чим його поглинало. Таким процес залишався з неістотними змінами аж до 1835 року, коли німецький професор Юстус фон Лібіх відкрив, що, використовуючи срібло, можна отримувати набагато ясніші і виблискуючі дзеркала.

Ведучий 1

Республіка дожів ревниво охороняла свою монополію. У 1454 році вона видала наказ, який забороняв дзеркальникам залишати країну, а тим, хто це вже зробив повелівав повернутися додому. «Неповерненцям» загрожували карою відносно їх рідних. Слідами утікачів, які опиралися, посилали вбивць. В результаті дзеркало три століття залишалося неймовірно рідкісним і фантастично дорогими товаром.

Ведучий 2

Проте в ХVІІ столітті Франції вдалося опанувати таємницю виготовлення венеціанського скла. Спонукала її на це дорожнеча модних виробів. За свідченням французького міністра фінансів Кольбера, венеціанське дзеркало розміром 115 на 65 сантиметрів в срібній оправі коштувало 68 тисяч ліврів, тоді як картина Рафаеля такого ж формату - всього 3 тисячі! Міністр вважав, що дзеркала загрожують країні розоренням. Це не було перебільшенням. Французькі аристократи, нахваляючись один перед одним своїм багатством, платили за них цілі стани.

Ведучий 1

Король Людовик XIV був буквально схиблений на дзеркалах. А на один з придворних балів королева з'явилася в сукні, усипаній шматочками дзеркал. Від неї виходило сліпуче сяйво, але ця «пишність» дуже дорого обійшлася країні. І Кольбер зважився на крайні заходи. Він послав своїх довірених осіб на острів Мурано. Вони підкупили двох майстрів і потаємно вночі вивезли їх на маленькому човнику до Франції. Незабаром у французькому містечку Тур ля Віль з'явилася перша в Європі дзеркальна мануфактура.

Ведучий 2

Після того, як фірма «Сан-Гобен» розкрила секрет венеціанського виробництва, ціни різко впали. Дзеркала стали з'являтися на стінах приватних будинків, в картинних рамах. У XVIII столітті вже дві третини парижан обзавелися ними. Крім того, пані стали носити на поясі маленькі люстерка, прикріплені ланцюжками.

Ведучий 1

У Росії в епоху Петра I зародилися багато нових ремесел, у тому числі і гутництво. Попит на віконне скло, дзеркала і посуд був дуже великим. Причому в Росії дзеркала робили такими величезними, що це викликало здивування в багатьох країнах.

Ведучий 2

Можливість бачити себе з боку привела до колосальних наслідків: європейці стали більше контролювати свою поведінку, зросла емансипація особистості, посилилася філософська рефлексія (адже навіть це слово означає «віддзеркалення»).

Ведучий 1

Змінювалися різні архітектурні стилі і мода, але дзеркалу завжди знаходилося місце. У XVII столітті строга готика змінилася пишним бароко. Ну, як тут обійтися без дзеркал! Вони використовувалися і як обробка стін і каменів в палацах, і як прикраса скромного житла простих громадян. На початок XVIII століття на зміну бароко прийшло рококо, самий зніжений і витончений стиль. Тут вже будуються цілі дзеркальні кімнати і галереї. У Версальській дзеркальній галереї, наприклад, 306 дзеркал як би розсовували стіни приміщення і підсилювали силу світла, що випромінювали свічки і люстри.

Ведучий 2

Потім рококо змінилося строгим класицизмом - дзеркала стали прикрашати парадні сходи, бальні зали, житлові приміщення.

Ведучий 1

З початком ХХ століття дзеркала втратили свою екзотику і стали звичним предметом домашнього ужитку.

Ведучий 2

Сьогодні дзеркало - річ буденна, більшість з нас узагалі не звертає на нього уваги. Варіантів його застосувань чимало: це - аксесуар, предмет інтер’єру, елемент технологічного процесу.

Ведучий 1

Втім, аби створити цей простий, на перший погляд, предмет, треба докласти чимало зусиль. Дзеркало – це шар високоякісного скла та набору хімікатів. Процес починається з плавлення піску. Детальніше – у відеоматеріалі.

Демонстація відеофрагмента «Виробництво дзеркал. Історія дзеркала та технологія виробництва»

Ведучий 2

А чи всім вам відомо про існування кривих дзеркал? Їх принцип в тому, що різноманітні геометричні конфігурації їх поверхонь абсолютно по-рiзному викривлюють та змінюють відбите зображення. Це допомагає досягати різноманітних та ефективних результатів. Такі увігнуті дзеркала використовуються, наприклад, в телескопах-рефлекторах, де вони фокусують в окулярі відбите світло віддалених космічних тіл. Також вигнуті дзеркала ви можете зустріти майже щодня, адже вони використовуються в автомобілях, як дзеркала заднього виду, та розширюють водію кут зору. Ну і звичайно криві дзеркала в кімнатах сміху, що наповнюють нашу душу добрим сміхом, поки ми роздивляємося химерні викривлені віддзеркалення себе чи свого друга.

Демонстрація відеофрагмента «Ну постривай! Кімната сміху!»

Ведучий 1

Є така дитяча гра - асоціації. Хтось загадує предмет або явище і називає вголос те, з чим воно асоціюється. Інші повинні відгадати загадане. Якщо в цій грі загадати слово «дзеркало», асоціативний ряд можна побудувати такий: Задзеркалля, кімната сміху, чаклунство і - головне - таємниця.

Ведучий 2

Чому ж дзеркало для нас не просто необхідна в побуті річ, а щось набагато більше - загадка, таємниця? Чи дійсно воно володіє якоюсь магічною силою? Або людина за своєю природою така ірраціональна, що, начитавшись в дитинстві казок, все життя продовжує вірити в чарівне Задзеркалля?

Ведучий 1

Дійсно, жодна з речей, що оточують нас, не викликає такого обережного, шанобливого і навіть благоговійного відношення, як дзеркало. Хочете доказів? Будь ласка! Де під час святочних ворожінь дівчата видивляються свого судженого? Зрозуміло, в дзеркалі, оточеному свічками, а не в яких-небудь дверцях полірованої шафи! У якого предмета ми запитуємо: «Хто на світі всіх миліше?» і радимося з ним, як з живою людиною?

Ведучий 2

І чому, коли ми випадково ламаємо стілець або стіл, ми всього лише досадуємо на свою незграбність, коли розтрощуємо дорогу вазу, викидаємо уламки без особливого жалю і кажемо: «На щастя!» - а ось коли точно так розбиваємо навіть найменше, саме копійчане люстерко, перелякано здригаємося, плюємо через плече і потім довго не можемо звільнитися від передчуття біди?

Ведучий 1

Саме життя людини немов проходить між двох дзеркал, точніше, між двох забобонів, пов'язаних з ними. Коли дитина народжується, її в перший рік життя не підносять до дзеркала - вважається, що на немовля, яке побачило своє віддзеркалення, зваляться тридцять три нещастя: воно захворіє, пізно почне говорити, у нього будуть важко різатися зубки і т. і.

Ведучий 2

А зі всіх стародавніх похоронних обрядів до нас, в першу чергу, дійшов той, що знову-таки пов'язаний з дзеркалом - коли хтось вмирає, всі дзеркала в хаті завішують простирадлами, щоб в них не відбилася смерть.

Ведучий 1

Як тільки було винайдено справжнє дзеркало (в тому вигляді, в якому ми його знаємо) багато релігійних конфесій наклали на нього заборону. Вважалося, що через поверхню на навколишній світ дивиться диявол. За іншою версією, Сатана спеціально винайшов цю річ, щоб Єва могла побачити свою красу і нею пишатися. Тому, щоб не повторити гріх, середньовічні модниці користувалися ретельно відполірованими дисками з металу.

Ведучий 2

Пристрасть нечистої сили до цієї речі згадується в багатьох легендах. Наприклад, в китайській міфології вважається, що якщо дзеркала будуть поставлені навпроти один одного, то по створеному відображенням коридору демони зможуть потрапити в нашу реальність.

Ведучий 1

Цей спосіб зв’язку з потойбічним був добре відомий в древній Русі, де святочні дівочі гадання проходили саме таким способом. Дівчина ставила одне дзеркало перед собою, а інше прямо перед ним але позаду себе. Потім вона запалювала свічки і намагалася побачити обличчя судженого. Вважалося, що викликаний таким чином дух покаже ворожки долю. Цей спосіб застосовується до сих пір, але його прихильницям потрібно знати, що не завжди подібні магічні сеанси закінчуються благополучно. Розсерджений дух може покарати ту, що потривожила його спокій.

Ведучий 2

Ще одне популярне жіноче гадання виглядає так. Потрібно взяти воскову свічку і намалювати на відбивній поверхні 13 хрестиків. Потім дзеркало ставиться на стіл, по боках запалюються свічки, а на стіл встановлюється чашка з водою і сільничка. Ворожка з’їдає дрібку солі, запиває водою і пильно дивиться в дзеркало. Оскільки ритуал проводиться на ніч, то після нього потрібно мовчки лягти спати. Уві сні відкриється майбутнє.

Ведучий 1

Вчення фен-шуй вважає дану річ потужним акумулятором енергії. Тому якщо нею користуватися правильно, то можна поліпшити атмосферу в вашій оселі.

Ведучий 2

На Сході вірять, що дзеркало здатне відлякати демонів, які настільки жахливі, що здатні щезнути від виду власного відображення. Тому вони прикрашали цим предметом вхід у будинок. Тому дзеркало навпроти вхідних дверей по фен-шую виконує функцію оберега.

 

Ведучий 1

При цьому по фен-шую не можна розміщувати дзеркало напроти дзеркала (щоб не відкрити дорогу нечисті) і поміщати його поруч з ліжком, бо воно буде використовувати сплячу людину як донора для нечистої сили. Якщо немає можливості прибрати предмет, краще на ніч накинути тканину на його поверхню. Таким чином, енергетичні вампіри будуть нейтралізовані.

Ведучий 2

За фен-шуєм дзеркало в передпокої символізує собою залучення грошей в будинок. Також можна провести ритуал на удачу. Для цього зазначений предмет потрібно повісити на кухні поруч з обіднім столом або у вітальні таким чином, щоб в ньому відбивалося красиве оздоблення кімнати і накритий стіл. Є обряд на примноження фінансів — покласти стопку монеток перед поверхнею.

Ведучий 1

Не рекомендується довго милуватися на себе в дзеркало. Точно так, як і воно нейтралізує будь-яку іншу енергію, дзеркало нейтралізує і наше біополе. Чим довше ми роздивляємося своє віддзеркалення, тим більше втрачаємо сил. Говорять, що жінки старіють швидше за чоловіків саме тому, що частіше заглядають в дзеркало.

Ведучий 2

Дзеркало, призначене для всієї сім'ї, не повинне розташовуватися дуже низько, щоб не «зрізати» верхівку найвищого з домочадців. Інакше енергетика цієї людини послабне, вона страждатиме головними болями. З цієї ж причини дзеркала не вішають дуже високо, щоб не нашкодити дітям.

Ведучий 1

В дзеркала є пам’ять. Дзеркало в будинку запам’ятовує всі події, які там відбуваються. A. Вулис написав у своїй книзі «Літературні Дзеркала»: «Дзеркало  – завжди  подарунок, без минулого й без майбутнього. Дзеркало – втілення амнезії. Воно – мить, що зникає назавжди, як тільки  відбивається». Надзвичайно могутньою негативною енергетикою володіють дзеркала, перед якими відбувалися сварки, сцени насильства, а тим більше вбивства. Прихильникам антикваріату слід гарненько подумати, перш ніж придбати дзеркало, історія якого невідома. Перевірити, яке дзеркало перед вами, «хороше» чи «погане» - легко. Досить запалити свічку - якщо вона згасне перед дзеркалом, значить, в ньому скупчилося дуже багато негативної енергії і від нього краще позбавитися.

Ведучий 2

Розбите дзеркало вважається поганим знаком, оскільки з нього вивільняється вся енергія, що скупчилася. Вона може негативно вплинути на людину. (Пам'ятаєте, що трапилося з Каєм з казки Андерсена? Йому в око і в серце потрапили осколки дзеркала, яке змайстрував злий троль, після цього Кай став жорстоким і грубим). З цієї ж причини слід побоюватися тріснутих дзеркал. Пам’ятайте, що за повір’ям розбити цей предмет — означає сім бід. Щоб їх уникнути — киньте через плече дрібку солі або поверніться три рази проти годинникової стрілки.

Ведучий 1

Часто ми самі «повідомляємо» своїм дзеркалам негативну інформацію. Адже ми заглядаємо в дзеркало, як правило, для того, щоб знайти недоліки зовнішності. І чим частіше ми лаємо своє віддзеркалення, стоячи перед дзеркалом, тим частіше дзеркало, запам'ятавши наші емоції, показує нам непристойну «картинку» - замкнутий круг! Отже, слід прислухатися до рекомендацій психологів, які радять не підходити до дзеркала у поганому настрої або під час хвороби.

Ведучий 2

Дивитись в дзеркало потрібно неодмінно з посмішкою, тоді воно випромінюватиме тільки позитивну енергію, яка допоможе зняти стрес і поліпшити настрій. Пам'ятаєте мультфільм (казку) про Крихітку Єнота, який хотів дістатися на другий берег ставка, але страшенно боявся Того, Хто Сидить у Ставку? Єнот робив по-всякому: і погрожував йому кулаком, і замахувався дрючком — усе марно. Щоразу Той, Хто Сидить у Ставку, відповідав Крихітці тим самим. І тільки усмішка розв'язала всі проблеми. У відповідь на усмішку Крихітки Єнота Той, Хто Сидить у Ставку, теж усміхнувся. Ви, звичайно, здогадалися, що в ставку Єнот бачив своє відображення.

Демонстрація мультфільма «Крихітка Єнот»

Ведучий 1

Яким чином Крихітка Єнот бачив у ставку своє відображення? Адже там не було дзеркала.

Ведучий 2

Щоб з'явилося зображення, світло має відбитися від поверхні дзеркально. Крім звичайного дзеркала, прикладами дзеркальних поверхонь є скло автомобілів, вітрин магазинів, поліровані меблі, ложки та леза ножів з іржестійкої сталі. Існують і природні дзеркала  спокійна поверхня озера, затоки тощо (як у випадку з Крихіткою Єнотом). Дуже важливо, щоб поверхня води була спокійною, тоді відображення буде більш чітким.

Демонстрація відеофрагмента «Відображення природи»

Ведучий 1

Найбільше дзеркало світу ви не знайдете у пишній рамі палацу чи музею – воно оздоблене гірською грядою!

Презентація «Неймовірно красиве солоне озеро Салар де Уюні. Сіль землі і дзеркало світу»

Ведучий 2

Солончаки навряд чи можуть завоювати приз на конкурсі найжиттєрадісніших ландшафтів: навколо тільки присвистує вітер, біла сіль і пекуче сонце. Але якщо ви думаєте, що засолені рівнини не можуть бути прекрасні, значить, ви просто недооцінюєте матінку-природу. Солончак Уюні в Болівії – найбільша та найкрасивіша солона рівнина на планеті, яка іноді буває «сіллю землі», а іноді – «дзеркалом світу».

Ведучий 1

У давні часи солончак Уюні був величезним солоним озером Мінчін на високій рівнині Альтіплано. Але час не пощадив його, і воно майже повністю висохло, в основному перетворившись у величезну палючу солону пустелю площею 10 582 квадратних кілометри. Солончак Уюні добре видно з космосу: панцир товщиною від 2 до 8 метрів біліє чистіше самих хмар. Це відмінна транспортна артерія, що рівніша будь-якої дороги.

Ведучий 2

Тут не часто дощить, та коли це трапляється, цей гігантський солончак перетворюється на безкрайнє дзеркало! Вода не може одразу просочитися в щільно спресовану сіль і розподіляється по всій поверхні озера тонким шаром, який віддзеркалює небо.

Ведучий 1

Солончак Уюні – ідеальний інструмент для перевірки та калібрування супутникових приладів дистанційного зондування: це саме рівне місце на планеті, і навіть хвилі і бризи не порушують ідилічно-дзеркальний порядок.

Ведучий 2

Солончак Уюні цінується болівійцями як джерело солі: щороку видобувають 25 тисяч тонн. Але це надзвичайно мало порівняно з видобутком минулих років. Пам’ять про ті часи –кладовище паровозів середини минулого століття, що хочуть перетворити на музей. А ще тут знаходиться велика частина світових запасів літію.

Ведучий 1

Але насамперед солончак Уюні – це не кар’єр під відкритим небом, а мета подорожей. Сюди їдуть десятки і сотні тисяч туристів: помилуватися на безкрає небо, подихати цілющим солоним повітрям, пожити в готелі з солі Hotel de Sal Playa … А коли сюди прилітають гніздитися три види прекрасних рожевих фламінго і приходять їсти сіль пухнасті лами, то стає ясно: у природі ніщо не буває непривабливим.

Демонстрація відеофрагмента «Солончак Уюні в Болівії».

Ведучий 2

Ось і завершилася наша мандрівка у таємничий та загадковий світ дзеркал. Сподіваюсь, що вам сподобалася ця мандрівка у далеке минуле та потаємне і ви відкрили для себе сьогодні багато цікавого та корисного. Хай щастить! Дякуємо за увагу!

1

 

docx
Пов’язані теми
Фізика, Позакласні заходи
Додано
28 лютого 2019
Переглядів
1649
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку