Сценарій з астрономії

Про матеріал
Сценарій виховного заходу з астрономії проведеноготід час тижня астрономії в 11 класі.
Перегляд файлу

 

Монастирецька  СЗШ  І – ІІІ  ступенів

 

 

 

 

 

 

Позакласний захід з астрономії

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мета: ознайомити  учнів з історією становлення космонавтики, видатними вченими, першими польотами в космос, космічною технікою; створити  умови  для самореалізації  учнів у процесі підготовки і проведення конференції; формувати наукове мислення учнів у процесі дослідження невідомих фактів.

Форма проведення: конференція

Технологія підготовки і проведення: ініціативна група учнів, що проводять і готують захід, підбирають матеріал, готують інформаційні повідомлення.

Обладнання: портрети космонавтів, ілюстрації, відеосюжет.

Міжпредметні зв’язки: історія, медицина, екологія, астрофізика, механіка.

Час: 45 хв.

Вікові категорії: 1-11 клас

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хід заняття:

Вступне слово вчителя

12 квітня 2014 року виповнюється 53 років з дня, коли стартував перший у світі космічний корабель «Восток», пілотований першою людиною-космонавтом Ю.О. Гагаріним. Ця подія схвилювала весь світ. І після завершення 108-хвилинного тріумфального польоту та успішного приземлення люди всієї планети урочисто аплодували першому польоту людини в космос – почалась ера освоєння космосу.

Ведучий 1

Дорога в космос!

О жага століть;

Ще з того дня,

Як напівдикий пращур

У небо кинув каменем із пращі,

Вона живе, і манить, і болить.

Ведуча 2: Ще з сивої давнини люди подумки линули у цю незві­дану далечінь. У своїх мріях, легендах і міфах вони за­войовували небо.

Ведуча 3: Проте в історії людства не завжди підтримувався злет сміливої думки. Завойовники вбили Архімеда.

Ведуча4: Релігійні догматики переслідували Коперніка.

Ведуча1: Середньовічні ін­квізитори спалили Джордано Бруно за астрономічні дослідження.

Ведуча2: Безкрайний космос… За безліччю складних явищ, що відбуваються в ньому він невичерпний. Здавна він вабив до себе людину, яка намагалася розглядати його таємниці. Багатьма таємницями космос поступився перед людством.

Ведучий 3 З давніх-давен зоряне небо зачаровувало людей своєю незбагненною красою й таємничістю, вабило їх у свої неосяжні далі. Тому не дивно, що чудова мрія про польоти до Місяця й зір зародилися в людей ще в ті часи, коли вони не знали, якою є їхня планета, і навіть не підозрювали, які відстані відділяють Землю від небесних світил.

 Ведучий 4: Минули століття. Зусиллями вчених багатьох поколінь було встановлено справжнє місце Землі в Сонячній системі та визначено масштаби нашої Галактики. Що наша Земля обертається навколо Сонця та бадова сонячної системи.

Ведучий1:  Серед мільярдів зір, з яких складається наша Галактика – Чумацький Шлях, є одна особлива зоря, яка розташована на її окраїні. Це – Сонце, найблища до нас зоря. Кому ж, як не Сонцю, знати про походження планет? Просимо до слова!

Я — Сонце! Я освітлюю і грію,
              Я в Сонячній системі — головне.
              Даю життя, а людям ще й надію.
               Всі люблять і чекають всі мене!

Сонце:  Приблизно 5 мільярдів років тому на місці Сонячної системи було скупчення пилу та газу, які, очевидно, залишилися після вибуху наднової зорі. Завдяки силам тяжіння газово-пилова туманність стискалась. Так народилася  я – зоря Сонце. Із решти пилинок та дрібного каміння навколо мене виникли планети.

   Сонце: Я – Сонце, велетень, зоря, світило!

Тримаю всі планети – ось в чім річ.

Я Землю всю проміннячком зігріло,

Й коли свічу – є день, як ні – то ніч.

Без світла і тепла життя б не стало,

Без Сонця – холод, пустка і пітьма.

  Я - зоря Сонце, величезна розжарена газова куля  – центральне й найбільше тіло Сонячної системи. Моя маса складає  99%  сумарної маси Сонячної системи, і тільки 1% припадає на  планети, що обертаються навколо мене. Температура на моїй поверхні сягає 6000°С, а температура надр –                  15 000 000 °С. Усе живе на Землі залежить від мого світла й тепла. 

Ведучий 2 Окрім Сонця й планет, що обертаються навколо нього, до складу Сонячної системи  входять  8 планет та їх супутники, астероїди, комети,  малі тіла Сонячної системи..

Ведучий 3: Усі планети Сонячної системи ділять на дві групи. Менші за розмірами планети земної групи – Меркурій, Венера, Земля, Марс.

Планети-гіганти – Юпітер, Сатурн, Уран і Нептун.

Ведучий 4   Давайте послухаємо, що скажуть про себе самі планети. Розпочнемо із Землі, оскільки ця планета є нашою домівкою.

Земля   Я ваша матінка Земля!

Я для землян — колиска.
Несу усіх в космічне майбуття.
І хоч планет круг сонця ціла низка,
Та я одна, що всім дала життя!

1 Ведуча:   Земля – планета голуба й красива,

Для нас, землян – великий дім,

В якому стільки казки, стільки дива,

І ми повинні мирно жити в нім.

     2 Ведуча:   Земля – космічна чарівна перлина,

Де є життя, це диво-дивина!

Де є рослини, звірі і людина,

Й така планета в Космосі одна.

Можливо, є ще й інші, десь далеко,

Нам поки не дізнатися про них.

Я – особлива планета у Сонячній системі. Мене називають колискою життя. Космонавти називають мене блакитною планетою. Такого кольору надають мені вода в океанах і морях та гази в атмосфері. На жодній планеті немає такої кількості води і повітря. Повітряна та водяна оболонки пом’якшують клімат. Атмосфера захищає мене від смертоносної радіації та метеоритів. Від космічних променів рятує озоновий шар.  Завдяки воді і повітрю виникли умови для існування життя.   

     Я маю магнітне поле,     Хоча люди і називають мене своєю домівкою, я зберігаю безліч таємниць.     Я перебуваю в постійному русі. Разом із Сонцем та іншими планетами я обертають навколо центру Галактики, але куди важливішим для людей є мій рух навколо Сонця та обертання навколо власної осі, що приводить до зміни дня і ночі. 365 діб –  час, за який я здійснюю повний оберт навколо Сонця, – називається роком. Оскільки моя вісь нахилена до площини земної орбіти під кутом,  відбуваються зміни пір року.     Єдиним моїм природним супутником є Місяць.

Місяць Я – Місяць –  тверде, холодне небесне тіло, відбиваю світло Сонця. Тому мій   вигляд змінюється залежно від того, яке положення я займаю відносно Сонця. Я змінюю фази: кожен з вас бачив мене і у повні, і у вигляді серпа, і молодиком.

Земля Перебуваючи на невеликій відстані від мене, Місяць відчутно впливає на земні процеси. Тому у астрономів є всі підстави вважати нашу систему Земля-Місяць подвійною планетою.

Поле тяжіння Місяця значно впливає на рівень моїх океанів, що проявляється  в мене  як явища припливів та відпливів. Припливні сили призводять до того, що Місяць поступово віддаляється від мене.

Меркурій Я – перша планета Сонячної системи, дарма, що найменша з планет земної групи. Назвали мене на честь римського бога торгівлі. Я трохи більший за Місяця і теж  не маю атмосфери, тому моя поверхня дуже схожа на  місячний ландшафт:     Мене можна побачити із Землі увечері низько над горизонтом

     Через мою наближеність до Сонця денна температура на  моїй поверхні сягає майже 500°С, а вночі  охолоджується до -180°С. От який я особливий!

Венера   А я – ще особливіша! Я – Венера – друга в Сонячній системі й найблища до Землі планета, названа на честь давньоримської богині краси. Однією з моїх особливостей  є те, що я обертаюсь навколо своєї осі не проти годинникової стрілки, як Земля й інші планети –, а за годинниковою стрілкою.

     На небі я виглядаю одним із найяскравіших світил після Сонця і Місяця, тому мене легко побачити на світанку на сході або ввечері на заході. Інші планети значно поступаються мені блиском.

На мені повністю відсутня вода в рідкому стані, бо температура поверхні  перевищує  480°С. Моя атмосфера складається переважно з вуглекислого газу (96%), який створює сильний парниковий ефект. За мільярди років мого існування внаслідок парникового ефекту поверхня  розігрілась так, що розжарене каміння світиться.

Марс    А я – не особливий? Я теж найближчий «сусід» Землі з боку, протилежного Сонцю. Моя поверхня має колір, що нагадує вогонь. Можливо, саме тому стародавні римляни дали мені ймення бога війни. Червоного кольору моїй поверхні  надають окисли заліза, тобто звичайнісінька іржа. Я вкритий великими скелястими й піщаними рівнинами, горами, кратерами. Найвеличнішим елементом моєї поверхні, поза сумнівом, є згаслий вулкан Олімп. висота гори – 27,4 км, Олімп – найвища гора Сонячної системи!

     Навколо мене обертаються два невеликі супутники, які відкрили в 1877 році. Їх назвали Фобосом (Страх)  і  Деймосом (Жах) на честь коней, запряжених у бойову колісницю давньоримського бога війни Марса.

Юпітер Я - Юпітер, п`ята планета від Сонця і ношу ймення верховного бога Олімпу, найбільша планета Сонячної системи і найбільша її загадка.  Моя  маса майже в 2,5 рази переважає суму мас інших планет. Незважаючи на розміри я обертаюсь навколо своєї осі найшвидше від усіх планет. Тому стиснутий біля полюсів.

особливість мого вигляду – славнозвісна Червона Пляма, гігантське газове утворення овальної форми, що за розмірами перевищує земну кулю. 

     Як і всі планети з групи гігантів я маю систему супутників ( за найновішими даними їх  63) . Найбільші мої супутники – Іо, Європа, Ганімед і Калісто – називаються на честь їх відкривача Галілеєвими. Їх  було відкрито ще 1610 року і видно навіть у бінокль.

Ганімед – найбільший супутник у Сонясній системі, за розміром близький до Меркурія

Сатурн Я – Сатурн – друга за величиною і шоста від Сонця планета Сонячної системи, названа на честь давньоримського бога землеробства. Я   - одна з п`яти планет Сонячної системи, що легко спостерігається  неозброєним оком із Землі.

Я маю  особливість, яка вирізняє мене серед усіх інших планет. Це  - потужна система семи кілець, яка вражає своїм казковим виглядом. Шляхом розрахунків учені довели, що кільця не суцільні, а складаються з величезної кількості окремих частинок,

     Я дуже схожий на Юпітер: маю велику кількість супутників. За найновішими даними їх близько 60, Найбільший серед моїх супутників Титан розмірами удвічі перевищує Місяць. А Енцелад – найяскравіший супутник у всій Сонячній системі, його поверхня блищить немов чистий, свіжий сніг.

Уран        Я – Уран, названий на честь давньогрецького бога неба Урана – належу до планет-гігантів, але через віддаленість від Сонця мене неможливо побачити неозброєним оком. Уран – планета, відкрита в телескоп.

У 1781 році англійський астроном Вільям Гершель, спостерігаючи зірки в телескоп помітив, що одна з них рухається. Спочатку вчений вирішив, що це комета, але пізніше зробив висновок: це – планета, далека, непізнана, загадкова.

     Я особливий: в мене кут нахилу екватора до площини  орбіти дорівнює 98°, тобто вісь обертання  міститься майже в одній площині з орбітою. Таким чином я  обертаюсь немовби «лежачи на боці». До того ж, я, як і Венера, обертаюсь у зворотному напрямі.

Всього у мене за останніми даними 27 супутників.

Нептун   Я – Нептун, планета бога морів, гігант, який можна роздивитись із Землі лише за допомогою потужного телескопа. Я особливий насамперед історією свого відкриття, яке стало дивовижним досягненням небесної механіки, тріумфом геліоцентричної системи! За збуреннями у переміщеннях Урана моє існування, елементи орбіти та навіть масу було спочатку математично вирахувано французом Урбеном Левер`є та англійцем Джоном Адамсом, а вже потім за цими даними  23 вересня 1846 року німецький астроном Йоган Галле виявили планету

     Найвідомішою деталлю на моєму диску  є Велика Темна Пляма. Це довготривалий  атмосферний вихор. Маю сильне магнітне поле. За останніми даними  у мене 13 супутників.

Плутон Я – Плутон, невеликий кам`янистий льодовий  об`єкт, мале тіло Сонячної системи, який 76 років вважали дев`ятою  планетою Сонячної системи. Але у серпні 2006 року Плутон був позбавлений статусу планети

Відкрив мене американський астроном  Клайд Томбо (1906-1997 рр.) у 1930 році.

     У 1978 році астрономи відкрили мій супутник - Харон.  

Ведучий 1: Наша Сонячна система, а також усі зорі, які ми бачимо неозброєним оком знаходиться у велетенській галактиці – Чумацький Шлях

Ведучий 2: Розміри Галакти­ки настільки великі, що навіть світло, поширюючись зі швидкістю 300 000 км/с, проходить відстань від одного її краю до іншого за сто тисяч років. Таких галактик у Всесвіті безліч.      

Ведуча 3: Тож  сьогодні ми при відкриємо завісу таємниць космосу!

Ведучий 4: до нас в гості зайшли: історик, астрофізик, лікар, кінолог, інженер космічної техніки.

Ведуча 1: Тому перше питання до пані історик: « Розкажіть, як починалася дорога в космос, хто стояв у її витоків»

Історик: Після того, як людина завоювала небо, їй захотілося піднятися ще вище. Одним з перших про політ в космос задумався  вчений Костянтин Ціолковський. видатний учений і винахідник, основоположник космонавтики. Саме він розв’язав задачу про рух ракети в полі тяжіння й визначив запаси палива, необхідні для подолання сили тяжіння Землі!

Ідеї Ціолковського розвинув відомий український астроном -  Юрій Васильович Кондратюк.(Олександр Шаргей).  він  дав схему чотириступінчатої ракети на водно- кисневому паливі та вивів рівняння реактивного руху та траєкторію польоту ракети на Місяць.

Всі заповітні мрії основоположників космонавтики реалізував Сергій Павлович Корольов. Всесвітньо відомий український конструктор ракетно-космічних систем, які забезпечили дослідження космічного простору.Саме з ним люди повязують епохальні події цивілізації: запуск першого штучного супутника Землі, політ на Місяць, створення космічного корабля «Восток», на якому Юрій Гагарін уперше здійснив політ за межі атмосфери.

4 жовтня 1957 року весь світ облетіла звістка про запуск 1-го  супутника Землі під керівництвом Сергія Корольова.

Ведучий 1: Але  польоту людини в космос, передувало багато випробувань. Перед вченими постало завдання вивести на орбіту живу істоту! Про перших живих істот, які намагалися освоїти космічні простори я пропоную розказати кінологу.

Кінолог: у 1947 році американські ракети піднімали в стратосферу мавп, щурів, макак. Всі вони гинули під час спуску, адже ракети стрімко злітали, а потім стрімко падали на Землю. 1951 року   ракета здійснила політ і м'яку посадку. На ії борту були живі та неушкоджені аеронавти - собаки.

Справжніми зірками стали песики Білка та Стрілка. 28 серпня 1960 року вони здійснили 18 обертів навколо Землі.

Ведуча 2:  Пані інженер, чи можете ви розповісти  про космічну техніку?

Інженер:

КОСМІЧНА РАКЕТА — багатоступінчаста ракета для виведення космічних апаратів на орбіту супутника Землі чи міжпланетну трасу. Вона — єдиний засіб проникнення в космічний простір, найдосконаліший витвір рук людини, що тримає сьогодні рекорд швидкості й дальності польоту.

КОСМІЧНИЙ КОРАБЕЛЬ (KK) - літальний апарат для польотів у космос людини. Від інших типів космічних літальних апаратів KK відрізняється наявністю герметичної кабіни з життєзабезпечення системою. Космічними кораблями є апарати «Восток», «Восход», «Союз», «Меркурій», «Аполлон».

 

Ведуча 3:Чи  хотіли б ви полетіти в космос? ( Так )

Ведучий 4: Я теж! Але чи знаєш ти, яким вимогам повинен відповідати сучасний космонавт? В цьому нам допоможе лікар!

Лікар:. Вимоги до космонавтів такі: відмінне здоров’я і фізична підготовка, відповідати вимогам по відповідним параметрам: зріст – 165-170 сантиметрів, вага – до 70 кілограм і не більше! Крім того космонавт повинен пройти підготовку до польоту! Велика увага приділяється знанням астрономії, фізиці, та математиці , а також має знати  конструкції і прилади космічного корабля і його різних систем!

Ведуча 1: 12 квітня 1961 року стартував перший у світі космічний корабель «Восток», пілотований першою людиною-космонавтом Юрієм Гагаріним.

Ведучий 2: З 1961 року в космосі побували 460 людей із 38 країн світу, з яких 48 жінок, серед них космонавти-українці:

Попович П.Р., Береговий Г.Т., Ляхов В.О., Попов Л.І., Кізим Л.Д., Волков О.О., Арцебарський А.П., Маленченко Ю.І.,  та перший космонавт незалежної України – Леонід Каденюк .

Ведучий 3: Багатьма таємницями космос поступився перед людством.

21 липня 1969 на поверхню Місяця здійснив посадку космічний корабель «Аполлон-11» і астронавт Нейл Армстронг зробив перший крок по поверхні Місяця. Це був маленький крок для людини і великий стрибок для людства.

Ведучий 4: Україна бере участь більш ніж у 100 міжнародних космічних проектах. Починаючи від 1990 року, Україна є членом комітету Організазії Обєднаних Націй з мирного освоєння космічного простору.

Ведучий 1: Україна – космічна держава. У світі відомі її найпотужніші повітряні лайнери «АН - 124» - Руслан, «АН - 225» - Мрія. Ми маєм чим хвалитись .

Ведучий 2: Основні здобутки українських учених – автоматичні системи керування польотами і власні ракети-носії  «Космос», «Циклон», «Зеніт».

Ведучий 3: Із усіх професій, які існують на Землі професія космонавта найважча, небезпечна, відповідальна.

Ведуча 4: Проте космос ще приховує від нас безліч невідомого. Та немає такої таємниці, яку б не подолали людський розум, людська праця. Настане час – і жителі Землі освоюватимуть нові планети. А поки що сміливі і наукові пошуки, випробування тривають.

Тож до наступної зустрічі!

Ведучий: Дякуємо за увагу!

doc
Пов’язані теми
Астрономія, 11 клас, Сценарії
Додано
2 грудня 2021
Переглядів
571
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку