Сценарій виховного заходу з фізики "Фізика у професії кухаря"

Про матеріал
Профорієнтаційна робота під час тижня фізики. Діти знайомляться з професією кухаря через знання з фізики. Конкурсантам двох команд 10 та 11 класів були запропоновані як теоретичні так і практичні завдання.
Перегляд файлу

Виховний захід «Фізика у професії кухара»

(Відео про професію кухаря)

-Посуд в ресторані не обов'язково мати із срібла, але кухар  повинен бути золотим. Як ви розумієте цей вислів? (кухар повинен знати і уміти робити все)

- А для цього майбутній кухар вивчає математику, українську та англійську мови, історію та найголовніше – фізику. Бо кухар повинен вміти варити, смажити,  випікати, знати правила використання кухарського обладнання, правила механічної кулінарної обробки продуктів. А це потребує знань фізичних процесів і законів.

-А тепер уявіть  собі, що ви є працівниками двох ресторанів  «Дібрівчанка» та «Лісова красуня». І вас запросили на конкурс «Золоте яблуко фізики». І кожна команда має свого шеф-кухара (вибрати)

 

Конкурс 1 «Борщ та каша — їжа наша»

 

  • У справі кухара головне – талант, почуття смаку та фантазія. Борщ — овочева страва з м'ясом або грибами, традиційна страва східних слов'ян. Найпопулярніша страва на столі українців. Борщ  готується в кожній хаті, кафе, ресторані. Борщ посідає третє місце за популярністю серед традиційних страв різних країн.  У склад борщів входить до 20 найменувань продуктів .

 

Тож пофантазуйте над фізичними явищами, та щонайбільше назвіть, які з них використовуються при приготуванні борщу?

Конкурс 2 «Без вогню варить»

Та борщу не зварити без теплового  обладнання. Теплове  обладнання – це серце і головна складова будь-якого підприємства громадського харчування

Фахівці рекомендують купувати сучасну індукційну техніку , бо вона прискорює і полегшує процес теплової обробки і економить 40-50% електроенергії в порівнянні зі звичайними приладами.

Плити  випускають з функцією автоматичного вимкнення конфорок  Використовують багатосекційні електричні шафи, кожна секція яких нагадує мікрохвильовку. У них можна одночасно готувати різні страви, включивши для кожної секції певну программу. Конвекція в духовій шафі дає можливість швидко і якісно приготувати будь-яку їжу.

Ваше завдання: із фізичного обладнання виготовити модель такої плити. (резистори та вимикачі)

Конкурс 3  «На тріснутий котел годиться і латана кришка»

  У кухнях ресторанів використовують  електричні чи газові варильні котли для приготування перших, других  страв, гарнірів чи соусів,. Вам треба пояснити будову і принцип роботи таких котлів.

Ці котли виготовляють із подвійними стінками, які наповнені шаром теплоізоляції. Для чого ? (запобігання втрати тепла)

…деякі моделі котлів мають регулятор температури нагрівання (для чого?) (здійснюється автоматичне регулювання температури, дозволяє підтримувати температуру на заданому рівні)

… котли оснащені краном для зливу води, та клапаном заповнення водою. Як працює такий клапан? (коли відливають якусь кількість води з котла, то через клапан поступає нова вода, щоб у котлі був постійно один рівень води, принцип роботи зєднаних посудин)

…на верхній частині котла розміщують манометр і запобіжний клапан, який у певних випадках спрацьовує. Для чого призначений манометр і в яких випадках спрацьовує  клапан? (манометр потрібен для визначення тиску всередині котла, і якщо тиск перевищує номінальний, то клапан спрацьовує)

Конкурс 4 «Вага та міра до гріха не доведуть»

Ви добре знайомі із професією кухара. Та чи знаєте, що до такої поширеної професії є свої певні вимоги. основними якостями кухаря є охайність, уважність, творча фантазія. Кухар повинен уміти відчувати красу. Бути уважним та зосередженим. Адже прояв неуважності може спричинити приготування неякісних і навіть небезпечних для життя людей страв. . У кухаря повинна бути розвинена  мовно-логічна пам’ять. Адже йому необхідно знати склад страв, їх калорійність, правила складання меню.  Кухар повинен мати добрий окомір – уміти швидко і точно визначати розмір, масу та форму напівфабрикату.

Завдання – визначити «на око» масу картоплі, та обєм води (5о мл) для приготування борщу. (точність виконання завдання перевіряється за допомогою терезів та мензурки)

Конкурс 5.  «Гроші рахувати, треба розум мати»

У  роботі кухара часом потрібні і знання ресторанної економіки: грамотне оформлення документів, обчислення і ціноутворення, навіть вміння працювати з касовими апаратами.

І так, відвідувачі замовили обід. Вам необхідно визначити вартість замовлення. (28:4=7 2х+7=17, х=5

5+х=9, х=4  47+54-7=60)

Конкурс 6. «Чекай від гостя не грошей, а «спасибі».

Завданням ваших ресторанів  - збільшити потік іноземних туристів до України. Та у  кожного з них своя валюта. І у ній ви маєте орієнтуватися.

На деяких грошових купюрах є зображення вчених-фізиків. Назвати прізвища вчених

  • П’єр і Марія Кюрі - 500 франків, Франція.  (досліджували  радіоактивність речовин)
  • Ніколай Коперник - 1000 злотих, Польща.  (першовідкривач будови сонячної системи)
  • Альберт Ейнштейн - 5 шекелів, Ізраїль. (теорія відносності простору і часу)
  • Блез Паскаль - 500 франків, Франція  (встановив закон розподілу тиску в рідині
  • Галілео Галілей - 2000 лір, Італія  (астроном, винахідник телескопу)
  • Ісаак Ньютон - 1 фунт, Англія (дослідження руху тіл в інерціальних системах,  дослідження явищ світла)
  • Ернест Резерфорд - 100 доларів, Нова Зеландія. (створив структуру атома)
  • Алессандро Вольта - 10000 лір, Італія, (винахідник електричної батареї)

 

  • Підведем підсумки нашого конкурсу «Золоте яблуко фізики».

 

 

docx
Додано
31 березня 2020
Переглядів
828
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку