Сценарій виховного заходу "Зимові свята українців"

Про матеріал

Дібраний матеріал про свята українців у грудні місяці: походження та значення свята. основні звичаї та традиції, а також народні прикмети на цей день. Можливе використання одним класом. Окремо додано презентацію з трігерами до даного сценарію.

Перегляд файлу

Тема:  Довідкове бюро «Зимові свята українців»

Мета:познайомити школярів з зимовими святами українців, традиціями та звичаями рідного народу. Виховувати повагу до минулого українців, їх традицій та обрядів, пропагувати проведення українських зимових свят.

Вчитель: Прийшла зима. Випав перший сніг, наступили морози і покрилися кригою ріки. В селі всі господарські роботи закінчено. Господарі ховають господарчі інструменти,  лагодять зимові види транспорту, готуються до Різдвяних свят...
       Наближається період угадування на майбутній рік, а разом із цим надходить і час старих традиційних розваг сільської молоді — розваг, що сповнені чаром первісної поезії нашого народу.
В народі говорять: "Зима прийшла і празничків привела". І дійсно: взимку майже щодня – свято. Сьогодні ви дізнаєтесь про свята зимового циклу у грудні місяці, а на канікулах- про свята у січні місяці.

Заглянемо до довідкового бюро.

Слайд1

 (На сцені світлиця, на 1-му столі страви, на 2 –скринька, заходять дівчатка в українському вбранні )

Поліна: Тетянко, глянь яка скринка стоїть на столі. Давай подивимось, що в ній.

Тетянка: Та це ж скринька моєї бабусі. Вона частенько мені розповідала про свою молодість  і  діставала звідти дуже цікаві речі. То може  зараз ми переглянемо та дещо згадаємо.

Поліна:  Давай скоріше, це так цікаво!

(Тетянка дістає  листівки і переглядає. Згадала: це ж  тут записані традиції та звичаї на  Святки. Зараз почитаємо. По черзі читають, синхронно йдуть слайди)

 Тетянка:   4 грудня - Свято Введення (Третя Пречиста)    Слайд2

Дуже важливо, хто цього дня першим увійде до хати, оскільки, відповідно до народних вірувань, «перший полазник» приносить у дім свою енергетику — на щастя або на нещастя. Отже, якщо це молодий, здоровий, та ще й грошовитий чоловік — найкраща ознака, це віщує здоров'я та добробут усій родині. Відповідно, якщо це хворий дідусь, то значить, цю родину чекають хвороби й нестатки протягом наступного року. Найгіршою вважається ситуація, коли першою стає літня жінка, та ще й недоброї вдачі. Саме тому старі люди цього дня старалися сидіти вдома, до чужої домівки не заходити — негараздів не віщувати.

Якщо цього дня хтось сторонній захоче позичати щось — недобрий знак. Категорично забороняється цього дня й шити, бо Господь відпускає на Землю душі праведних, аби вони могли побачити, «увидіти», своє тіло.

  Існує ще й така дівоча традиція: щоранку треба вмиватися снігом і після цього витирати обличчя тканиною червоного кольору — тоді буде гарний колір обличчя.

Вважається, що до Введення можна лопатою копати землю, а після Введення й до самого Благовіщення — у жодному разі не можна: земля має відпочити й на наступне літо сили набратися…

Поліна              7 грудня - Свято Катерини  Слайд 4

У день святої Катерини 7 грудня незаміжнім дівчатам заведено ворожити на судженого, а також просити великомученицю про щасливу долю, взаємну любов і міцний шлюб

Традиційно напередодні і в цей день дівчата ворожили на судженого і збиралися разом на вечорниці.  Дівчата сходяться до однієї хати і варять спільну вечерю – борщ і кашу. Приходять хлопці, починаються розваги: сміх, співи, але без танців, бо то піст.

   Слайд 5

Хлопці цього дня постилися до служби Божої і щиро молилися, аби Бог дав їм хорошу дружину – роботящу, не ледащу, до того ж лицем пригожу і до чоловіка лагідну.

В народних переказах дівоча доля – то гарний і вдатний хлопець, а чоловіча – гарна та працьовита жінка. Та вона буває і роботящою, і лінивою – це вже кому яка дістанеться. Вгадати, звичайно, нікому не дано.

Народні прикмети на Катерину

Катерина по воді, то Різдво по льоді.

Як на Катерини холодно, то буде голодно.

Тетянка

13 грудня - День Андрія Первозваного, Андріївські вечорниці  Слайд 6

Свято Андрія Первозванного – це не тільки релігійне свято, але й народне.

Це свято вважається парубочим, оскільки у Андріївську ніч парубкам дозволено бешкетувати, а дівчата цієї ночі можуть дізнатись свою долю. Свято Андрія є святом молодіжних гулянь, де юнаки і дівчата шукають собі пару для майбутнього подружнього життя.

Традицій дійшло до нашого часу зовсім небагато, але головні збереглися. У першу чергу потрібно розповісти про ворожіння на Андрія Первозванного.

У цей день дівчата намагалися дізнатися, хто ж буде їх судженим, а варіантів було кілька:

1 дівчинка: перед тим як лягти спати, потрібно покласти шматочок хліба, який ви самі спекли, під подушку і сказати: "Суджений-ряджений, приходь мого хлібця скуштувати". Хто наснитися, той і буде вашим чоловіком. А можна написати  імена хлопців на окремих аркушах паперу і також положити їх під подушку. Вранці дістати один із них- це буде ваш суджений.

2 дівчинка: – А мені бабуся говорила, що вони писали цифри: 1,2,3,4,5 і т.д. і вранці дізнавалися через скільки років вийдуть заміж. А зараз покажу вам ще одне ворожіння: наливаємо  воду в тарілку, кладемо  на неї кілька соломинок у вигляд містка. На ніч ставимо собі під ліжко. Суджений прийде перевести наречену через міст, тобто, насниться.

3 дівчинка: А ще капали свічку у воду , щоб побачити образ судженого: гарний, стрункий, кульгавий.(показує). також можна дізнатися, скільки у вас буде дітей, але для цього  обов’язково потрібна морозна ніч. Потрібно ввечері налити чарку води, опусти перстень і виставити на мороз. Перед сном загляньте у чарку: скільки буде горбків, стільки буде і синів, а скільки ямок – стільки дочок.

1 хлопчик: За традиціями наших предків, дівчата та хлопці сходилися до однієї хати ввечері 12-го грудня. Жартували, оповідали, ворожили. Поки дівчата ворожили, хлопці бешкетували. Знімали ворота на садибі однієї дівчини та переносили іх в інший кінець села. А батько вранці шукав свої ворота та майбутніх сватів. 

Вчитель:у сучасному житті молодь не влаштовує таких вечорниць, не печуть Калиту. Та і хлопці не приносять таких збитків з воротами. Важко знайти серед залізобетонних конструкцій паркан чи ворота та ще й перенести його в інше місце. В кращому випадку можна посваритись з господарем, або потрапити на наряд поліції.             

Поліна:           14 грудня – день пророка Наума           слайд 7                              

У народі цей день вважали сприятливим для початку навчання дитини.

То була найзручніша пора здобувати освіту для сільських дітей. Бо, найосновніші сільськогосподарські роботи вже було завершено. А тому вважалося, що саме в день Наума добре починати вчитися: «наука на ум піде». 

Напередодні дня святого пророка Наума батьки відвідували вчителя (дяка) і домовлялися про плату .Увечері до новоспеченого учня приходив хрещений батько з букварем. Посеред хати ставили діжку, застеляли її кожухом, і гість підстригав хрещеника, щоб «добре в голову йшла наука». Роблячи перший підстриг, він казав – «Батюшка Наум, виведи синка на ум». 

Потім сідали за стіл і завчали напам’ять кілька літер. Школяр вечеряв пшонянкою, бо «треба чимало каші з’їсти, щоб опанувати науку». Вранці син із батьком йшли до церкви, де панотець читав над його головою «Євангеліє». 

Слайд 8
Цього дня відкривалися усі церковно-приходські школи і батьки виряджали дітей на навчання зі словами: «Хай наука тобі легко дається».

Про самого Наума відомо, що він був монахом-просвітителем, який мандрував селами, безкоштовно навчав дітей азбуці. 

Збереглися його заповіді-наказ: «Не можна їсти під час навчання, бо заїси вивчене. Якщо кінчив читати, то закрий книжку, бо вивчене забудеться». 

Слайд 9
Наум – покровитель розуму, знань і навчання. Про це мовлять і прислів'я:

• Вчися, сину, азбуки – прийде хліб сам в руки.
• Не збирай синові худоби, а збирай йому розум.
• Гни дерево, поки молоде, учи дітей, поки малі.
• Прийшов Наум – пора братися за ум.
• Я не знаю ні «аз», ні «буки» – прийде Наум і змусить до науки.


Тетянка:  17 грудня – Варвари                               Слайд 10

Народна легенда каже, що свята Варвара Великомучениця була дуже здібною до вишивання, так що вишила ризи самому Ісусові Христові.  

Святкують тільки жінки. У день Великомучениці Варвари гріх прати, білити і глину місити. Можна тільки вишивати та нитки сукати. Беручись до вишивання, колись дівчата хрестились і шептали: "Свята Варвара золотими нитками Ісусові ризи шила і нас навчила".

Слайд 11

У цей день дівчата готували вареники з маком чи сиром, серед яких обов'язково мали бути й "пірхуни" - заправлені борошном. Частуючи хлопців, стежили, кому втрапить такий виріб. Відтак його довгий час дражнили "пірхуном

Народні прикмети  на Варварин день:

Яка погода на Варвари, така й на Різдво.

Який день на Варвари, такий і на Сави.

Якщо в грудні на Варвари болото, то буде зима красна, як золото.

Дерева в інеї - урожай на фрукти

Якщо горобці збираються купками на деревах і цвірінькають, то буде тепла зима.

Якщо до цього дня сніг не випав - зима буде теплою, а як з'явиться - довгою і холодною.

Вчитель: І сьогодні наша зустріч –знакова. То ж скуштуємо Варвариних вареників, серед яких є «пірхуни». Хто з’їсть «пірхуна» отримає  втішальний  приз!

 

Слайд 12
Поліна:   18 грудня –  - День Преподобного Сави, в народі - Сави, батька зимового Миколи. 

Цього дня зазвичай випадають великі сніги, настають морози.

 Народна мудрість і спостережливість відтворена в таких приповідках:

Варвара мостить, Сава гострить, а Микола кіл ставить.

Варвара снігом стелить, Сава завірюхою загладжує, а Микола морозом давить.

Бідному Савці нема долі ані на печі, ані на лавці.

Варвари ночі увірвали, а Сава став день доточувати.

Савка бідний, Микола багатий.

Тетянка:        19 грудня - День Святого Миколая                 Слайд13

    Святий Миколай – один із найшанованіших святих церкви – чудотворець, заступник бідних, захисник дітей, а також покровитель мандрівників. Миколая Чудотворця вважають найближчим до Бога святим. Він посередник між Богом і людьми.
 

Слайд 14                  Микола прийняв Христа, будучи багатою людиною. Перейнявшись вченням - отримав безцінні дари Духа Святого. Виконуючи Слово Боже і проповідуючи спасіння Христове, не залишався байдужим в турботах про бідних, малозабезпечених і ближніх своїх.

Вважається, що Святий Миколай є опікуном подорожніх, моряків і рибалок. Адже згідно з житієм Святий неодноразово приходив на допомогу людям під час стихійного лиха - силою молитви зупиняв грозу чи бурю. Так довгий час вважалось і в Україні - кожен рибальський курінь мав обов'язково ікону цього святого.

Також Святий Миколай є захисником і бідних, скривджених, несправедливо засуджених. Наші предки шанували святителя і як покровителя шлюбу.

З давніх часів День Святого Миколая святкувався весело. Заздалегідь готували подарунки, пекли печиво, запрошували музикантів, скликали гостей.

І, звичайно ж, чекали головного нічного гостя — Миколи-чудотворця, запалювали свічки, читали молитви.

Слайд 15

Народні прикмети на 19 грудня:

- Який день на Миколу зимового, такий і на Миколу літнього.

- У кожному році два Миколи: до першого Миколи не буває холодно ніколи, а до другого Миколи не буває тепла ніколи.

- Як впаде великий іній - на гарний врожай хліба.

- Як на Миколу піде дощ, то врожай на озимину.

- Морозяний день - на уроду хліба й городини.

- Якщо в день Миколая замітає слід, дорозі не стояти від Миколи до Різдва.

- Скільки дає день Миколая снігу, стільки буде трави на Миколу теплого. 

Поліна: Діти найбільше полюбляють свято Миколая і підготували до нього свої привітання.                 Слайд 16

 

1.Хай Микола принесе у хату 3клас

Здоров'я й радості багато,

Приємні, щирі поцілунки

І ще багато подарунків!

* * *

2.Набита подушка хай буде щастям!

Земної злагоди й тепла!

Здійсниться найсвітліша казка,

Така чудова і ясна!

Щире серце тобі бажає,

У день Святого Миколая!

* * *

3.Щиро вітаю із Святим Миколаєм!

Нехай Миколай принесе до Вашої хатини мир і щастя у родину!

4.Щоб в житті усе велося і добро щодня лилося.

Щоб від цього дня Миколи жили Ви в добрі й любові.

Щоб не знали ні бід-горя у бурхливім життя морі.

 

5.Щоб пишався вами край, а найбільше - Миколай.

Бо він любить всіх, хто в мирі, в згоді, в правді.

І до тих він уночі несе звабні калачі

Ще й цукерки і цукати, щоб солодко було спати!

* * *

6.Хай Миколай у вишиванці розбудить подарунком вранці

І принесе у Твою хату добробут, радості багато.

Розбудить приспані надії, зернятко щастя хай посіє.

Зігріє гумором, любов'ю, і принесе Тобі здоровя!!!

Пісенька    Пісня «Ішов Миколай лужком, бережком» у виконанні  учнів 3 кл 

Сценка.

Голос за сценою. В грудні  ніч є чарівна, яку з нетерпінням чекають усі діти. Заздалегідь пишуть листи, просять в них подарунків для себе і обіцяють бути чемними. Хтось слухняний протягом усього року, вчиться гарно, допомагає дорослим, молиться щовечора і просить миру та доброї долі усім. А хтось і напередодні свята не може заспокоїтись..

 (Кімната. Меланя  та Микитка виконують домашнє завдання. Микитка  сидить осторонь з книгою. Мелан’я  з зошитом за столом).

Мелан’я. 6 + 6 = 12, 6 +7  = ….

Микитка.  (нахиляється і підказує). 70! 

Мелан’я . Залиш, а то поскаржуся мамі! 

Микитка. А ти - донощиця!(штовхає)

Мелан’я. Та що ти знову починаєш сварку, та ще перед самим приходом Святого Миколая.  Чи забув?  Що тоді він нам принесе?  (замріяно)

Микитка. Тобі, напевно, різку - таку довгу, таку широку!

Мелан’я . Це тобі такий подарунок принесе ,за ту одиницю з математики ,до якої ти двійку дописав, і 12 вийшло! Все, давай вже вчитися буду, не заважай!

Мелан’я . (починає ходити з книжкою у руці, повторює пошепки вірш).

(Микитка теж бере книжку, ходить в протилежному напрямі й штовхає Мелан’ю, коли стріне).

 Мелан’я.  Ну! Годі вже ,ти сам не вчишся і мені не даєш. Геть неслухняний став.

Микитка .Та не можу я нічого вчити, все про подарунки думаю, так вже чекаю тої ночі! А пам’ятаєш, як ми ще в серпні ми рахували місяці, тижні, дні до цієї ночі?

Мелан’я.  Так звісно, але ти збився з рахунку, бо математики не знаєш. А пам’ятаєш, ми навіть придумали, як будем його зустрічати!

Микитка. Так! Накупляємо багато петард, включимо голосно музику і будемо кричати: «О,вже йде! О, вже летить до нас Святий чудотворець!»(голосно кричать)

Голос мами за сценою: Чого так галасуєте! Пізно вже, спати лягайте! Святий Миколай все бачить і чує, подивиться на вас нечемних і не прийде вночі!

Мелан’я.  Чуєш ,мама правду каже ,через тебе ще і без подарунків залишимось!

Микитка. О,ти хочеш сказати, що чемна завжди, так? Кота за хвіст тягнула? Тягнула!

Мелан’я. Та те котисько ледаче лежало на порозі і не сунулось, як я йшла!

Микитка. А кажеш, що лише я різку отримаю, а до тебе взагалі Миколай не прийде, ось так!   (сумно) І домене мабуть теж…

Мелан’я . Слухай , а якщо справді Святий Миколай не прийде до нас? Що робити?

Микитка. Ну ти ще може щось і отримаєш, а я точно без подарунків залишусь..

Мелан’я . Ти знаєш, так хотіла б я побачити Святого, попросити у нього ще щось, що в листі забула написати..

Микитка. А я би пообіцяв, що буду чемним, і попросив би собі щось цікаве.. Слухай, а давай підемо пошукаємо Святого Миколая!

Мелан’я . Як? Ти що, мама сварити буде!

Микитка. Не буде, ми швиденько підемо, подивимося де він живе, попросимо подарунки і назад у ліжечка. Ходім!  иходять)

Слайд17

Музика. («Святий Миколай ходить по землі»)

Виходить Ніч, затримує дітей.

Я – груднева нічка… темна і казкова.

Розношу я по світу дива загадкові.

Я сповіщаю про прихід Миколая.

Всі дітки ще до мого приходу   звіряються у всіх своїх гріхах, щиро каються, дають обіцянки виправитись, моляться і лягають спати, адже знають, що вночі до них прийде Святий Миколай. А ви куди це зібралися? Негайно в ліжечка, бач які допитливі, все хочуть знати! Лягайте спати, а я подарую вам сон, у якому ви побачите, що саме відбувається в  ніч, коли трапляються дива і на землю приходить Святий Миколай. Ви побачите багато цікавого. Ідіть до ліжка. (діти виходять)

Ніч виконує пісню   «Ходить по землі Святий Миколай»

 

На фоні музики голос із-за куліс.

Нічка-чарівниця... темна і казкова.

Розносить по світу дива загадкові.

Тільки раз у році нічка ця буває,

коли щедрий Миколай дари посилає.

 Пісня «Тиха ніч на дворі ». Танець янголят

Ангел 1 Яка сьогодні тиха ніч.

Ангел 2. Так, тиха і чарівна.

Ангел 3. Ще трішки залишилось попрацювати, і прийде Святий Миколай.

Ангел 4. В цю ніч ми запалили всі зірочки та місяць на небі.

Ангел 1. Ага. Поглянь, який він яскравий став. Буде добре видно Святому Миколаю доріжку до чемних діточок.

Ангел 2. А чи всім дітлахам ми набили пухнастим пірям подушечки?

Разом Так, всім.

Ангел 3 Їм насняться казкові сни.

4-й ангел: Де з молока тече дорога,

Де безліч зір, де царство Бога,

Я звідти йду і вість веселу

Несу у вашу я оселю.

 

1-й ангел:Ще хвилька, діти, і між вами

Тут стане Миколай святий.

Він з щирим серцем і дарами

Опиниться у залі цій.

Разом:Святий Миколай іди до нас!

Слайд 18                              Під дзвін колоколів  з’являється Миколай.

Миколай: Мир вам діти в цій оселі.

Будьте радісні й веселі.

Всім здоровя вам бажаю.

Щастя й долі нашім краю.

Мир вам, любі наші діти.

Хай вам сонце волі  світить.

 

Василько. Святий небесний отче  Миколаю.

До тебе діти прибігають і просять щиро

Нас ти не забуть.

І в ніч чудес з дарунками прибуть.

 

Кирило:  Святий і добрий Миколаю.

Чекаємо на тебе ми давно.

Що нам даси – про це не знаєм.

Та просимо тебе одно:

Ти нам в здоров’ї дай зростати.

 Завзяття й сили нам надай.

 

Аліна: Святий отче Миколаю!

І мене ти не минай!

Подаруй мені потіху

І торбину повну сміху,

І здоров’я для родини,

Красну долю для Вкраїни!

Принеси мені гостинців,

Скільки вміститься в торбинці!

Щоб ми завжди могли підняти і звеселити рідний край.

 

Святий Миколай :

Вітаю усіх вас, добрії діти.

Щоб стрітись із вами, проїхав півсвіту.

Лиш радість та мир несу я в оселі,

Нехай люди завжди будуть веселі.

Нехай сліз не буде, не буде біди.

Багато дарунків приніс я сюди.

Приніс добро і радість для всіх добрих людей.

 

Янголятко: Святий Миколай, послухай наших  наймолодших  діток, чи добре вони готувалися до свята?

 

 

Привітання першокласників:

1. Сьогодні в нас казкове свято!

Гостей запрошено багато.

Бо Миколай прийде до нас.

Його чекає кожен з вас.

 

2.Свято лине Миколая –

Серденько радіє.

Йде святий до нас із раю

Принесе надію.

 

3. Він ходить від хати й до хати

Питається в мами і тата

Чи є у вас чемна дитина?

Дівчаточко мале чи хлопчина?

Для кожного має в торбинці

Найкращі у світі гостинці!

 

4. З нетерпінням я чекаю –

Нині свято Миколая.

Як надворі стане темно

Він приходить потаємно.

Ще ніхто його не бачив

Та у ліжечка дитячі

Він кладе під подушки

Подарунки і книжки.

 

5.Святий Миколаю,              

Прийди до нас з раю,       

Принеси нам дари             

Кожному до пари.

 

6,Цукерки смачненькі, 

Булочки пухкенькі,

Книжечок багато

Читати у свято.

 

7.Знають діти: Миколай

Добрих, чемних поважає,

Гарним дітям у панчішку

Він дарунок укладає.

Хто не слухав - тому різку

Під подушкою ладнає.

 

8.Під подушку я загляну,

Рано-вранці посміхнусь.

Подаруночки дістану,

Миколаю поклонюсь.

 

9.Від Святого Миколая
Я даруночка чекаю,
Не стулю всю нічку очі,
Бо який він знати хочу.

 

10.Святий отче, Миколай!
Мою хату не минай!
Подаруй мені потіху
І торбину, повну сміху,
І здоров’я для родини,
Красну долю для Вкраїни!

 

Пісня «Миколай» (відеоролик)

 

Миколай: От й прийшов прощатись час.

Залишаю вже я вас.

Будьте добрі й завжди щирі.

Живіть в злагоді і мирі.

Мамі й тату помагайте.

Менших себе не чіпайте.

Вчителям у поміч будьте.

І мене ви не забудьте.

Швидко мчиться часу лік.

Знов прийду я через рік.

На велике світле свято.

З Миколаєм вас, малята!

З гарним настроєм та подарунками!  (Дарує подарунки)

 

 

 

А поки Миколай роздає подарунки, ми йому заспіваємо.__________

Зі святом Вас!Бажаємо усім під подушкою знайти смачну цукерку, а в житті — світлий шлях до успіху і мрії. Нехай у домі панує радість і здоров’я, у родині — взаєморозуміння та добробут, у серці — віра, надія та любов. Добра  Вам та здійснення найзаповітніших мрій та бажань! З днем Святого Миколая! Живіть щасливо!

Тетянка: Почекайте! У наші скринці ще щось є.  Ту ще 2 листівки.

(Читає першу, другу дає Поліні)

22 грудня - День святої Анни                                         Слайд 20

Це свято матері Богородиці, тобто бабусі Ісуса Христа. Це знаменне церковне свято, бо саме цього дня була зачата Богородиця Діва Марія.

У день Анни жінки звертаються до святої як до захисниці і покровительки.

Також свята Анна вважається заступницею багатьох жіночих професій, а тому цього дня не можна займатися пранням, шиттям, вишиванням, прибиранням та іншими серйозними справами і брудною роботою. Цього дня дівчата збиралися на свої сходки, щоб узгодити, як будуть святкуватися різдвяні свята. На Ганни, крім узгодження святкувань, виготовляли різдвяні прикраси — «павуків» та «їжаків» з соломи.

З цього дня починали готуватися до свят і жінки: білили та прибирали оселі, краще підгодовували свиней, щоб мати свіжину до Різдва.

День святої Анни припадає на період Різдвяного посту, і в це свято жінкам рекомендується дотримуватися особливо суворого посту.

Слайд 21

Хоча зазвичай День святої Анни припадає на найкоротший день у році. Багато народних прикмет пов’язані з особливостями цього дня.

Якщо на Анну сонячно і світло – Новий рік буде теплим і похмурим, а наступний рік – врожайним.
Іній на деревах – до врожайного року.

Якщо на зимову Анну сніг лежить впритул до паркану, то буде неврожайне літо.

Якщо вагітна жінка порушить традиції цього дня, то це згодом позначиться на її дитині.

Роздмухуючи вогонь у печі, майбутня мати ризикує залишити на дитинці червону мітку.

У цей день сили світла і темряви борються між собою, а тому без особливої ​​потреби краще не виходити з дому.

Поліна:       25 грудня - "Спиридона Сонцеворота"            Слайд 22

За довголітніми прогнозуваннями 25 грудня найхолодніший день грудня. Пояснюють так: «Сонце переходить на другий бік», «Спиридон перевертає ведмедя в барлозі на другий бік». 

Від Спиридона до Різдва залишалось 12 днів.

Після цього дня люди визначали річний цикл: кожний наступний день відповідав погоді чергового місяця. Тому протягом дванадцяти днів запам’ятовували погоду, щоб визначити, яким буде рік.

Слайд 23

 Молодь на околиці міста «проводила сонце», запалювала солому з вигуками «Сонечко, на сани сідай, у далекий теплий край від’їжджай, з весною назад повертай!»  

За звичаєм, на Спиридона діти просили сонечко повернутися, і якщо в цей день сонце показувалося і "грало", то на Святки очікувалася хороша погода. 

Слайд24

Тетянка: А тепер, давайте згадаємо, які свята ви запам’ятали.

 

 

 

 

 

 

 

 

      Додаток

Нічка-чарівничка глянула у шибку. 

 Я затулю вічка та засну не швидко.

 Вдень була я чемна, бо сьогодні, знаю,

 Що для чемних діток є дарунки

 В святого Миколая.

 

 Приспів:

 Ходить по землі святий Миколай,

 Тільки ти засни і його чекай.

 Ти лише повір в те, що він прийде,

 Якщо будеш ти добрим до людей.

 

 Уночі на небі зіронька засяє.

 Чарівник ласкавий в гості завітає.

 А ясного ранку під подушку гляну

 І від Миколая подарунок

 З радістю дістану.

 

 Приспів.

 

 Хочу в Миколая щиро попросити,

 Щоб чарівна казка панувала в світі,

 Щоб не обминула жодної хатини,

 Бо її чекає з нетерпінням

 Кожная дитина.

 

 Приспів.

 

 

 

 

 

 

 

 

1 дівчинка: перед тим як лягти спати, потрібно покласти шматочок хліба, який ви самі спекли, під подушку і сказати: "Суджений-ряджений, приходь мого хлібця скуштувати". Хто наснитися, той і буде вашим чоловіком. А можна написати  імена хлопців на окремих аркушах паперу і також положити їх під подушку. Вранці дістати один із них- це буде ваш суджений.

2 дівчинка: – А мені бабуся говорила, що вони писали цифри: 1,2,3,4,5 і т.д. і вранці дізнавалися через скільки років вийдуть заміж. А зараз покажу вам ще одне ворожіння: наливаємо  воду в тарілку, кладемо  на неї кілька соломинок у вигляд містка. На ніч ставимо собі під ліжко. Суджений прийде перевести наречену через міст, тобто, насниться.

3 дівчинка: А ще капали свічку у воду , щоб побачити образ судженого: гарний, стрункий, кульгавий.(показує). також можна дізнатися, скільки у вас буде дітей, але для цього  обов’язково потрібна морозна ніч. Потрібно ввечері налити чарку води, опусти перстень і виставити на мороз. Перед сном загляньте у чарку: скільки буде горбків, стільки буде і синів, а скільки ямок – стільки дочок.

1 хлопчик: За традиціями наших предків, дівчата та хлопці сходилися до однієї хати ввечері 12-го грудня. Жартували, оповідали, ворожили. Поки дівчата ворожили, хлопці бешкетували. Знімали ворота на садибі однієї дівчини та переносили іх в інший кінець села. А батько вранці шукав свої ворота та майбутніх сватів. 

Вчитель:у сучасному житті молодь не влаштовує таких вечорниць, не печуть Калиту. Та і хлопці не приносять таких збитків з воротами. Важко знайти серед залізобетонних конструкцій паркан чи ворота та ще й перенести його в інше місце. В кращому випадку можна посваритись з господарем, або потрапити на наряд поліції.             

 

 

 

 

 

Привітання з Днем Святого Миколая 3 клас

1.Хай Микола принесе у хату

Здоров'я й радості багато,

Приємні, щирі поцілунки

І ще багато подарунків!

* * *

2.Набита подушка хай буде щастям!

Земної злагоди й тепла!

Здійсниться найсвітліша казка,

Така чудова і ясна!

Щире серце тобі бажає,

У день Святого Миколая!

* * *

3.Щиро вітаю із Святим Миколаєм!

Нехай Миколай принесе до Вашої хатини мир і щастя у родину!

 

4.Щоб в житті усе велося і добро щодня лилося.

Щоб від цього дня Миколи жили Ви в добрі й любові.

Щоб не знали ні бід-горя у бурхливім життя морі.

 

5.Щоб пишався вами край, а найбільше - Миколай.

Бо він любить всіх, хто в мирі, в згоді, в правді.

І до тих він уночі несе звабні калачі

Ще й цукерки і цукати, щоб солодко було спати!

* * *

 

 

 

6.Хай Миколай у вишиванці розбудить подарунком вранці

І принесе у Твою хату добробут, радості багато.

Розбудить приспані надії, зернятко щастя хай посіє.

Зігріє гумором, любов'ю, і принесе Тобі здоровя!!!

Пісенька    Пісня «Ішов Миколай лужком, бережком».

ІШОВ МИКОЛАЙ ЛУЖКОМ, БЕРЕЖКОМ 

Ішов Миколай лужком, бережком, 
Святий Миколай з чарівним мішком, 

Від хати до хати діток привітати, 
Ішов Миколай з чарівним мішком. 
Від хати до хати діток привітати, 
Ішов Миколай з чарівним мішком. 

Відчиняйте двері — йде Миколай, 
Він благословляє український край. 

Пропаде руїна, ненька – Україна 
Буде процвітати з краю в край. 
Пропаде руїна, ненька – Україна 
Буде процвітати з краю в край. 

Вже у вашій хаті святий Миколай, 
Ти його поклоном радо зустрічай. 

Хай пісні веселі линуть у оселі, 
до смаку дарунки вибирай! 
Хай пісні веселі линуть у оселі, 
до смаку дарунки вибирай!

 

 

 

Сценка.

Голос за сценою. В грудні  ніч є чарівна, яку з нетерпінням чекають усі діти. Заздалегідь пишуть листи, просять в них подарунків для себе і обіцяють бути чемними. Хтось слухняний протягом усього року, вчиться гарно, допомагає дорослим, молиться щовечора і просить миру та доброї долі усім. А хтось і напередодні свята не може заспокоїтись..

 (Кімната. Меланя  та Микитка виконують домашнє завдання.Микитка  сидить осторонь з книгою. Мелан’я  з зошитом за столом).

Мелан’я. 6 + 6 = 12, 6 +7  = ….

Микитка.  (нахиляється і підказує). 70! 

Мелан’я . Залиш, а то поскаржуся мамі! 

Микитка. А ти - донощиця!(штовхає)

Мелан’я. Та що ти знову починаєш сварку, та ще перед самим приходом Святого Миколая.  Чи забув?  Що тоді він нам принесе?  (замріяно)

Микитка. Тобі, напевно, різку - таку довгу, таку широку, сажею обліплену, мотузкою обчіплену.

Мелан’я . Це тобі такий подарунок принесе ,за ту одиницю з математики ,до якої ти двійку дописав, і 12 вийшло! Все, давай вже вчитися буду, не заважай!

Мелан’я . (починає ходити з книжкою у руці, повторює пошепки вірш).

(Микитка теж бере книжку, ходить в протилежному напрямі й штовхає Мелан’ю, коли стріне).

 Мелан’я.  Ну! Годі вже ,ти сам не вчишся і мені не даєш. Геть неслухняний став.

Микитка .Та не можу я нічого вчити, все про подарунки думаю, так вже чекаю тої ночі! А пам’ятаєш, як ми ще в серпні ми рахували місяці, тижні, дні до цієї ночі?

Мелан’я.  Так звісно, але ти збився з рахунку, бо математики не знаєш. А пам’ятаєш, ми навіть придумали, як будем його зустрічати!

Микитка. Так! Накупляємо багато петард, включимо голосно музику і будемо кричати: «О,вже йде! О, вже летить до нас Святий чудотворець!»(голосно кричать)

Голос мами за сценою: Чого так галасуєте! Пізно вже, спати лягайте! Святий Миколай все бачить і чує, подивиться на вас нечемних і не прийде вночі!

Мелан’я.  Чуєш ,мама правду каже ,через тебе ще і без подарунків залишимось!

Микитка. О,ти хочеш сказати, що чемна завжди, так? Кота за хвіст тягнула? Тягнула!

Мелан’я. Та те котисько ледаче лежало на порозі і не сунулось, як я йшла!

Микитка. А кажеш, що лише я різку отримаю, а до тебе взагалі Миколай не прийде, ось так!   (сумно) І домене мабуть теж…

Мелан’я . Слухай , а якщо справді Святий Миколай не прийде до нас? Що робити?

Микитка. Ну ти ще може щось і отримаєш, а я точно без подарунків залишусь..

Мелан’я . Ти знаєш, так хотіла б я побачити Святого, попросити у нього ще щось, що в листі забула написати..

Микитка. А я би пообіцяв, що буду чемним, і попросив би собі щось цікаве.. Слухай, а давай підемо пошукаємо Святого Миколая!

Мелан’я . Як? Ти що, мама сварити буде!

Микитка. Не буде, ми швиденько підемо, подивимося де він живе, попросимо подарунки і назад у ліжечка. Ходім!  иходять)

 

 

 

 

 

  Даша Кретова                                      Сценка.

Голос за сценою. В грудні  ніч є чарівна, яку з нетерпінням чекають усі діти. Заздалегідь пишуть листи, просять в них подарунків для себе і обіцяють бути чемними. Хтось слухняний протягом усього року, вчиться гарно, допомагає дорослим, молиться щовечора і просить миру та доброї долі усім. А хтось і напередодні свята не може заспокоїтись..

 *  *  *

Голос мами за сценою: Чого так галасуєте! Пізно вже, спати лягайте! Святий Миколай все бачить і чує, подивиться на вас нечемних і не прийде вночі!

*  *  *

Музика.   Виходить Ніч, затримує дітей.

Я – груднева нічка.. темна і казкова.

Розношу я по світу дива загадкові.

Я сповіщаю про прихід Миколая.

Всі дітки ще до мого приходу   звіряються у всіх своїх гріхах, щиро каються, дають обіцянки виправитись, моляться і лягають спати, адже знають, що вночі до них прийде Святий Миколай. А ви куди це зібралися? Негайно в ліжечка, бач які допитливі, все хочуть знати! Лягайте спати, а я подарую вам сон, у якому ви побачите, що саме відбувається в  ніч, коли трапляються дива і на землю приходить Святий Миколай. Ви побачите багато цікавого.  Ідіть до ліжка!

Ніч виконує пісню   «Ходить по землі Святий Миколай»

 

На фоні музики голос із-за куліс.

Нічка-чарівниця... темна і казкова.

Розносить по світу дива загадкові.

Тільки раз у році нічка ця буває,

коли щедрий Миколай дари посилає.

2 клас    Пісня «Тиха ніч на дворі ». Танець янголят

Ангел 1 Яка сьогодні тиха ніч.

Ангел 2. Так, тиха і чарівна.

Ангел 3. Ще трішки залишилось попрацювати, і прийде Святий Миколай.

Ангел 4. В цю ніч ми запалили всі зірочки та місяць на небі.

Ангел 1. Ага. Поглянь, який він яскравий став. Буде добре видно Святому Миколаю доріжку до чемних діточок.

Ангел 2. А чи всім дітлахам ми набили пухнастим пірям подушечки?

Разом Так, всім.

Ангел 3 Їм насняться казкові сни.

4-й ангел: Де з молока тече дорога,

Де безліч зір, де царство Бога,

Я звідти йду і вість веселу

Несу у вашу я оселю.

1-й ангел:Ще хвилька, діти, і між вами

Тут стане Миколай святий.

Він з щирим серцем і дарами

Опиниться у залі цій.

Слайд 19

 

Янголятко: Святий Миколай, послухай наших  наймолодших  діток, чи добре вони готувалися до свята?

 

4 клас

Василько. Святий небесний отче  Миколаю.

До тебе діти прибігають і просять щиро

Нас ти не забуть.

І в ніч чудес з дарунками прибуть.

Кирило:  Святий і добрий Миколаю.

Чекаємо на тебе ми давно.

Що нам даси – про це не знаєм.

Та просимо тебе одно:

Ти нам в здоров’ї дай зростати.

 Завзяття й сили нам надай.

Аліна: Святий отче Миколаю!

І мене ти не минай!

Подаруй мені потіху

І торбину повну сміху,

І здоров’я для родини,

Красну долю для Вкраїни!

Принеси мені гостинців,

Скільки вміститься в торбинці!

Щоб ми завжди могли підняти і звеселити рідний край.

 

 

 

1 клас

1. Сьогодні в нас казкове свято!

Гостей запрошено багато.

Бо Миколай прийде до нас.

Його чекає кожен з вас.

 

2.Свято лине Миколая –

Серденько радіє.

Йде святий до нас із раю

Принесе надію.

 

3. Він ходить від хати й до хати

Питається в мами і тата

Чи є у вас чемна дитина?

Дівчаточко мале чи хлопчина?

Для кожного має в торбинці

Найкращі у світі гостинці!

 

4. З нетерпінням я чекаю –

Нині свято Миколая.

Як надворі стане темно

Він приходить потаємно.

Ще ніхто його не бачив

Та у ліжечка дитячі

Він кладе під подушки

Подарунки і книжки.

 

5.Святий Миколаю,              

Прийди до нас з раю,       

Принеси нам дари             

Кожному до пари.

 

6,Цукерки смачненькі, 

Булочки пухкенькі,

Книжечок багато

Читати у свято.

 

7.Знають діти: Миколай

Добрих, чемних поважає,

Гарним дітям у панчішку

Він дарунок укладає.

Хто не слухав - тому різку

Під подушкою ладнає.

 

8.Під подушку я загляну,

Рано-вранці посміхнусь.

Подаруночки дістану,

Миколаю поклонюсь.

 

9.Від Святого Миколая
Я даруночка чекаю,
Не стулю всю нічку очі,
Бо який він знати хочу.

10.Святий отче, Миколай!
Мою хату не минай!
Подаруй мені потіху
І торбину, повну сміху,
І здоров’я для родини,
Красну долю для Вкраїни!

 

Пісня «Святий Миколай»

Хлоп'ятка і дівчатка

Чекають вже на Тебе,

Аби в цей день щасливий

Прийшов до нас із неба

 

Приспів:

Святий Миколай!

Святий Миколай!

До нас завітай,

Дарунки лишай!

Малеча слухняна

Чекає до рана,

Тебе, Миколай!

 

Слухняні ми та чемні,

Вже вміємо читати,

У нічку ту, що темна,

Прийди у нашу хату!

                                               Приспів.

Цукерки і пакунки

Сховав Ти під подушку,

Аби ті подарунки

Знайшли ми зпозаранку.

 

 

 

Пісня «Святий Миколай»

 

За вікном летять сніжинки,
Миколай спішить до нас.
Прикрашаємо ялинки,
Настає pіздвяний час,

Коли мрії оживають,
Коли в казку вірять всі.
Вогники яскраво сяють
Й закликають в кожний дім.

Приспів:
Святий, Святий Миколай,
Ти до нас прийди, прийди.
Святий, Святий Миколай,
Подарунки принеси.

Ми чекаємо на тебе
Цілий довгий-довгий рік.
Нам з тобою так весело,
Ти приносиш радість й сміх.

Просимо тебе ласкаво -
Не забудь, не оминай!
Своїх діточок вкраїнських
Із cвятами привітай!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

docx
Додано
21 грудня 2018
Переглядів
5443
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку