Сценарій виховного заходу «Молоді герої України нашого часу»

Про матеріал
ознайомити учнів із життєвими долями бійців АТО формувати принципи національно-патріотичного виховання виховувати шанобливе ставлення до героїзму людей, які відділи життя і здоров’я за незалежність нашої держави.
Перегляд файлу

 

 

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДЕПАРТАМЕНТ ОСВІТИ І НАУКИ СУМСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ

 

ДНЗ«ГЛУХІВСЬКЕ ВИЩЕ ПРОФЕСІЙНЕ УЧИЛИЩЕ»

 

 

 

 

 

 

 

 

Методична розробка виховного заходу

 

 

«Молодь і закон.

 Крадіжка особистого та громадського майна»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                       Склав:

                                                                         Кл. керівник 33гр.

                                                              Сапун В.О.

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                          2015

 

 

Мета:

 

 

1.Ознайомити учнів із положеннями Кримінального кодексу України;

 

2.Розкрити причини правопорушень та їхні наслідки;

 

3.Розвивати в учнів почуття відповідальності за свої вчинки, дії;

 

4.Ознайомити їх з основами правомірної поведінки.

 

 

 

 

 

 

План

 

 

 

  1. Вступна частина.

 

  1. Обговорення виступів учнів.

 

    3.Колективне обговорення ситуацій.

 

    4. Заключне слово класного керівника.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Класний керівник. Людина не народжується злочинцем, а стає ним через певні життєві обставини. Часто діти і підлітки думають, що за скоєний ними злочин ніякої відповідальності не буде, бо вони ще неповнолітні. Проте гуманне ставлення до дітей у суспільстві аж ніяк не означає, що треба потурати їм у всьому. Навпаки, слід перевиховувати. Адже багато дорослих злочинців починали свою «кар'єру» ще в підлітковому віці.

Постійно зростає кількість молодих людей, які не вчаться й не працюють, що призводить до зростання числа молоді, чия поведінка виходить за межі моральних і правових норм. Усе виразніше проявляється омолодження злочинності: дедалі зростає частка правопорушників, які не досягли 16 років.

Неблагополучне побутове оточення, важке матеріальне становище сімей, не контрольованість з боку дорослих, педагогічна непідготовленість батьків до виховання, професійна непридатність педагогів як вихователів, байдужість до дітей – усе це сприяє активізації кримінальної ситуації. Діти вимушені йти на вулицю, вступати в неформальні об'єднання, переважно негативного спрямування, злочинні групи, зокрема групи вимагачів, що набувають усе більшого поширення в навчальних закладах.

Найпоширенішими злочинами серед учнівської молоді є крадіжки особистого, державного або колективного майна, транспортних засобів. Звертає на себе увагу той факт, що кількість крадіжок особистого майна більш як у півтора рази перевищує кількість державного чи колективного. Певною мі рою це можна пояснити тим, що вкрасти особисте майно громадян легше, ніж державне чи колективне, бо для його захисту значно рідше застосовують охоронні засоби й доступ до матеріальних цінностей більш вільний.

Право, закони супроводжують людину все її життя. Щоб уміло і правильно користуватись своїми правами і добре виконувати свої обов’язки, не порушуючи прав і законних інтересів інших, треба знати закони. Звичайно, у вашому віці неможливо знати детально всі закони. Але основне, що стосується вас, ви повинні знати. Це і є метою нашого круглого столу.

Метод «Мозкова атака» - учні стисло висловлюють свої думки про юридичну відповідальність, правопорушення.

1-й учень. Юридична відповідальність – це передбачене законом і застосоване органами держави примусове обмеження або позбавлення правопорушника певних благ. Вона завжди супроводжується моральним осудженням порушника закону. Юридична відповідальність застосовується лише за певних обставин, передбачених законом, які називаються підставою відповідальності. Такою підставою є факт учинення правопорушення.

 

2-й учень. Правопорушення – порушення правової норми, заборони, встановленої суспільством. Тобто – це антисуспільне діяння. Держава та її органи мають право за законами карати правопорушників. Отже, правопорушення – це протиправне антисуспільне діяння, що заподіює шкоду суспільству і карається законом. Правопорушенням може бути не лише дія, а й бездіяльність. У деяких випадках бездіяльність буває аморальною, шкідливою суспільству, наприклад, ненадання необхідної допомоги потерпілому, коли можна було її подати.

 

Класний керівник. Треба пам’ятати про те, що від проступку до злочину один крок. Шлях до злочину розпочинається з розбещеності, неповаги до старших, жорстокості. До однієї з основних причин виникнення правопорушень можна віднести відсутність почуття особистої відповідальності, що часто веде до співучасті у злочинних діях. Ця та інша причини можуть привести до скоєння злочину. Але треба пам’ятати, що незнання закону не звільняє від відповідальності. Кримінальна відповідальність настає за скоєння злочину, тобто суспільно небезпечного діяння, передбаченого кримінальним правом. Це посягання на суспільний лад держави, власність, особисті, політичні, трудові, майнові права…

Найнебезпечнішим видом правопорушення є злочин. За здійснення злочинів законодавством України передбачається кримінальна відповідальність ст. 2 ККУ. Кримінальній відповідальності підлягають лише особи, які вчинили злочин (ст. 3 ККУ). Важливою ознакою злочину є винність. При скоєнні злочину винність проявляється по-різному.

 Існує кілька форм винності: умисел, необережність.

-   умисел – коли особа, яка вчинила злочин, усвідомлює цей злочин, передбачає суспільно небезпечні наслідки свого діяння та бажає здійснення цих наслідків.

- злочин вважається вчиненим з необережності, якщо людина передбачала можливість настання суспільно небезпечних наслідків своєї дії або бездіяльності, але легковажно розраховувала на їх відвернення, або не передбачала їх настання, хоч повинна була, чи могла передбачити.

А тепер  перейдемо до основної теми нашої бесіди –

    І. Крадіжка — злочин, що полягає у таємному викраденні чужого майна.

  • Крадіжка — це викрадення, здійснюючи яке, винна особа вважає, що робить це непомітно для потерпілого чи інших осіб.
  • Крадіжка є різновидом викрадення, вирізняючись з-поміж інших видів викрадення спосіб вилучення майна — таємністю. Таємність як ознака полягає у тому, що особа, яка вчиняє крадіжку, вважає, що вилучає майно непомітно для потерпілого. Істотним моментом є саме факт усвідомлення таємності злочинцем, навіть коли таку крадіжку помічав потерпілий чи інші особи, а злочинець вважав, що діє непомітно від них — таке діяння залишатиметься саме крадіжкою.
  • За Кримінальним кодексом України крадіжка є злочином проти власності і це питання регулюється ст. 185. Відповідальність за дрібне викрадення чужого майна (дрібна крадіжка) передбачається ст. 51 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

ІІ. Одним із найпоширеніших видів крадіжок є грабіж з автомобілів. Найчастіше злодіям допомагають самі ж господарі автівок, коли залишають свої транспортні засоби незамкненими.З початку цього року було зареєстровано 361 крадіжку з автомобілів, розкрито з яких 177. Правоохоронці проаналізували, що із кількості нерозкритих злочинів у 97 випадках злодії скористалися незамкненими дверцятами, у 34 випадках крадії аби проникнути в авто пошкоджували двері та замки, у 32 випадках обкрадали машини шляхом підбору ключа, у 21 - розбивали скло.

ІІІ.Мобільні телефони як і раніше приваблюють зловмисників. Крадіжка мобільних телефонів – найпоширеніший вид злочину. Враховуючи той факт, що чимало громадян України відносяться до збереження своїх речей легковажно, то улюбленцям легкої наживи не приходиться дуже напружуватися, аби поцупити телефон або сумку.Велика кількість крадіжок відбувається в маршрутках. Тому не треба демонструвати свою мобілку чи класти у кишеню верхньої одежі. Якщо крадій її примітить та сильно забажає, то ви навіть не відчуєте його руку у себе в курточці. Рада – будьте пильні дуже актуальна. Випадки, коли у вас на вулиці просять подзвонити з вашого сотового   не є виключенням. Мала кількість людей, яким дійсно потрібна допомога , аби подзвонити своїм близьким. Найчастіше – зловмисник бере ваш телефон та починає тікати. Тому ні під яким приводом не давайте свій телефон. Наступна порада – не лишайте свій мобільний в громадських місцях навіть на короткий час. На своїй роботі всі звикла та знають, що грабіжників серед колег немає. Але бувають випадки, що сумка чи гаманець та телефон – невідомим чином зникають. Якщо у Вас все ж таки викрали телефон і ви бачили грабіжника на свої власні очі, то міліціонери вам допоможуть знайти втрачене, за допомогою ідентифікаційного номера телефону. Такий номер ще називається імей. Якщо ви все ж таки стали жертвою грабіжника не тратьте своїх зусиль на опір. Грабіжники – люди нерпередбаченні. Якщо злочин відбувся у людному місці, то приверніть якомога багато уваги.  А до міліції найкраще звертатися негайно.

     ІV. Розкрадання державного та громадського майна в залежності від особливостей їхнього розслідування поділяються на дві групи:

- розкрадання, що вчиняються шляхом крадіжки, грабежу, розбійних нападів, вимагання, шахрайства;

-розкрадання, що вчиняються службовими особами (посадові розкрадення). Для крадіжок останньої групи характерний законний доступ до товарно-матеріальних цінностей, що викрадаються і грошових засобів, що знаходяться в їхньому віданні (під охороною і т. д.).

Криміналістична характеристика розкрадання, що вчиняються службовими особами, містить відомості про злочинців, майно, що викрадається, мету і мотиви розкрадення, засоби підготовки, вчинення і приховування розкрадення, обстановку в якій вчиняються ці злочини, їхні матеріальні сліди, злочинний результат і зв'язки посадових розкрадань з іншими злочинами. Слідча практика свідчить, що посадові розкрадання вчиняються найчастіше в співучасті: групою, що складається з декількох службових осіб, або змішаною групою - службовими особами спільно з іншими співучасниками. Мають місце і розкрадення, вчинені однією службовою особою. В групу злочинців, як правило, входять: службові особи одного підприємства, службові особи і рядові робітники одного підприємства, службові особи різноманітних підприємств, одного або різних відомств, службові особи і рядові робітники декількох підприємств (установ, організацій). Співучасниками таких злочинів інколи є фахівці, які займаються приватною роботою, а також особи, які не займаються по тих чи інших причинах суспільно корисною діяльністю в трудових колективах.

 

 

 

 

 

 

    Кримінальний кодекс України досить об’ємний за своїм змістом. Неможливо за один урок його вивчити та перечитати. Окремо, в кожній частині кодексу мова йдеться про: державні злочини; злочини проти власності; злочини проти життя, здоров’я, честі і гідності особи; службові злочини; військові злочини; злочини проти правосуддя; злочини проти громадської безпеки, громадського порядку та народного здоров’я. Зупинимося на розділі, де мова йде про злочини проти громадської безпеки. Які злочини тут фігурують, яка міра покарання передбачена за скоєння саме такого роду злочинів? Пропоную ознайомитися з деякими статтями цього розділу.                                                                                                                          Метод «Коло інформації» - учні по черзі зачитують статті кодексу.

   1 учень .Хуліганство. Хуліганство, тобто навмисні дії, що грубо порушують громадський порядок. Карається позбавленням волі на строк від 6 місяців.

Злісне хуліганство. Дії, що визначаються цинізмом, зухвалістю, вчинені раніше судимою особою. Карається позбавленням волі на строк до 3 років.

Знищення і руйнування пам’яток культури (позбавлення волі на строк до 3 років).

     2 учень .  Придбання або збут майна за відома здобутого злочинним шляхом (позбавлення волі на строк до 2 років).

Угін автотранспортних засобів (позбавлення волі на строк до 1 року).

Незаконне носіння, зберігання, виготовлення і збут вогнестрільної чи холодної зброї, бойових припасів та вибухових речовин (позбавлення волі до 5 років).

     3 учень .  Незаконне виготовлення, придбання, зберігання, пересилка або збут наркотичних речовин (позбавлення волі на строк до 10 років).

Посів або вирощування заборонених культур, що містять наркотичні речовини (позбавлення волі на строк до 5 років).

Схилення до вживання наркотичних речовин (позбавлення волі на строк до 5 років).

   4 учень .Крадіжка – позбавлення волі на строк до 3 років.

Грабіж – до 5 років позбавлення волі.

Крадіжка вчинена повторно чи за попереднім зговором групою осіб – до 7 років позбавлення волі, а грабіж за цих самих обставин – до 8 років позбавлення волі.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Метод «Мікрофон»

 

Класний керівник. Тепер перейдемо до реальних прикладів з життя. Давайте разом проаналізуємо наступні ситуації.,учні по черзі  імітуючи говоріння в мікрофон відповідають:

 

1-ша ситуація. З тих чи інших причин ви зустрічаєтесь з гуртом підлітків, які пропонують вам закурити або понюхати… Як ви вчините в цьому випадку?

2-га ситуація. Ваш товариш, що проживає з вами в одній кімнаті в гуртожитку задумав разом із своїми друзями пограбувати магазин. Які ваші дії?

3-тя ситуація. Прогулюючись ввечері по місту, ви помітили, що компанія молодиків гамселить чоловіка із сусіднього з вашим будинку. Що ви будете робити?

Заключне слово класного керівника.

Закінчуючи наше засідання, хочу наголосити на тому, що наш Основний Закон – Конституція, так як і Загальна декларація прав людини гарантують нам можливість людського життя, ставлять його попереду будь-яких чинників нашого буття. Тому ми завжди повинні твердо пам’ятати: «Кожна людина має обов’язки перед суспільством, у якому тільки й можливий повний розвиток її особи». А саме: неухильно додержуватись Конституції та інших законів України; не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей; шанувати і поважати державні символи України; не задавати шкоди природі, історико-культурній спадщині. Відшкодовувати завдані їм збитки. Немає прав без обов’язків, немає обов’язків без прав. І ще одну заповідь повинен запам’ятати кожен із нас: «Шануй батька свого і матір свою». Адже саме батьки дали нам життя, саме вони щоденно переживають за нас, хочуть, щоб ми завжди були здоровими, щасливими.

 

 

 

 

 

 

 

 

doc
Додано
13 січня 2020
Переглядів
525
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку