Сценарій загальношкільного свята "Купецький ряд"

Про матеріал

Сценарій свята "Купецький ряд" можна використовувати учителями-класоводами, учителями-історії та літератури під час загальношкільних свят, залучаючи до дійства батьків, учнів, учителів. Саме цей сценарій допоможе відтворити атмосферу Древньої України, зокрема міста Києва за часів Русі.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

К У П Е Ц Ь К И Й Р Я ДВЕРЕСЕНЬ

Номер слайду 2

К У П Е Ц Ь К И Й Р Я Д Автор сценарію , режисер-постановник дійства вчитель української мови і літератури та світової літератури спеціалізованої школи “ТРІУМФ” міста Києва Касянчук Галина Іванівнаstyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 3

ГЛАШАТАЙ 1 : - В Київграді, у столиці , Де Дніпро – Славута мчиться , Князь боярів всіх збирав Й закликав до славних справ . (Звучить урочиста музика “Садко”) Звучить музика . Урочисто дзвенять дзвони (позивний ріжок)І ЧАСТИНА ДІЙСТВА

Номер слайду 4

Тож ,моя могутня рать ! Будем крамом торгувать: І шовками ,й килимами , І склянками і шовками . Музика (гуслі , виходять князівни) КНЯЗЬ ЯРОСЛАВ : - Скликав вас я всіх ,бояри , Бо пливуть до нас товари З Візантії ,від купців з Венеції , Індії і Греції .

Номер слайду 5

1 КНЯЖНА :- Тож пошлем в усі кінці Добрих молодців – гінців ! 2 КНЯЖНА :- Хай збирають чесний люд. В княжий замок ,що ось тут ! КНЯЗЬ ЯРОСЛАВ : - Доньки княжі вам розкажуть , Де крамниці й шлях покажуть . Музика (урочистий ріжок)

Номер слайду 6

ГЛАШАТАЙ 2 : - Вість несуть в усі кінці Князя – сонечка гінці : - Поспішайте стар і млад В стольний Київ ,славний град ! Князь влаштовує розпродаж ! Всі скоріш в КУПЕЦЬКИЙ РЯД ! ГЛАШАТАЙ 1 : - Вас чекають крім товарів Настрій гарний ,сміх ,розваги ! До купців біжіть заморських ! Вас вони чекають в гості !Музика (“Шикидим”, “Джимі”, “Сертакі”)

Номер слайду 7

КУПЕЦЬ З ВІЗАНТІЇ : - З Візантії я привіз Всіх товарів повен віз , Й солоденьке тут ,й смачненьке Всі мерщій сюди ! Скоренько ! КУПЕЦЬ ІНДІЙСЬКИЙ : - З Індії – шовки прозорі , Скрізь ,куди не кинеш зором ! КУПЕЦЬ З ВЕНЕЦІЇ : - Виноград добірний із Венеції , Запашні ,духмяні спеції ! КУПЕЦЬ ІЗ ГРЕЦІЇ : - І оливки золотисті з Греції !

Номер слайду 8

Музика (урочистий ріжок) ГЛАШАТАЙ 2 : - Завітайте у крамниці ! Там ви зможете повчиться , І розважитись, як слі д , І позбутись кілька літ . Музика (під мелодію К. Меладзе з мюзикла “Сорочинський ярмарок”виходять представники Крамниць ,що розмістилися в КУПЕЦЬКОМУ РЯДІ )

Номер слайду 9

1 учень (ВІТРАЖНА КРАМНИЦЯ): - У “ВІТРАЖНІЙ”, у крамниці Доведеться всім навчиться Вітражі складати вмить , Щоб з веселкою дружить . 2 учень (“ПОРТРЕТНА”) : - У “ПОРТРЕТНІЙ”, у крамниці Пензлі ,фарби – все згодиться. Проявіть своє уміння , Творчість ,вправність і терпіння . 3 учень (“ХОРОВОДНА”) : - “ХОРОВОДНА“ вас навчить , Як у купочці дружить , Бути спритним і уважним , Дружним ,чесним і поважним .

Номер слайду 10

4 учень (“БОГАТИРСЬКА”) : - “БОГАТИРСЬКАЯ” крамниця Просить всіх ,кому не спиться Сили зміряти свої Не минайте ви її . 5 учень (“КРАМНИЦЯ ПРИКРАС”) : - У “КРАМНИЦІ ВСІХ ПРИКРАС” Радо також стрінуть вас Майстерклас покажуть всім : І дорослим , і малим . 6 учень (“МИСЛИВСЬКА”) : - У “МИСЛИВСЬКІЙ”, у крамниці Полювати будем вчиться . Вепра сильного здолаєм ! Всіх до цього закликаєм !

Номер слайду 11

7 учень (“ФОТОСТУДІЯ”) : - “ФОТОСТУДІЯ” князівська Всіх , хто з далека і зблизька Просить в храм свій завітати , Щоб на згадку лик свій мати . 8 учень (“ТРАПЕЗНА”) : - А у “ ТРАПЕЗНІЙ” усі Зможуть трошки відпочити , І , забувши про проблеми , Квасу княжого попити . 9 учень (КАЗНАЧЕЙ) :- А князівський КАЗНАЧЕЙ Жде в казну монет ,грошей , Щоб столицю розвивати І державу прославляти .

Номер слайду 12

10 учень ( КАЗНАЧЕЙ 2 ) : - А МОНЕТНИЙ ДВІР для всіх Начеканить злата міх . 1 КНЯЖНА : - То ж до справи ,чесний люд ! Гляньте – скрізь : і там ,і тут Вас чекають крамарі Із товарами в дворі . 2 КНЯЖНА : - Дві години на торгівлю Батько – князь дає усім . Як зачуєте ви дзвони – У дитинець дружно всі ! Музика ( лунають сурми ,дзвони )Іде торгівля у крамницях упродовж години .

Номер слайду 13

II частина дійства. Музика (звучать сурми ,ріжок ,дзвони ) ГЛАШАТАЙ 2 :- Тож запрошуєм до діла ! Так велить світлійший князь ! Славній молоді ,командам “ЯРОСЛАВОВІ СИНИ” , ”МОНОМАХОВІ ДІТИ” На Майдан збиратись для змагання !

Номер слайду 14

Музика ( виходять команди )ПРЕЗЕНТАЦІ КОМАНДИ “ЯРОСЛАВОВІ СИНИ” Ми ,команда “ЯРОСЛАВОВІ СИНИ” , б’ємо чолом тобі ,князю ! Славний Київський князю Ярославе ,в багатьох землях ми бували ,багато див заморських бачили . Привезли,князю , і тобі дари чудові (на красивому підносі, накритому парчею) виносять фрукти ,солодощі, на оксами - товій подушці – прикраси : персні ,сережки ,намисто, браслети тощо ) Прийми ,князю ,ці дари для тебе і твоїх доньок ,а ми підемо в світ і будемо славити твої діяння : церкви збудовані ,мудрість книжну ,тобою звеличену , велич родини твоєї в усій Європі прославлену . Дяка тобі ,князю Київський ,мудрості твоїй хвала!

Номер слайду 15

ПРЕЗЕТАЦІЯ КОМАНДИ “ МОНОМАХОВІ ДІТИ “ Ми ,команда “МОНОМАХОВІ ДІТИ”, шлемо нащадкам мудрість княжу : ВОЛОДИМИР МОНОМАХ : З глибин віків звертаюсь я до вас ,Володимир Мономах , та заповідаю(передає вірчу грамоту членам команди) : 1 учень : - Старих шанувати як отця , а молодих – як братів . 2 учень : - У домі своїм не лінуватися ,а за всім дивитися . 3 учень : - Шанувати гостя звідки б він до вас не прийшов . 4 учень : - Убогих не забувати ,а на скільки є змога ,по силі годувати та допомагати . 5 учень : - Коли добре щось умієте – того не забувайте , а чого не вмієте – навчайтесь .

Номер слайду 16

МОНОМАХ : - А якщо забуваєте все це ,то часто перечитуйте : і мені буде без сорому ,і вам буде добре . 1 учень : - Дякуємо ,батьку ,за повчання ( вклоняються ) . 2 учень : - Збережем століть усі надбання . 3 учень : - Донесем синам своїм твої повчання .

Номер слайду 17

ГЛАШАТАЙ 1 :- А тепер ,команди славні , До змагань беріться вправно . Хай побачить люд столичний , Як уміє княжа рать Боронить всіх й розважать ! Музика ( ріжок ) . Розпочинаються змагання

Номер слайду 18

ГЛАШАТАЙ 2 :- А для першого змагання Буде вам таке завдання : Для відважних і дівчат і хлопців Принести води у ложці .1. ”ПРИНЕСТИ ВОДИ У ЛОЖЦІ”Члени команд отримують по ложці ,за сигналом ведучого по-черзі учасники носять воду та наповнюють нею глечик . Перемагає та команда ,яка зібрала найбільше води .

Номер слайду 19

ГЛАШАТАЙ 1 : - А у другому завданні Вас чекеє малювання.2. ” НАМАЛЮЙ СОНЕЧКО ”Кожній команді дається по палиці на кожного учасника . На відстані трьох метрів від команди кладеться м’я ч . Учасники по-черзі розкладають промінчики-палиці навколо м’яча у вигляді променів сонця . Перемагають спритніші і сильніші .

Номер слайду 20

ГЛАШАТАЙ 2 : - У змаганні третім треба знати , Як й куди м’яча кидати .3. “ЕСТАФЕТА З М’ЯЧЕМ”Учасники команд беруть в руки м’яч , біжать з ним до позначки ,кидають м’яч в мішеньі повертаються на старт . Перемагають вправніші .

Номер слайду 21

КНЯЗЬ ЯРОСЛАВ : - Всі ми дружньо потрудились , Знань набрались ,звеселились ! Вдячні мамам ,вдячні татам, Дідусям ,бабусям ,сестрам і братам завзятим . Найактивнішу родину проголосим в понеділок Тож до школи завітавши , На шкільному стенді вранці Найзавзятіші обранці Своє прізвище побачать Князь ,звичайно ж їх відзначить !Музика

Номер слайду 22

- Отож ,люди , стар і млад ! Князь чекає на гостину Всіх за рік в КУПЕЦЬКИЙ РЯД !КНЯЗЬ ВОЛОДИМИР МОНОМАХ : Музика ( урочиста )КНЯЖНА :- На Русі ви побували Звичаї її пізнали , А тепер усі крок за кроком Вирушаймо у Європу !

Номер слайду 23

КНЯЖНА 2:- В Європейському Союзі нас чекають гарні друзі Росія, Латвія, Німеччина, Італія, Туреччина, Польща і Угорщина, Чехія й Болгарія, Нідерланди, Швеція, Грузія, Іспанія, Франція, Монако, Англія і Данія. КНЯЗЬ ЯРОСЛАВ :- Довго ви часу не гайте ! Свій проект розпочинайте ! Про країни європейські Інформацію готуйте І у жовтні презентуйте!

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Музика ( звучить гімн Євросоюзу ), учні вносять прапор Євросоюзу

pptx
Додано
4 січня 2018
Переглядів
811
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку