Сценарій виховного заходу "Еко Мода від кутюр"

Про матеріал
Наш захід присвячений не лише моді, а й одній з найбільш актуальних тем сьогодення –забрудненню планети Земля. Сьогоднішнє населення Землі – суспільство суперспоживачів.
Перегляд файлу

Сценарій виховного заходу «Еко Мода  від кутюр»

Мета. Формування у вихованців уявлення про моду, історію її створення; екологічну культуру. Розширити уявлення учнів про цінність та багатогранність природи. Виховувати дбайливе ставлення до природи.

Обладнання: презентація по темі, відеоматеріали «100 років стилю за 100 секунд» та «У Києві переходять на паперові пакети»

(Під звуки фанфар виходять двоє  ведучих)

Ведучий 1:  Добрий день, дорогі друзі. Я вітаю всіх, хто зібрався в цьому залі.

       Мода – що може бути цікавішим? Мода і стиль – поняття не лише сучасного світу. Це не тільки стрімка гонитва за всім новим, це – проникнення в суть новизни при одночасному зверненні до витоків, до старих традицій. Як же швидко змінювалась мода?

Відео «100 років стилю за 100 секунд»

Сьогодні на численні покази мод витрачаються величезні кошти, до їх організації залучають велику кількість людей різних професій: від модельєра та швачки до звукорежисера та сценариста. Проте попередники сучасних модельєрів в 16 столітті намагалися максимально зменшити свої витрати. Тому, навіть для демонстрації нових сучасних колекцій, вони не залучали манекенниць! Власне, і самі поняття «модель» і «манекенниця» з’явилися набагато пізніше, лише в 19 столітті. А всі модні наряди і модні сумочки тодішні дизайнери демонстрували … на ляльках. І, повірте, це вважалося досить вигідними проектами.

 Ведучий 2:  Ми теж вирішили провести показ мод, але цей показ  не звичайний, а носить тематичний характер. Учасники, які сьогодні представлятимуть вашій увазі свої моделі – автори кращих проектів.

 Ведучий 1: Всі моделі виготовлені із екоматеріалів і, можливо, ми зможемо  зачарувати вас їх неповторністю, новизною та оригінальністю. Принаймні ми на це дуже сподіваємось.

А так як мода припускає завжди конкурс, нам необхідно журі, яке ми вам і представимо. До складу журі ми запросили представників адміністрації школи. Отож вітайте:  (перерахувати склад журі)

Директор школи —______________________________________________________________

Заступник директора школи —____________________________________________________

Заступник директора школи —_____________________________________________________

_______________________________________________________

__________________________________________________________________

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Журі оцінюватиме в балах за 10-бальною шкалою кожну із запропонованих моделей, враховуючи музичний супровід і представлення моделі. Та модель, яка отримає найбільшу кількість балів, стане переможницею конкурсу.

Отже, розпочинаємо наше шоу.

Ведучий 2  Наш захід присвячений не лише моді, а й одній з найбільш актуальних тем сьогодення –забрудненню планети Земля.

Сьогоднішнє населення Землі – суспільство суперспоживачів.

Підраховано: на кожного з нас протягом року витрачається 20 т сировини, щоправда, більша його частина – 97% – іде  у сміття.

Сміття поступово перетворюється на монстра цивілізації. При

теперішньому становищі економіки і культури побуту люди ще

довго приречені жити серед цих рукотворних монументів своєї

безтурботності. Питання «Куди діти сміття?» стає все актуальнішим.

Ведучий 1 Все більше в світі населення турбується про збереження довкілля, відмовляючись від традиційних поліетиленових та пластикових упаковок. На заміну старим екологічно небезпечним пакуночкам та коробкам виробники пропонують упаковку із натуральних матеріалів.

Ярослав Жарський, засновник української компанії «Ecopack Gifts», виробляє подарункові коробочки та упаковки із шпону (тонких листів деревини).

Коробочки із шпону - це екологічно чистий і до того ж доволі дешевий матеріал. Упаковки зі шпону значно дешевші за картонні. Упаковка із деревини не потребує особливих способів переробки та утилізації.

Ведучий 2 Чи не щодня нам доводиться використовувати одноразові поліетиленові пакети. Легкий, зручний у використанні, міцний поліетилен став незамінним у побуті сучасної людини.

Ведучий 1 У нього ми запаковуємо продукти щоденного вжитку: їжу, одяг, техніку, сувеніри і навіть сміття. Окрім того, що зазвичай за пакети доводиться платити (їх ціна вже не 25 коп. і навіть не гривня, а дві-три гривні), то ще й неабияк шкодимо середовищу, коли після використання несемо їх у сміттєві баки. За підрахунками екологів, кожен із нас за рік використовує близько трьохсот (!) різних мішечків. Тоді як поліетилен розкладається понад сто років!

Ведучий2 Простою альтернативою можуть стати міцні паперові пакети, екосумки з переробки чи звичайні тканинні торбинки, в яких можна донести куплені товари додому. Так сьогодні роблять одиниці!

Ведучий1 Сьогодні ми вирішили провести показ мод.  Усі моделі виготовлені із екоматеріалів, які дуже швидко розкладаються і не наносять шкоди навколишньому середовищу.

 Ведучий 2  Першими на подіум запрошуються представники Дому Моди 5-х  класів!

Запрошуємо на сцену модель5-А класу ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Запрошуємо на сцену модель5-Б класу ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Запрошуємо на сцену модель5-В класу ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(Ведучий супроводжує підготовленими заздалегідь коментарями показ моделей. Учасники під музичний супровід урочисто проходять по сцені (дефілюють), демонструючи свої моделі  одягу).

Ведучий 1 Багаторазові екоупаковки на основі бджолиного воску стають прекрасною альтернативою герметичним контейнерам. Відомо, що їх використовували для зберігання продуктів ще в Стародавньому Єгипті, такі упаковки створюються і зараз.

Американка Сара Кеек з Вермонта для того, щоб продовжити термін зберігання своїх продуктів, створила воскову упаковку. І тепер ця упаковка стала її головним продуктом.

Ведучий2 Екоупаковка Bee's Wrap являє собою бавовняний матеріал, який можна мити і застосовувати велику кількість разів. До складу даної упаковки входить суміш, виконана з масла жажоба, бджолиного воску і деревної смоли.

      Під впливом тепла від рук матеріал упаковки стає трошки липким і з легкістю складається за формою продукту. Наприклад, можна з її допомогою обгорнути недоїдений хліб, бутерброд, сир, накрити банку з джемом.

 Ведучий 1  Продовжуємо наше шоу. На подіум запрошуються представники Дому Моди 6-х  класів!

Запрошуємо на сцену модель6-А класу ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Запрошуємо на сцену модель6-Б класу ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Запрошуємо на сцену модель6-В класу ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(Ведучий супроводжує підготовленими заздалегідь коментарями показ моделей. Учасники під музичний супровід урочисто проходять по сцені (дефілюють), демонструючи свої моделі  одягу).

Ведучий 2 Цивілізований світ давно намагається розв’язати питання, що ж робити з пластиковими відходами після того, як вони потрапляють на смітник. Тому у деяких європейських країнах уже прийняли законодавчі акти, які забороняють використання поліетилену.

Ведучий 1 Пластикові пляшки, підгузки, алюмінієві ємності розкладаються орієнтовно за 500 років. Ґума – за сто років. Швидше папір, картонні коробки – за рік-два.

Ведучий  2 Екологи та екоактивісти закликають відмовитись від поліетиленових пакетів та пластмасових чи паперових горняток із кавою, щоб зменшити об’єми відходів.

Ведучий 1 В Україні діє виробництво біопакетів. З 1 березня 2010 року Дніпропетровська корпорація «Біосфера» запустила новий проект – серію пакетів для сміття БІО, що здатні розкладатись. Диво-пакети випускаються під ТМ «Фрекен Бок», які продаються у звичайних магазинах.

Ведучий  2 Екосумки — дуже зручні та практичні. Їх виробляють з натуральних або синтетичних матеріалів із використанням відходів виробництва або вторинного сировинного матеріалу. Вони дуже міцні, легко перуться, їх можна використовувати багаторазово. Завдяки цьому, в порівнянні з поліетиленовими пакетами, екосумки викидаються рідше. А під час їх утилізації виділяється набагато менше шкідливих речовин, ніж під час утилізації поліетилену.

Ведучий  1 Плетені сумки-сіточки знову стають популярними завдяки тому, що відмінно підходять для перенесення продуктів і товарів. Сьогодні сіточка — не тільки екологічна альтернатива пакетам, але й модний тренд: різнокольорові, капронові або бавовняні, довгі або маленькі — у продажу є великий вибір сіточок.

Ведучий  2 Паперові пакети, пакети з крафт-паперу, обгортковий папір — найпростіший варіант упакування, що розкладається. Це екологічно чистий і безпечний продукт, він швидко перегниває на звалищі й не завдає шкоди природі. Зараз існують паперові пакети, розраховані на велику вагу, і в цьому плані вони анітрохи не гірші за поліетиленові пакети. Зрозуміло, вартість такого пакета буде виправдана тільки в тому випадку, якщо він використовується багаторазово.

Ведучий 1 Тканинні мішечки чудово підійдуть для сипучих продуктів (борошно, крупи, цукор). Вони набагато міцніші та надійніші за поліетиленові пакети та прослужать дуже довго.  А як же в Україні починають вирішувати цю проблему?

Відео фільм «У Києві переходять на паперові пакети» 3.5 хвилини

Ведучий 2  Жан де Лабрюйер (французький письменник-мораліст) стверджував: «Зневажати моду так само нерозумно, як занадто завзято її дотримуватися». Отже, увага! Зустрічайте Дім Моди 7-х класів.

Запрошуємо на сцену модель7-А класу ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Запрошуємо на сцену модель7-Б класу ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(Ведучі супроводжують, підготовленими заздалегідь коментарями, показ моделей. Учасники під музичний супровід дефілюють по сцені, демонструючи свої моделі  одягу).

 Ведучий 1:  Сьогодні ми познайомимо вас не лише з оригінальними моделями одягу, а й з цікавими фактами з історії моди.

Смокінг. (Демонстрація презентації про смокінг)

Це предмет одягу (піджак), зазвичай чорного кольору. Його назва походить від англійського слова «smoking» – куріння. У аристократичному англійському суспільстві чоловікам, щоб не доставляти жіночій половині товариства певні незручності, доводилося виходити для того, щоб покурити, в спеціальну кімнату. Щоб уникнути неприємного тютюнового запаху від одягу, який зостається після куріння, джентльменам доводилось одягати своєрідний «курильний жакет», з атласними лацканами.

Ведучий  2 Присутність лацканів не випадкова. Якщо курець у процесі перекуру струшував попіл з сигари самостійно, такий жест сприймався оточуючими як верх непристойності. Традиційно зотлілий стовпчик попелу сигарети повинен був відпасти сам. У разі потрапляння попелу на лацкан, він легко струшувався з атласу, практично не залишаючи слідів. Трохи пізніше підприємливі дами зробили смокінг  частиною і свого гардеробу.

 Ведучий 1:  Нам усім відомий надзвичайно поширений вид одягу – спідниця.

Спідниця. (Демонстрація презентації про спідницю).

Історія появи спідниці починається з глибокої давнини. Виявляється, спочатку цей вид одягу носили не стільки жінки, скільки чоловіки. Своєю появою спідниця зобов’язана, перш за все, поширеною тоді пов’язкою на стегнах. А поява її, як деталі жіночого гардеробу, відноситься вже до 16 століття. У стародавній Русі спідниця з’явилася набагато пізніше – лише в 19 столітті. Раніше сільські дівчата носили простого покрою сарафани, сучасні ж  жінки надають перевагу різним стильним моделям спідниць.

 Ведучий 2:  А ми запрошуємо на демонстрацію стильного одягу від Будинку Моди 8-х класів.

Запрошуємо на сцену модель8-А класу ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Запрошуємо на сцену модель8-Б класу ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Запрошуємо на сцену модель8-В класу ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(Ведучі 8-х класів супроводжують, підготовленими заздалегідь коментарями, показ моделей. Учасники під музичний супровід дефілюють по сцені, демонструючи свої моделі  одягу).

Ведучий 1:  Кожна мода має свій час, якому вона відповідає. Чи відомо вам, що деякі мистецтвознавці вважають, що модний одяг:

аморальний — за 10 років до свого часу;

епатажний — за 2 роки до свого часу;

сміливий — за 1 рік до свого часу;

красивий — коли він  в моді;

без смаку — через рік після свого часу;

потворний — через 10 років після свого часу;

смішний — через 20 років;

забавний — через 30 років;

своєрідний — через 50 років;

приємний — через 70 років;

романтичний — через 100 років;

прекрасний — через 150 років після свого часу.

 

Пісня   _____________________________________________

Ведучий 2:  Отже, наш показ одягу наблизився до закінчення, настав час журі. Для підбиття підсумків і оголошення результатів шоу слово надається голові журі.

(Оголошуються результати показу моделей одягу, вручаються призи).

Ведучий 1:  Сьогодні ми спостерігали з вами за показом «модного» одягу. Тут були використані найрізноманітніші, нетрадиційні для виготовлення одягу матеріали.

За висновками членів журі, всі моделі одягу були оригінальними, цікавими, нетрадиційними. Учасники показу моделей приклали не аби яких зусиль для їх проектування та виготовлення. Творчості – немає меж!

Ведучий 2:  У такому одязі ми не можемо ходити до школи, брати участь у різних урочистостях, святкуванні знаменних дат. Ми одягаємось у одяг із інших матеріалів. І, звичайно, треба звертати увагу на те, що зараз модно. Але треба завжди пам’ятати, що «модне те, що тобі личить».

 Ведучий 1:  Мода не знає кордонів, їй не потрібні візи і паспорти.

 Ведучий 2:  Кажуть, що не можна в моді досягти вічної молодості, все одно колись відстанеш. Але це не так. Щоб зберегти молодість, потрібно одягатися у відповідності з віком. Хоча це і звучить дивно, але саме тоді нам вдасться виглядати молодше своїх років. А тому залишайтеся завжди молодими. Нехай вам щастить і до нових зустрічей на наступних показах мод!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

docx
Додано
22 лютого 2022
Переглядів
1452
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку