Сценарій відкриття ІІ етапу конкурсу знавців української мови ім.Петра Яцика

Про матеріал
Оригінальний сценарій урочистого відкриття конкурсу знавців української мови ім.Петра Яцика. Передбачено інтерактивні вправи, незвична презентація висловів про мову відомих особистостей України у формі перфоменсу.
Перегляд файлу

СЦЕНАРІЙ

урочистого відкриття ІІ етапу XХІV Міжнародного конкурсу

з української мови імені Петра Яцика

 

Ведуча. Доброго осінньо-передзимового дня усім вам, знавцям і шанувальникам української мови! Щиро вітаємо всіх на ІІ етапі XХІV Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика.

 

(Виступ гостей)

 

Ведуча. Мова – це найдорожчий скарб кожного народу. Це те, що хочеться тримати у своїх долонях, у своєму серці і нікуди не відпускати, нікому не віддавати, а лише берегти, захищати, розвивати… Крізь століття й покоління український народ несе невимовну любов до своєї рідної мови. І не тільки в Україні, а й далеко за її межами… Запрошуємо вас до перегляду перфоменсу «Мова важлива!».

 

Лунає фонова мелодія. На сцену по черзі виходять учні-«видатні особистості України»

(Голос за кадром) Українська мова – це серце нашої нації, а нація – це особистість, вона має обличчя, темперамент, свою культуру, мораль, честь і гідність, своє минуле, теперішнє і майбутнє.

Ну що б здавалося, слова… Слова та голос – більш нічого. А серце б’ється – ожива, Як їх почує!.. Тарас Шевченко

Мова росте елементарно разом з душею народу. Іван Франко

Слово – то мудрості промінь, слово – то думка людська. Леся Українка

Слово – то мудрості промінь, слово – то думка людська. Олена Пчілка

Мова – це втілення думки. Що багатша думка, то багатша мова. Любімо її, вивчаймо її, розвиваймо її! Борімося за красу мови, за правильність мови, за приступність мови, за багатство мови! Максим Рильський

Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову. Ми повинні бути свідомі того, що мовна проблема для нас актуальна і на початку XXI століття, і якщо ми не схаменемося, то матимемо дуже невтішну перспективу. Ліна Костенко

Сьогодні ми маємо чудову нагоду освідчитись у любові до рідної української мови і вкотре належно вшанувати її. Бо українська – це мова свободи й волі, могутня зброя українського народу в боротьбі за нашу незалежність і Перемогу.  Сила мови, сила культури і незламність українського народу не залишать російському агресору ніяких шансів. Слава українському народу - творцеві і носію величної мови! Слава Україні! Володимир Зеленський

Петро Яцик. Добрий день, шановне панство. Дозвольте представитися. Петро Яцик, бізнесмен, меценат та філантроп, фундатор Міжнародного благодійного фонду «Ліга українських меценатів». Мабуть, не дарма серце привело мене на ваше зібрання. Я бачу тут багато палких шанувальників українського слова, які з полум’яним блиском в очах готові продовжувати справу всього мого життя:  Міжнародний конкурс знавців української мови. З вашого дозволу я розповім з чого все починалося. Народився я в звичайній селянські родині, батьки виховали мене патріотом, тому в юнацькі буремні роки мені якийсь час вдалося попрацювати зв’язковим між загонами Української Повстанської Армії. Згодом, рятуючись від переслідувань радянської влади мені довелося пішки перетнути кордон і залишити рідну домівку. Поневіряння привели мене аж за океан до Монреалю (це в Канаді). Але моє серце назавжди залишилося в Україні. Пізніше, уже маючи свій прибутковий будівельний бізнес  я зрозумів, що давати гроші на справи, які вважаю того вартими, так само приємно, як їх заробляти. Мене критикували навіть колеги за підтримку багатьох українських проєктів, сміялися з такого дивацтва, але я не зважав і продовжував робити своє: допомагати українському народові. Це стало справою всього мого життя. Спочатку в центрі Торонто з’явилася «Арка» – українська крамниця книг і товарів, яка стала популярним місцем зустрічей емігрантів з України. Далі я почав вкладати гроші в розвиток українських проєктів на Заході. Освітня фундація, фонд якої зараз 5 млн доларів - це моя найбільша гордість. Зараз  кількість учасників Міжнаро́дного ко́нкурсу знавці́в украї́нської мо́ви сягає 5 млн людей з понад 20 країн світу. Сьогодні я хочу побажати вам у такий непростий час стійкості переконань, впевненості у своїй мовній ідентичності і найскорішої перемоги.

 

Ведуча. Мова – це те, що об’єднує нас в єдиний народ, вільний, самобутній, нездоланний, унікальний. А що є мова для кожного з вас, шановні учасники конкурсу. Просимо вас взяти участь в інтерактивній вправі  - складанні хмаринки слів до слова «МОВА», відскануйте на своїх пристроях QR-код, який ви бачите на екрані, напишіть три слова, що для вас є мова, якою вона є, та надішліть.

 

Проведення інтерактивної вправи «Хмаринка слів «МОВА»

 

Ведуча. А поки ви всі працюєте нд створенням хмаринки, до себе я запрошую учнів 3 груп: 1 – 3 учні, 2 – 5 учнів, 3 – 4 учні. Ви отримуєте літери, з яких потрібно скласти слова, потім речення. Ось так ми, об’єднавши літери, утворили слова, поєднавши слова утворили речення «Нас єднає мова».

Як жовтий і синій кольори поєднує в собі наш прапор, так і в мові нашій поєдналися звитяга і сум, піднесеність і біль, гордість і страх втратити її. Мова- це канва, на якій людина вишиває узори свого життя.

 

Танець «Квітка»

 

Нехай квітує наша мова

В дитячих сонячних серцях

Нехай збирається родина,

Наш оберіг в усіх віках!

 

Шановні конкурсанти, бажаємо вам отримати задоволення від участі в конкурсі знавців української мови і досягти якнайвищих результатів. Бажаємо успіхів!

(Загальне фото)

 

docx
Пов’язані теми
Українська мова, Сценарії
Додано
1 квітня
Переглядів
26
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку