Презентація №1 до посібника «Технологія виготовлення виробів у техніці «Макраме»

Про матеріал

Додаток до посібника «Технологія виготовлення виробів у техніці «Макраме»

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Макраме

Номер слайду 2

Історична довідка. Макраме- вузликове плетіння. Джерела його лежать в Стародавньому Китаїі Японії, але були відомі в інших частинах світу. Для деяких древніхнародів вузликове плетіння служило засобом накопичення та передачіінформації. Так, у древніх інків існувала розвинена система своєрідною «Вузликової писемності». Розшифрувати «вузликове лист» можна було поформою, розміром, кольором і за взаємною поєднанню вузлів. Основою макраме є плетіння, зав'язування вузликів. Почалося це,коли людині вперше було потрібно поєднати дві нитки. Поступовоускладнюючись, техніка макраме придбала декоративне значення.

Номер слайду 3

Слово «макраме» арабського походження і означає «бахрома». Цейтермін використовується для всіх видів робіт, пов'язаних з зав'язуванням вузлів іплетінням нитки. Однак, більш давніми є арабське слово «міграмах»,що означає хустка або шаль, і турецьке слово «макраме» - ошатний хустку або шаль з бахромою. У Європі слово «макраме» у значенні вузликовогоплетіння вперше почали вживати у. XIX столітті. Припускають, що до Європимистецтво вузликового плетіння у VIII-IX столітті зі Сходу. Одним зпосередників його проникнення в країни Європи був вітрильний флот. Комбінаціїбагатьох морських вузлів надзвичайно складні і оригінальні по своїй красі. Макраме періодично забувалося, потім відроджувалося заново, техніка йогопостійно ускладнювалася, переходила інші види творчості людини. Великогорозквіту досягло вузликове плетіння в Італії і ряді інших країн Європи вепоху Ренесансу. Плетеним мереживом прикрашали одяг, інтер'єр. Плетенівироби стали з'являтися на мальовничих полотнах. Одним з першиххудожників, що зобразила плетені виріб, був Сандро Боттічеллі. Головуодного з персонажів на його картині "Поклоніння волхвів" прикрашає шапочка,виконана в техніці макраме. Сьогодні в багатьохмузеях можна побачити що збереглися від тих часів плетені вироби,вражають своєю оригінальністю та вишуканістю.

Номер слайду 4

Особливої популярності набуває макраме в Західній Європі XVIII столітті. "Золотим століттям макраме" називають вікторіанську епоху в Англії. Технікамакраме широко використовувалася англійцями для створення скатертини, покривал,абажурів та інших виробів, що стали невід'ємною частиною інтер'єрів. В останні роки мистецтво макраме переживає своє черговевідродження. Не дивлячись на старовину воно не втратило своєї привабливостів наші дні. Сучасний інтер'єр, що склався в чому зі стандартнихречей, зажадав пошук нових оригінальних рішень в оздобленні будинку. Надопомогу прийшло старе мистецтво макраме. Панно, килимки, скатертини, кашпо,абажури виконані в цій незвичній техніці з масивних шнурів, мотузок,пеньки, бавовняних, лляних і синтетичних ниток, додаютьсучасного інтер'єру особливий затишок і оригінальність.

Номер слайду 5

Вироби виготовленні в техніці макраме.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

pptx
Додано
2 січня 2018
Переглядів
3490
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку