16 вересня о 18:00Вебінар: Робота з дітьми, що мають синдром Дауна: цікаво про важливе

Сценарій виховної справи "Хімічна мозаїка"

Про матеріал
Виховна справа розрахована на учнів, які тільки почали вивчати хімію.Її метою є не тільки знайомство учнів із речовинами, а й екологічне та патріотичне виховання.
Перегляд файлу

Сценарый виховної справи з хімії

 «Хімічна мозаїка»

Мета: показати різноманітність хімічних речовин, їх широке застосування у господарській діяльності людини, у побуті; у ігровій формі вивчити формули речовин; познайомити учнів із шкідливим впливом деяких речовин як на здоров'я людини, так і на довкілля; виховувати патріотизм, почуття любові та гордості за свою країну, бережливе ставлення до навколишнього середовища.

 

Ведучий :

На кухні в нас в кожній родині

Відомі змалку речовини:

Це сода й оцет, сіль й вода.

Їх забери – і вже біда!                                                

Вони з дитинства нам знайомі.

Та до кінця все ж не відомі.

Про них дізнаємось багато,

Щоб добре їх нам, друже, знати.

 

Ведуча:

 Вогонь у темряву ночей

Приніс на землю Прометей.                                        

На себе не надівши плаття,

Наш пращур вже розпалює багаття.                           

(Лунає пісня Б.Моісеєва «Дай мне огня». Вибігає «вогонь» та танцює.)

 

Вогонь:

По сцені бігати вже годі.

Про мене кажуть так в народі:

*Вогонь – добрий слуга, але поганий хазяїн.

*Гаси вогонь, доки не розгорівся.

*Вогонь – цар, а вода – цариця.

*Вогонь – біда, і вода – біда, а без вогню і без води ще більша біда.

 

Ведучий :

Вогонь потрібний людству, дійсно.

Все сполучається із киснем.

 

Ведуча ( доторкаючись до «вогню») :                      

Я стверджую категорично:

Реакція екзотермічна!!( дує на палець).

 

(Вогонь забігає за лаштунки. Виходить кухар.)

 

Кухар :

А щоб підняти в духовці тісто,                             

Нам допоможе сода, звісно.

Та не одна, а в парі з оцтом.

Реакція йде дуже просто,

І виділяється якраз

Потрібний вуглекислий газ!                                

 

Білий дистильований оцет є продуктом бродіння кислоти у алкогольних рідинах. Оцтова кислота розповсюджена в рослинах як у вільному стані , так і у вигляді солей та складних естерів. При приготуванні овочевих салатів рекомендується оцет додавати безпосередньо перед їжею, тому що кисле середовище значно знижує вміст каротину. А сода – це загальна назва натрієвих солей карбонатної кислоти.

Кальцинована сода – безводний карбонат натрію Na2CO3, а харчова або питна сода має формулу NaHCO3. Природна сода зустрічається  в озерах, у вигляді твердих відкладень. Ця речовина – один з основних продуктів хімічної промисловості. Вона використовується під час виробництва скла, мила, целюлозно – паперовою, текстильною, нафтовою та іншими галузями промисловості. (уходить)

 

Ведуча (звертається до ведучого):                           

За сіль ви не забули, друже?

Її відсутність не байдужа.

 

Ведучий:

Без неї не обходиться застілля.

Про сіль послухайте прислів`я:

*Без солі й без хліба погана бесіда.

*Ліпше недосолити, ніж пересолити.

*Недосіл на столі, пересіл на спині.

*Несолоно їсти, що з немилим цілуватись.

*Де багато невісток, там борщ солоний.

*Чоловік без друга, що їжа без солі.

 

Ведуча :

Її величність NaCl у природі більш відома під назвою галіт (кам`яна сіль). Вона забезпечує постійний осмотичний тиск крові, створює умови для існування червоних кров`яних тілець( еритроцитів), зберігає здатність м`язів скорочуватись, а в шлунку утворює хлоридну кислоту, необхідну для перетравлення та засвоєння їжі.

 

Ведучий :                                                      

За рік людина споживає 3-5 кг кухонної солі.

 

Ведуча :                                                      

А ось історична довідка.

*В Київській Русі князі платили своїм дружинникам та лісорубам сіллю.

*Від давньогерманського слова «галь» (сіль) виникли назви міста Галле, дрібної монети галер та Галичини.

*У Ефіопії вже на початку ХІХ ст. на соляні гроші – стандартні бруски солі розміром 65 на 5 см – можна було купити будь – який товар.

 

Лікар :                                                            

Ви, напевно, знаєте, що концентрація NaCl у воді Мертвого моря та солотвинських озер така висока, що у ній можна лежати на поверхні води. Така вода лікує нервові розлади, запалення суглобів, слонову хворобу. Вона гоїть гнійні рани. Глибоко під землею у соляних шахтах обладнані палати для хворих на астму. Стіни, підлога,  стеля  - усе це з NaCl.

А ще ін`єкції цієї речовини необхідні при холері.

 

Ведуча :

Багато ми про сіль дізнались.

Ще борошно, мабуть, зосталось?

 

Ведучий :                                                         

Його забути не годиться!

Дарує борошно пшениця.

Поживні речовини вуглеводи

Нам додадуть і міцності, і вроди.

Виходить лікар.

Лікар : Вуглеводи – це численна, широко розповсюджена група органічних сполук, що складає незамінний фактор харчування. Основний вуглевод у харчуванні людини – це крохмаль ( хімічна формула (С6Н10О5)n, що складає 80% усіх споживаних вуглеводів. У різних продуктах, що є його постачальниками в харчуванні людини, міститься неоднакова кількість крохмалю. Головні постачальники крохмалю: борошно пшеничне і житнє – 60-68%; крупа манна – 68-73%; крупа гречана, перлова, пшоно – 65%; горох, квасоля – 43-47%; макаронні вироби – 68%; хліб пшеничний – 47-53%; хліб житній – 45-50%. А ось картопля, яку вважають основним крохмалистим продуктом, містить тільки 18% крохмалю, зелений горошок – 7%. У найбільш розповсюджених овочах – капусті білокачанній, моркві, помідорах – тільки 0,2-0,5% крохмалю. ( заходить)

 

Виходить жнець із снопом спілої пшениці.(Лунає пісня «Ой, на горі та й женці жнуть»).

 

Жнець :                                                               

Для трударя немає кращої палітри,

Ніж ці фосфати та селітри.

Вони врожаєм щедрим відродяться.

І золотом лани заколосяться!

А щоб нітратів не наїстись за столом,

Ти хімію вивчай, майбутній агроном!                     

Азотні мінеральні добрива називають селітрами.

 

Це KNO3 ,  NaNO3 , NH4NO3 , Ca(NO3) 2,

а також добривами є

солі амонію ( NH4)2SO4 ;

рідкий амоніак NH 3;

Важливими фосфатними добривами є:

подвійний суперфосфат Ca(H2PO4)2

простий суперфосфат Ca(H2PO4)2 + CaSO4

фосфоритне борошно Ca3(PO4) 2

 

Ось на екрані ви бачите приклади мінеральних добрив, які широко застосовуються у сільському господарстві. А ось надлишок добрив у грунті може зашкодити нашому організму. Особливо це стосується нітратних добрив.        

     Нітрати (як важкі метали, радіонукліди) завжди містяться в грунті та воді. Будь-які рослини постійно витягають із грунту нітрати та перетворюють їх на органічні азотовмісні сполуки ( амінокислоти, білки). Власне кажучи, за рахунок цього рослини і живуть. Тому в них завжди є нітрати, але важливо – у яких кількостях. Самі по собі ці сполуки для організму людини нешкідливі. Але частина їх перетворюється на нітрити ( солі азотистої кислоти), що блокують дихання клітин і призводять до зв'язування гемоглобіну , зростання вмісту холестерину та молочної кислоти.

      Як же відрізнити без спеціальних приладів овочі з великою кількістю нітратів? Бажано не купувати надто дрібні й надто великі овочі, а також капусту з яскраво-зеленим листям. Дотримуючись цього правила, можна істотно знизити ризик потрапляння нітратів в організм. Крім того, овочі з великим вмістом нітратів, як правило, мають неприродний присмак.                                    

 

Ведуча :

Прослухали багато інформації.

Для організму це шкідливі комбінації!

 

Ведучий :                                                                      

В нас речовин уже чимало.

Не вистачає тільки…сала!

А сало ніжно зваблює тільцем,

І хліб наставив загорілу спину…

Якщо ти млієш, слухаючи це,

Ти не любить не можеш Україну!

 

Ведуча :

А сало якраз й придумали українці, але справжньою батьківщиною сала правильніше вважати Італію. Саме там, у місті Колоната, три тисячі років тому з`явилося лярдо – найперше сало. Причому ідея створити кулінарний шедевр із свиного жиру належала рабовласникам, які шукали рецепт дешевої та калорійної їжі для рабів. Нагадаємо, що сало з точки зору хіміка – це насичені жири.

 

Ведуча :                                                                

Як борщ й вареники зварити?

Що треба взяти, любі діти?(питає зал)

 

Ведучий :                                                              

Так, без води нема життя!

Це знає і мале дитя.

 

Виходить «Вода» і каже:                                      

Відкриваєш в кухні кран,

Н 2О тече нам там.

А, як відомо, без води

І ні туди, і ні сюди.

 

І подивись: з хмар у вікно                                  

Стукоче знову Н 2О.

А нам без неї, без води,

І ні туди, і ні сюди!

 

Ведучий :

В народі кажуть:

*Нема голоду, коли п`ється вода.

*Літа пливуть як вода.

*Від вогню, води і злої жінки – боже борони!

Вода :

А ось подивіться, наскільки я розповсюджена та всім   потрібна.

(демонструє таблицю «Вода»                                                

Копия mg156

Таблиця «Вода»

 

Ведуча : Український народ має багато пісень про воду. Ну, наприклад

Хлюпоче хвиля через край.                                        

Тут нас чарує водограй.          (лунає пісня «Водограй» у виконанні С.Ротару).

У спеку дасть тобі напиться                                        

У полі милая криниця.             (пісня «Ой, у полі криниченька»)

А в нас тече дуже давно                                       

Старий та сивий наш Дніпро.   (пісня «Тече вода» С.Ротару)

 

Виходить еколог.

Еколог:(читає вірша О.Підсухи)

Дніпра нема, а є болотні твані

Та й ще нестерпний сморід навкруги.

Твої, Тарасе, правнуки погані

Спаскудили дніпровські береги.

А все робилось ніби для добра,

А вийшло – ні добра, ані окраси.

Нема, писав ти, другого Дніпра,

Нема уже і першого, Тарасе!

Еколог:

Людина засмічує планету пестицидами, мінеральними добривами, радіоактивними речовинами, сполуками важких металів, шлаками, промисловими відходами та просто побутовим сміттям.                                   

                                                                             \к/ф про сміття1\

Ми вирішили з'ясувати,

Чи є сміття у себе біля хати.                                    

Важливо,щоби всюди було чисто.

Досліджуємо ми і наше рідне місто.  \к/ф про сміття( репортаж)\

Ведучий:

Міста забруднені такі…

Поради ваші нам які?

Еколог:

Прості поради, не важкі:

Не засмічуй навколишнє середовище!                     

Якщо треба розкласти багаття – розкладай його за правилами. Бережи ліс від пожежі!                                                                         

Не ламай дерева і кущі, не рви траву.                      

Не лякай і не вбивай тварин, навіть якщо вони тобі не до вподоби.

Бережіть воду – джерело життя на Землі.                

А ось поради у масштабах країни.                      \к\ф про переробку сміття\

Давайте ж берегти блакитну цю оселю!                              

Інакше всі опинимось в пустелі.

Мети ми повинні                                                                    

Разом досягти.

Здорова планета –

Здоровий і ти!

 

 

Ведуча (виходить в українському вбранні):                                

Нехай же вічно нам усім

Земля дарує хліб та сіль!

 

(лунає пісня «Земле моя» у виконанні С.Ротару, під музику іде слайд – шоу краєвидів України).                                                                                   

Всі учасники виходять на сцену.

 

Список використаної літератури:

  1. Білик Е.В.. Валеологія: Довідник школяра , Донецьк: ТОВ ВКФ «БАО», 2005, с.320, 336, 460.
  2. А.И.Бусев, И.П.Ефимов. Определения, понятия, термины в химии, Просвещение, 1981.
  3. А.А.Карцова . Химия без формул или знакомые незнакомцы, «Авалон», «Азбука-классика», 2005, с.96-99.

 

 

Вчитель хімії КЗ КОР «КОЛІФКС» Скоропадська С.О.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

doc
Додано
31 липня
Переглядів
41
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку