Сценарій заходу Брейн-ринг "Таємниці природи" для учнів 10-11 класів

Про матеріал
Містить матеріали до відкритого позакласного заняття. Можна проводити як з 10 так і з 11 класом, В заході розроблені різноманітні конкурси: представлення команд,розминка,рослини навколо нас,чорна скринька,змагання капітанів "крокодил", дивний світ тварин та знову ж таки змагання капітанів між собою! Брейн - ринг дуже цікавий та захоплюючий для дітей!
Перегляд файлу

Тема: Брейн – ринг «Таємниці природи»

Мета: розширити знання учнів про природу України, природні явища та процеси, що відбуваються на її території; вчити працювати у команді, розвивати логічне мислення; виховувати бережливе ставлення до природи, України, людей; виховувати почуття патріотизму та гордості за Україну та її досягнення.

Обладнання: конверти із завданням, кульки з номерами (жереб)

Форма проведення: гра.

Хід заходу

Вступне слово вихователя: Сьогодні ми з вами зібралися для того, щоб перевірити ваші знання. У грі беруть участь 2 команди: Вітаємо наші команди! А яка ж гра без суддів? Представляємо наше журі! Отож, гаразд, часу не гаймо, а «Брейн-ринг» розпочинаймо!

Повідомлення правил гри

Гра складається з 6 раундів. Кожен раунд оцінюється за своєю кількістю балів. Виграє той, хто набирає найбільшу кількість балів.

Час на обговорення кожного запитання І хв, а для більш складних завдань -2хв.

За шум і підказки з зали знімаються бали.

Сигнал для відповіді - піднята рука капітана.

 

1 раунд «Представлення» (3 бали)

Умови раунду: На представлення вашої команди вам надається 3 хв. Кожна команда повинна  продемонструвати емблему, девіз та назву команди.

ІІ раунд «Розминка»  (1 питання – 1 бал)

Ваше завдання якомога швидше дати відповідь на запитання!

  1. Як називають нелітаючих птахів Антарктиди? (Пінгвіни)

 

  1. Найменший у світі птах? (Колібрі)

 

  1. Чарльз Дарвін, вивчивши його життя, сказав: «Вряд чи знайдеться інша тварина, яка б відіграла ще більшу роль в  світовій історії» та назвав його «працівником-пахарем». Кого мав на увазі Дарвін? (Земляного черв’яка ).

 

  1. Завдяки дуже широкому ареолу розповсюдження ( від полюса до полюса) саме цей вид рослин є головним постачальником кисню до атмосфери Землі, та , якщо за будь-яких обставин вони загинуть – екологічної катастрофи не уникнути. Хто ці  маленькі трудяги?  (Водорості).

 

  1. Що занесено до Зеленої книги України? (рослинні угруповання, що потребують охорони)

 

  1. Яка птиця найбільша в світі? (Страус)

 

  1. Який птах є символом краси, чистоти і ніжності? (Лебідь.)

 

  1. Білокачанна, брюссельська, савойська, кольрабі, листова – що це... ? (Капуста)

 

  1. Який птах вважається власницею нічного лісу? (Сова.)

 

  1. Їх називають рослинним м'ясом, так як вони містять багато білка. (Горох і квасоля або боби.)

 

  1. Вода у твердому вигляді ... (лід).

 

  1. Кого називають царем птахів?  (Орла.)

 

  1. Російська блакитна, сибірська, персидська, шотландська, орієнтальна, сіамська та інші породи цих красунь. (Кішка)

 

  1. Найвища трава? (Бамбук)

 

  1. За легендою давніх часів суцвіття цієї рослини використовували степові гноми як парасольку. А в наш час відвар цієї рослини використовують для лікування запалень? (Ромашка)

 

ІІI Раунд «Рослини навколо нас»

Ваше завдання назвати  якнайбільшу кількість назв рослин на літери:М, Л, С, А.

На виконання завдання вам надається 3 хв. Вибір літери проводиться методом жеребкування. Яка команда найбільше напише назв рослини та команда і перемогла і отримує 2 бали!

IV Раунд «Чорна скринька»

Перед вами чорна скринька, в ній містяться відгадки до завдань. Ваше завдання відгадати, що саме знаходиться в чорній скрині!Правильно відгадане слово – 2 бали для команди.

  1. Відомо, що Іван Грозний лікував цим печеним овочем набряк на нозі. Його з давніх часів використовували при лікуванні гнійних процесів, застуди, цинги, захворювань печінки та нирок, захворювань очей. Відвари його лушпиння застосовували для зміцнення волосся та знищення лупи. Жодна господарка в найбіднішому домі не могла обійтися без нього. Його називали овочем бідняків. Про що це йдеться? (Про цибулю)
  2. Про жодного птаха на світі не склали стільки легенд: незвичайна зовнішність, страхітливий голос – привертали увагу людей із давніх часів. У Китаї він був символом благополуччя, а в Греції - символом богині Афіни. Його часто називали пернатою кішкою. Про кого йдеться? (Про сову).

 

  1. Її називають другим хлібом? (Картопля)

 

  1. У 50-х роках за вбивство цієї тварини на землях великого землевласника Джона Робертсона було призначено штраф 10 фунтів. У кінці 60-х Робертсон сам витрачав на знищення тварини до 5 тисяч фунтів на рік. Австралійський клімат дозволив ненажерливим тваринам розмножуватися увесь рік. Вони знищували посіви та поїдали траву, залишаючи після себе тільки суху землю. Нашестя цієї тварини назвали «сірим покривалом». Покривало накривало Австралію зі швидкістю 100 кілометрів на рік. Вже на початку 80-х через цю тварину були покинуті перші ферми. У 90-х популяція вийшла з-під контролю. Про що йдеться? (Про кроликів)  

 

V Раунд «Крокодил»

Капітанам надаються слова, їхнє завдання без слів а лише мімікою та жестами якомога краще донести слово – загадку команді!Одна правильна відповідь – 1 бал.

1 команда 2 команда

страус павлін

лінивець індик

слон жираф

верблюд лев

дятел чапля

VI Раунд «Дивний світ тварин»

Завдання для команд: Перед вами знаходиться глобус та тварини. Ваше завдання розприділити по глобусі тварин, в яких країнах вони найбільше мешкають. Одна правильно відгадана тварина – 1 бал. Час пішов.

 

VII Раунд «Битва капітанів»

Хто кмітливий у команді? Хто спритніший від усіх? Хто нічого не боїться? Хто вперед веде усіх? Хто колег не підведе? Ви, звичайно здогадались – капітани це! Прошу капітанів вийти до дошки і продемонструвати свої знання!Одна правильна відповідь – 1 бал.

  1. Який канал з’єднує Тихий і Атлантичний канал (Панамський)
  2. Місце, де річка бере початок (Витік)
  3. Ділянка суходолу з усіх сторін оточена водою (Острів)
  4. Найбільший острів біля берегів Африки (Мадагаскар)
  5. Найпоширеніша рослина в Австралії (Евкаліпт)
  6. Гори на Півдні України (Кримські)
  7. Найменша держава світу (Ватикан)
  8. В якій річці водяться піраньї? (Амазонка)
  9. Хто відкрив Америку? (Колумб)
  10. Хто здійснив першу кругосвітню подорож? (Магеллан)

 

Підбиття підсумків, визначення переможця.

А – ЙЕЙР – кажуть Швейцарці

ГО – ДЕЙ – кажуть Датчани

ГУД – БАЙ – кажуть англійці

ОНТ – СЬЄН – ви почуєте в Нідерландах

АРЕ-ВУАР – ви почуєте в Люксембурзі

АРІ-ВІ-ДЕР-ЧІ – кажуть англійці, а ми Вам кажемо «До побачення». Дякуємо всім за увагу і сподіваємося, що наша сьогоднішня зустріч нікого не залишила байдужим.

 

1

 

docx
Додано
18 лютого 2019
Переглядів
2617
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку